Ogórki kanapkowe to jedna z tych propozycji, która z roku na rok zyskuje na popularności. Są idealne do kanapek, burgerów, tostów, a nawet jako szybka przekąska prosto ze słoika. W mojej kuchni najczęściej przygotowuję tradycyjne ogórki kiszone, ale w tym roku postanowiłam spróbować czegoś nowego – domowych ogórków kanapkowych w słodko-kwaśnej zalewie . Na urlopie, mając trochę więcej czasu, sięgnęłam po przepis z jednego z popularnych blogów i postanowiłam zrobić je na zimę. Niestety – zalewa okazał... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Większość ludzi ślepo wierzy w mity gdzieś tam zasłyszane, a nie skupia się nad ich sensem. Postaramy się odpowiedzieć jak to jest z ogórkiem i pomidorem, łączyć czy nie?
Czytaj dalej...