Sezon ogórkowy w pełni, i wcale nie chodzi mi o ten sezon w polityce 😀, tylko ten w ogródku i na targu. Moje ogórki na przydomowej grządce w tym roku oszalały, więc przerabiam je na różne sposoby. Jednym z nich, i to chyba najprostszym, jest starcie ich na tarce i zakiszenie w słoiku. Ogórki na zupę na zimę idealnie nadają się na przykład do zupy ogórkowej lub do innej zupy jarzynowej. Wystarczy odkręcić słoik, dodać do ugotowanych już w zupie warzyw i gotowe. Istotne jest to, aby ziemniaki czy inne w... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Większość ludzi ślepo wierzy w mity gdzieś tam zasłyszane, a nie skupia się nad ich sensem. Postaramy się odpowiedzieć jak to jest z ogórkiem i pomidorem, łączyć czy nie?
Czytaj dalej...