Sól ogórkowa

Sól ogórkowa

Sól ogórkowa

Sól ogórkowa – suszone mielone ogórki kiszone są świetną przyprawą do sosów mięsnych, kasz.... Bardzo lubię ogórki małosolne, w sezonie słój z ogórkami jest obowiązkowym elementem wystroju kuchni. Niestety przez upalne lato ogórki z małosolnych szybko robiły się kiszone, a te już mniej kocham. Za każdym razem powstawał problem co z nimi robić – ile można jeść zupy ogórkowej, a przechowywać ich nie mam gdzie. I pewnego dnia przypomniałam sobie jedno z moich pierwszych spotkań w restauracji u Karola Okrasy, gdz... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu królestwo garów

Warto przeczytać

Jak najlepiej dobrać przyprawy do mięsa?

Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.

Czytaj dalej...

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...