ogórki - 25528 przepisów (strona:45/1702)

Ogórki kiszone na ostro 161

roku zrobiłam ogórki kiszone trochę w innej wersji. Kiszone ogórki mają w mojej rodzinie duże powodzenie. Te ogórki smakują tak samo jak normalne kiszone tylko mają ostrzejszy smak. Ogórki umyć i włożyć ciasno do słoików, dodać kawałek chrzanu, czosnek, kwiat kopru ogrodowego, chilli, gorczycę. Zalewa – na 1 litr wody 1 łyżka soli, wymieszać i zalać(...)ogórki. Ogórki muszą być przykryte wodą. Zakręcić słoiki i zostawić w jasnym miejscu na około dwa tygodnie. Potem już można zanieść do piwnicy. Bardzo szybko robi się te ogórki i nie wymagają specjalnych kulinarnych umiejętności Smacznego

Kuchnia Pokoleń
ogórki małosolne na sucho 171

tych robionych na mokro? przede wszystkim kolorem - nie tracą go. po drugie nie wymagają dużego słoja, a nie znam nikogo, kto by robił małosolne w ilości 4 ogórków. po trzecie są bezsprzecznie wygodniejsze w podróży, szanse na rozlanie solanki są znacznie mniejsze. no i robią się w 1 dzień, chyba, że to był przypadek ;) uprzedzając od razu zarzuty(...)kontakt żywności z plastikiem jest niezdrowy - nie przechowujemy w woreczkach ogórków tygodniami, zjedzenie kilograma ogórków to w porywach 2 dni. więc w trakcie wyjazdów naprawdę możemy sobie na to pozwolić. ale wybierając woreczek należy zadbać, żeby był przeznaczony do kontaktów z żywnością. tu znajdziecie klasyczny sposób wykonania ogórków małosolnych ogórki małosolne bez zalewy

Eksperyment sobotni
Najlepsze ogórki kiszone 104

roku robię kilkadziesiąt słoików ogórków, żeby mieć na cały rok nie tylko przekąskę, ale też praktyczny prezent, gdy idę do kogoś w gości. Jeśli chcecie robić ogórki, to ostatni dzwonek!   Składniki na każdy duży słoik  ogórków: 1 kg umytych ogórków (małe, twarde i świeże) pół litra wody zmniejszanej z pół łyżki soli liść porzeczki(...)kilka ziaren gorczyca w ziarnach – łyżeczka 2 ząbki czosnku kwiat kopru słoik (umyty i wyparzony)   Przygotowanie Jeśli chcesz możesz zrobić sobie tylko jeden słoik, ale z ogórkami jest jak z pierogami czy faworkami – właściwie niewiele więcej jest pracy przy 100 niż przy 1, więc jak już robić, to robić. Zaczynamy od przygotowania sobie taśmy produkcyjnej. Ogórki

Ugotowane pozamiatane
Surówka z pomidorów, ogórków świeżych i małosolnych 174

Latem, kiedy możemy zrobić ogórki małosolne, często robię surówki z ich użyciem. Nadają im niesamowitego aromatu i smaku świeżości. Najbardziej lubię ogórki małosolne, które dopiero zmieniają kolor. To one pachną najładniej. A co mam dla Was? Kolorową, pachnącą surówkę z pomidorów, ogórków świeżych i ogórków małosolnych. Skusicie się?  Zachęcam również do przeczytania przepisu(...)ogórki małosolne . Składniki: 3 zwykłe pomidory lub około 14 koktajlowych 2 -3 świeże, małe ogórki gruntowe 2 -3 małe ogórki małosolne 1 średnia czerwona cebula  3/4 - 1 płaska łyżeczka oregano 3/4 - 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii 1/4 - 1/2  płaskiej łyżeczki tymianku sól pieprz około 6 łyżek oliwy extra vergine Wykonanie: Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki

Smak mojego domu
Ogórki małosolne! Najważniejsze zasady przy robieniu ogórków! 1615

Ogórki małosolne! Kto ich nie lubi? Ja uwielbiam! Jak zrobić ogórki małosolne samemu w domu? Nic prostszego! Wystarczy jeden dzień i mamy ogóraski. Idealne na kanapki, do obiadu, na grilla, na imprezy. Do czego dusza zapragnie! To czego potrzebujesz to dobrej jakości ogórki, zwróć uwagę aby były jędrne i ładnie zielone (nie kupuj nigdy w kolorze idącym(...)cześć, łodygi również, czosnek, kawałek chrzanu i liść chrzanu. Ponadto woda i sól. To wszystko! Cała tajemnica to jak je ułożyć, jak przechowywać? Doczytaj post do końca i zrób ogórki małosolne najlepsze jakie jadłeś! Ogórki dokładnie umyj pod bieżącą wodą, wrzuć je do zlewu i zalej wodą i zostaw na godzinę. Ogórki w tym czasie po prostu

SMYKWKUCHNI
Ogórki małosolne 218

Sezon ogórków małosolnych uważam za otwarty. Nie są to pierwsze ogórki małosolne tej wiosny które zrobiłam. Pierwsze już były w okolicach Świąt, lecz w malej ilości ( cena odstraszała ). Każdy zapewne robi takie ogórki i zapewne w każdym domu robi je troszeczkę inaczej. Od lat robię je tak samo. Każdy w mojej rodzinie ma swój ulubiony stan ogórków małosolnych w trakcie ich powstawania, mąż i córka prawie zaraz po zalaniu solanką a ja jak lekko szczypią. Wszyscy jednak zgodnie możemy powiedzieć, że ogórki małosolne bardzo lubimy. Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 2 litry wody 4 płaskie łyżki soli 7 ząbków czosnku 2 x 3 centymetry korzenia chrzanu Pęczek świeżego koperku Wykonanie: Czosnek obieramy i przekrawamy

Smaki Ewy
Ogórki małosolne. 114

sypnęłam kopiate łyżki i przesoliłam, albo zbyt płaskie i były niedosolone. Na ratunek pośpieszyła mi mama mojej przyjaciółki, Pani Basia, która podarowała mi swój sprawdzony przepis. Od tej pory ogórki zawsze wychodzą idealne! Polecam! Składniki na ogórki małosolne 2,5 kg ogórków koper (najlepszy jest taki z baldachami, dodajemy zarówno kwiaty, jak i łodyżki) chrzan (korzeń(...)kilka liści) 1 nieduża główka czosnku liście czarnej porzeczki lub wiśni (niekoniecznie) ZALEWA: na każdy litr wody dodajemy 30 g soli (najlepiej kamiennej). Ja na ta ilość ogórków użyłam 3 litrów wody, ale wszystko zależy od wielkości garnka i ilości ogórków.      Ogórki, koper, chrzan, czosnek (nieobrany) i liście myjemy, osuszamy. Czosnek przecinamy w poprzek

Rozpustne gotowanie
Azjatycka sałatka z gniecionych ogórków 165

Gniecione ogórki? Brzmi dziwnie, ale w tej sałatce poprzez zmiażdżenie ogórków nożem wydobywa się głębię ich smaku. Jednocześnie ogórki lepiej nabierają aromatów z zaprawy. Sałatka pachnie sezamem i sosem sojowym. Ma lekko słony i lekko słodki smak. Nada się na lunch, jako przystawka, albo jako dodatek do mięs z grilla czy z patelni. Składniki: 2 długie ogórki(...)rozpuszczą. Dodać czosnek i olej chili. Dobrze wymieszać. Ogórki dobrze umyć i odciąć końce. Na ogórku położyć wzdłuż na płasko szeroki nóż i docisnąć go dłonią, aby ogórek pękł (ogórki pękają wzdłuż). Obrócić ogórek i jeszcze raz docisnąć nożem, aby powstało kolejne pęknięcie. W ten sposób każdy ogórek podzielony jest na 4 ćwiartki. Każdą ćwiartkę pokroić nożem ukośnie

Trzeci talerz
Barszcz czerwony inaczej 96

potrzeby”, ale też i z przypadku. Chodziło o skomponowanie „czegoś” z wykorzystaniem trzech składników: marchewki, ogórka kiszonego i jajka. W zasadzie nie miałam żadnego problemu, bo pomysł od razu mi się wyklarował. Moja Mama do zakwaszania barszczu czerwonego używa… soku z ogórków kiszonych, więc dlaczego nie iść właśnie tym tropem i nie dodać jeszcze ogórków i podać(...)inaczej.     Składniki: - ok. 2,5 l bulionu (warzywny lub mięsny) - 6 buraków (najlepiej upieczonych, ale ugotowane też mogą być) - 2 – 3 ugotowane marchewki (z bulionu) - 6 ogórków kiszonych - sok z ogórków (ilość do smaku) - 2 cebule - 3 ząbki czosnku - kilka ziemniaków - mleko kokosowe (puszka) - duży pęczek kopru - 2 łyżki masła klarowanego - sól, pieprz do smaku

mojewypiekiinietylko
Ogórki kiszone na zimę, małosolne na już. Domowe przetwory. 143

Ogórki wg tego przepisu ( rodzinnego zresztą ) kisze od lat. I powiem nieskromnie są bardzo smaczne, jędrne i co najważniejsze zawsze się udają :) Ja kiszę ogórki własne, zebrane w ogródku. Jeśli nie posiadamy takowych, ważne jest aby kupić je od sprawdzonego sprzedawcy, najlepiej na małym ryneczku, nie w hipermarkecie. Przenawożone ogórki, chociaż wyglądają ładnie, mogą po prostu spleśnieć(...)ukisić się. Do kiszenia wybieramy ogórki podłużne, nie pękate, mniejszej i średniej wielkości. Na małosolne mogą być te większe i troszkę szersze, bo zjadamy jej już po 2-3 dniach :) Ja co roku przetwarzam większa ilość, w tym roku 15 kg, przeważnie 20 kg. I zazwyczaj ledwo mi starcza do następnego sezonu, zawsze muszę jeden słoik schować aby był

Kuchnia z widokiem na ogród
Surówka z pomidorów i ogórków do obiadu 69

Surówka z pomidorów i ogórków konserwowych jest idealnym dodatkiem do obiadu, pieczonego mięsa czy burgerów. Robi się ją błyskawicznie i nie wymaga wiele pracy. To klasyczne połączenie pomidorów, ogórków i cebuli zasmakuje każdemu. Zimą do surówki używam ogórków konserwowych, gdyż ciężko znaleźć świeże, które byłyby smaczne, ale latem śmiało można użyć pysznych ogórków gruntowych. Składniki(...)surówki do obiadu: Kolorowa Surówka Z Kiszonej Kapusty – Smaczna I Zdrowa Surówka Z Kapusty Pekińskiej I Marchewki Surówka Z Ogórkiem Kiszonym Surówka Z Marchewki I Pora Szybka Sałatka Z Pomidorów Najprostsza Surówka Z Marchewki Artykuł Surówka z pomidorów i ogórków do obiadu pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Krem z zielonego ogórka 45

posiłek. Dobrze też smakuje z kubka - z dodatkiem pszennych grzanek ziołowych :) Robi wrażenie na wszystkich, którzy znają wyłącznie klasyczną ogórkową z kwaszonych ogórków :) Krem z zielonego ogórka Składniki: 3 duże "długie" ogórki 1 duża cebula lub średni por 1 duży serek topiony śmietankowy 3 łyżki ryżu - zmielone na mączkę kostka rosołowa woda pęczek kopru pieprz Krem ze świeżych(...)uznania dodając gotowaną wodę. Na koniec dodaj świeżo mielony pieprz i posieka ny koper.... Koniec, gotowe! :) * obiecuję, że się poprawię i wyeliminuję sklepową kostkę z moich przepisów! Mój ogórku, mój Zielony! Ogórki składają się w 96 % z wody więc ich kaloryczność to wartość rzędu 10-15 kcal/100g - ogórek pokrojony w słupki jest idealną przekąską w ciągu dnia :) Gotujcie

Gary Bez dna
Najlepsza sałatka z ogórka kiszonego i cebuli 441

Sałatka z ogórka kiszonego i cebuli to tania, szybka, prosta, a przede wszystkim smaczna sałatka. Ta sałatka z kiszonych ogórków jest idealnym dodatkiem do obiadu np. do kotleta schabowego . Przepis to niby banał, ktoś może powiedzieć: właściwie co to za przepis? Fakt, niby prościzna, przygotować umie każda łamaga, ale podstawą tej sałatki są pyszne kiszone ogórki. przygotowane(...)chciała mi przejść przez gardło, nawet gdy byłam bardzo głodna, ogórki były tak kwaśne, że nie mogłam ich przełknąć, ohyda! Najlepsza sałatka z ogórka kiszonego i cebuli : Składniki na 2 porcje: 4 kiszone ogórki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku (opcjonalnie) 1-2 łyżeczki oleju rzepakowego świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie: Kiszone ogórki kroimy w plastry, najlepiej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ogórki w zalewie musztardowo – czosnkowej 492

Ogórki w zalewie musztardowo – czosnkowej Dalszy ciąg przetworów w końcu , zaowocował odkurzeniem starych ,sprawdzonych przepisów z mojego tajnego notatnika . Ogórki w musztardzie są zawsze na czasie , bardzo lubię ich smak i delikatną słodycz z posmakiem goryczy , a do tego doskonale nadają się do tego przepisu ogórki przerośnięte lub gorzkie . Takie przetwory muszą się koniecznie znaleźć(...)domowej spiżarce , nie ma opcji ,żeby ich nie było , no pewnie była by rozpacz, płacz i żal Składniki : 3 kg przerośniętych ogórków kilka baldachów kopru z nasionami 2-3 główki czosnku ( po 3 duże ząbki na 0,5 l słoik ) 2 łyżki soli zalewa 5,5 szklanki wody 1,5 szklanki octu 2,5 szklanki cukru 2 łyżki soli

Ogrodnik w podróży
Ogórki małosolne 167

chleb z wędliną, do sałatki lub jako dodatek do obiadu. Wbrew pozorom są łatwe i szybkie do przygotowania. Po za tym lubię zapach kopru, czosnku i kiszenia się ogórków.  Składniki na jeden 1 l słoik: 8-9 sztuk ogórków gruntowych  kwiat kopru 2 liście winogrona kilka listków z wiśni 4 ząbki czosnku 1 l wody(...)liście z wiśni, obrany czosnek, a na sam koniec ciasno ułożyć ogórki. Muszą być bardzo blisko siebie, aby podczas kiszenia żaden ogórek nie wypłynął. Do słoika wlać bardzo gorącą wodę. Na sam koniec delikatnie przykryć pokrywką. Ogórki są już dobre (jeśli lubicie ogórki lekko twarde i delikatnie ukiszone) po 24 godzinach.  Ogórki 24 godziny

Ugotować

Proponowane wyszukiwania