Dobra, to naprawdę ostatni warzywny przepis na przetwory w tym roku. Znowu sugerowałam się moim przepisem na ogórki, zmieniając jedynie przyprawę i dodając cebulę. Wiem, że to będzie smaczne, innej opcji nie ma. Wczoraj, żerując na ogrodzie Wwłów, poprawiłam zdjęcie, dziś dzielę się z Wami przepisem. A co do gotowej sklepowej przyprawy, nie jest źle. Poza dużą ilością soli(...)która i tak jest potrzebna do przetworów, reszta składników to jedynie przyprawy. Składniki: 1,5 kg ogórków gruntowych 0,5 kg cebuli 2 łyżki przyprawy gyros 2 łyżki soli 3 ząbki czosnku zalewa: 1 szklanka octu 10% pół szklanki wody 2 szklanki cukru 6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe Ogórki bardzo dokładnie szorujemy i kroimy
Kardamonovyjuż chyba końcówka sezonu ogórkowego. Spiżarnia niby pełna, ale postanowiłam zrobić jeszcze jedną wersję ogórków – w occie. Tym razem skorzystałam z przepisu Hanny Szymanderskiej z książki „Potrawy regionalne”. Nie mam pojęcia jaki będzie efekt końcowy, na pewno za jakiś czas coś tutaj dopiszę. Z tej ilości składników wyszło mi 10 słoików po 250 ml. Może komuś(...)wyjdzie nieco inna ilość, jedynie uczulam. Ps. Ogórki wyszły suuuper. Składniki: 3 kg ogórków gruntowych 1 szklanka octu 10% 1 szklanka wody 1,5 szklanki cukru 10 ząbków czosnku 10 goździków 1 łyżka nasion kolendry 1 łyżka nasion gorczycy 100 g soli Ogórki dokładnie myjemy, kroimy w grube plastry, mieszamy z solą i odstawiamy
KardamonovyDługoterminowa surówka z kapusty, ogórków i papryki w słodko kwaśnej zalewie nie wymaga pasteryzacji, aby można było ją przechować w lodówce przez dwa tygodnie albo i dłużej (nie jestem w stanie określić dokładnie jak długo, gdyż zjadamy ją zawsze właśnie w jakieś dwa tygodnie). Z czasem jest jeszcze smaczniejsza. Świetnie pasuje jako dodatek do obiadu, mięsa pieczonego na grillu(...)fast-foodu. Latem, kiedy jest sezon na młodą kapustę i mamy pod dostatkiem ogórków gruntowych, robię ją bardzo często i zawsze znika błyskawicznie, choć z podanych składników wychodzi jej dość sporo. Jeśli natomiast chcecie zachować smak surówki na zimę, można ją oczywiście włożyć do słoików i pasteryzować. https://youtu.be/EYHGWa6wrzg Składniki na długoterminowa surówkę z kapusty, ogórków
e-PrzepisyKulinarnezmielonego siemienia lnianego (w wersji wegetariańskiej może być 1 jajko) - 2 łyżki mąki - sól, pieprz - mały pęczek natki pietruszki - kilka łyżek bułki tartej - olej (do smażenia) Sos z ogórków kiszonych - 60 g margaryny - 60 g mąki - 125 ml wody - 3-4 łyżki mleka sojowego - 200 g ogórków kiszonych - 175 ml wody z ogórków kiszonych(...)garnuszku roztapiamy margarynę na wolnym ogniu, dodajemy mąkę i chwilę smażymy, dokładnie mieszając. Dodajemy wodę i mleko. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy przez kilkanaście sekund. Następnie dodajemy wodę z ogórków kiszonych, dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu. Ogórki kiszone ścieramy na grubych oczkach tarki i dodajemy do sosu. Gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne kilka minut
Roślinożerni urlopowiczePyszna, przyjemnie kwaskowata zupka z kiszonych ogórków. Oczywiście najlepsza i najsmaczniejsza, jeśli przygotujemy ją z ogórków ukiszonych domowym sposobem. Naturalnie gęsta, sycąca i pożywna dzięki dodatkowi kaszy jęczmiennej. Aksamitna przez dodanie tłustej śmietanki. Ugotowałam ją na bulionie warzywnym (woda + 2 łyżki bulionu warzywnego ze słoiczka ), ale można użyć także domowego rosołu lub bulionu drobiowego. Jeśli(...)duża marchewka (150 g) 1 pietruszka (100 g) gruby plaster selera (100 g) 3 średnie ziemniaki (250 g) 50 g kaszy (1/3 szklanki) 1,75 l bulionu 6 średnich ogórków kiszonych 1/2 - 1 szklanka zalewy z kiszonych ogórków 3 łyżki śmietany 30% 3 łyżki śmietany 18% PRZYPRAWY:1 listek laurowy, 3 kulki ziela angielskiego, sól, świeżo zmielony
cool and mintysałatką z ogórków z chilli pierwszy raz spotkałem się na grillu u znajomych. Tak mi zasmakowały, że postanowiłem poprosić o przepis i tak powstały ogórki z chilli na zimę Idealnie nadają się do obiadu lub na kanapkę czy grilla. Jeżeli ktoś lubi ostre dodatki to nie może ich zabraknąć w jego domowej spiżarni. W smaku są wyśmienite. (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 kg ogórków (nie musza być malutkie) sól czosnek cukier olej ocet (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Dokładnie myjemy ogórki ze skórką i kroimy na plastry lub szatkujemy. Następnie zasypujemy 2 łyżkami soli i odstawiamy na przynajmniej 2-3 godziny. Następnie małą główkę czosnku lub kilka ząbków drobno kroimy lub przeciskamy przez praskę. Odsączamy ogórki
Blog kulinarny S9.PLpomidorach robiłam już sałatkę z ogórków i fasolki a tym razem wersja bez fasolki. Sałatka prosta bo tylko dwa warzywa-ogórki i cebula ale bardzo smaczna. składniki: 2 kg obranych ogórków 0,5 kg obranej cebuli 2 płaskie łyżki soli 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200-220g) 1/2 szklanki cukru 1/2 szkalnki octu 10% 1/2 szklanki oleju(...)łyżeczki mielonego czarnego pieprzu Ogórki pokroić w plasterki. Cebule w półplastry lub piórka. Pokrojone warzywa przełożyć do miski i dodać sól. Warzywa wymieszać i odstawić na ok 1 godzinkę. Potem dodać koncentrat pomidorowy, olej, cukier, ocet i mielony pieprz. Całość dokładnie wymieszać i ponowie odstawić na 2-3 godziny. Po tym czasie sałatkę przełożyć razem z zalewą do słoików
Monia miesza i gotujePrzygotowania : 1 dzień Sezon ogórkowy w pełni, tak więc dziś proponuję ogórki meksykańskie, czyli coś dla miłośników pikantnych przetworów z dużą ilością czosnku. Składniki 2 1/2 kg. ogórków 4 łyżki soli 1 i 1/2 szklanki octu 10 % 1/2 kg cukru 2 główki czosnku 8 łyżek oleju 2 łyżki chili Krok po Kroku 1 Ogórki (nie obieramy(...)kroimy na 1-centymetrowe kawałki. Obrany czosnek kroimy w plasterki. Całość posolić i odstawić na około 6 godz. Powstały sok wylać. 2 Pozostałe składniki zagotować. Gorącą zalewę dodać do ogórków z czosnkiem i pozostawić na 12 godzin. 3 Włożyć do słoików NIE GOTOWAĆ! Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku , gdzie możesz podzielić się swoimi
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyOgórki z kurkumą to idealna alternatywa tradycyjnych ogórków konserwowych czy ogórków z chilli. Chyba na obecną chwile moje ulubione ogórki, które bardzo chętnie zjadam w zimie do obiadu czy też na kanapkę. Polecam wypróbować. Są stosunkowo proste i szybkie w przygotowaniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: około 3 kg ogórków 4 szklanki wody 1 szklanka octu(...)szklanki cukru 2 łyżki soli 1 łyżeczka kurkumy gorczyca ziele angielskie koper chrzan (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Ogórki dokładnie myjemy i nacinamy (nie przecinamy do końca) na 4 części. Do umytych słoików wsypujemy kilka ziaren gorczycy, ziela angielskiego oraz kawałek kopru i kawałek chrzanu. Następnie wkładamy ponacinane ogórki aby wypełnić cały słoik. Kolejnym krokiem jest zrobienie zalewy
Blog kulinarny S9.PLOgórek to warzywo ciepłolubne, które czasem, kiedy mamy deszczowe i chłodne lato, nie daje zbyt dużych plonów uprawiane w gruncie. To jednak własnie gruntowe ogórki ze słońca są najsmaczniejsze i najlepiej nadają się do kiszenia. Dobre gospodynie wiedzą, że specjalne ich odmiany (tzw. kwaszeniaki) po ukwaszeniu najdłużej się przechowują i pozostają jędrne, smaczne. Składniki: -ogórki średniej wielkości (świeże(...)pędy kopru ogrodowego -korzenie chrzanu -czosnek Zalewa: Na litr przegotowanej i ostudzonej wody przeznaczyć 3 dag soli kamiennej (jeśli ktoś woli bardziej słone, może dać 5 dag) Przygotowanie: Ogórki starannie umyć i moczyć w zimnej wodzie przez 2 godziny. Wkładać je pionowo do dobrze wyparzonych słoików. Na dno kazdego słoika dać kilka liści porzeczki czarnej, wiśni
Kulinarne przemysleniapierwszym roku istnienia bloga Weekendy w domu i ogrodzie opublikowałam przepis na drożdżowy chleb z wodą z ogórków kiszonych . Ostatnio zjadam tych ogórków olbrzymie ilości i postanowiłam wodę z nich wykorzystać do upieczenia chleba na zakwasie. Pierwsza próba wypadła rewelacyjnie. Chleb pachnie kiszonymi ogórkami nawet tydzień po upieczeniu i po zrobieniu z niego grzanek. Składniki(...)mąki orkiszowej typ 630 70 g mąki orkiszowej typu 1850 100 g aktywnego zakwasu (użyłam orkiszowego, ale może być dowolny) 350 ml wody z ogórków kiszonych (tyle zawiera słoik 0,9 l ogórków kiszonych domowej roboty ) Chleba nie solimy, bo słona jest woda z ogórków. W dużej misce wymieszać mąki z zakwasem. Dolać wodę z ogórków
Weekendy w domu i ogrodziekoniecznie nagotowany na żeberkach wieprzowych) i pyszne, najlepiej domowe ogórki kiszone, musi ich być dużo, wszak zupa musi być baaardzo ogórkowa. Ja dodatkowo dodaję jeszcze wodę od tychże ogórków. Choć u mnie śmietanę dodawało się od razu do garnka, ja zaniechałam tego sposobu, jako, że nie wszyscy lubią u mnie zupy zabielane, znalazłam kompromis, kto chce dodaje sobie(...)śmietanę na talerzu. Nie wszyscy również preferują u mnie zupę mocno kwaśną (ja taką uwielbiam), tak więc do garnka dodaję trochę wody od ogórków (tak do smaku), a większą jej ilość dolewam sobie na talerz. Tak więc każdy ma tak jak lubi i zupka może się pojawiać częściej, wcześniej co poniektórzy kręcili nosem, bo nie lubią ogórkowej. Teraz zajadają
Smaczne Zdroweprzepis Ilość porcji: 6-8 Czas gotowania: 90 Składniki - 1 kg karkówki -sól, pieprz, majeranek i przyprawa do mięsa -0,5 kg pieczarek -2 duże cebule -4-5 dużych ogórków kiszonych -1 szklanka soku z kiszonych ogórków -4 łyżki ketchupu -1 łyżka koncentratu pomidorowego -olej do smażenia Przygotowanie --> Karkówkę nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i przyprawą do mięsa. Układamy(...)naczyniu żaroodpornym. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Obraną cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju podsmażamy pieczarki z cebulą. Ogórki kroimy w kostkę. Na mięsie układamy pieczarki z cebulą i pokrojone ogórki. W misce mieszamy sok z ogórków, ketchup i koncentrat pomidorowy. Zalewamy karkówkę z warzywami. Naczynie z mięsem wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Marta Gotuje