ogórki - 26028 przepisów (strona:63/1736)

SAŁATKA Z OGÓRKÓW MARCHEWKI I CEBULI W SŁOIKACH 178

jest pyszna i w zimowe wieczory jak znalazł. Wystarczy tylko wtedy wyjąć słoiczek ze spiżarki. Ale zanim tam trafi to... bierzmy się do roboty. Składniki: 4 kg. ogórków 5 szt. średniej wielkości cebul 2 szt. marchwi 2 łyżki soli Zalewa: 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki octu 1  szklanka cukru 2 łyżki przyprawy wegeta 1 słoiczek(...)koncentratu pomidorowego mielony pieprz Ogórki umyłam. Ogórki obrałam ze skórki i pokroiłam w cienkie plastry. Następnie dodałam plastry cebuli. Obraną marchew starłam na tarce o grubych oczkach. Wszystko wymieszałam w misce z solą i odstawiłam na dwie godziny. Następnie odlałam sok,który puściły warzywa. Składniki zalewy wymieszałam w misce. olej, ocet, cukier, wegetę, koncentrat pomidorowy, dodałam pieprz

potrawyregionalne
Ogórki kanapkowe 1227

Ogórki lubię pod każdą postacią. Obowiązkowo w spiżarni muszą się znaleźć konserwowe, kiszone, sałatki z cebulą, marchewką a w tym roku dołącza jeszcze ogórki kanapkowe z kurkumą. Zrobiłam je po raz pierwszy i trochę za wcześnie na wypróbowanie bo niestety ale takie ogórki muszą  z dwa miesiące postać. Mam nadzieję, że będą tak pyszne jak zachwalała(...)Margarytka bo to z jej przepisu ogórki. Po tygodniu jak dla mnie trochę za kwaśne ale daję im czas. Składniki: 1,5 kg ogórków średniej wielkości 500 ml wody 1i3/4 szkl octu 10% 1i3/4 szkl cukru 1 łyżka gorczycy Ale-raj 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu 10 kulek ziela angielskiego 1 płaska łyżka kurkumy Ale-raj 1 płaska

Ala piecze i gotuje
Ogórki faszerowane sałatką 228

Dzisiaj na upały proponuję Wam lekką sałatkę ryżową, którą zapakowałam do łódeczek ze świeżego ogórka. Tak przygotowane ogórki faszerowane to idealna przekąska, czy też lekki obiad. Podobny przepis na sałatkę ryżową z tuńczykiem jest już na blogu. Taka sałatka jest smaczna, do tego sycąca i nie potrzebujemy do niej sztućców ani naczyń, faszerowanego sałatą ogórka bierzemy do ręki(...)Podobny przepis na sałatkę ryżową z tuńczykiem jest już na blogu. Sałatka jest sycąca i nie potrzebujemy do niej sztućców ani naczyń, faszerowanego sałatą ogórka bierzemy do ręki i zajadamy ze smakiem. The post Ogórki faszerowane sałatką appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ogórki konserwowe inaczej 198

Ogórki konserwowe inaczej Jeśli nie macie pomysłu co zrobić z dużymi lub powykręcanymi, niekształtnymi ogórkami, to jest na to sposób. Należy ogórki obrać, pokroić w koreczki, bądź też plasterki i zalać taką samą zalewą jak korniszony. Ogórki pozbawione skórki nabierają delikatniejszego smaku w zalewie, stanowią gotową sałatkę do obiadu i są miłą odmianą pospolitych ogórków konserwowych. Składniki: ogórki-wielkość ani kształt nie mają znaczenia, i tak zostaną pokrojone zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 2 łyżki soli 1 szklanka cukru do słoika (na 1 słoik): 1-2 ząbki czosnku kilka ziaren pieprzu 2-3 ziela angielskie 3-4 krążki marchewki kawałek cebuli kawałek chrzanu baldachim kopru z łodygą Sposób przygotowania: Ogórki

na moim stole...
Domowe przetwory: kiszone ogórki 219

Dzisiaj kolejne przetwory na zimę – kiszone ogórki Kiszone ogórki możemy jeść solo, ale także nadają się wyśmienicie jako dodatek do obiadu, do sałatki lub na zupę Składniki: - 2 kg ogórków - czosnek - korzeń chrzanu - koper - 3 litry wody - 6 płaskich łyżek soli Składniki na ok 20 słoików o pojemności 0,5l (słoików może wyjść mniej lub więcej(...)zależności od wielkości ogórków). Najlepsze do kiszenia są ogórki gruntowe, które są małych rozmiarów Do umytych i wyparzonych słoików wkładamy łodygę kopru, ząbek czosnku przekrojony na pół i kawałek obranej łodygi chrzanu. Teraz wkładamy ogórki pionowo i ciasno stroną połączoną z łodygą w dół. Na górę dajemy kolejny ząbek czosnku przekrojony na pół i kolejną łodygę kopru

Kuchenne Wariacje
OGÓRKI MAŁOSOLNE 190

idę ścieżką klasyków, wczoraj było risotto z kurkami francuskie  po polsku, dziś zaś te pyszne ogórki.     Gdy byłam mała zastanawiałam się, jaka jest różnica pomiędzy ogórkami małosolnymi a kiszonymi, ponieważ obydwa rodzaje są przyrządzane tak samo. Odpowiedź przyszła bardzo łatwo, gdy spojrzałam na to z chemiczno-biologicznego punktu. W skrócie jednak chodzi(...)ogórki małosolne macerują się w zalewie zaledwie 2-3 dni, kiedy kiszone zaś co najmniej tydzień.      Ogórki małosolne są chrupiące, gdyż struktura komórkowa nie została jeszcze aż tak bardzo zmieniona przez sól. Zwykle mają mniej kwaśny smak i genialnie pasują jako "zagrycha" do alkoholu :) U mnie w domu, zrobione w obojętnie jakiej ilości, znikają

W kuchni Karmel-itki
Sałatka z ogórków i chili na zimę (do słoików) 667

chili, które wyjątkowo tamtego roku obrodziły. I powstał przepis na sałatkę, której przygotowuję ok. 100 słoików (to nie literówka) :))) Jest banalnie łatwa i naprawdę pyszna! Idealnie pasują do niej ogórki wyrośnięte lub powyginane, których nijak nie włożymy do słoików. Składniki (na 8 słoików 300 ml): 3,5 kg ogórków 3-4 świeże papryczki chili (u mnie dziś dwie(...)Jalapeno) łyżeczka chili w proszku duża główka czosnku 0,5 kg cukru (serio, to nie żart) 3 łyżki soli 5-6 łyżek oleju szklanka (200 ml) octu spirytusowego 6% Ogórki umyć i odkroić oba końce. Jeśli ogórki są grube, przekroić wzdłuż. Nie obierać ze skóry! Ogórki zetrzeć na plastry. Ja robię to jedną z tarek malaksera. Ustawiam

Weekendy w domu i ogrodzie
Ogórki w chińskim wydaniu 597

mniejszym stopniu odtworzyć w mojej kuchni. Przekąską, którą niemal każdego dnia się zajadałam były ogórki. Smak niepowtarzalny i jakże egzotyczny. Dziś moja wersja : Składniki: 4 średnie szklarniowe ogórki 2 duże ząbki czosnku lub 4 małe 1 papryczka chilli  4 łyżki octu ryżowego 4 łyżki oleju arachidowego 1 łyżka prażonego sezamu ( czarnego i białego) 1 łyzeczka brązowego cukru(...)łyżeczki soli Ogórki ze skórką „zgnieść” przykładając do nich na płasko nóż i uderzając w niego kilka razy dłonią. Powinny nam ładnie popękać. Pociąć na mniejsze kawałki. Można też po prostu je pociąć. Włożyć do sitka i obsypać solą.  Odstawić na 20-30 minut aby puściły soki. Czosnek i oczyszczoną z ziaren papryczkę posiekać na drobne kawałeczki. Uprażyć

Jemy Pijemy
A na zimę zielone mistrzostwo świata w słoiku, czyli ogórki kiszone Mamy Hani (najlepsze pod słońcem!!) 150

Teściową na targ po produkty. Siostra pomyła trochę słoiki w przerwie latania za niesforną Emilką, a ja podczas opalania obrałam chrzan. I tak w międzyczasie grillowania powstały najlepsze kiszone ogórki na świecie. Składniki: 10 kg ogórków gruntowych (najlepiej średniej wielkości) pęczek lub dwa kopru ( w zależności od tego jak duże są pęczki) - używamy tylko koszyczków nasiennych(...)główki czosnku 3-4 spore korzenie chrzanu lub więcej mniejszych ok. 10 l wody ok. 10 łyżek soli (najlepiej grubej - do przetworów) Przygotowanie: Ogórki Mama płucze z piasku i moczy w misce przez kilka godzin. Chrzan i koper należy również porządnie umyć. Wymoczone ogórki napychamy ciasno w umyte słoiki. Do tej czynności mój Mąż okazał się utalentowany

Kuchnia po mojemu
Ogórki do zupy ogórkowej (w słoikach) 200

mieszkaniu miałam mnóstwo świeżych ogórków, które obrodziły w ubiegłym roku niesamowicie i dość chłodne lato w mojej okolicy pozwoliło im rosnąć do połowy września. Nigdy wcześniej nie rwaliśmy ogórków przez 3 miesiące! To jednak sprawiło, że zabrakło mi do nich kopru, który we wrześniu jest już suchymi gałęźmi lub młodziutkimi roślinami bez nasion, które dają odpowiedni aromat ogórkom. I powstało coś oryginalnego ;) Klasyczny przepis na słoikowe ogórki do zupy pewnie pojawi się latem, gdy przyjdzie sezon. Składniki : ok. 2 kg świeżych ogórków (najlepiej późne z ziarnami) 2 łyżki nasion kopru mały pęczek młodego kopru sól Ogórki umyć. Zetrzeć je ze skórą na tarce o dużych oczkach. Koperek opłukać. Posiekać. Wymieszać ogórki z koprem

Weekendy w domu i ogrodzie
Japońska sałatka z ogórków (Sunomono) 190

Japońska sałatka z ogórków bardzo przypadła mi do gustu. Marynata z imbirem, octem ryżowym i sosem sojowym nadaje ogórkom przyjemnego orzeźwiającego smaku. Dodany imbir świetnie odświeża kubki smakowe, lepiej czujemy inne smaki i nie pozostaje w ustach smak jedzonej wcześniej potrawy. Składniki: 2 duże ogórki szklarniowe lub 1/2 kg ogrodowych 1 1/2 łyżeczki świeżo tartego imbiru(...)ogórki w cienkie plastry. Dla lepszego wyglądu można skrobaczką obrać 4 paski skóry, ciąć ogórek z góry na dół zachowując między paskami równe odstępy. Tak obrany ogórek pokroić w plasterki. Pokrojone ogórki wymieszać z solą i odstawić na chwilę. Wymieszać ocet ryżowy, sos sojowy, cukier i imbir (do rozpuszczenia się cukru). Jeśli nie mamy octu ryżowego można dodać

Kuchcik gotuje
Pikle, czyli ogórki z przyprawą Curry 273

konserwowych i kiszonych. Przyznam szczerze, że wszystkim u nas w rodzinie bardzo smakują, dlatego zrobiłam w tym roku z kilku porcji :) Najlepsze jest to, że do pikli można użyć ogórki, które nie są zbyt ładne, lub są przerośnięte, a więc takich które nie nadają się ani do kiszenia ani do konserwowania. Składniki: 2 ½ kg ogórków 3 duże cebule(...)szklanki octu spirytusowego 10% 2 łyżeczki gorczycy 2 łyżeczki pieprzu mielonego 2 łyżeczki Curry 2 łyżeczki papryki czerwone 2 – 3 łyżeczki suszonego kopru Wszystkie składniki na zalewę razem zagotowujemy. Ogórki (obrane lub w skórce) kroimy w słupki lub plasterki. Cebulę kroimy w plastry. Ogórki mieszamy z cebulą i solimy, po czym odstawiamy na 45 minut, by puściły

Smakowy Raj
SAŁATKA ŚLEDZIOWA a'la sos Tatarski - z korniszonami, oliwkami, jajkami... 395

później poszło jak z płatka! Wyszło nam to!!! - że tak (nie)skromnie powiemy.  SKŁADNIKI: Śledzie solone, marynowane, 6 sporych filetów, Ogórki po żydowsku ORZECH , 6-10 ogórków, Oliwki czarne, 1/3 słoiczka, Oliwski zielone, 1/3 słoiczka, Jajka, 3 kurze/6 przepiórczych, Cebulka czerwona, 1,5-2 spore, Majonez, 2-3 łyżki (najlepiej domowy), Oregano, do smaku Domowa przyprawa typu(...)vegeta, do smaku Pieprz czarny, do smaku, Oliwa z oliwek, łyżka WYKONANIE: Cebulkę kroimy w drobniutką kosteczkę i dusimy ją widelcem z przyprawami i oliwą. Dorzucamy pokrojone w kostkę ogórki i jajka oraz oliwki - pokrojone w pierścienie.  Śledzika kroimy w większą kostkę. Mieszamy wszystko z majonezem.  Najlepiej smakuje jeśli chwilkę postoi i smaki się "przeżrą

Wypisz Wymaluj
Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonym 203

Wariacja na temat kapusty pekińskiej znaleziona u Pauliny . Pyszna jako dodatek do drugiego dania. Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 2 marchewki 1 jabłko 2 ogórki kiszone 1 mała cebula sól, pieprz sok z cytryny 2 łyżki(...)majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/4 łyżeczki cukru 1 łyżeczka musztardy Sp o sób przygotowani a: 1. Kapust szatkujemy,obraną marchew i jabłko ścier amy na tarce jarzynowej. 2. Ogórka kiszonego ścieramy również na tarce. 3. Obraną cebulę drobno siekamy. Wszystko mieszamy razem. 4. W małej miseczce mieszamy jogurt, majonez, sól, cukier, pieprz, sok z cytryny i musztardę, dodajemy

Kuchnia domowa Ani
Pasta z makreli z ogórkiem korniszonym 175

Zapraszam! Składniki: 1 wędzona makrela 1 cebulka 2 ogórki korniszone 1-2 łyżki pikantnego keczupu Sposób przygotowania: 1. Makrelę dokładnie oczyszczamy z ości. 2. Cebulkę drobno siekamy. 3. Ogórki kroimy w kosteczkę. 4. Dodajemy keczup i wszystko mieszamy. I gotowa pasta może wylądować na kanapce! Smacznego!!! Źródło: Matka, żona i kucharka

Kuchnia domowa Ani