Składniki: ogórki gruntowe 4 kg duże, przerośnięte, sól kamienna 4 łyżki marchew 4 sztuki większe, cebula 4 sztuki większe, papryka czerwona słodka 4 sztuki, woda 2 litry, ziele angielskie 2 łyżki, kolendra 4 łyżki, liście laurowe 12 sztuk nasiona kopru "baldachimy" zalewa: woda 4 litry, ocet 3/4 litra, cukier 2 szklanki, goździki 10 sztuk, papryka ostra "Koral" 3 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki Duże, wyrośnięte ogórki gruntowe idealnie się nadają na takie przetwory = gruntowe ogórki duże w dużej misce zala... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...