Sezon na piękne, zielone, chrupiące i jędrne małe gruntowe ogóreczki czas start! To jest właśnie ten moment, aby się nimi rozkoszować. W sobotę jadę na targ, żeby kupić większą ilość i zakisić je na zimę, ale póki co zrobiłam takie marynowane dwudniowe ogórki korzenne w occie. Ogórki po dwóch dniach są już gotowe do jedzenia. Potem należy je w miarę szybko zjeść, ponieważ gdy dłużej postoją w tej zalewie, będą bardzo mocno octowe. Dwudniowe ogórki korzenne w occie Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania Składnik... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Większość ludzi ślepo wierzy w mity gdzieś tam zasłyszane, a nie skupia się nad ich sensem. Postaramy się odpowiedzieć jak to jest z ogórkiem i pomidorem, łączyć czy nie?
Czytaj dalej...