KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. ZACZYN NA CIASTO (3 min) kruszymy drożdże do miski, zasypujemy cukrem, dodajemy mleko i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dosypujemy nieco mąki i mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany bez grudek, przykrywamy ściereczką lub talerzem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min – zaczyn powinien lekko urosnąć. 2. CIASTO(...)wyrośniętego zaczynu dodajemy mąki, oleju, soli i letniego mleka (nie może być ciepłe bo zabije drożdże). Wyrabiamy ciasto ok. 5 min, w miarę potrzeby dodajemy trochę mąki lub mleka (jeśli się klei lub jest zbyt suche). Ma być gładkie i miękkie. Ogólnie im dłużej wyrabiane, tym lepiej. 3. WYROŚNIĘCIE CIASTA (30 min) ciasto lekko oprószamy mąką, umieszczamy w misce
Nerds Kitchendosłownie rozpłynął się na boki po zdjęciu formy) wolę nie ryzykować ;) Tarta grzecznie przeleżała całą noc i zagościła na porannym stole jako dodatek do kawy :) Do przygotowania tarty użyłam mąki pszennej i mąki owsianej (bardzo mi ostatnio posmakowała) w proporcjach 1:1. W oryginalnym przepisie użyto jedynie mąki pszennej. Śliwki wybrałam nie za bardzo dojrzałe, żeby się nie rozpadły podczas(...)kwasowości do całości. Użyłam również trzcinowego cukru pudru. Mam nadzieję, że skorzystacie z przepisu i że będziecie równie zachwyceni jak ja :) No to zaczynamy! Składniki na spód: 125 g mąki pszennej 125 g mąki owsianej 50 g cukru pudru trzcinowego 4 łyżki zimnej wody 100 g zimnego masła szczypta soli Składniki na nadzienie: 500 g mascarpone 100 g cukru pudru
My Culinary ArtPączki z nadzieniem z róży to klasyka gatunku. Składniki: 600 g mąki (typ 480 - 650) 25 g świeżych drożdży (lub 12 g instant) szklanka mleka lub wody 5 żółtek 1 jajko 50 g cukru łyżka wódki sok z cytryny ok. 3 łyżek konfitura z róży olej lub smalec cukier puder, cytryna Ciasto: Zaczynamy od zrobienia rozczynu z drożdży(...)miseczki wlewamy pół szklanki ciepłej wody lub mleka, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na kwadrans. Resztę mąki i cukru mieszamy z rozczynem. Dodajemy resztę mleka/wody, jajka, wódkę i sok z cytryny. Jeśli zamiast mleka używamy wody to teraz dodajemy jeszcze 2 łyżki oleju. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie i pomimo
prawdziwe jedzenierogaliki mają być z czekoladą ..taką do smarowania ..i ma być takie ciasto ..a nie inne.. nie z innego przepisu na rogaliki...tylko właśnie takie... 500 g mąki 2 łyżki miodu [ miodowej lawendy ] 5 łyżek ciepłej wody 30 g drożdży 100 mleka 50 g masła 1 jajko 1/4 szklanki cukru(...)jajko do posmarowania mak, czarnuszka, mielone migdały konfitura z truskawek z cynamonem Wodę wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami mąki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 15 minut. Masło rozpuścić, gorące zalać zimnym mlekiem, pozostawić do wystudzenia. Do drożdży dodać mąkę, cukier, miód, jajko i masło z mlekiem. Dokładnie wymieszać, przełożyć na oprószony mąką
Moje domowe kucharzenieteraz jestem ciekawa jak innym wyszło pieczenie tych bułeczek lub smażenie churros ..Dziękuję i mam nadzieję, że to nie ostatnie takie spotkanie.. Składniki na zaczyn: 100 g mąki pszennej chlebowej 2,5 g soli 3/4 łyżeczki oliwy z oliwek pół łyżeczki mleka 70 ml wody 2 g świeżych drożdży lub 1 g suchych(...)miseczce wymieszać wszystkie składniki, do połączenia. Przenieść na naczynia wysmarowanego oliwą i pozostawić pod przykryciem z folii spożywczej przez całą noc, w lodówce. Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej chlebowej 13 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży 400 ml wody 20 ml oliwy z oliwek 20 ml mleka 15 g soli
Moje domowe kucharzeniesię wykręci i potem pysznie zje....a te rogaliki były pyszne...mięciutkie...polecam..a do rogalików kubek mleka...i jakiś dżem ...i nic więcej nie potrzeba.. 50 dkg mąki pszennej 2 łyżki miodu 5 łyżek ciepłej wody 30 g drożdży świeżych 100 ml mleka 50 g masła 1 jajko 1/4 szklanki cukru Na wierzch: 1 jajko mak Kresto Wodę(...)wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami mąki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 15 minut. Masło rozpuścić, gorące zalać zimnym mlekiem, pozostawić do wystudzenia. Do drożdży dodać mąkę, cukier, miód, jajko i masło z mlekiem. Dokładnie wymieszać, przełożyć na oprószony mąką blat i wyrobić elastyczne, niezbyt zwarte ciasto. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą
Moje domowe kucharzeniegodzin]..i na dodatek w lodówce..Warto zrobić..u nas zjedzony prawie od razu na ciepło..tak po prostu był odrywany ..zresztą widać to na zdjęciu... 500 g mąki pszennej chlebowej 360 g wody 1 i 1/2 łyżeczki soli 10 g świeżych drożdży Do miski wsypać mąkę i sól, wlać drożdże rozrobione z wodą. Wymieszać i wyrobić krótko, do momentu(...)powoli rosnąć w niskiej temperaturze. Po dwóch dobach wyjąć pojemnik z ciastem z lodówki, odkryć i ocieplić w temperaturze pokojowej przez 40-60 minut. Potem przełożyć ciasto na wysypaną mąką stolnicę i ostrym nożem podzielić na dwie części. Nie niszczyć struktury wewnętrznej ciasta - nie wyrabiać i nie zagniatać! Lekko uformować podłużne chleby, po czym skręcić je dwukrotnie spiralnie (jak paluszki
Moje domowe kucharzeniepszennej. Ciasto jest trochę twardsze, ale nie odbiera to pizzy razowej walorów smakowych. Na drugi dzień jest jeszcze lepsza – ciasto jest bardziej miękkie. SKŁADNIKI Ciasto: 600 gram mąki żytniej typu 1850 40 gramów drożdży 300 mililitrów letniej wody 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soli 1/2 łyżeczki cukru Sos: 1 puszka pomidorów 1 łyżka oliwy z oliwek(...)czosnku drobno posiekane 1/2 cebuli 1/2 posiekanego rozmarynu Dodatki: szynka prosciutto crudo salami Strolghino jalapeno mozzarella ser lazur kapary oliwki zielone oregano suszone rukola świeża anchois WYKONANIE: Ciasto: Przesiewamy mąkę do miski. Do oddzielnej miski wlewamy ciepłą wodę. Kruszymy drożdże i dodajemy je do wody. Solimy, dodajemy cukier i oliwę, całość mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Mieszankę dodajemy do mąki
OstryKęstartę z bloga Smakowity Kąsek . Tym razem nie tylko z przepisu na spód, ale również nadzienie. Tarta wyszła znakomita, lekko kwaśna tak, jak lubię. Składniki: Spód: 250g mąki kukurydzianej 125g zimnego masła 2 żółtka 1 łyżka cukru pudru Lemon curd: 1 jajko 2 żółtka sok z 3 cytryn 150g cukru pudru 1 łyżka oliwy Beza: 4 białka (akurat(...)które pozostały po wcześniejszym oddzieleniu od żółtek) 100g cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Z mąki, masła, żółtka i cukru pudru zagniatamy ciasto. Następnie formujemy kulę, owijamy ją folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę natłuszczamy i obsypujemy mąką, jeśli mamy foremkę silikonową pomijamy ten krok. Następnie wygniatamy formę ciastem i przykrywamy folią aluminiową. Ciasto
Ze smakiem i z pasjąJeśli lubicie odchudzone i zdrowe smakołyki koniecznie upieczcie tą babkę. Jest wilgotna i bardzo smaczna. Jej smak przypomina mi trochę chlebek na słodko, pewnie dlatego, że użyłam pełnoziarnistej mąki orkiszowej, która mimo wysokiego typu całkiem nieźle sprawdza się w wypiekach. Z podanej porcji wychodzi niska babeczka ze standardowej blaszki z kominem. Możecie podwoić porcję żeby babka wyszła wysoka. Składniki(...)szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej 2 łyżki jasnej mąki orkiszowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 duża marchew 1 średnie jabłko 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 jajka 2-3 łyżki ksylitolu (można zastąpić syropem z agawy, miodem lub po prostu użyć cukru) Przygotowanie: Jajka ubić z ksylitolem na puszystą masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Marchew
Ze smakiem i z pasjąChwila przerwy od słodkich wypieków-czyli przedstawiam Wam bułeczki orkiszowe na zakwasie. Bardzo pyszne, pulchne i szybkie pod względem pieczenia. :) Przepis znalazłam tutaj . Składniki: -200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ2000 -100g mąki żytniej pełnoziarnistej typ2000 -100g mąki żytniej chlebowej typ720 -170g zakwasu żytniego u mnie pełnoziarnisty) -1 łyżeczka soli -10-12g drożdży -1/3 łyżeczki(...)trzcinowego (nie trzeba) -ok. 230ml wody -2 łyżki oliwy -2 łyżki ziaren (dynia, słonecznik itp.) Zakwas wymieszać z wodą i drożdżami. Dodać oliwę, sól i cukier i stopniowo wsypywać mąkę. Wyrobić gładkie ciasto, na końcu dodając pestki dyni. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ściereczka i odstawić do wyrastania na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Kiedy ciasto
Smaczne Zdrowenudzą, są bardzo kruche i delikatne. Ja zawsze robię je z podwójnej porcji, ponieważ dla moich pociech jedna to zdecydowanie za mało!:)) Podaję pojedynczą porcję. Składniki: -330g mąki orkiszowej lub 300g mąki pszennej -150g masła -100g ksylitolu lub cukru -2 żółtka -1-2 łyżki śmietany -cukier waniliowy -szczypta soli -cukier krystaliczny do posypania Uwaga! Nie dodawać(...)proszku do pieczenia. Mąkę (jedną łyżkę oddzielić do posypania) i masło posiekać dużym nożem na małe kawałki. Następnie dodać ksylitol, sól, wymieszać z mąką i masłem, zrobić w środku dołek, dodać żółtka oraz śmietanę i zarobić ciasto ręką tak, aby wszystkie składniki połączyły się na jednolitą masę(ciasto nie powinno się rozdzielać). Uformować kulę i pozostawić na ok. 30 minut
Smaczne ZdroweDrożdżóweczki są bardzo pyszne, a połączenie truskawek i rabarbaru, mmmm, genialne! Spróbujcie sami, gorąco polecam!;) Znalezione tutaj . Składniki na rozczyn: -30g drożdzy -1 łyżka letniego mleka -0.5 łyżki mąki orkiszowej -1/2 łyżeczki cukru trzcinowego Składniki na ciasto: -500g maki orkiszowej białej -90g ksylitolu -1 łyżka cukru waniliowego -kilka kropli olejku -3/4 szklanki letniego mleka(...)żółtka -100g masła -1/4 łyżeczki soli Kruszonka: -100g mąki orkiszowej -70g ksylitolu(lub cukru trzcinowego) -60g masła Dodatkowo: -300g truskawek -2 łodygi rabarbaru malinowego -1 białko rozmącone(do posmarowania) Lukier marcepanowy: -puder trzcinowy+kremówka+olejek migdałowy Drożdże rozkruszyć, dodać cukier trzcinowy, mleko i mąkę. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka ubić z ksylitolem
Smaczne Zdrowerazu drugą porcję,żeby zostało coś na następne dni. Są meeega pyszne :-) , wręcz rozpływają się w ustach, a oto przecież chodzi w kruchych ciachach. Znalezione tutaj . Składniki: - 850g mąki orkiszowej (u mnie typ700) lub 5 szklanek mąki pszennej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 szkl ksylitolu -cukier albo olejek waniliowy -4 żółtka -200g masła -szczypta soli(...)śmietany Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania ciastek + dodatki : płatki migdałów, kokos, kawałki czekolady, cynamon, kolorowe posypki, itp. Zimne masło pokroić na mniejsze kawałki i dodać do ok.4,5 szkl. mąki. Dodać do tego ksylitol, cukier lub olejek waniliowy,szczyptę soli, żółtka, proszek do pieczenia, kwaśną śmietanę i olej i zagnieść gładkie ciasto. Jeśli się klei dodać resztę mąki ( ja dosypałam
Smaczne Zdrowe