Obowiązkowe latem i jesienią. Bogactwo witamin i flory bakteryjnej w jednym kamionkowym garnku. Niewiele pracy, kilka dni i ogórki są gotowe, domowe, pyszne kiszone. I mimo że uwielbiamy małosolne to polecam odrobinę więcej cierpliwości, by poczekać na ich lepszą, kiszoną wersję. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPrzetworowych szaleństw ciąg dalszy:) Sałatka szwedzka Składniki: 2 kg ogórków 0,5 kg marchewki 0,5 kg cebuli(...)łyżki soli 4 ziela angielskie 1 łyżka ziarnek gorczycy Zalewa: 3 szklanki wody 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki octu 10% 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe Ogórki umyj i zetrzyj na tarce jak na mizerię, marchewkę obierz i również zetrzyj na cienkie plastry. Cebulę obierz, przekrój na pół i posiekaj w plastry. Całość zasyp solą
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSezon ogórkowy uważam za rozpoczęty :) Przepis ten jest w mojej rodzinie od dawna i dlatego jest sprawdzony w 100 % :) Składniki: - ogórki - 1 butelka octu 10 % - 5 butelek wody (tych po occie) - 10 dag soli - 10 dag cukru(...)kilka zieli angielskich - kilka liści laurowych - ziarna gorczycy - marchewka - chrzan Przygotowanie: Z octu, wody, soli, cukru, ziela angielskiego i liści laurowych zagotowujemy zalewę i studzimy. Ogórki układamy w słoiku, do każdego dodajemy po 3 plasterki marchewki, kawałek chrzanu, gałązkę kopru oraz kilka ziaren gorczycy. Zalewamy przestudzoną zalewą i pasteryzujemy 10 - 15 minut
Zainspirowana w kuchniSkładniki: 5 ogórków gruntowych lub 2 szklarniowe 1 młoda cebulka(...)wody 1 kostka rosołowa drobiowa pieprz, sok z cytryny 2 łyżki śmietany lub tłustego jogurtu koperek 1 łyżka dobrego oleju Olej rozgrzać, cebulkę pokroić w drobną kostkę - podsmażyć. Ogórki obrać, wydrążyć nasiona, pokroić w średnią kostkę. Wrzucić do cebul;ki - dusić aż stanąsię szkliste. Zalać wodą, dodać kostkę. Gotować 7-10 minut. Dodać śmietanę, doprawić do smaku. Przed
kolorowotorcikowozimę. Będzie jako dodatek do obiadu i domowych hot-dogów. Latem trzeba się trochę napracować, żeby w zimie móc z tych dobrodziejstw korzystać. Ale warto. Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 250 g cebuli 250 g marchewki 2 papryki czerwone 5 ząbków czosnku 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 1 łyżka soli Zalewa(...)octu 10% Jamar 1,5 szk wody 0,5 szk cukru 0,5 szk oleju 5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarenek pieprzu 3 goździki 4 listki laurowe Przygotowanie: Ogórki umyć i razem z skórką pokroić w cienkie plasterki, cebulę obrać i pokroić w piórka, paprykę oczyścić z nasion i pokroić w cienkie paski, marchewkę oczyścić i zetrzeć
Ala piecze i gotujeprzekąską :) Zaczynamy Składniki: Pół głowki sałaty lodowej 6-8 ogórków konserwowych 1 łyżka majonezu sól, pieprz Wykonanie: Do miski porozrywać na mniejsze kawałki sałate, skroić w talarki ogórki. Dodać majonez, wymieszać . Doprawić do smaku :) Surówka gotowa :) Smacznego
Smaki EdytySałatka z jajkiem i ogórkiem małosolnym . Surówki i sałatki to jest to co lubię wymyślać do obiadu, wystarczy kilka prostych składników, mieszać, zamieniać, inaczej doprawiać i za każdym razem możemy przygotować coś nowego! Według naukowców nie powinno mieszać się świeżego ogórka z pomidorem, papryką albo innymi bogatymi w witaminy warzywami, gdyż łyżeczka soku z ogórka pozbawia je witaminy(...)bowiem enzym askorbinazę, który niszczy witaminę C), dlatego dzisiaj polecam przepis z wykorzystaniem ogórka małosolnego! Świeże ogórki zaleca się jeść osobno, gdyż ułatwiają trawienie, ale właściwości odżywczych mają niewiele. My mimo tego jadamy tak połączone ogórki, bo sałatka grecka, szopska czy pomidory z ogórkiem w śmietanie są pyszne i jakiś enzym tego nie zmieni. Do przygotowania sałatek wykorzystuję
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMizeria z ogórka w stylu azjatyckim. Tradycyjna mizeria z ogórka jest bardzo smaczna, jednak warto czasami urozmaicić i poszukać nowych smaków. Ten przepis na azjatycką mizerię z ogórka z sosem sojowym i sezamem to idealny i szybki dodatek do dania głównego . Sałatka z ogórkiem i sezamem to fajne i orzeźwiające urozmaicenie każdego posiłku . Do wykonania tej sałatki potrzebujemy tylko kilku(...)składników, takich jak: ogórek , sezam , sos sojowy i kilku przypraw , które nadają sałatce dużo wyjątkowego smaku. Idealne wegańska sałatka z ogórka ! Ogórek w 97% składa się z wody i powinniśmy go docenić w upalne dni, ponieważ szybko ugasi nasze pragnienie. Ogórek ma mało kalorii, dlatego w swoim menu powinny uwzględnić osoby będące na diecie. Ogórek jest warzywem bogatym w przeciwutleniacze
Zdrowy Styl JoannyPancakes with fresh cucumbers. Składniki. 1 ogórek (200 g) 80 g sera twarogowego 1 łyżka keczupu 1 jajko 3 łyżki mąki 1 łyżka koperku Sól, pieprz Olej do smażenia Wykonanie. Ogórki obrać ,przekroić wzdłuż i usunąć pestki. Zalać wrzącą osoloną wodą i gotować 5 minut. Odcedzić, osączyć i zmiksować. Dodać rozdrobniony twarożek, keczup, posiekany koperek ,żółtko
Kulinarny karnet Christopherapewnością są tu wielbiciele ogórków w zalewie curry. Zalewa jest lekko słodka, kwaśna dzięki dodatkowi octu i bardzo aromatyczna, dzięki temu, że dodajemy dość sporą ilość przyprawy curry. Przygotuj ogórki w sezonie letnim, wtedy kiedy są świeże i dostępne. Będą doskonałe do jedzenia w zimę, wtedy chętnie wszyscy sięgną po słoiczek i podzielą się z domownikami. Te ogórki(...)doskonałym dodatkiem do kanapek czy obiadów. Lubisz robić deski z przekąskami? Do tego też nadadzą się idealnie, tak samo ja do sałatek, gdzie potrzeba takiego smakowego kopa w postaci ogórków w curry. @import url(https://static.mailerlite.com/assets/plugins/groot/modules/includes/groot_fonts/import.css?version=1643283); .ml-form-embedSubmitLoad{display:inline-block;width:20px;height:20px}.g-recaptcha{transform:scale(1);-webkit-transform:scale(1);transform-origin
nietylkopasta.pljuż chyba końcówka sezonu ogórkowego. Spiżarnia niby pełna, ale postanowiłam zrobić jeszcze jedną wersję ogórków – w occie. Tym razem skorzystałam z przepisu Hanny Szymanderskiej z książki „Potrawy regionalne”. Nie mam pojęcia jaki będzie efekt końcowy, na pewno za jakiś czas coś tutaj dopiszę. Z tej ilości składników wyszło mi 10 słoików po 250 ml. Może komuś(...)wyjdzie nieco inna ilość, jedynie uczulam. Ps. Ogórki wyszły suuuper. Składniki: 3 kg ogórków gruntowych 1 szklanka octu 10% 1 szklanka wody 1,5 szklanki cukru 10 ząbków czosnku 10 goździków 1 łyżka nasion kolendry 1 łyżka nasion gorczycy 100 g soli Ogórki dokładnie myjemy, kroimy w grube plastry, mieszamy z solą i odstawiamy
Kardamonovychyba już czas na publikacje ogórkowych przetworów. Nie spieszyłam się z nimi jakoś, bo wiadomo, że te wczesne rzuty ogórków nie są w 100% takie jak być powinny. Myślę jednak, że początek sierpnia to całkiem dobry czas na rozpoczęcia robienia zapasów na zimę. Planów i pomysłów jak zwykle na ogórki mam masę, tylko nie mam gdzie tego wszystkiego(...)trzymać. W tym roku więc też muszę się znowu trochę ograniczyć. Póki co mam przygotowane dwa rodzaje ogórków do publikacji. Kiszone już się kiszą, ale jeszcze się zastanawiałam czy będę je tutaj wrzucać. Zobaczę za dwa tygodnie jak będą smakowały, potem będę podejmować decyzje. Póki co, ogórki w curry i selerem naciowym. Parę tygodni temu wylądowałam na obiedzie
KardamonovyKiszenie to jeden z najstarszych i najzdrowszych sposób utrwalania żywności. W Polsce najpopularniejszymi produktami, które poddajemy temu procesowi są oczywiście ogórki i kapusta, kisić możemy jednak wiele innych produktów, choćby rzodkiewki, czosnek, a nawet arbuza (choć tego ostatniego jeszcze nie próbowałam...) Dziś jednak trzymam się tradycji. A ponieważ na blogu znajdziecie już przepis na domową kapustę kiszoną , tym razem(...)przyszedł czas na ogórki. Najlepiej do kiszenia używać ogórków małych, jędrnych, świeżo zebranych. Idealnie byłoby kupić je od zaufanego sprzedawcy, gdyż przenawożone ogórki mogą zrobić się w słoiku "skapciałe". Jeśli nie wiesz, kiedy kupione przez Ciebie ogórki zostały zerwane i jak długo leżały w skrzynce wystarczy namoczyć je przez 2-3 godziny w ziemnej wodzie
Z notatnika dietetykaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mizeria z ogórków to bardzo popularna sałatka do obiadu, która pojawia się w każdym domu, kiedy tylko rozpocznie się sezon na ogórki. Mizeria znana jest w wielu krajach i przygotowywana jako dodatek do wielu dań obiadowych. Tradycyjna mizeria składa się oczywiście z ogórków, pokrojonych w cienkie plasterki, kremowej śmietany oraz przypraw w postaci soli(...)cytryny. W każdym domu mizeria jest przygotowywana nieco inaczej. Niektórzy dodają do niej świeży szczypiorek, koperek czy cebulkę. Nie ważne jak przygotowana, każda mizeria smakuje rewelacyjnie. Sam zapach zasolonych ogórków jest cudowny, a czując do uświadamiany sobie, że na obiad, na pewno będzie coś smakowitego. Mizeria najczęściej serwowana jest jako dodatek do ziemniaków i różnego rodzaju mięsa. Świetnie także
Przepiski.plOgórki w zalewie gyros są bardzo smaczne, chrupiące, lekko słodkie i aromatyczne. W zimie (o ile dotrwają do tego czasu) będą stanowić pyszny dodatek do obiadu. Ponieważ przepis już od jakiegoś czasu krąży po internecie i zyskał wielu zwolenników, postanowiłam go wypróbować. Muszę przyznać, że nie rozczarowałam się. Ogórki wyszły naprawdę dobre. https://youtu.be/46zLBbbi1Dg Składniki na ogórki w zalewie gyros (6 słoików po 0.75 litra): ok 2,5 kg ogórków gruntowych 3-4 marchewki (600 g) 3-4 cebule (400 g) 2 łyżki soli niejodowanej do przetworów 1,5 szklanki cukru (300 g) szklanka octu 10 % (220 ml) szklanka oleju rzepakowego (220 ml) opakowanie przyprawy do gyrosa Przygotowanie Ogórki dokładnie myjemy, odkrawamy im końcówki
e-PrzepisyKulinarne