Każdy ma swój sposób na ogórki małosolne, ja również go mam. A że uwielbiamy w domu takie ogóreczki robię je bardzo często gdy tylko pojawią się ogórki gruntowe. Ogórki małosolne Składniki: - 2 kg ogórków gruntowych - 4 gałązki kopru włoskiego - 15 cm korzenia chrzanu - 6 ząbków czosnku - sól kamienna - woda Przygotowanie: Ogórki zalewamy zimną(...)godziny. Wodę gotujemy razem z solą w proporcji 1:1(1 łyżka nie czubata na 1 l wody). Na dnie naczynia układamy 1/3 kopru i jedną warstwę umytych ogórków. Na ogórki dajemy połowę obranego i pokrojonego w kawałki chrzanu i 3 ząbki czosnku. Przykrywamy koprem i tak jak wcześniej dajemy na koper ogórki, resztę chrzanu
Kulinarne życiekiszony. W internetach amerykańskich też ciągle zaznaczają ogórek i ogórek, zimny ogórek. Polski blog Meet my day też pisze ogórek, no to nie miałam wyjścia, niech będzie ten zimny ogórek kiszony. Tak powstała ta męska kanapka, która oczarowała moje kobiece podniebienie. Powaga, taki konkret, a jaki pyszny! Wystarczy pokroić, poskładać i zjeść. Co zrobić by facet poczuł się nieziemsko? Złożyć(...)żeby taki miękki był. Jak się tam ten chleb rumieni, to można ogórka kiszonego pokroić w plastry, takie po skosie, bo ładniejsze takie :) A i musztardy, po łyżce każdej wyłożyć do miseczki i wymieszać trzeba. No to jak już mamy wszystko i pastrami wypoczęte, chleb i ogórki pokrojone, musztardy zmieszane, nie ma się co wstydzić składać trzeba. Więc
Blondynka Gotujepora (40 g) kawałek korzenia selera (80 g) 1 marchew (150 g) 1 korzeń pietruszki (120 g) na zupę ogórkową : 300 g ogórków kiszonych 200 ml kwasu z ogórków 1 cebula (60 g) 200 g śmietany użyłam 18 % (około 7 łyżek) 200 g ryżu olej do smażenia koperek do posypania zupy na talerzu W nawiasach podałam orientacyjną wagę(...)minut . Następnie przecedzam wywar , 2 litry czystego wywaru użyję do przygotowania zupy ogórkowej. Udka można usmażyć na patelni i podać do drugiego dania . Gdy wywar się gotuje przygotuję ogórki na zupę : Ogórki ścieram na tarce o grubych oczkach . Cebulę kroję w drobną kostkę i oddaję do ogórków . Teraz na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam ogórki
Uwaga Babcia Gotujemoich rodzinnych stronach jest śledź po wielkopolsku, nazywany też czasem sałatką śledziową. Przepis sprawdzony na niejednej imprezie. Do przygotowania sałatki (ok 2 porcji) potrzebujemy: – 4 filety śledziowe – ogórki kiszone – 1 cebulę – olej lniany – szczyptę świeżo(...)zmielonego pieprzu Filety śledziowe moczymy w wodzie przez ok 30 minut zmieniając wodę kilka krotonie. Po tym czasie opłukujemy filety, osuszamy i kroimy w paski grubości ok 1 cm. Ogórki kroimy w równą kostkę razem z cebulką. Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i skrapiamy olejem lniany, dodatkowo wierzch posypujemy szczyptą świeżo mielonego pieprzu
Szybko Tanio Smacznieprostu normalne buraki i nie cackać się z poszukiwaniami botwinki. Zatem składniki (na 6-8 porcji): - 4 średnie buraki - 6 średnich ogórków małosolnych - 6 sztuk rzodkiewki - 4 średnie ogórki gruntowe - 400 ml wody z ogórków małosolnych - 100 ml wody oraz wody z ogórków małosolnych do ugotowania jajka w koszulce - 500 ml kefiru(...)krojeniem buraków (ścieraniem na specjalnej tarce do warzyw), warto zaopatrzeć się w aptece w rękawiczki jednorazowe. No chyba, że lubicie mieć takie czerwone łapki po robocie to napierajcie bez. Ogórki gruntowe obieramy i kroimy w kostkę tak jak ogórki małosolne. Rzodkiewkę kroimy w nieco cieńsze plastry ewentualnie w kostkę. Koperek drobno siekamy. W sporym garnku mieszamy dokładnie
Right Behind The Kitchenjest pyszna i w zimowe wieczory jak znalazł. Wystarczy tylko wtedy wyjąć słoiczek ze spiżarki. Ale zanim tam trafi to... bierzmy się do roboty. Składniki: 4 kg. ogórków 5 szt. średniej wielkości cebul 2 szt. marchwi 2 łyżki soli Zalewa: 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki octu 1 szklanka cukru 2 łyżki przyprawy wegeta 1 słoiczek(...)koncentratu pomidorowego mielony pieprz Ogórki umyłam. Ogórki obrałam ze skórki i pokroiłam w cienkie plastry. Następnie dodałam plastry cebuli. Obraną marchew starłam na tarce o grubych oczkach. Wszystko wymieszałam w misce z solą i odstawiłam na dwie godziny. Następnie odlałam sok,który puściły warzywa. Składniki zalewy wymieszałam w misce. olej, ocet, cukier, wegetę, koncentrat pomidorowy, dodałam pieprz
potrawyregionalneOgórki lubię pod każdą postacią. Obowiązkowo w spiżarni muszą się znaleźć konserwowe, kiszone, sałatki z cebulą, marchewką a w tym roku dołącza jeszcze ogórki kanapkowe z kurkumą. Zrobiłam je po raz pierwszy i trochę za wcześnie na wypróbowanie bo niestety ale takie ogórki muszą z dwa miesiące postać. Mam nadzieję, że będą tak pyszne jak zachwalała(...)Margarytka bo to z jej przepisu ogórki. Po tygodniu jak dla mnie trochę za kwaśne ale daję im czas. Składniki: 1,5 kg ogórków średniej wielkości 500 ml wody 1i3/4 szkl octu 10% 1i3/4 szkl cukru 1 łyżka gorczycy Ale-raj 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu 10 kulek ziela angielskiego 1 płaska łyżka kurkumy Ale-raj 1 płaska
Ala piecze i gotujeDzisiaj na upały proponuję Wam lekką sałatkę ryżową, którą zapakowałam do łódeczek ze świeżego ogórka. Tak przygotowane ogórki faszerowane to idealna przekąska, czy też lekki obiad. Podobny przepis na sałatkę ryżową z tuńczykiem jest już na blogu. Taka sałatka jest smaczna, do tego sycąca i nie potrzebujemy do niej sztućców ani naczyń, faszerowanego sałatą ogórka bierzemy do ręki(...)Podobny przepis na sałatkę ryżową z tuńczykiem jest już na blogu. Sałatka jest sycąca i nie potrzebujemy do niej sztućców ani naczyń, faszerowanego sałatą ogórka bierzemy do ręki i zajadamy ze smakiem. The post Ogórki faszerowane sałatką appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOgórki konserwowe inaczej Jeśli nie macie pomysłu co zrobić z dużymi lub powykręcanymi, niekształtnymi ogórkami, to jest na to sposób. Należy ogórki obrać, pokroić w koreczki, bądź też plasterki i zalać taką samą zalewą jak korniszony. Ogórki pozbawione skórki nabierają delikatniejszego smaku w zalewie, stanowią gotową sałatkę do obiadu i są miłą odmianą pospolitych ogórków konserwowych. Składniki: ogórki-wielkość ani kształt nie mają znaczenia, i tak zostaną pokrojone zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 2 łyżki soli 1 szklanka cukru do słoika (na 1 słoik): 1-2 ząbki czosnku kilka ziaren pieprzu 2-3 ziela angielskie 3-4 krążki marchewki kawałek cebuli kawałek chrzanu baldachim kopru z łodygą Sposób przygotowania: Ogórki
na moim stole...Dzisiaj kolejne przetwory na zimę – kiszone ogórki Kiszone ogórki możemy jeść solo, ale także nadają się wyśmienicie jako dodatek do obiadu, do sałatki lub na zupę Składniki: - 2 kg ogórków - czosnek - korzeń chrzanu - koper - 3 litry wody - 6 płaskich łyżek soli Składniki na ok 20 słoików o pojemności 0,5l (słoików może wyjść mniej lub więcej(...)zależności od wielkości ogórków). Najlepsze do kiszenia są ogórki gruntowe, które są małych rozmiarów Do umytych i wyparzonych słoików wkładamy łodygę kopru, ząbek czosnku przekrojony na pół i kawałek obranej łodygi chrzanu. Teraz wkładamy ogórki pionowo i ciasno stroną połączoną z łodygą w dół. Na górę dajemy kolejny ząbek czosnku przekrojony na pół i kolejną łodygę kopru
Kuchenne Wariacjeidę ścieżką klasyków, wczoraj było risotto z kurkami francuskie po polsku, dziś zaś te pyszne ogórki. Gdy byłam mała zastanawiałam się, jaka jest różnica pomiędzy ogórkami małosolnymi a kiszonymi, ponieważ obydwa rodzaje są przyrządzane tak samo. Odpowiedź przyszła bardzo łatwo, gdy spojrzałam na to z chemiczno-biologicznego punktu. W skrócie jednak chodzi(...)ogórki małosolne macerują się w zalewie zaledwie 2-3 dni, kiedy kiszone zaś co najmniej tydzień. Ogórki małosolne są chrupiące, gdyż struktura komórkowa nie została jeszcze aż tak bardzo zmieniona przez sól. Zwykle mają mniej kwaśny smak i genialnie pasują jako "zagrycha" do alkoholu :) U mnie w domu, zrobione w obojętnie jakiej ilości, znikają
W kuchni Karmel-itkichili, które wyjątkowo tamtego roku obrodziły. I powstał przepis na sałatkę, której przygotowuję ok. 100 słoików (to nie literówka) :))) Jest banalnie łatwa i naprawdę pyszna! Idealnie pasują do niej ogórki wyrośnięte lub powyginane, których nijak nie włożymy do słoików. Składniki (na 8 słoików 300 ml): 3,5 kg ogórków 3-4 świeże papryczki chili (u mnie dziś dwie(...)Jalapeno) łyżeczka chili w proszku duża główka czosnku 0,5 kg cukru (serio, to nie żart) 3 łyżki soli 5-6 łyżek oleju szklanka (200 ml) octu spirytusowego 6% Ogórki umyć i odkroić oba końce. Jeśli ogórki są grube, przekroić wzdłuż. Nie obierać ze skóry! Ogórki zetrzeć na plastry. Ja robię to jedną z tarek malaksera. Ustawiam
Weekendy w domu i ogrodziemniejszym stopniu odtworzyć w mojej kuchni. Przekąską, którą niemal każdego dnia się zajadałam były ogórki. Smak niepowtarzalny i jakże egzotyczny. Dziś moja wersja : Składniki: 4 średnie szklarniowe ogórki 2 duże ząbki czosnku lub 4 małe 1 papryczka chilli 4 łyżki octu ryżowego 4 łyżki oleju arachidowego 1 łyżka prażonego sezamu ( czarnego i białego) 1 łyzeczka brązowego cukru(...)łyżeczki soli Ogórki ze skórką „zgnieść” przykładając do nich na płasko nóż i uderzając w niego kilka razy dłonią. Powinny nam ładnie popękać. Pociąć na mniejsze kawałki. Można też po prostu je pociąć. Włożyć do sitka i obsypać solą. Odstawić na 20-30 minut aby puściły soki. Czosnek i oczyszczoną z ziaren papryczkę posiekać na drobne kawałeczki. Uprażyć
Jemy PijemyTeściową na targ po produkty. Siostra pomyła trochę słoiki w przerwie latania za niesforną Emilką, a ja podczas opalania obrałam chrzan. I tak w międzyczasie grillowania powstały najlepsze kiszone ogórki na świecie. Składniki: 10 kg ogórków gruntowych (najlepiej średniej wielkości) pęczek lub dwa kopru ( w zależności od tego jak duże są pęczki) - używamy tylko koszyczków nasiennych(...)główki czosnku 3-4 spore korzenie chrzanu lub więcej mniejszych ok. 10 l wody ok. 10 łyżek soli (najlepiej grubej - do przetworów) Przygotowanie: Ogórki Mama płucze z piasku i moczy w misce przez kilka godzin. Chrzan i koper należy również porządnie umyć. Wymoczone ogórki napychamy ciasno w umyte słoiki. Do tej czynności mój Mąż okazał się utalentowany
Kuchnia po mojemumieszkaniu miałam mnóstwo świeżych ogórków, które obrodziły w ubiegłym roku niesamowicie i dość chłodne lato w mojej okolicy pozwoliło im rosnąć do połowy września. Nigdy wcześniej nie rwaliśmy ogórków przez 3 miesiące! To jednak sprawiło, że zabrakło mi do nich kopru, który we wrześniu jest już suchymi gałęźmi lub młodziutkimi roślinami bez nasion, które dają odpowiedni aromat ogórkom. I powstało coś oryginalnego ;) Klasyczny przepis na słoikowe ogórki do zupy pewnie pojawi się latem, gdy przyjdzie sezon. Składniki : ok. 2 kg świeżych ogórków (najlepiej późne z ziarnami) 2 łyżki nasion kopru mały pęczek młodego kopru sól Ogórki umyć. Zetrzeć je ze skórą na tarce o dużych oczkach. Koperek opłukać. Posiekać. Wymieszać ogórki z koprem
Weekendy w domu i ogrodzie