prawidłowa higiena i dokładne mycie owoców, ale nie zawsze będzie to wystarczające. Tym bardziej warto zwrócić uwagę na produkty dostępne w Auchan. MIZERIA Przygotowanie : 10 minut Składniki: – 8-10 ogórków gruntowych (możesz też użyć dłuższych ogórków szklarniowych) – sól i pieprz – 2-3 łyżki posiekanego koperku – 2-3 łyżki śmietany 18% lub gęstego jogurtu Przygotowanie : Ogórki(...)kawałki podobnej wielkości do tych z ogórka. Cebulę przekrój na pół, a następnie krój cienkie półplasterki. Ser feta możesz pokroić w kostkę lub zostawić w postaci większych plastrów. Wymieszaj ze sobą składniki, polej je oliwą i dopraw pieprzem do smaku. Obecność fety powoduje, że nie musisz dodawać już soli. SAŁATA Z POMIDORAMI I OGÓRKAMI Przygotowanie : 10 minut Składniki: – pół
nietylkopasta.plChłodnik okroszka z kwasu chlebowego Lubicie okroszkę? Dlaczego by nie zrobić jej samemu w domu. Składniki na 4 osoby: pęczek rzodkiewki – umytej i startej na tarce ogórek zielony – obrany i pokrojony 4 ogórki kiszone – pokrojone 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach i pokrojone po pół pęczka koperku i natki pietruszki – drobno posiekane 2 jajka na twardo do dekoracji litr kwasu(...)pęczka posiekanego szczypiorki do dekoracji: pół szklanki orzechów włoskich uprażonych na patelni kromka pumpernikla połamana na kawałki połówka jajka na każdą porcję Przepis na tarator – CHŁODNIK Z OGÓRKA I ORZECHÓW Ogórki kroimy drobno, mieszamy z pozostałymi składnikami. Odstawiamy na godzinę do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Przed podaniem każdą porcję dekorujemy orzechami, kawałkami pumpernikla i jajkiem. 7. CHŁODNIK
Ugotowane pozamiataneprzepis „ konfitura z ogórków ” w książce Marii Disslowej „Jak gotować”, z 1930 roku. Troszkę go przerobiłam i odsłodziłam. Podaję proporcje na 1,5 kg obranych i pokrojonych ogórków !! (trzeba kupić około 3 kg ogórków). 1,5 kg ogórków, sok z 2 pomarańczy, sok z 2 cytrych, skórka cienko okrojona z 1,5 pomarańczy, 8 goździków, kawałek(...)cynamonu, 700 g cukru, 1/2 laski wanilii, Ogórki umyć, obrać, przekroić wzdłuż na cztery. Wyciąć gniazda nasienne. Każdą ćwiatkę przekroić wzdłuż na pół, a następnie w kawałki około 1-1,5 cm. Zważyć ogórki!!! - powinno ich być 1,5 kilograma Ogórki wrzucić do garnka, dodać cynamon i goździki, zalać niewielką ilością gorącej wody i gotować aż bedą
królestwo garówroku ogórki małosolne. Najbardziej lubię takie na trzeci dzień i takie właśnie są na zdjęciu. Powiem Wam w tajemnicy, że po zrobieniu zdjęć dopadłam się do tych ogórków jak jakaś dzikuska :) Takie były dobre, że nie mogłam się najeść :) A Wy jakie lubicie najbardziej? Mój maż je dopiero po pięciu, sześciu dniach jak są już prawie ukiszone(...)Składniki: 1 kg ogórków gruntowych 1 główka czosnku 3-4 gałązki kopru 1 liść chrzanu kawałek korzenia chrzanu woda, sól ( na każdy litr wody, kopiasta łyżka soli) Wykonanie: Ogórki umyć i namoczyć w zimnej wodzie minimum godzinę. Na dnie dużego słoika ułożyć liść chrzanu, koper i kilka ząbków czosnku. Następnie ułożyć część ogórków. Na ogórkach ułożyć
Agusiowe smakołykiProsta i delikatna w smaku sałatka z ogórków jedynie z dodatkiem marchewki. Ogórki można pokroić w grubsze plasterki, ale ja osobiście w tej sałatce wolę cieńsze i tak właśnie zrobiłam. Składniki: ok. 4-5 kilo ogórków 4 litry wody, najlepiej przegotowanej zimnej ok. 1 szklanka soli Zalewa: 4 szklanki cukru 4 szklanki octu 10% 6 szklanek wody(...)Dodatkowo: 2-3 marchewki do każdego słoika po: 2-3 ziarenka pieprzu, 2-3 ziarna ziela angielskiego i 1/2 łyżeczki gorczycy Ogórki dokładnie umyć, aby nie było piasku i innych śmieci. Następnie razem za skórką pokroić na cienkie plasterki (ja użyłam szatkownicy, ale można użyć również noży w tarce tzw. mandoliny). Sól rozpuścić w wodzie i zalać tym pokrojone
talerz przyjemnościogórki małosolne w plasterkach z koperkiem tak Wam się spodobał, że postanowiłam stworzyć kolejną wersję smakową tak popularnego przepisu na moim blogu. Jest prosty i znacznie szybszy, bo ogórki są gotowe na następny dzień! To prawdziwy hit, jeśli jeszcze nie znacie tego przepisu, koniecznie zajrzyjcie pod link podany powyżej! Ogórki z czarnuszką zrobiłam po raz pierwszy. Musicie(...)wiedzieć, że czarnuszkę dodaje się do konserwowania ogórków, aby pozostały jędrne. W moim przepisie jest koperek, nie mylić z koprem, najczęściej używanym do kiszenia ogórków. Jest też czosnek, dużo czosnku, bo jest bardzo zdrowy! Podajcie ten przepis dalej, dla znajomych, rodziny, sezon ogórkowy w pełni! Ogórki małosolne z czarnuszką Składniki: ogórki gruntowe zimna woda sól
Moja smaczna kuchniaOdwiecznym problemem kiszenia ogórków na zimę, jest to, że kwas wyżera zakrętki, które przepuszczają powietrze a ogórki psują się. Ja od wielu lat kiszę ogórki w plastikowych butelkach po mleku lub sokach owocowych i nie zdarzyło mi się jeszcze, żeby jakakolwiek sztuka popsuła się. Ogórki zawsze są twarde, chrupiące i doskonale ukiszone. Co więcej(...)wytrzymują nawet 2 lata bez żadnej szkody na jakości. Jedyną wadą tego rozwiązania jest to, że nie można używać za dużych ogórków. Za to z dużych ogórków można zrobić sałatkę szwedzką. Składniki: ogórki gruntowe - małe o średnicy nie większej niż średnica szyjki butelki plastikowej kwiat kopru - wg mojej babci najlepszy jest koper suszony i ja się
Ze smakiem bez glutenukiedy możemy cieszyć się sałatkami, mizeriami i innymi formami dodatków do posiłków. To również okres pierwszych małosolnych ogórków oraz kiszenia na zimę. Oczywiście najlepiej jak ogórki są z własnego ogródka lub od kogoś z rodziny by nie były pędzone sztucznymi nawozami. W zeszłym roku pierwszy raz posadziłem ogórki i przeżyłem szok. Można je jeść(...)soli, pierzu i smakują fantastycznie. Dodam jeszcze, że ogórki wykraczają poza obszar jedzenia i często dorodne ogórki budzą pewne fantazje... 😁 ... 😋 ... Składniki: ogórki koper kwitnący czosnek liść lub korzeń chrzanu liść wiśni lub porzeczki liść laurowy ziele angielskie pieprz czarny w ziarenkach gorczyca sól woda Przygotowanie: Słoiki i przykrywki dobrze umyć. Ogórki myjemy
Dieta Rozdzielna i Zdrowietruskawka kaszubska czy ser koryciński. Karol przygotowuje trzy dania oparte o produkty wytwarzane tradycyjnie i takie posiadające Chronione Oznaczenie Geograficzne: hamburger z sosem ze świeżego ogórka i wielkopolskim serem smażonym, zupę krem z kiszonych ogórków z pikantną salsą z jabłek oraz kiełbaski z wołowiny i jabłek podane w sosie z buraczków z miodem. Wegetariański hamburger z wielkopolskim serem smażonym(...)świeżego ogórka, układamy wegetariańskie hamburgery z serem wielkopolskim lub bez, na to kolejna warstwa sou, marynowane buraczki i na wierzch druga część bułeczki. Dekorujemy listkami bazylii. Dobra rada: wielkopolski ser smażony można dostać w dobrych delikatesach lub wykonać samodzielnie, trzeba tylko zdobyć prawdziwy wiejski twaróg, a liczne receptury można znaleźć w Internecie Zupa krem z kiszonych ogórków z pikantną
WojnaNaSmaki.plDobra zupę ogórkową lubi każdy. A od czego zależy smak ogórkowej? Od ogórków Muszą być dobre i najlepiej domowe. Oczywiście, możemy zrobić ogórkową z ogórków kiszonych startych na tarce. Jednak te ogórki mojego taty, nie wymagają już żadnego nakładu pracy. Otwieramy słoik, wyjmujemy tylko koper i siup do garnka z wywarem…Idealne do szybkiej zupy(...)teraz, ta kwaskość… mniam Jak widzicie tata nie żałuje kopru i hojnie wkłada go w raz z pieprzem, czosnkiem, chrzanem i zielem angielskim do każdego słoika. Jeśli ogórki zetrzecie na tarce, trzeba je delikatnie ubić w słoiku. Po dolaniu zalewy, ogórki wtedy lekko bąbelkują, więc nie bójcie się Drukuj Ogórki na zupę do słoika- przepis taty
Mieszam w Garnkuroku zrobiłam ogórki kiszone trochę w innej wersji. Kiszone ogórki mają w mojej rodzinie duże powodzenie. Te ogórki smakują tak samo jak normalne kiszone tylko mają ostrzejszy smak. Ogórki umyć i włożyć ciasno do słoików, dodać kawałek chrzanu, czosnek, kwiat kopru ogrodowego, chilli, gorczycę. Zalewa – na 1 litr wody 1 łyżka soli, wymieszać i zalać(...)ogórki. Ogórki muszą być przykryte wodą. Zakręcić słoiki i zostawić w jasnym miejscu na około dwa tygodnie. Potem już można zanieść do piwnicy. Bardzo szybko robi się te ogórki i nie wymagają specjalnych kulinarnych umiejętności Smacznego
Kuchnia Pokoleńroku robię kilkadziesiąt słoików ogórków, żeby mieć na cały rok nie tylko przekąskę, ale też praktyczny prezent, gdy idę do kogoś w gości. Jeśli chcecie robić ogórki, to ostatni dzwonek! Składniki na każdy duży słoik ogórków: 1 kg umytych ogórków (małe, twarde i świeże) pół litra wody zmniejszanej z pół łyżki soli liść porzeczki(...)kilka ziaren gorczyca w ziarnach – łyżeczka 2 ząbki czosnku kwiat kopru słoik (umyty i wyparzony) Przygotowanie Jeśli chcesz możesz zrobić sobie tylko jeden słoik, ale z ogórkami jest jak z pierogami czy faworkami – właściwie niewiele więcej jest pracy przy 100 niż przy 1, więc jak już robić, to robić. Zaczynamy od przygotowania sobie taśmy produkcyjnej. Ogórki
Ugotowane pozamiataneLatem, kiedy możemy zrobić ogórki małosolne, często robię surówki z ich użyciem. Nadają im niesamowitego aromatu i smaku świeżości. Najbardziej lubię ogórki małosolne, które dopiero zmieniają kolor. To one pachną najładniej. A co mam dla Was? Kolorową, pachnącą surówkę z pomidorów, ogórków świeżych i ogórków małosolnych. Skusicie się? Zachęcam również do przeczytania przepisu(...)ogórki małosolne . Składniki: 3 zwykłe pomidory lub około 14 koktajlowych 2 -3 świeże, małe ogórki gruntowe 2 -3 małe ogórki małosolne 1 średnia czerwona cebula 3/4 - 1 płaska łyżeczka oregano 3/4 - 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii 1/4 - 1/2 płaskiej łyżeczki tymianku sól pieprz około 6 łyżek oliwy extra vergine Wykonanie: Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki
Smak mojego domuOgórki małosolne! Kto ich nie lubi? Ja uwielbiam! Jak zrobić ogórki małosolne samemu w domu? Nic prostszego! Wystarczy jeden dzień i mamy ogóraski. Idealne na kanapki, do obiadu, na grilla, na imprezy. Do czego dusza zapragnie! To czego potrzebujesz to dobrej jakości ogórki, zwróć uwagę aby były jędrne i ładnie zielone (nie kupuj nigdy w kolorze idącym(...)cześć, łodygi również, czosnek, kawałek chrzanu i liść chrzanu. Ponadto woda i sól. To wszystko! Cała tajemnica to jak je ułożyć, jak przechowywać? Doczytaj post do końca i zrób ogórki małosolne najlepsze jakie jadłeś! Ogórki dokładnie umyj pod bieżącą wodą, wrzuć je do zlewu i zalej wodą i zostaw na godzinę. Ogórki w tym czasie po prostu
SMYKWKUCHNISezon ogórków małosolnych uważam za otwarty. Nie są to pierwsze ogórki małosolne tej wiosny które zrobiłam. Pierwsze już były w okolicach Świąt, lecz w malej ilości ( cena odstraszała ). Każdy zapewne robi takie ogórki i zapewne w każdym domu robi je troszeczkę inaczej. Od lat robię je tak samo. Każdy w mojej rodzinie ma swój ulubiony stan ogórków małosolnych w trakcie ich powstawania, mąż i córka prawie zaraz po zalaniu solanką a ja jak lekko szczypią. Wszyscy jednak zgodnie możemy powiedzieć, że ogórki małosolne bardzo lubimy. Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 2 litry wody 4 płaskie łyżki soli 7 ząbków czosnku 2 x 3 centymetry korzenia chrzanu Pęczek świeżego koperku Wykonanie: Czosnek obieramy i przekrawamy
Smaki Ewysypnęłam kopiate łyżki i przesoliłam, albo zbyt płaskie i były niedosolone. Na ratunek pośpieszyła mi mama mojej przyjaciółki, Pani Basia, która podarowała mi swój sprawdzony przepis. Od tej pory ogórki zawsze wychodzą idealne! Polecam! Składniki na ogórki małosolne 2,5 kg ogórków koper (najlepszy jest taki z baldachami, dodajemy zarówno kwiaty, jak i łodyżki) chrzan (korzeń(...)kilka liści) 1 nieduża główka czosnku liście czarnej porzeczki lub wiśni (niekoniecznie) ZALEWA: na każdy litr wody dodajemy 30 g soli (najlepiej kamiennej). Ja na ta ilość ogórków użyłam 3 litrów wody, ale wszystko zależy od wielkości garnka i ilości ogórków. Ogórki, koper, chrzan, czosnek (nieobrany) i liście myjemy, osuszamy. Czosnek przecinamy w poprzek
Rozpustne gotowanieGniecione ogórki? Brzmi dziwnie, ale w tej sałatce poprzez zmiażdżenie ogórków nożem wydobywa się głębię ich smaku. Jednocześnie ogórki lepiej nabierają aromatów z zaprawy. Sałatka pachnie sezamem i sosem sojowym. Ma lekko słony i lekko słodki smak. Nada się na lunch, jako przystawka, albo jako dodatek do mięs z grilla czy z patelni. Składniki: 2 długie ogórki(...)rozpuszczą. Dodać czosnek i olej chili. Dobrze wymieszać. Ogórki dobrze umyć i odciąć końce. Na ogórku położyć wzdłuż na płasko szeroki nóż i docisnąć go dłonią, aby ogórek pękł (ogórki pękają wzdłuż). Obrócić ogórek i jeszcze raz docisnąć nożem, aby powstało kolejne pęknięcie. W ten sposób każdy ogórek podzielony jest na 4 ćwiartki. Każdą ćwiartkę pokroić nożem ukośnie
Trzeci talerzpotrzeby”, ale też i z przypadku. Chodziło o skomponowanie „czegoś” z wykorzystaniem trzech składników: marchewki, ogórka kiszonego i jajka. W zasadzie nie miałam żadnego problemu, bo pomysł od razu mi się wyklarował. Moja Mama do zakwaszania barszczu czerwonego używa… soku z ogórków kiszonych, więc dlaczego nie iść właśnie tym tropem i nie dodać jeszcze ogórków i podać(...)inaczej. Składniki: - ok. 2,5 l bulionu (warzywny lub mięsny) - 6 buraków (najlepiej upieczonych, ale ugotowane też mogą być) - 2 – 3 ugotowane marchewki (z bulionu) - 6 ogórków kiszonych - sok z ogórków (ilość do smaku) - 2 cebule - 3 ząbki czosnku - kilka ziemniaków - mleko kokosowe (puszka) - duży pęczek kopru - 2 łyżki masła klarowanego - sól, pieprz do smaku
mojewypiekiinietylkoOgórki wg tego przepisu ( rodzinnego zresztą ) kisze od lat. I powiem nieskromnie są bardzo smaczne, jędrne i co najważniejsze zawsze się udają :) Ja kiszę ogórki własne, zebrane w ogródku. Jeśli nie posiadamy takowych, ważne jest aby kupić je od sprawdzonego sprzedawcy, najlepiej na małym ryneczku, nie w hipermarkecie. Przenawożone ogórki, chociaż wyglądają ładnie, mogą po prostu spleśnieć(...)ukisić się. Do kiszenia wybieramy ogórki podłużne, nie pękate, mniejszej i średniej wielkości. Na małosolne mogą być te większe i troszkę szersze, bo zjadamy jej już po 2-3 dniach :) Ja co roku przetwarzam większa ilość, w tym roku 15 kg, przeważnie 20 kg. I zazwyczaj ledwo mi starcza do następnego sezonu, zawsze muszę jeden słoik schować aby był
Kuchnia z widokiem na ogródSurówka z pomidorów i ogórków konserwowych jest idealnym dodatkiem do obiadu, pieczonego mięsa czy burgerów. Robi się ją błyskawicznie i nie wymaga wiele pracy. To klasyczne połączenie pomidorów, ogórków i cebuli zasmakuje każdemu. Zimą do surówki używam ogórków konserwowych, gdyż ciężko znaleźć świeże, które byłyby smaczne, ale latem śmiało można użyć pysznych ogórków gruntowych. Składniki(...)surówki do obiadu: Kolorowa Surówka Z Kiszonej Kapusty – Smaczna I Zdrowa Surówka Z Kapusty Pekińskiej I Marchewki Surówka Z Ogórkiem Kiszonym Surówka Z Marchewki I Pora Szybka Sałatka Z Pomidorów Najprostsza Surówka Z Marchewki Artykuł Surówka z pomidorów i ogórków do obiadu pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneposiłek. Dobrze też smakuje z kubka - z dodatkiem pszennych grzanek ziołowych :) Robi wrażenie na wszystkich, którzy znają wyłącznie klasyczną ogórkową z kwaszonych ogórków :) Krem z zielonego ogórka Składniki: 3 duże "długie" ogórki 1 duża cebula lub średni por 1 duży serek topiony śmietankowy 3 łyżki ryżu - zmielone na mączkę kostka rosołowa woda pęczek kopru pieprz Krem ze świeżych(...)uznania dodając gotowaną wodę. Na koniec dodaj świeżo mielony pieprz i posieka ny koper.... Koniec, gotowe! :) * obiecuję, że się poprawię i wyeliminuję sklepową kostkę z moich przepisów! Mój ogórku, mój Zielony! Ogórki składają się w 96 % z wody więc ich kaloryczność to wartość rzędu 10-15 kcal/100g - ogórek pokrojony w słupki jest idealną przekąską w ciągu dnia :) Gotujcie
Gary Bez dnaSałatka z ogórka kiszonego i cebuli to tania, szybka, prosta, a przede wszystkim smaczna sałatka. Ta sałatka z kiszonych ogórków jest idealnym dodatkiem do obiadu np. do kotleta schabowego . Przepis to niby banał, ktoś może powiedzieć: właściwie co to za przepis? Fakt, niby prościzna, przygotować umie każda łamaga, ale podstawą tej sałatki są pyszne kiszone ogórki. przygotowane(...)chciała mi przejść przez gardło, nawet gdy byłam bardzo głodna, ogórki były tak kwaśne, że nie mogłam ich przełknąć, ohyda! Najlepsza sałatka z ogórka kiszonego i cebuli : Składniki na 2 porcje: 4 kiszone ogórki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku (opcjonalnie) 1-2 łyżeczki oleju rzepakowego świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie: Kiszone ogórki kroimy w plastry, najlepiej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOgórki w zalewie musztardowo – czosnkowej Dalszy ciąg przetworów w końcu , zaowocował odkurzeniem starych ,sprawdzonych przepisów z mojego tajnego notatnika . Ogórki w musztardzie są zawsze na czasie , bardzo lubię ich smak i delikatną słodycz z posmakiem goryczy , a do tego doskonale nadają się do tego przepisu ogórki przerośnięte lub gorzkie . Takie przetwory muszą się koniecznie znaleźć(...)domowej spiżarce , nie ma opcji ,żeby ich nie było , no pewnie była by rozpacz, płacz i żal Składniki : 3 kg przerośniętych ogórków kilka baldachów kopru z nasionami 2-3 główki czosnku ( po 3 duże ząbki na 0,5 l słoik ) 2 łyżki soli zalewa 5,5 szklanki wody 1,5 szklanki octu 2,5 szklanki cukru 2 łyżki soli
Ogrodnik w podróżychleb z wędliną, do sałatki lub jako dodatek do obiadu. Wbrew pozorom są łatwe i szybkie do przygotowania. Po za tym lubię zapach kopru, czosnku i kiszenia się ogórków. Składniki na jeden 1 l słoik: 8-9 sztuk ogórków gruntowych kwiat kopru 2 liście winogrona kilka listków z wiśni 4 ząbki czosnku 1 l wody(...)liście z wiśni, obrany czosnek, a na sam koniec ciasno ułożyć ogórki. Muszą być bardzo blisko siebie, aby podczas kiszenia żaden ogórek nie wypłynął. Do słoika wlać bardzo gorącą wodę. Na sam koniec delikatnie przykryć pokrywką. Ogórki są już dobre (jeśli lubicie ogórki lekko twarde i delikatnie ukiszone) po 24 godzinach. Ogórki 24 godziny
Ugotować