Składniki: ogórki do kiszenia na małosolne 1,5 kg, zestaw do kiszenia 1 porcja, sól kamienna 2-3 łyżeczki Ogórki do kiszenia dobrać o jednakowej wielkości, w misce moczyć w zimnej wodzie z godzinę z 3 razy zmieniając wodę. Ogórki wytrzeć ręcznikiem papierowym, odciąć z obu stron końcówki, opłukać pod zimną wodą porcję zestawu do kiszenia:koper,chrzan liść i korzeń,czosnek obrane ząbki. Worek do mrożenia duży na 6 litrów, worek włożyłam do płaskiej formy, wkładałam porcjami ogórki i zestaw do kiszenia. Posypać ... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...