ogórki - 23860 przepisów (strona:32/1591)

Ogórki konserwowe z papryką 77

Ogórki kiszone to podstawa przetworów ogórkowych w mojej spiżarni, ale lubię też zrobić kilka słoiczków ogórków konserwowych. By zrobić korniszonki wybieram raczej te małe, kształtne ogóreczki, ale by zrobić ogórki konserwowe z papryką biorę te większe, które pokrojone w ćwiartki świetnie prezentują się z papryką pokrojoną w słupki. Zalewę octową lubię lekko słodką, niezbyt kwaśną, dlatego jeśli(...)lubicie bardziej kwaśną odsłonę ogórków zmniejszcie o jedną szklankę wody z przepisu na zalewę. PRZEPIS NA OGÓRKI KONSERWOWE Z PAPRYKĄ Składniki na ogórki konserwowe z papryką: 3 kg ogórków większych 1 kg papryki gorczyca kwiaty kopru lub ziarna kopru suszonego czosnek zalewa: 2 łyżeczki soli 1 szkl octu 6 szkl wody 1 szkl cukru Jak zrobić

Dorota Smakuje
smaczne ogórki na słodko-kwaśno, delikatnie ostre, pasteryzowane w piekarniku... 47

sztuk nasiona kopru "baldachimy" zalewa: woda 4 litry, ocet 3/4 litra, cukier 2 szklanki, goździki 10 sztuk, papryka ostra "Koral" 3 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki Duże, wyrośnięte ogórki gruntowe idealnie się nadają na takie przetwory = gruntowe ogórki duże w dużej misce zalać zimną wodą na dwie godziny, wodę wylać i wlać zimną wodę na dwie godziny, ogórki do sucha wytrzeć ręcznikiem kuchennym. ściąć "dupki" ogórków, kroić je ze skórką ręcznie na talarki do dużej miski, wsypać tylko sól kamienną, wymieszać, zostawić na całą noc w misce, następnie ogórki porcjami odsączyć na durszlaku i wsypać do czystej miski. Do garnka wsypać pokrojone w kostkę marchewki, cebule, papryki, ziele angielskie, liście laurowe, kolendrę i po zagotowaniu

W Mojej Kuchni Lubię
Koreczki ogórkowe z kolendrą do słoików na zimę 233

rewelacyjne! Gorąco polecam Wam te ogórki na zimę ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Koreczki ogórkowe z kolendrą do słoików na zimę – Składniki: Składniki warzywne: 2 kg małych (lub średnich) ogórków gruntowych 1 średnia papryka czerwona – ok. 280 g 1 średnia papryka żółta – ok. 240 g 2 średnie cebule -ok. 280 g Składniki do namoczenia koreczków: 5 szklanek(...)czubata łyżeczka kolendry w nasionkach 6 listków laurowych *szklanka o pojemności 250 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na koreczki ogórkowe z kolendrą do słoików na zimę: Ogórki umyć, pokroić wraz ze skórką na grube plastry (tak jak na koreczki). Cebule obrać z łupić, przekroić na pół, a następnie na piórka. Pokrojone ogórki i cebulę wrzucić do miski, wymieszać

Kulinarne Przeboje
Ogórki kiszone na zimę zalewane wrzątki 101

Witam serdecznie, dzisiaj podzielę się przepisem na pyszne i proste w przygotowaniu ogórki kiszone w słoikach na zimę, zalewane gorącą zalewą. Tak przygotowane ogórki kiszone powinny wytrzymać przynajmniej do wiosny w naszej spiżarce, a nawet dłużej (ale na pewno wcześniej zostaną zjedzone:). Jeżeli ktoś jeszcze nie zna tego przepisu (chociaż jest dość popularny), to polecam wypróbować i przygotować(...)kilka słoiczków domowych ogórków kiszonych. Do przygotowania ogórków kiszonych będziemy potrzebowali: Proporcje na 1 słoik 900 ml do jednego słoika wchodzi około 450 gramów ogórków garstka kopru 2 ząbki czosnku kawałek chrzanu lub garstka pokrojonych listków chrzanu oraz dodatkowo możemy dodać listki porzeczki, wiśni, dębu lub winogrona – w zależności od wielkości od 1 do 2 listków Zalewa

Uwaga Babcia Gotuje
Sarmackie korniszony kanapkowe , przetwory 74

zdecydowanie ,znacznie wygodniejsze , kiedy tak jak u nas większość pakuje się na kanapki lub do tortilli Fajny ogórek , w smaku troszkę bardziej słodki niż konserwowy i cały czar smaku wynika w procesie tych dwóch leżakowań w roztworach wody . Składniki : 2 kg ogórków gruntowych po 1 łyżeczce , białej gorczycy na słoik po 6-7 ziaren pieprzu czarnego na słoik(...)szklanki octu 2 łyżki soli zalewa : 1,5 l wody 3 szklanki octu 2,5 szklanki cukru 1 łyżka soli Ogórki myjemy , kroimy w plastry lubianej na kanapkach grubości Przekładamy do miski i zalewamy 3 litrami wody z 2 łyżkami soli . Trzeba tak dobrać miskę lub garnek ,żeby ogórki były zanurzone . Dociążamy talerzykiem żeby nie wypływały i zostawiamy

Ogrodnik w podróży
Ogórki kiszone domowy przepis 74

kuchni. Dodajecie je do licznych potraw, jako dodatek do sałatek czy kanapek. No bo kto wyobrazi sobie kanapkę ze smalcem bez kiszonego ogórka czy zrazy wołowe bez tego dodatku. Zatem kiedy przyjdzie sezon i pojawią się ogórki koniecznie wstawcie tradycyjne domowe kiszone ogórki. Polecam Wam także inne moje przepisy: – najlepszy przepis na ogórkową – smalec tradycyjny(...)konfitura z cebuli – szybki pasztet do smarowania – cebula marynowana – podgrzybki i prawdziwki w occie Przygotowanie : 30 minut Składniki: – ogórki gruntowe – sól i woda – dodatki: koper, korzeń chrzanu, czosnek, liść dębu lub porzeczki Przygotowanie : Ogórki dokładnie umyjcie. Słoiki wyparzcie i wysuszcie, a następnie włóżcie do nich 1-2 baldachy kopru (w zależności

nietylkopasta.pl
Ogórki w occie - konserwowe 75

fasolka szparagowa...znajdzie się jeszcze troszkę tych sezonów, które pominęłam :D Sezon na ogórki wszakże mamy rozpoczęty. Tu nie ma zmiłuj, trzeba działać szybko. W domu lubimy nieduże ogórki, to zwyczajnie co dzień pędzę na ogród i zrywam dopóki nie są wyrośnięte. W tym roku troszkę poszalałam z ilością ogórków ....posadziłam z ośmiu torebek :P Jeszcze nigdy(...)sadziłam takiej ilości :D W zeszłym roku marnie mi zeszły i chciałam zapobiec takiej sytuacji, w której zmuszona jestem dokupić sadzonek a co mówić gotowych ogórków. No to jak wspomniałam poszalałam z ilością. Posadziłam je z myślą, że nie wzejdą wszystkie....o jaka byłam naiwna :D Wszystkie a to wszyściutkie wyrosły. Szkoda było mi ich przerywać, to rosną

Pieprzyć z Fantazją
Ogórki kiszone 1026

traumę z dzieciństwa związaną z właśnie z ogórkami. Musiałam z mamą nosić w konewkach wodę i podlewać te nikomu do szczęścia nie potrzebne, rosnące zdecydowanie za szybko, zielone ogórki, których(...)szczerze nie lubiłam.  Za to taki ogórek ze szklarni, to było coś! Lepszy w smaku, bez goryczki. Mizeria była z niego pierwsza klasa. A nie taka jak z tych ogrodowych konusów. Tylko do słoików się nadawały, a te słoiki to trzeba było parzyć, sprawdzać czy aby gdzieś nie uszczerbione. Później mycie ogórków, krzaki kopru, które zajmowały cały stół

bistro mama
OGORKI W ZALEWIE CURRY Z KURKUMA 95

OGÓRKI W ZALEWIE CURRY Z KURKUMĄ NA ZIMĘ Przetwory domowe na zimę - OGÓRKI. Przepisów na ogórki w curry jest bardzo wiele - to dobrze, bo każdy znajdzie coś dla siebie - mamy ogórki z dodatkiem czerwonej papryki, przyprawy do gyrosa, a u mnie ogórki w zalewie curry z kurkumą. Ogórki są wyśmienite. Nie za ostre(...)słodkie - takie lekko orientalne w smaku. Chrupiące. Naprawdę polecam! SKŁADNIKI: około 2,5 - 3kg świeżych ogórków gruntowych około 3 cebule gorczyca pieprz ziarnisty ziele angielskie ZALEWA: 5 szklanek wody  3/4 szklanki octu 10% 1 i 1/2 szklanki cukru 2 łyżki soli 4 łyżeczki curry 2 łyżeczki kurkumy   PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy słoiki oraz zakrętki. Dokładnie je myjemy

Moja Książka Kucharska
OGORKI W ZIOLACH 59

OGÓRKI W ZIOŁACH Myślę, że każdy, kto spogląda na swoje wypełnione zapasami na zimę półki, odczuwa dumę i zadowolenie : zobaczcie, oto ogórki konserwowe, kwaszone, ogórki w keczupie i musztardzie, kwaszona kapusta, różne sałatki, które rodzina oraz przyjaciele na pewno zjedzą ze smakiem. Dzisiaj, Moi Drodzy, przepis na ogórki w ziołach. Mam nadzieję, że spodoba się(...)Polecam! SKŁADNIKI: około 40 sztuk małych ogórków (takich jak na korniszony) 3 duże cebule 75ml esencji octowej (25%)* 4 szklanki wody 1 łyżka cukru 1 łyżka soli niejodowanej zioła (najlepiej świeże) : koper, estragon, tymianek, nać selera korzeń chrzanu listki laurowe owoce jałowca 4-5 sztuk 2 łyżeczki ziaren białego pieprzu PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Ogórki dokładnie myjemy, układamy warstwami

Moja Książka Kucharska
smaczne ogórki małosolne "na sucho" kiszone...moje pierwsze i nie ostatnie... 352

Składniki: ogórek gruntowy 1 kg, sól 1,5 łyżeczki/kamienna, gorczyca 1 łyżka, ząbki czosnku 5 sztuk, koperek suszony 1 baldachim, zestaw do kiszenia ogórków 1 pęczek nieduże jędrne ogórki gruntowe zalać w misce zimną wodą na 2 godziny, wode wylać i czystym recznikiem kuchennym wytrzeć ogórki do sucha ściąć czubki ogórków, przeciąć każdy wzdłuż(...)połowę, włożyć do grubego worka foliowego, ja użyłam 4 woreczki normalne takie do pakowania żywności, teraz zakupiłam do mrożenia i te są grubsze, mocniejsze na ogórki rozsypać pokrojone w plasterki ząbki czosnku, ziarenka gorczycy, na ogórkach rozłożyć zestaw do kiszenia + suszony baldachim kopru-mam jeszcze zeszłoroczny (zestaw wczej opłukać i obsuszyć), całość posypać SOLĄ KAMIENNĄ GRUBĄ,JODOWANĄ, sól

W Mojej Kuchni Lubię
WYCISKANY SOK ZE ŚWIEŻEGO OGÓRKA 103

paznokci. Dzięki dużej zawartości siarki i krzemu leczy trądzik młodzieńczy. Sam w sobie ogórek jest nie tylko niskokaloryczny (tylko 6-8 kalorii w 100 g), ale przyczynia się do szybszego spalania kalorii i do usuwania nadmiaru wody z organizmu (oczywiście pod warunkiem, że jest niesolony). Ogórki, poza walorami smakowymi nie zawierają zbyt  wielkich ilości składników odżywczych(...)warzywo zawierające ponad 96 proc. wody, kaloryczność ogórków jest znikoma    (100 g ogórków dostarcza ok 8-14 kcal). Ogórki zawierają raczej małe ilości witamin - odrobinka A, C, B6, ale relatywnie dużo witaminy K. Z mikroelementów - potas, fosfor, wapń, magnezu, podobnie  - wszystkie w ilościach śladowych. Sok z ogórków jest znany ze swych właściwości oczyszczających

potrawyregionalne
OGÓRKI KANAPKOWE W SŁODKO OCTOWEJ ZALEWIE Z KURKUMĄ 212

Ostatni dzwonek na przetwory z ogórków. Ogórki kanapkowe są przepyszne! Słodko-kwaśne, chrupiące i żółciutkie dzięki kurkumie. Dzięki temu ,że są pokrojone w cienkie podłużne plasterki,  po wyjęciu ze słoika wystarczy je tylko nałożyć na kanapkę i zjeść. Składniki: 4 kg. ogórków 9 szklanek wody 1 szklanka soli gorczyca  kolendra ziele angielskie Składniki na słodko(...)octową zalewę: 4 szklanki octu 10% 4 szklanki wody 6 szklanek cukru 1 łyżka kurkumy Ogórki umyłam. Pokroiłam je w podłużne plastry. Zagotowałam 9 szklanek wody z 1 szklanką soli. Przestudziłam. Zalałam mieszanką ogórki. Odstawiłam na około 3 godziny. Po trzech godzinach odlałam sok który puściły. Do wyparzonych słoików wkładałam plastry ogórków. Im ciaśniej tym lepiej

potrawyregionalne