pory moja ulubiona zupa nie znalazła się na blogu. Dlatego szybko naprawiam swój błąd. Wg mnie przepis na najsmaczniejszą zupę ogórkową, którą robię z własnoręcznie kiszonych ogórków. Dzięki temu, że wcześniej ogórki przesmażam na maśle ma bardzo delikatny smak. Po prostu spróbujcie. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zupa ogórkowa Składniki 1 udko drobiowe lub kawałek żeberka 4-5 dużych(...)ogórków kiszonych lub 6 średnich 2 średnie marchewki 4-5 ziemniaków pokrojone w kostkę kawałek selera 1 mała pietruszka 1 łyżka masła 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 50 ml śmietanki 30 % lub 18 % 1 łyżka natki pietruszki lub koperku Instrukcje Mięso zalewamy wodą około 2 l., dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości. Warzywa ścieramy na tarce (duże
To co lubię - gotuję i polecamKilka dni niezrywania ogórków w warzywniku i wyrastają naprawdę wielkie okazy. Przyznaję, że dla mnie są zawsze inspiracją do szukania przepisów u innych blogerów lub wymyślania własnych rozwiązań. Ale gdy nie mam na to czasu, a ogórków jest dużo i trzeba szybko je przerobić, wtedy stosuję swój stary i wypróbowany sposób - przygotowuję gotowe ogórki na zupę ogórkową(...)poniższego, bardzo łatwego i szybkiego przepisu 😀 Zimą wystarczy tylko ugotować wywar z jarzyn i dodać do niego zawartość słoika, i mamy gotową zupę. Składniki : 1,5 kg wyrośniętych ogórków ze skórką 2 płaskie łyżki soli kilka ząbków czosnku Przygotować słoiki i nakrętki - u mnie to zazwyczaj 4 słoiki po 340 ml. Ogórki dobrze umyć i zetrzeć (koniecznie
Weekendy w domu i ogrodzievotes ) Ogórki marynowane po rosyjsku w czosnkowej marynacie Ogórki po rosyjsku, to idealna marynata . Malutkie chrupiące warzywka , zamknięte niczym skarby w słoikach, pachnących latem… Pyszne, chrupiące i bardzo aromatyczne. Ten przepis pochodzi z rosyjskiej strony, delikatnie zmodyfikowany, ale jednak.. nadal mocno rosyjski … Polecam, tak naprawdę nie znam lepszych, marynowanych ogórków na świecie, niż(...)prostu genialne składniki, na słoiki o pojemności 1 litra : 1 kg malutkich ogórków, takich nie dłuższych niż 5 cm 1 duża garść małych, młodych cebulek, takich o średnicy 1-2 cm 1 duża czerwona papryka grubościenna duży pęczek, kopru wraz z baldachami kwiatów ziarna gorczycy, po 1 łyżeczce na słoik o pojemności 1 litra liście laurowe
Ogrodnik w podróżyProsty przepis na najlepsze OGÓRKI MAŁOSOLNE! Z czosnkiem, koperkiem i chrzanem... mniam:) WSKAZÓWKI Ogórki można przekroić na pół lub delikatnie nakroić wzdłuż - szybciej będą gotowe. Słoiki gotowe są już po 2-3 dniach, maksymalnie powinno się zjeść je do 7 dni. Chrzan można pominąć (choć lepsze są z nim). Do ogórków najlepiej sprawdzą się grube łodygi koperku(...)Składniki na ok. 4-5 dużych słoików: 2 kg młodych, niewielkich, jak najjaśniejszych ogórków 3 litr wody 3 łyżki soli kamiennej 1 duży pęczek koperku 10-15 ząbków czosnku (w zależności jak bardzo czosnkowe ogórki lubicie, jeżeli mało to dajemy 2 małe na słoik, jeżeli bardzo to 3-4 na słoik) Kawałek chrzanu (ok. 10-15 cm.) Przygotowanie
Czarnawisienkazatrzymać w słoikach to co najlepsze z lata. Teraz akurat czas na ogórki, najczęściej robię klasyczne kiszone ale czasem też eksperymentuję. Tak powstały ostre, bo z dodatkiem chilli, ogórki w zalewie miodowej z czosnkiem i gorczycą. W zależności od tego jak ostrą papryczkę wybierzecie tak potem w zimie ostre będziecie jeść ogórki bo cała ostrość z papryczki(...)nich właśnie przechodzi. Ale jak lubicie słodko-ostre połączenia to te ogórki są dla Was. Warto włożyć trochę wysiłku w to, żeby potem zimą móc przypomnieć sobie gorące lato. Ostre ogórki w miodowej zalewie przepis na 5 słoików o wielkości ½ litra 0 false 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name
Smaczny zeszytfamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ogórki małosolne to wiosenny przysmak, który można mieć zawsze pod ręką. Nie trzeba kupować gotowych ogórków na bazarku, wystarczy 5 minut pracy, 3 dni cierpliwości i domowe ogórki małosolne są gotowe! 1,5 do 2 kg małych ogórków gruntowych (najlepiej ekologicznych, bez nawozów(...)chemii) 1 główka czosnku 1 l gorącej, ale nie wrzącej wody 1 łyżka soli Korzeń chrzanu Suche kwiatostany kopru z ubiegłego roku lub same łodygi świeżego koperku Ogórki umyć, oczyścić z ogonków i poukładać w jednym dużym słoju (4-litrowym) lub kilku mniejszych. Można też użyć garnka z kamionki. Dodać ząbki czosnku, chrzan, koper. Gorącą wodę wymieszać
Gotujemy i jemypowinna znaleźć się w spiżarni i czekać, kiedy napadnie nas chęć na zjedzenie tej sałatki nie tylko jako dodatek do obiadu. Składniki (na około 11 słoików): 3 kg gruntowych ogórków 4 szt. ok. 400 g cebuli 5 kolorowych papryk 1 duży (ok. 500 g seler) Zalewa I 3 l zimnej, przegotowanej wody 6 łyżek soli Zalewa II: 3 szklanki(...)ciepłej wody 2,5 szklanki cukru ¾ szklanki octu 10% Ponadto: ziarenka gorczycy ziele angielskie Wykonanie: Ogórki umyłam, namoczyłam w zimnej wodzie. Pokroiłam (nieobrane) wzdłuż na cztery części. Większe (dłuższe) przekroiłam jeszcze w poprzek na 2 lub 3 części. Cebulę, pokroiłam w cienkie piórka. Seler starłam na tarce jarzynowej wzdłuż na dużych oczkach na tzw. zapałkę. Paprykę pokroiłam w drobne
Kuchnia u KrysiOgórki ” Kanapkowe Kartuskie ” – przetwory Kanapkowe Kartuskie , to doskonałe , chrupiące ogórki w zalewie słodko -octowej . Jest to propozycja dla osób , które lubią łagodniejsze smaki i nie przepadają za mocno kwaśnymi ogórkami . Bardzo wygodne w użyciu , więc często używane przez moje dzieciaki , nie trzeba kroić , wystarczy wyłowić i pacnąć na kanapkę , do tego wędlinka , ser , jakiś(...)szamanko „gotowe Nawet w nocy na szybki jak nielegalnie , zalegają w wakacje przed kompem do rana , a głód to nie matka , oszukać się nie da Składniki : 4 kg ogórków ( około , wiadomo to nie apteka ) 2-3 duże marchewki 3-4 cebule po dwa listki laurowe na słoik po 1 łyżeczce ,gorczycy białej na słoik po kilka kulek ziela
Ogrodnik w podróżyogórków. Po raz drugi w tym roku przygotuję mizerię na zimę według przepisu mojej babci. Mizeria na zimę Przygotuj nóż, słoiki, garnek, miskę, chochlę, szklankę, durszlak. Przygotuj składniki: ogórki sałatkowe, sól, gorczycę, ziele angielskie, listki laurowe, cebulę, Zalewa octowa*: ocet, cukier, wodę. Słoiki dokładnie umyj i wyparz. Ogórki umyj, obierz i pokrój na plasterki (możesz je także(...)zetrzeć na odpowiedniej tarce – ja tak robię, jeśli mam dużą ilość ogórków do zrobienia). Pokrojone ogórki posól. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Zasolone ogórki przełóż na durszlak, aby odsączyć je z soku, które puściły. Na dno każdego słoika włóż kawałek cebuli, 1-2 ziarna ziela angielskiego, kilkanaście ziaren gorczycy
blog.moje-pasje.infoPyszna letnia zupa krem ze świeżych ogórków. To moja pierwsza zupa w której wykorzystałam świeże ogórki. Po obróbce cieplnej ogórki całkiem fajnie smakują. Polecam spróbować. składniki: 600 g obranych ogórków gruntowych 300 g obranych ziemniaków 1 cebula 1 łyżka masła ok 700 ml bulionu 2 łyżki posiekanego koperku sól kolorowy pieprz Obrane ogórki pokroić(...)kostkę. Można wykorzystać także duże przerośnięte ogórki tylko trzeba je wcześniej wypestkować. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki także pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę. Następnie dodać pokrojone ogórki. Chwilę podsmażyć. Do garnka wlać bulion, zagotować. Wrzucić podsmażone ogórki i ziemniaki oraz koperek. Gotować do miękkości. Garnek zestawić z ognia i całość zmiksować
Monia miesza i gotujeadsbygoogle {width:auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z ogórków i papryki w kurkumie – do słoików na zimę – Składniki: Składniki na sałatkę: 4 kg ogórków gruntowych 1 kg cebuli 5 ząbków czosnku 1,2 kg czerwonej(...)szklanki cukru (ok. 820 g) 3 łyżeczki kurkumy 1,5 łyżeczki gorczycy 3/4 szklanki soli (ok. 280 g) *szklanka = 250ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z ogórków i papryki w kurkumie – do słoików na zimę – Wykonanie: Ogórki w skórce pokroić w plasterki. Czerwoną paprykę pokroić w cienkie paski. Cebulę pokroić w piórka. Czosnek pokroić w drobną
Kulinarne Przebojewróciły upały. Jest tak ciepło, że nic nie chce się robić. Ale w taką pogodę ogórki rosną bardzo szybko. Więc dzisiaj będzie kolejny przepis na przetwory właśnie z ogórków. Poniższy przepis na ogórki po żydowsku wypróbowałam już wielokrotnie, a dostałam go od nieżyjącej już cioci. Ogórki po żydowsku Przygotuj słoiki, miskę, garnek, nóż, chochlę, szklankę, ewentualnie(...)odbierak. Przygotuj składniki: ogórki gruntowe, marchew, liście selera, gorczycę, ziele angielskie, listki laurowe, cebulę, Zalewa octowa*: ocet, cukier, wodę. Słoiki dokładnie umyj i wyparz. Marchew obierz, umyj i pokrój na plasterki lub przekrój wzdłuż na połowę bądź ćwiartki a następnie w kawałki długości 1,5-2 cm. Liście selera umyj. Cebulę obierz z łupinek. Ogórki umyj. Możesz
blog.moje-pasje.infoObiecałam dwa przepisy na ogórki w tym sezonie, więc dotrzymuję słowa i proponuję ogórki na zupę ogórkową. Takie ogórki to sposób na przerośnięte kolosy, które zawsze się w ogrodzie znajdą, a po drugie szybciej przygotować zupy ogórkowej chyba się nie da. Wystarczy dodać zawartość słoiczka do wywaru i zupa gotowa Ogórki za zupę 1 kg ogórków 1 czubata łyżka soli koperek nać pietruszki czosnek baldachy kopru pieprz czarny ziarnisty ziele angielskie liście z czarnej porzeczki lub wiśni Ogórki dokładnie umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na ok. 3 godziny aż puszczą sok. Dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki i koperek. Na dno każdego słoiczka poukładać baldach kopru, po ząbku czosnku, ziarenka
Pieguskowa KuchniaOprócz zajadania (w dużych ilościach) samych i na kanapkach staram się je też inaczej wykorzystać. Robiłam z nimi sałatkę a także zupę a tym razem przygotowałam polędwiczki w sosie. Ogórki małosolne mają swój specyficzny smak i nadają daniu ciekawy posmak. jeśli ktoś lubi ogórki małosolne tak jak ja to bardzo polecam. składniki: 1 poledwiczka wieprzowa(...)duże ogórki małosone sól,pieprz 1/2 szklanki gorącej wody 3/4 szklanki śmietanki 30 % 2 łyżki posieknego koperku 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego Polędwiczkę pokroić w plastry o grubości ok 1 cm i lekko roztłuc ręką. Następnie oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać głęboką patelnie z olejem i podsmażyć plastry polędwiczki z obu stron, krótko aby tylko zmieniła kolor. Następnie
Monia miesza i gotujeCześć Dzisiaj będzie obiecany wczoraj przepis na ogórki. Przepis na poniższe ogórki po kanadyjsku pochodzi z nieistniejącego już serwisu gotowanie24.pl. Takie ogórki robiłam po raz pierwszy, więc będziecie musieli trochę poczekać, aż Wam powiem jak smakują. Dlatego też przygotowałam je z mniejszej ilości składników. Ogórki pokroiłam (jak zresztą zobaczycie na zdjęciach) najpierw na ćwiartki, a potem(...)mniejsze kawałki. Selera pokroiłam w małą kosteczkę zamiast zetrzeć go na tarce. Ogórki po kanadyjsku Przygotuj miski (w tym jedną dużą), garnek, nóż i deskę do krojenia, tarkę jarzynową, szklankę, łyżkę, wagę kuchenną. Przygotuj składniki: 4 kg małych ogórków, 4 czerwone papryki, ½ kg cebuli, 2 selery, Słona zalewa: 9 szklanek wody, 1 szklankę soli kamiennej, Zalewa octowa
blog.moje-pasje.info