ogórki - 25528 przepisów (strona:66/1702)

Ogórki w zalewie gyros 45

Dobra, to naprawdę ostatni warzywny przepis na przetwory w tym roku. Znowu sugerowałam się moim przepisem na ogórki, zmieniając jedynie przyprawę i dodając cebulę. Wiem, że to będzie smaczne, innej opcji nie ma. Wczoraj, żerując na ogrodzie Wwłów, poprawiłam zdjęcie, dziś dzielę się z Wami przepisem. A co do gotowej sklepowej przyprawy, nie jest źle. Poza dużą ilością soli(...)która i tak jest potrzebna do przetworów, reszta składników to jedynie przyprawy. Składniki: 1,5 kg ogórków gruntowych 0,5 kg cebuli 2 łyżki przyprawy gyros 2 łyżki soli 3 ząbki czosnku   zalewa: 1 szklanka octu 10% pół szklanki wody 2 szklanki cukru 6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe   Ogórki bardzo dokładnie szorujemy i kroimy

Kardamonovy
Ogórki z kolendrą 43

już chyba końcówka sezonu ogórkowego. Spiżarnia niby pełna, ale postanowiłam zrobić jeszcze jedną wersję ogórków – w occie. Tym razem skorzystałam z przepisu Hanny Szymanderskiej z książki „Potrawy regionalne”. Nie mam pojęcia jaki będzie efekt końcowy, na pewno za jakiś czas coś tutaj dopiszę. Z tej ilości składników wyszło mi 10 słoików po 250 ml. Może komuś(...)wyjdzie nieco inna ilość, jedynie uczulam. Ps. Ogórki wyszły suuuper. Składniki: 3 kg ogórków gruntowych 1 szklanka octu 10% 1 szklanka wody 1,5 szklanki cukru 10 ząbków czosnku 10 goździków 1 łyżka nasion kolendry 1 łyżka nasion gorczycy 100 g soli   Ogórki dokładnie myjemy, kroimy w grube plastry, mieszamy z solą i odstawiamy

Kardamonovy
Długoterminowa surówka z kapusty, ogórków i papryki 136

Długoterminowa surówka z kapusty, ogórków i papryki w słodko kwaśnej zalewie nie wymaga pasteryzacji, aby można było ją przechować w lodówce przez dwa tygodnie albo i dłużej (nie jestem w stanie określić dokładnie jak długo, gdyż zjadamy ją zawsze właśnie w jakieś dwa tygodnie). Z czasem jest jeszcze smaczniejsza. Świetnie pasuje jako dodatek do obiadu, mięsa pieczonego na grillu(...)fast-foodu. Latem, kiedy jest sezon na młodą kapustę i mamy pod dostatkiem ogórków gruntowych, robię ją bardzo często i zawsze znika błyskawicznie, choć z podanych składników wychodzi jej dość sporo. Jeśli natomiast chcecie zachować smak surówki na zimę, można ją oczywiście włożyć do słoików i pasteryzować. https://youtu.be/EYHGWa6wrzg Składniki na długoterminowa surówkę z kapusty, ogórków

e-PrzepisyKulinarne
Polska - Kotlety ziemniaczane z sosem z ogórków kiszonych 123

zmielonego siemienia lnianego (w wersji wegetariańskiej może być 1 jajko) - 2 łyżki mąki  - sól, pieprz - mały pęczek natki pietruszki - kilka łyżek bułki tartej - olej (do smażenia) Sos z ogórków kiszonych - 60 g margaryny - 60 g mąki  - 125 ml wody - 3-4 łyżki mleka sojowego - 200 g ogórków kiszonych - 175 ml wody z ogórków kiszonych(...)garnuszku roztapiamy margarynę na wolnym ogniu, dodajemy mąkę i chwilę smażymy, dokładnie mieszając. Dodajemy wodę i mleko. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy przez kilkanaście sekund. Następnie dodajemy wodę z ogórków kiszonych, dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu. Ogórki kiszone ścieramy na grubych oczkach tarki i dodajemy do sosu. Gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne kilka minut

Roślinożerni urlopowicze
ZUPA OGÓRKOWA Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ 93

Pyszna, przyjemnie kwaskowata zupka z kiszonych ogórków. Oczywiście najlepsza i najsmaczniejsza, jeśli przygotujemy ją z ogórków ukiszonych domowym sposobem.  Naturalnie gęsta, sycąca i pożywna dzięki dodatkowi kaszy jęczmiennej. Aksamitna przez dodanie tłustej śmietanki.  Ugotowałam ją na bulionie warzywnym (woda + 2 łyżki bulionu warzywnego ze słoiczka ), ale można użyć także domowego rosołu lub bulionu drobiowego.  Jeśli(...)duża marchewka (150 g) 1 pietruszka (100 g) gruby plaster selera (100 g) 3 średnie ziemniaki (250 g) 50 g kaszy (1/3 szklanki) 1,75 l bulionu 6 średnich ogórków kiszonych 1/2 - 1 szklanka zalewy z kiszonych ogórków 3 łyżki śmietany 30%  3 łyżki śmietany 18% PRZYPRAWY:1 listek laurowy, 3 kulki ziela angielskiego, sól, świeżo zmielony

cool and minty
Sałatka z ogórków z chilli 159

sałatką z ogórków z chilli pierwszy raz spotkałem się na grillu u znajomych. Tak mi zasmakowały, że postanowiłem poprosić o przepis i tak powstały ogórki z chilli na zimę Idealnie nadają się do obiadu lub na kanapkę czy grilla. Jeżeli ktoś lubi ostre dodatki to nie może ich zabraknąć w jego domowej spiżarni. W smaku są wyśmienite. (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 kg ogórków (nie musza być malutkie) sól czosnek cukier olej ocet (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Dokładnie myjemy ogórki ze skórką i kroimy na plastry lub szatkujemy. Następnie zasypujemy 2 łyżkami soli i odstawiamy na przynajmniej 2-3 godziny. Następnie małą główkę czosnku lub kilka ząbków drobno kroimy lub przeciskamy przez praskę. Odsączamy ogórki

Blog kulinarny S9.PL
Ogórki w pomidorach 104

pomidorach robiłam już sałatkę z ogórków i fasolki a tym razem wersja bez fasolki. Sałatka prosta bo tylko dwa warzywa-ogórki i cebula ale bardzo smaczna. składniki: 2 kg obranych ogórków 0,5 kg obranej cebuli 2 płaskie łyżki soli 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200-220g) 1/2 szklanki cukru 1/2 szkalnki octu 10% 1/2 szklanki oleju(...)łyżeczki mielonego czarnego pieprzu Ogórki pokroić w plasterki. Cebule w półplastry lub piórka. Pokrojone warzywa przełożyć do miski i dodać sól. Warzywa wymieszać i odstawić na ok 1 godzinkę. Potem dodać koncentrat pomidorowy, olej, cukier, ocet i mielony pieprz. Całość dokładnie wymieszać i ponowie odstawić na 2-3 godziny. Po tym czasie sałatkę przełożyć razem z zalewą do słoików

Monia miesza i gotuje
Ogórki po meksykańsku 96

Przygotowania : 1 dzień   Sezon ogórkowy w pełni, tak więc dziś proponuję ogórki meksykańskie, czyli coś dla miłośników pikantnych przetworów z dużą ilością czosnku. Składniki 2 1/2 kg. ogórków 4 łyżki soli 1 i 1/2 szklanki octu 10 % 1/2 kg cukru 2 główki czosnku 8 łyżek oleju 2 łyżki chili Krok po Kroku 1 Ogórki (nie obieramy(...)kroimy na 1-centymetrowe kawałki. Obrany czosnek kroimy w plasterki. Całość posolić i odstawić na około 6 godz. Powstały sok wylać. 2 Pozostałe składniki zagotować. Gorącą zalewę dodać do ogórków z czosnkiem i pozostawić na 12 godzin. 3 Włożyć do słoików NIE GOTOWAĆ! Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku , gdzie możesz podzielić się swoimi

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Ogórki z kurkumą 118

Ogórki z kurkumą to idealna alternatywa tradycyjnych ogórków konserwowych czy ogórków z chilli. Chyba na obecną chwile moje ulubione ogórki, które bardzo chętnie zjadam w zimie do obiadu czy też na kanapkę. Polecam wypróbować. Są stosunkowo proste i szybkie w przygotowaniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: około 3 kg ogórków 4 szklanki wody 1 szklanka octu(...)szklanki cukru 2 łyżki soli 1 łyżeczka kurkumy gorczyca ziele angielskie koper chrzan (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Ogórki dokładnie myjemy i nacinamy (nie przecinamy do końca) na 4 części. Do umytych słoików wsypujemy kilka ziaren gorczycy, ziela angielskiego oraz kawałek kopru i kawałek chrzanu. Następnie wkładamy ponacinane ogórki aby wypełnić cały słoik. Kolejnym krokiem jest zrobienie zalewy

Blog kulinarny S9.PL
Kiszone ogórki wg. klasztornego przepisu siostry Anieli 7864

Ogórek to warzywo ciepłolubne, które czasem, kiedy mamy deszczowe i chłodne lato, nie daje zbyt dużych plonów uprawiane w gruncie. To jednak własnie gruntowe ogórki ze słońca są najsmaczniejsze i najlepiej nadają się do kiszenia. Dobre gospodynie wiedzą, że specjalne ich odmiany (tzw. kwaszeniaki) po ukwaszeniu najdłużej się przechowują i pozostają jędrne, smaczne. Składniki: -ogórki średniej wielkości (świeże(...)pędy kopru ogrodowego -korzenie chrzanu -czosnek Zalewa: Na litr przegotowanej i ostudzonej wody przeznaczyć 3 dag soli kamiennej (jeśli ktoś woli bardziej słone, może dać 5 dag) Przygotowanie:  Ogórki starannie umyć i moczyć w zimnej wodzie przez 2 godziny. Wkładać je pionowo do dobrze wyparzonych słoików. Na dno kazdego słoika dać   kilka liści porzeczki czarnej, wiśni

Kulinarne przemyslenia
Chleb orkiszowy na zakwasie i wodzie z ogórków 104

pierwszym roku istnienia bloga Weekendy w domu i ogrodzie opublikowałam przepis na drożdżowy chleb z wodą z ogórków kiszonych . Ostatnio zjadam tych ogórków olbrzymie ilości i postanowiłam wodę z nich wykorzystać do upieczenia chleba na zakwasie. Pierwsza próba wypadła rewelacyjnie. Chleb pachnie kiszonymi ogórkami nawet tydzień po upieczeniu i po zrobieniu z niego grzanek. Składniki(...)mąki orkiszowej typ 630 70 g mąki orkiszowej typu 1850 100 g aktywnego zakwasu (użyłam orkiszowego, ale może być dowolny) 350 ml wody z ogórków kiszonych (tyle zawiera słoik 0,9 l ogórków kiszonych domowej roboty ) Chleba nie solimy, bo słona jest woda z ogórków. W dużej misce wymieszać mąki z zakwasem. Dolać wodę z ogórków

Weekendy w domu i ogrodzie
ZUPA OGÓRKOWA 223

koniecznie nagotowany na żeberkach wieprzowych) i pyszne, najlepiej domowe ogórki kiszone, musi ich być dużo, wszak zupa musi być baaardzo ogórkowa. Ja dodatkowo dodaję jeszcze wodę od tychże ogórków. Choć u mnie śmietanę dodawało się od razu do garnka, ja zaniechałam tego sposobu, jako, że nie wszyscy lubią u mnie zupy zabielane, znalazłam kompromis, kto chce dodaje sobie(...)śmietanę na talerzu. Nie wszyscy również preferują u mnie zupę mocno kwaśną (ja taką uwielbiam), tak więc do garnka dodaję trochę wody od ogórków (tak do smaku), a większą jej ilość dolewam sobie na talerz. Tak więc każdy ma tak jak lubi i zupka może się pojawiać częściej, wcześniej co poniektórzy kręcili nosem, bo nie lubią ogórkowej. Teraz zajadają

Smaczne Zdrowe
Karkówka z kiszonymi ogórkami 204

przepis Ilość porcji: 6-8 Czas gotowania: 90 Składniki - 1 kg karkówki -sól, pieprz, majeranek i przyprawa do mięsa -0,5 kg pieczarek -2 duże cebule -4-5 dużych ogórków kiszonych -1 szklanka soku z kiszonych ogórków -4 łyżki ketchupu -1 łyżka koncentratu pomidorowego -olej do smażenia Przygotowanie --> Karkówkę nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i przyprawą do mięsa. Układamy(...)naczyniu żaroodpornym. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Obraną cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju podsmażamy pieczarki z cebulą. Ogórki kroimy w kostkę. Na mięsie układamy pieczarki z cebulą i pokrojone ogórki. W misce mieszamy sok z ogórków, ketchup i koncentrat pomidorowy. Zalewamy karkówkę z warzywami. Naczynie z mięsem wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Marta Gotuje

Proponowane wyszukiwania