idę ścieżką klasyków, wczoraj było risotto z kurkami francuskie po polsku, dziś zaś te pyszne ogórki. Gdy byłam mała zastanawiałam się, jaka jest różnica pomiędzy ogórkami małosolnymi a kiszonymi, ponieważ obydwa rodzaje są przyrządzane tak samo. Odpowiedź przyszła bardzo łatwo, gdy spojrzałam na to z chemiczno-biologicznego punktu. W skrócie jednak chodzi(...)ogórki małosolne macerują się w zalewie zaledwie 2-3 dni, kiedy kiszone zaś co najmniej tydzień. Ogórki małosolne są chrupiące, gdyż struktura komórkowa nie została jeszcze aż tak bardzo zmieniona przez sól. Zwykle mają mniej kwaśny smak i genialnie pasują jako "zagrycha" do alkoholu :) U mnie w domu, zrobione w obojętnie jakiej ilości, znikają
W kuchni Karmel-itkichili, które wyjątkowo tamtego roku obrodziły. I powstał przepis na sałatkę, której przygotowuję ok. 100 słoików (to nie literówka) :))) Jest banalnie łatwa i naprawdę pyszna! Idealnie pasują do niej ogórki wyrośnięte lub powyginane, których nijak nie włożymy do słoików. Składniki (na 8 słoików 300 ml): 3,5 kg ogórków 3-4 świeże papryczki chili (u mnie dziś dwie(...)Jalapeno) łyżeczka chili w proszku duża główka czosnku 0,5 kg cukru (serio, to nie żart) 3 łyżki soli 5-6 łyżek oleju szklanka (200 ml) octu spirytusowego 6% Ogórki umyć i odkroić oba końce. Jeśli ogórki są grube, przekroić wzdłuż. Nie obierać ze skóry! Ogórki zetrzeć na plastry. Ja robię to jedną z tarek malaksera. Ustawiam
Weekendy w domu i ogrodziemniejszym stopniu odtworzyć w mojej kuchni. Przekąską, którą niemal każdego dnia się zajadałam były ogórki. Smak niepowtarzalny i jakże egzotyczny. Dziś moja wersja : Składniki: 4 średnie szklarniowe ogórki 2 duże ząbki czosnku lub 4 małe 1 papryczka chilli 4 łyżki octu ryżowego 4 łyżki oleju arachidowego 1 łyżka prażonego sezamu ( czarnego i białego) 1 łyzeczka brązowego cukru(...)łyżeczki soli Ogórki ze skórką „zgnieść” przykładając do nich na płasko nóż i uderzając w niego kilka razy dłonią. Powinny nam ładnie popękać. Pociąć na mniejsze kawałki. Można też po prostu je pociąć. Włożyć do sitka i obsypać solą. Odstawić na 20-30 minut aby puściły soki. Czosnek i oczyszczoną z ziaren papryczkę posiekać na drobne kawałeczki. Uprażyć
Jemy PijemyTeściową na targ po produkty. Siostra pomyła trochę słoiki w przerwie latania za niesforną Emilką, a ja podczas opalania obrałam chrzan. I tak w międzyczasie grillowania powstały najlepsze kiszone ogórki na świecie. Składniki: 10 kg ogórków gruntowych (najlepiej średniej wielkości) pęczek lub dwa kopru ( w zależności od tego jak duże są pęczki) - używamy tylko koszyczków nasiennych(...)główki czosnku 3-4 spore korzenie chrzanu lub więcej mniejszych ok. 10 l wody ok. 10 łyżek soli (najlepiej grubej - do przetworów) Przygotowanie: Ogórki Mama płucze z piasku i moczy w misce przez kilka godzin. Chrzan i koper należy również porządnie umyć. Wymoczone ogórki napychamy ciasno w umyte słoiki. Do tej czynności mój Mąż okazał się utalentowany
Kuchnia po mojemumieszkaniu miałam mnóstwo świeżych ogórków, które obrodziły w ubiegłym roku niesamowicie i dość chłodne lato w mojej okolicy pozwoliło im rosnąć do połowy września. Nigdy wcześniej nie rwaliśmy ogórków przez 3 miesiące! To jednak sprawiło, że zabrakło mi do nich kopru, który we wrześniu jest już suchymi gałęźmi lub młodziutkimi roślinami bez nasion, które dają odpowiedni aromat ogórkom. I powstało coś oryginalnego ;) Klasyczny przepis na słoikowe ogórki do zupy pewnie pojawi się latem, gdy przyjdzie sezon. Składniki : ok. 2 kg świeżych ogórków (najlepiej późne z ziarnami) 2 łyżki nasion kopru mały pęczek młodego kopru sól Ogórki umyć. Zetrzeć je ze skórą na tarce o dużych oczkach. Koperek opłukać. Posiekać. Wymieszać ogórki z koprem
Weekendy w domu i ogrodzieJapońska sałatka z ogórków bardzo przypadła mi do gustu. Marynata z imbirem, octem ryżowym i sosem sojowym nadaje ogórkom przyjemnego orzeźwiającego smaku. Dodany imbir świetnie odświeża kubki smakowe, lepiej czujemy inne smaki i nie pozostaje w ustach smak jedzonej wcześniej potrawy. Składniki: 2 duże ogórki szklarniowe lub 1/2 kg ogrodowych 1 1/2 łyżeczki świeżo tartego imbiru(...)ogórki w cienkie plastry. Dla lepszego wyglądu można skrobaczką obrać 4 paski skóry, ciąć ogórek z góry na dół zachowując między paskami równe odstępy. Tak obrany ogórek pokroić w plasterki. Pokrojone ogórki wymieszać z solą i odstawić na chwilę. Wymieszać ocet ryżowy, sos sojowy, cukier i imbir (do rozpuszczenia się cukru). Jeśli nie mamy octu ryżowego można dodać
Kuchcik gotujekonserwowych i kiszonych. Przyznam szczerze, że wszystkim u nas w rodzinie bardzo smakują, dlatego zrobiłam w tym roku z kilku porcji :) Najlepsze jest to, że do pikli można użyć ogórki, które nie są zbyt ładne, lub są przerośnięte, a więc takich które nie nadają się ani do kiszenia ani do konserwowania. Składniki: 2 ½ kg ogórków 3 duże cebule(...)szklanki octu spirytusowego 10% 2 łyżeczki gorczycy 2 łyżeczki pieprzu mielonego 2 łyżeczki Curry 2 łyżeczki papryki czerwone 2 – 3 łyżeczki suszonego kopru Wszystkie składniki na zalewę razem zagotowujemy. Ogórki (obrane lub w skórce) kroimy w słupki lub plasterki. Cebulę kroimy w plastry. Ogórki mieszamy z cebulą i solimy, po czym odstawiamy na 45 minut, by puściły
Smakowy Rajpóźniej poszło jak z płatka! Wyszło nam to!!! - że tak (nie)skromnie powiemy. SKŁADNIKI: Śledzie solone, marynowane, 6 sporych filetów, Ogórki po żydowsku ORZECH , 6-10 ogórków, Oliwki czarne, 1/3 słoiczka, Oliwski zielone, 1/3 słoiczka, Jajka, 3 kurze/6 przepiórczych, Cebulka czerwona, 1,5-2 spore, Majonez, 2-3 łyżki (najlepiej domowy), Oregano, do smaku Domowa przyprawa typu(...)vegeta, do smaku Pieprz czarny, do smaku, Oliwa z oliwek, łyżka WYKONANIE: Cebulkę kroimy w drobniutką kosteczkę i dusimy ją widelcem z przyprawami i oliwą. Dorzucamy pokrojone w kostkę ogórki i jajka oraz oliwki - pokrojone w pierścienie. Śledzika kroimy w większą kostkę. Mieszamy wszystko z majonezem. Najlepiej smakuje jeśli chwilkę postoi i smaki się "przeżrą
Wypisz WymalujWariacja na temat kapusty pekińskiej znaleziona u Pauliny . Pyszna jako dodatek do drugiego dania. Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 2 marchewki 1 jabłko 2 ogórki kiszone 1 mała cebula sól, pieprz sok z cytryny 2 łyżki(...)majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/4 łyżeczki cukru 1 łyżeczka musztardy Sp o sób przygotowani a: 1. Kapust szatkujemy,obraną marchew i jabłko ścier amy na tarce jarzynowej. 2. Ogórka kiszonego ścieramy również na tarce. 3. Obraną cebulę drobno siekamy. Wszystko mieszamy razem. 4. W małej miseczce mieszamy jogurt, majonez, sól, cukier, pieprz, sok z cytryny i musztardę, dodajemy
Kuchnia domowa AniZapraszam! Składniki: 1 wędzona makrela 1 cebulka 2 ogórki korniszone 1-2 łyżki pikantnego keczupu Sposób przygotowania: 1. Makrelę dokładnie oczyszczamy z ości. 2. Cebulkę drobno siekamy. 3. Ogórki kroimy w kosteczkę. 4. Dodajemy keczup i wszystko mieszamy. I gotowa pasta może wylądować na kanapce! Smacznego!!! Źródło: Matka, żona i kucharka
Kuchnia domowa Anibardzo kaloryczne (jeśli jeszcze pozbędziemy się sera żółtego), a możliwości nadzienia są niezliczone. Są naprawdę pyszne. Składniki: 6 kotletów schabowych kilka pieczarek pół cebuli 1-2 małe ogórki korniszone 6 plasterków sera żółtego sól, pieprz olej(...)woda Sposób przygotowania: 1. Kotlety cienko rozbijamy. Oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. 2. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, cebulę siekamy i razem z pieczarkami dusimy na patelni. 3. Ogórki kroimy w kosteczkę, mieszamy z pieczarkami i cebulą. 4. Na każdym kotlecie dajemy plasterek sera, na to trochę farszu i zwijamy. Roladki układamy na patelni zwinięciem do dołu
Kuchnia domowa Aniogórków kiszonych 1 jabłko 1 cebula biała lub czerwona 1/2 pęczka koperku majonez musztarda pieprz i sól Sposób wykonania: 1. Pieczarki kroimy w plasterki. 2. Ugotowane jajka, jabłko, ogórki kiszone kroimy w kostkę. 3. Cebulkę siekamy, przekładamy na sitko i przelewamy wrzątkiem. 4. Wszystko mieszamy, dodajemy majonez i musztardę, posiekany koperek i doprawiamy pieprzem i solą. Smacznego!!! Źródło
Kuchnia domowa Anisposób mięso nie jest bardzo kaloryczne, głownie dlatego, że nie ma panierki. A smakuje naprawdę dobrze! Składniki: 500 g schabu bez kości 1 cebula 150 g pieczarek 3-4 ogórki kiszone (mogą być też korniszony) sól, pieprz olej Sposób wykonania: 1. Mięso umyć, osuszyć. Podzielić na 10 kotletów. Rozbić, posypać solą(...)pieprzem. Odstawić w chłodne miejsce. 2. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki. 3. Cebulę pokroić w kostkę. 4. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, obsmażyć cebulę z pieczarkami. Lekko osolić. 5. Ogórki kroimy w drobną kosteczkę. Wymieszać z pieczarkami i cebulą. 6. Na każdy kotlet nakładać farsz, zwinąć roladki. 7. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, kłaść roladki złączeniem do dołu
Kuchnia domowa AniSkładniki: 6 buraczków 3-4 ogórki kiszone (mogą być małosolne(...)jabłko 1 cebula mały pęczek szczypiorku sól, pieprz cukier ocet lub kwasek cytrynowy 2-3 łyżki oleju Sposób przygotowania: 1. Ugotować buraczki, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. 2. Ogórki drobno pokroić, obrane jabłka zetrzeć na tarce. 3. Cebulkę drobno posiekać, szczypiorek również. 4. Wszystko wymieszać, doprawić solą, pieprzem, cukrem i octem. Na końcu dodać olej. 5. Podawać schłodzoną sałatkę
Kuchnia domowa AniMój P. łososia niestety nie lubi, ale w takim wydaniu zjada go nawet nie kręcąc nosem :) Jak to dodatek ogórka kiszonego potrafi zdziałać cuda! ;))) Ja uwielbiam te burgery, smak łososia wyczuwalny jest bardzo delikatnie, ogórek wcale nie dominuje nad całością, ale nadaje bardzo ciekawy smaczek, a jeżeli zaserwujecie do nich jeszcze sos np. BBQ , to już bajka! ;) Z czystym(...)sumieniem mogę polecić te burgery, smakować Wam będą na pewno! :) * łosoś- 140 g * ogórek kiszony- 1 średniej wielkości * jajko- 1 szt. * koper- 2 łyżki * sól, pieprz * oliwa do smażenia Wymytego łososia zmielić. Dodać ogórka kiszonego pokrojonego w małą kosteczkę (wcześniej należy odcisnąć sok), wbić jajko, wsypać koperek i doprawić. Całość wymieszać i formować spore kulki, które następnie należy delikatnie spłaszczyć
Kraina Miodem Płynąca