ogórki - 26028 przepisów (strona:38/1736)

Ogniste ogórki 170

ogniste ogórki Ogniste ogórki to połączenie dwóch rodzajów papryk i pieprzu Cayenne oraz czosnku w zalewie octowej składniki 2.5 kg ogórków gruntowych 4 łyżeczki soli 4 łyżki słodkiej papryki w proszku 4 łyżki pieprzu Cayenne w proszku 4 łyżki ostrej papryki w proszku 9 ząbków czosnku 9 łyżek oleju Zalewa 3 szklanki octu 3 szklanki wody(...)szklanki cukru przygotowanie Ogórki kroimy w grubsze plasterki, następnie dodajemy do nich sól. Tak przygotowane ogórki, wkładamy na godzinę do lodówki. Wlewamy do garnka wodę i dodajemy ocet i cukier. Zalewę gotujemy do momentu roztopienia się cukru. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i czekamy aż zalewa wystygnie. Wyjmujemy ogórki z lodówki po godzinie. Dodajemy do nich przeciśnięty

4stronykuchni.pl
Ogórki w miodzie – do słoików na zimę 4313

Ogórki w miodzie to kolejna propozycja na pyszne zimowe przetwory. Mam słabość do słodko-kwaśnych potraw, więc nie mogło zabraknąć tego przepisu w mojej kuchni. Ogórki są wyśmienite, chrupiące, z lekko słodką nutą – dla mnie rewelacja! Idealnie pasują do pieczonych mięs, jako przystawka na grillu czy imprezie ze znajomymi, choć u niektórych mogą budzić kontrowersje. Jak to, słodkie(...)ogórki?! Myślę jednak, że niejeden sceptyk się w nich rozsmakuje. [embed]https://youtu.be/p83krVpjF0Y[/embed] Składniki na około 5 słoików po 0,5 litra ogórków w miodzie: 1,5 kg ogórków gruntowych do każdego słoika po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu, gorczycy i 2-3 liście laurowe ZALEWA: 1 l wody szklanka cukru (220 g) 1/3 szklanki miodu

e-PrzepisyKulinarne
Ogórki po żydowsku 179

trwa. W tym roku wypróbowałam znowu coś nowego. Znalazłam przepis na ogórki po żydowsku, który mnie zaciekawił i musiałam go wypróbować bo bardzo spodobał mi się sposób krojenia ogórków. W internecie pod tą nazwą spotkałam wiele różnych wersji. Nie wiem skąd też taka nazwa ale ważne, że ogóreczki bardzo smaczne. Przepis z którego skorzystałam zaczerpnęłam ze stronki(...)facebooku  Słodko-Słone . Oczywiście co nieco zmieniłam. Od ogórków odkroiłam końcówki, zmodywfikowałam też trochę zalewę pod swój smak i musiałam zrobić jej podwójną porcję. składniki: ok 2,2 kg ogórków gruntowych 2 duże cebule 2 łyżki oleju do każdego słoiczka: kilka zierenek angielskiego ziela, gorczycy i czarnego pieprzu

Monia miesza i gotuje
Ogórki małosolne 299

ogórki #czosnek #przetwory #koper #chrzan #małosolne Już najwyższy czas, by przygotowywać przetwory i zapasy na zimę. W tym roku zaczęłam od ogórków. Zazwyczaj przygotowuję je w garnku glinianym, ale przyznaję, że na potrzeby bloga, zrobiłam wyjątek i przygotowałam ogórki w szklanych słojach. Ogórki to szybka i niskokaloryczna przekąska.Z podanych proporcji składników otrzymamy 2 - 3 mniejsze(...)litra). Składniki: 1 kg ogórków (świeżych, niezbyt dużych) 5-6 gałązek kopru kilka ząbków czosnku, obranych i przekrojonych na pół kawałek korzenia chrzanu ok.10 cm kilka liści porzeczki, wiśni lub po prostu liść laurowy 5-6 kulek ziela angielskiego solanka ( na 1,5 litra wody 1 czubata łyżka soli) Przygotowanie: Ogórki dokładnie umyć i poobcinać końcówki. Czosnek obrać

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
sok z ogórka świeżego dobry na kaca 198

otyłości i niektórych rodzajów raka, zgodnie z USDA - picie soku z ogórka oferuje szczególne korzyści dla zdrowia ze względu na zawartość składników odżywczych. Potencjał przeciwcukrzycowe, działanie antyoksydacyjne, Działanie oczyszczające z toksyn i odpadów, kojąco przed podrażnieniem skóry i zapobieganie zaparciom. A oto 10 korzyści zdrowotne wynikające z ogórków w więcej szczegółów. sok z  ogórka pomag a pozbyć się(...)normalnej podział komórek, Utrzymuje zdrowie swojego układu oddechowego, Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie dróg oddechowych Poprawia zdrowie przewodu pokarmowego. Sok z ogórka zapewnia również źródłem miedzi. Pomaga produkować zdrowe krwinki czerwone, wzmacnia tkankę łączną i wzmacnia układ odpornościowy. sok z ogórków służy jako źródło wapnia, niezbędnego minerału. Sok z ogórka wyróżnia się wysoką zawartością witamin z grupy B , co sprawia

w mojej kuchni
Przetwory 2017: Ogórki w zalewie musztardowej 177

zalewie musztardowej. Przepis podpatrzyłam na blogu kuchniaipasja.blox.pl i już kilkukrotnie wypróbowałam. Niestety po śmierci taty jakoś mniej nam "schodzą" przetwory, więc w tym roku nie wiem czy takie ogórki będę przygotowywała - najpierw sprawdzę jakie przetwory nam zostały (w końcu i tak szykuje się wielkie sprzątanie piwnicy po wymianie pieca c.o.), w planach mam natomiast wypróbowywanie nowych przepisów. Ogórki w takiej zalewie (jak piszę na samym końcu jeszcze raz) nie wyglądają zbyt ciekawie, ale smakują wybornie. Do zalewy warto dodać swój ulubiony rodzaj musztardy. Ogórki w zalewie musztardowej Przygotuj słoiki, szklankę, łyżkę, niezbyt dużą chochlę, garnek, nóż do krojenia. Przygotuj składniki: ogórki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, Zalewa: 1 szklankę octu, 4 szklanki wody

blog.moje-pasje.info
Ogórki małosolne 188

Ogórki małosolne, to jedna z najprostszych potraw naszej kuchni. Znam jednak osoby, które twierdzą, że ukiszenie smacznych ogórków nigdy im się nie udało. Może to wynikać z tego, że do zalewy użyto soli jodowanej lub ogórków złej jakości.  Jeśli zastosujecie się do poniższej receptury ogórki małosolne, będą pyszne, jędrne i aromatyczne. Jak u mamy(...)Składniki:  2 kg ogórków gruntowych 3 litry zimnej wody 3 płaskie łyżki soli kamiennej (niejodowanej) 8 ząbków czosnku kilka gałązek kopru z baldachami kopru lub pęczek kopru kilka liści chrzanu lub/i kawałek  korzenia chrzanu (5 cm) Przygotowanie: Ogórki umyć i odciąć ich końcówki. Duży słój wyparzyć wrzątkiem, na jego dnie ułożyć kilka gałązek kopru (lub baldachów

Codziennik Kuchenny
Pikle z ogórków małosolnych. Ekspresowe pikle. 214

Kilka dni temu przygotowałam ogórki małosolne na sucho . Zostało ich kilka, więc postanowiłam z ogórków małosolnych przygotować coś innego: ekspresowe pikle. Ten przepis mimo, że to była moja wariacja na temat ogórków konserwowych , można wykorzystać szczególnie w sezonie na tanie ogórki gruntowe! Przepis jest bardzo prosty, a pikle są niezwykle smaczne i aromatyczne. Pikle z ogórków(...)pasteryzujesz to wzbogacisz swoją spiżarnię o nowy produkt! Ogórkowe pikle świetnie sprawdzają się jako dodatek do mięsa, do kanapek , do sałatek i wielu innych potraw . Ekspresowe pikle z ogórków z pewnością przypadną Wam do gustu również jako samoistna przekąska. Do czystych i suchych 2 słoików wkładamy pokrojone w grube plastry 4 ogórki małosolne, koper i czosnek z kiszenia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ogórki małosolne na sucho i na mokro 206

dniem dzisiejszym – oczywiście na ogórki małosolne. Przepis pierwszy, należy do Pani Lilii Buczel, w całości przytoczę go poniżej. Przepis drugi – wyniosłam z domu, czyli tradycyjny.   Składniki: - ogórki gruntowe - sól kamienna (1 łyżka na 1 l wody) - łodygi kopru z nasionami - korzeń chrzanu - czosnek   Jako pierwszy – przepis Pani Lilii przytaczam w całości: „Ja mam łatwiejszy(...)sposób na ogórki małosolne – 1kg ogórków, 1 łyżka soli, tradycyjne przyprawy i szczelny worek foliowy. Ogórkom obciąć końcówki, wrzucić do woreczka, dodać sól i pokrojone przyprawy, wymieszać, zamknąć worek, wstrząsnąć i włożyć na noc do lodówki. Rano są pachnące ogórki małosolne. Pychota. Wody się nie dodaje. Przepis przywieziony z Rosji z miasta Perm

mojewypiekiinietylko
Ogórki - koreczki - przetwory na zimę 247

Sałatek i przetworów z ogórków nigdy nie jest za dużo. Po klasycznych kiszonych i sałatce z ogórków i papryki przyszła pora na ogórki na ostro. Raczej nie nadają się jako sałatka do obiadu zimą, bardziej jako przegryzka do suto zakrapianej domówki. Tak czy siak warto kilka słoiczków w zanadrzu mieć. Ogórki koreczki są słodko-ostre(...)przesady. Po prostu pyszne. Ogórki - koreczki Składniki 3,5 kg ogórków 5 łyżek soli 1 główka czosnku ½ łyżki papryki chili w proszku Składniki na zalewę 6 łyżek oliwy 2 szklanki octu 3 szklanki cukru Ogórki - koreczki - składniki Wykonanie Ogórki myjemy i kroimy w kawałki o grubości ok. 1 cm. Zasypujemy je solą i odstawiamy

Pyza i Surówka
Surówka z ogórków 76

Bardzo smaczna surówka z ogórków gruntowych z rzodkiewką, czerwoną cebulą w sosie winegret. Surówka z dodatkiem szczypioru, który dodatkowo wzbogaca smak potrawy. Surówkę z ogórków podasz do pieczonych mięs, potraw z grilla, kanapek. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na szybką, prostą i uniwersalną surówkę z ogórków. Surówka z ogórków SKŁADNIKI: 4 ogórki gruntowe 3 rzodkiewki(...)czerwonej cebuli 3 pełne łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 2 gałązki grubego szczypioru sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Ogórki dokładnie umyj, odetnij końce. Ogórków nie musisz obierać. Ogórki pokrój w plasterki. Umytą rzodkiewką przekrój na pół, posiekaj w pół talarki, podobnie pokrój cebulę. Gruby szczypior pokrój w cienkie, krótkie paseczki. Wszystkie składniki surówki wymieszaj, dopraw solą

Zasmakuj Kuchni
Ogórki konserwowe jak z puszki z PRL 85

votes) Ogórki konserwowe jak z puszki z PRL Ogórki z PRL-u nie każdy pamięta. Były w dużych, chyba ponad kilogramowych puszkach bez otwieracza. Pamiętam z dzieciństwa, że stały w naszym osiedlowym sklepie „Społem” ułożone w takie wielkie piramidki.. aż kusiło żeby taką trącić Miały świetny , ostro octowy smak i były chrupiące. Takie proste(...)tych co lubią nieco bardziej kwaśne, ostrzejsze smaki u korniszona, powinno być ciekawie i pysznie składniki nas słoiki 0,5l. Wyjdzie około 6 słoików w zależności od wielkości ogórków: około 2kg ogórków świeżych i jędrnych zalewa: 1,6 l wody 250 ml octu spirytusowego 10% 1,6 łyżki soli 4 łyżki cukru gorczyca około płaska łyżeczka na każdy

Ogrodnik w podróży
Ogórki królewskie z miodem 64

Smaczne ogórki w zalewie słodko kwaśnej z miodem. To idealna propozycja dla wszystkich, którzy lubią przetwory słodko kwaśne. Ogórki królewskie są świetnym dodatkiem do dań obiadowych lub jeszcze w sezonie do grilla. Ta sałatka jest tak smaczna, że moja rodzinka otwiera słoiki tuż po zaprawieniu, dlatego zaprawiam więcej i w różnej wersji. Zapraszam do skorzystania z mojego przepisu(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ogórki królewskie – składniki: 2,5 kg. ogórków gruntowych koper ( po 1 koronie do słoika ) czosnek ( po 1 ząbku do słoika) gorczyca (po pół łyżeczki do słoika) 2 płaskie łyżki soli zalewa: 1 szklanka octu 2 szklanki cukru 2 szklanki wody 2 łyżki miodu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ogórki królewskie – sposób wykonania: Ogórki

Olcia gotuje!
Najlepsze ogórki kanapkowe 1439

Świetne ogórki na teraz i na zimę. Bardzo lubimy ogórki, dlatego robię je w różnych wersjach, ale te najbardziej mojej rodzince przypadły do gustu. Proste w wykonaniu i niedrogie, a smak ogórków kanapkowych cieszy cały rok. Idealne do obiadów, kanapek i sałatek. Wyprobujcie mój przepis. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ogórki kanapkowe – składniki: 1,5 kg ogórków(...)szklanki cukru 1 płaska łyżka soli 1 płaska łyżka kurkumy 1 łyżka ziaren gorczycy 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ogórki kanapkowe – wykonanie: Ogórki myjemy i kroimy w cienkie plastry ostrym nożem. Można użyć krajalnicy. Wodę z cukrem i przyprawami zagotowujemy. Nastepnie dolewamy ocet i przykrywamy garnek. Gotujemy około 5 minut

Olcia gotuje!
Ogórki małosolne robione sucho. Bardzo prosty przepis, są gotowe już kolejnego dnia 136

przepis jest po prostu genialny. Przygotowanie domowych ogórków małosolnych jeszcze nigdy nie było tak proste. Robi się je na sucho, są gotowe już kolejnego dnia. Możesz cieszyć się pysznymi ogórkami małosolnymi i to już następnego dnia. Zapewniamy cię, że domowych nie przebije żaden sklepowy produkt. Są niesamowicie aromatyczne, chrupiące, po prostu pyszne. Można przygotować je tradycyjną metodą(...)słoju lub kamionce albo wykorzystać ten sprytny sposób. Wszystkie składniki po prostu wkłada się do torebki foliowej bez wody, miesza i już. Tak przygotowane ogórki są nawet bardziej aromatyczne niż takie z zalewy. Najlepiej zjeść je w ciągu kilku dni. Wypróbujcie przepis, będziecie zachwyceni. Przepis na ogórki małosolne robione na sucho Składniki: Kilogram ogórków gruntowych, 4 ząbki

Kulinarna Polska