Przepis na ogórki z curry to od lat najczęstsze przetwory w naszym domu. Do tej pory robiła je głównie moja mama, jednak tego roku my również postanowiliśmy zrobić kilka słoików. Ogórki w curry idealnie sprawdzają się w zimie zamiast surówki lub sosu do obiadu. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 12 słoików po 500 ml Składniki(...)ogórków gruntowych 4 cebule 2 l wody 3 szklanki cukru 3 szklanki octu 10 % 3 łyżki przyprawy curry 3 łyżki soli liście selera lub kawałek selera (korzeń) gorczyca Przygotowanie: Wodę, cukier, ocet, sól i curry zagotować. Do gorącej zalewy wrzucić pokrojoną w półksiężyce cebulę. Zdjąć z ognia i ostudzić. Ogórki dokładnie umyć, nie obierać, pokroić na słupki. Kawałki
KuchniaWeDwoje.plSurówka obiadowa na zimę z kapusty i ogórków to jedna z moich ulubionych. Jest pyszna, wyrazista w smaku i kolorowa. Stanowi świetnie uzupełnienie obiadu, ale doskonale sprawdzi się również na grillu. Lubię mieć pod ręką kilka zapasowych słoików, które są świetnym rozwiązaniem awaryjnym, kiedy akurat w lodówce zabraknie świeżych warzyw. Składniki na surówkę obiadową na zimę z kapusty(...)ogórków (z podanych proporcji wychodzi 5 słoików o pojemności 1 litra): mała główka białej kapusty (może być młoda) o wadze około 1,5 kg 1 kg marchwi 2 kg ogórków gruntowych 4 średniej wielkości cebule pęczek natki pietruszki Zalewa: 600 ml oleju 400 ml octu 10% 350 g cukru 2 łyżki soli Przygotowanie Kapustę szatkujemy, ogórki
e-PrzepisyKulinarnekażdy litr wody powinno się wsypać 1 łyżkę soli. Tutaj jednak zdałam się na własne kubki smakowe i dosypałam jej więcej, ponieważ oboje z M lubimy bardziej charakterne ogórki. Zmodyfikowany przepis z magazynu Moje Gotowanie 6/2016. Składniki: 1-1,5 kg małych ogórków 2-3 liście chrzanu korzeń chrzanu dużo kwiatów i łodyg kopru 1 główka czosnku(...)liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren gorczycy 2 l wody 2,5 - 3 łyżki soli Ogórki zalewamy na 1 godzinę lodowatą wodą, odcedzamy. Chrzan obieramy i kroimy w grube paski. W wyparzonym i wytartym do sucha słoju układamy na dnie liście chrzanu, kwiaty i łodygi kopru oraz ciasno upychamy połowę ogórków (układamy je pionowo). Pomiędzy
My simple kitchenkondycji. Wszystkie fermentowane produkty są super zdrowe. Teraz powoli rozkręca się sezon ogórkowy, najlepszy czas zatem na pierwsze małosolne. Ogórki kiszone pełne są aktywnych kultur bakterii i enzymów. Ogórki można kisić w wodzie z solą lub naturalnej solance, np. solance kołobrzeskiej. Ogórki kołobrzeskie wpisane zostały na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa. Kołobrzeska solanka jest bogata w mikroelementy(...)brom, jod, sód, jony wapnia, żelaza, magnezu i wiele innych), które dodatkowo zabezpieczają ogórki przed mięknięciem i zepsuciem, dzięki niej pozostają jędrne i twarde, zawsze się udają. Mają delikatnie słony, niepowtarzalny smak i zapach dzięki mikroelementom zawartych w naturalnej solance ze źródła solankowego znajdującego się na Wyspie Solnej w Kołobrzegu (przy moście nad Parsętą obok karczmy Solnej). Spora dawka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!małosolne to najlepszy czas. Pracy przy nich niewiele, a frajda niesamowita, bo domowe zawsze smakują najlepiej. Jeśli zastanawiasz się małosolne, czy kiszone, czym właściwie się różnią? Podpowiadam, małosolne to ogórki kiszone 2-3 dni, do zjedzenia na szybko, a te kiszone przez dłuższy czas to już właśnie poczciwe kiszeniaki. Nie tylko w nazwie, ale i w smaku różnią się(...)zasadniczo. Na małosolne najlepiej nadaje się niewielka kilkulitrowa kamienna beczułka, tak by pomieściła najwyżej 1,5-2,5 kg ogórków do zjedzenia w kilka dni. Choć nada się również duży szklany słój. Można je nastawiać na "okrągło", póki się nie znudzą. Składniki: 2 kg ogórków 2 l wody 4 płaskie łyżki soli kamiennej pęczek kopru do kiszenia liście
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!arachidowego 1 łyżka octu winnego 1 ząbek czosnku ostra papryka-szczypta 1 łyżka listków bazylii gałązka koperku 50 g łososia wędzonego 1 łyżeczka soku z cytryny sol, pieprz Wykonanie. Ogórki małosolne, najlepiej dwudniowe, pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na talerzu. Utrzeć ocet ze zmiażdżonym czosnkiem ,papryką i posiekaną bazylią oraz olejem .Doprawić solą i pieprzem. Polać ogórki(...)minut. Łososia pokroić w paski i skropić sokiem z cytryny, ułożyć na talerzu z ogórkowym carpaccio . Ta mała przekąska świetnie smakuje z białym chlebem z masełkiem. PS. Moje ogórki nie są już małosolne, ale przekąska też była wspaniała
Kulinarny karnet ChristopheraSałatka ziemniaczana z kiszonymi ogórkami jest uniwersalna. Smakuje na śniadanie, kolację. Znika też ze stołu podczas towarzyskich spotkań. Do jej przygotowania możemy wykorzystać ziemniaki, które zostały nam z obiadu z poprzedniego dnia. Sałatka ziemniaczana z kiszonymi ogórkami ma różne wersje i każdy ma na pewno swoją ulubioną. W moim przypadku w tej sałatce oprócz podstawowych składników, znalazły się(...)też jajka ugotowane na twardo, czerwona cebula i szczypiorek (można go zastąpić koperkiem). Wszystkie składniki świetnie się ze sobą komponują, a szczególnie połączenie ziemniaków z ogórkami kiszonymi jest idealne. Robiąc taką sałatkę można też ugotować ziemniaki w mundurkach, wówczas sałatka ziemniaczana z kiszonymi ogórkami będzie miała trochę inny smak, ale też będzie dobra. W okresie letnim sałatka ziemniaczana
Danka PichciChrupiące i tak pyszne, że można je wyjadać prosto ze słoika. Lekko kwaśne, słodkawe, w smaku rewelacyjne! Takie są ogórki w zalewie miodowej, które zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie. Z tymi ogórkami nie na dużo pracy i robi się je naprawdę bezproblemowo. Idealnie pasują do obiadu, do sałatek, koreczków, a także same w sobie mogą stanowić pyszną(...)przekąskę. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. PRZEPIS NA OGÓRKI W ZALEWIE MIODOWEJ Składniki 2 kg ogórków świeżych 1 duża cebula Zalewa 1 l wody 200 g cukru 6 łyżek miodu 200 ml octu 2 łyżeczki soli kamiennej niejodowanej Do każdego słoika 2 ziarna ziela angielskiego 2 ziarna pieprzu 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki gorczycy 1/2 ząbka
Alle Dobre!Witam serdecznie, dzisiaj pokażę jak zrobić chrupiące i pyszne ogórki konserwowe. Do przygotowania ogórków konserwowych będziemy potrzebowali: 2 słoiki o pojemności 900 ml / w każdym słoiku zmieści się około 500 gramów ogórków około 1 kilograma ogórków gruntowych do każdego słoika: 2 małe lub 1 większy listek laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego duży ząbek czosnku kilka paseczków(...)słoiki 900 ml 2 ½ szklanki wody (625 ml) ½ szklanki octu 10% (125 ml) 1 płaska łyżka soli do przetworów 2 płaskie łyżki cukru Link do filmiku z przepisem na: Ogórki konserwowe Przygotowanie: Czosnek kroję w plasterki, papryczkę chili kroję na mniejsze kawałki (nie oczyszczam z nasionek), chrzan kroję w cienkie paseczki. Do każdego słoika wkładam dwa małe lub jeden
Uwaga Babcia Gotujeprzeparzyłam, mogę spokojnie iść spać. Nie no, nie ma szans, jest piątek, godzina 18, nie upadłam jeszcze na głowę. To tak tytułem wstępu. Sałatka z jajkami, kukurydzą, porem i ogórkami kiszonymi to klasyczna, imprezowa sałatka. Nie zrobiłam jej przy okazji imprezy, zrobiłam ją przy okazji soboty. Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na kanapki z szynką i serem(...)pokombinować z przepisami świątecznymi, na sałatki także. Mamy już połowę listopada, niektórzy blogerzy i niektóre strony już straszą świątecznymi przepisami. Ja też niedługo powinnam. Najczęściej tę sałatkę robię bez ogórka kiszonego, czasem dodam do niej seler i ogórki konserwowe. Na blogu mam dwie takie sałatki: sałatka z jajkami, porem i kukurydzą i sałatka z jajkami, porem, selerem i ogórkami
KardamonovyDziś na blogu pyszna surówka, która za pierwszym razem pojawiła się na naszym stole nieco z przypadku. Miałam duży słoik ogórków konserwowych, których część planowałam wykorzystać do roladek drobiowych z kiełbasiano-ogórkowym szaszłykiem . Jako, że na etykiecie słoika widniała informacja żeby po otwarciu ogórki spożyć w ciągu 3 dni, szukałam pomysłu na dalsze ich wykorzystanie. Wybawieniem okazał się(...)przepis na surówkę z ogórków i czerwonej cebuli, którą przygotowałam do wspomnianych roladek. Surówka ogórkowa wyszła rewelacyjna. Taka słodko-kwaśno-ostra. No zdecydowanie nasze smaki. Z miejsca pokochaliśmy ten przepis. Do tego fakt, że jest banalna i szybka do przygotowania (wystarczy pokroić ogórki i cebulę i zalać miodowo-musztardowym dressingiem), sprawił, że od tamtego czasu surówka z ogórków
Smaki Na TalerzuMizeria do słoików na zimę to kolejna ciekawa propozycja na zimowe przetwory z ogórków. Oczywiście w zimie również można przygotować mizerię z ogórków szklarniowych, jednak uważam, że nie smakuje ona tak dobrze, jak z ogórków gruntowych. Idealnym pomysłem na zachowanie cudownego smaku tych pysznych ogórków będzie mizeria w słoikach. Można ją serwować prosto ze słoika albo(...)tradycyjnej mizerii. W obu tych przypadkach smak jest rewelacyjny. Polecam Wam przygotować kilka słoiczków na zimę. MIZERIA DO SŁOIKÓW NA ZIMĘ – PRZEPIS Składniki 3 cebule 3,5 kg ogórków 1250 ml wody 125 ml octu 110 g cukru 2 łyżki soli Wykonanie Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Cebulę obieramy i kroimy w półkrążki. Do słoików
Alle Dobre!Ogórki w zalewie curry Te ogórki to prawdziwy hit! Smakują tak dobrze, że można je zajadać wprost ze słoika, ale świetnie sprawdzają się także jako przekąska na przyjęciu lub jako dodatek do grilla. Przepis jest prosty i dość szybki w wykonaniu, a same ogóreczki już po około tygodniu od przygotowania są gotowe do spożycia. Polecam(...)Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 1 czerwona papryka ok 8-10 łyżeczek ziaren gorczycy ziarna czarnego pieprzu – ok 20 sztuk ziarna ziela angielskiego – ok 10 sztuk Zalewa: 4 szklanki wody 2,5 szklanki octu spirytusowego 10% 2,5 szklanki cukru 2 łyżki soli 4 łyżeczki przyprawy curry 2 łyżeczki kurkumy 2 ząbki czosnku *** Ogórki
Blog z ApetytemOgóreczki krokodylki Ten przepis to prawdziwy hit! Chrupiące i przepyszne ogórki, doskonale sprawdzą się jako przekąska na imprezie lub dodatek do mięska z grilla. Są łatwe do zrobienia i smakują każdemu. Polecam! Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 3 łyżki soli pół szklanki oleju 1 łyżka słodkiej papryki mielonej 1 łyżeczka chilli w proszku (można dać trochę(...)więcej jeśli lubimy bardziej pikantne smaki) 1 główka czosnku Zalewa: 2,5 szklanki cukru 1,5 szklanki octu *** Ogórki dokładnie myjemy, kroimy w ćwiartki i przekładamy do dużej miski *** *** Posypujemy solą, mieszamy i odkładamy całość na 4 godziny *** *** Przygotowujemy zalewę. Do garnka wsypujemy cukier i zalewamy octem. Całość zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ciągle mieszając, aż cukier
Blog z Apetytem