Potrzebujemy specjalną metalową formę z której uzyskujemy jednorazowo19 pierożków. Straty ciasta też są małe :) Składniki na CIASTO: 40 dag mąki 50 ml. dobrze ciepłej wody , a właściwie tyle wody, by zarobić ciasto jak na kluski, ale trochę luźniejsze ( dużo zależy od wilgotności mąki) 50 ml. oleju , sól Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy odmierzoną i przesianą mąkę Dolewamy do niej(...)olej mieszamy, dajemy 2 płaskie łyżeczki soli Wlewamy stopniowo szklankę ciepłej wody i ciągle mieszamy Ciasto przekładamy na stolnicę i dalej wyrabiamy rękami Ciągle podsypujemy mąką , by nie przywarło do stolnicy Całość wyrobionego ciasta dzielimy na mniejsze kawałki i każdy osobno wałkujemy Wałkujemy cienkie okrągłe placki i kładziemy je na formie metalowej W każde wgłębienie wkładamy farsz i przykrywamy drugim
Proste PotrawyPrzepis podaję za Marią Cieślak "Łęczycka kuchnia regionalna " Składniki : 1 kg mąki pszennej 10 żółtek 10 dag drożdży niecała szklanka cukru niecała szklanka piwa jasnego około 1 i 1/2 szklanki mleka 1/2 kostki masła Przygotowanie : Do miski przesiewamy mąkę, drożdże kruszymy do garnuszka i zalewamy 1/2 szklanką ciepłego mleka, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i pozostawiamy w ciepłym(...)miejscu do urośnięcia Gdy drożdże podrosną dodajemy je do mąki, mieszamy drewnianą łyżką Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą pianę i dodajemy je do mąki i drożdży - wyrabiamy łyżką dodając ostrożnie lekko podgrzane piwo Gdy już składniki się połączą dodajemy rozpuszczone masło i ponownie wyrabiamy ciasto, pozostawiamy w cieple pod przykryciem, aż do wyrośnięcia Wyrośnięte ciasto nabieramy łyżką, rozpłaszczamy
Proste Potrawyszklanki ugotowanej kaszy gryczanej, by nie powtarzać obiadu z wczoraj, tym razem zrobiłam pierogi. Składniki : kasza gryczana cebula, tłuszcz do smażenia sól, pieprz mielony prawdziwy, gałka muszkatołowa, majeranek jajko, mąka Ciasto na pierogi : 40 dag mąki 50 ml. dobrze ciepłej wody , a właściwie tyle by zarobić ciasto jak na kluski, ale trochę luźniejsze ( dużo zależy od mąki) około(...)oleju , sól 1 jako Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy odmierzoną i przesianą mąkę, wbijamy umyte jajko - mieszamy Dolewamy olej mieszamy, dajemy 2 płaskie łyżeczki soli Wlewamy stopniowo ciepłą wodę i ciągle mieszamy łącząc składniki Ciasto przekładamy na stolnicę i dalej wyrabiamy rękami Ciągle podsypujemy mąką , by nie przywarło do stolnicy Całość wyrobionego ciasta dzielimy na mniejsze kawałki i każdy osobno wałkujemy
Proste PotrawySkładniki : 2 łyżki zakwasu pszennego 1 szklanka mąki pszennej 2/3 letniej wody Przygotowanie : Wszystkie składniki połącz i pozostaw na 8 - 12 godz. w ciepłym miejscu Zrobić próbę - zakwas jest gotowy, gdy łyżeczka pobranego zaczynu utrzymuje się na powierzchni wody Przygotuj ziemniaki : 1/2 kg ziemniaków 2 łyżki posiekanego najlepiej świeżego rozmarynu 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki soli Ziemniaki umyj(...)upiekł. Przestudź ( ja przetarłam ziemniaki i czosnek przez praskę, choć według przepisu wystarczyło dodać pokrojone w kostkę ). Po 8- 12 godz. przygotuj ciasto właściwe : Składniki : 600 g mąki chlebowej 1 i 1/4 szklanka wody cały zaczyn ( minus 2 łyżki na następne pieczenie) 1 łyżka soli całe ziemniaki + 3 ząbki czosnku ( w przepisie oryginalnym czosnku nie było) Przygotowanie ; Do miski
Proste Potrawywidziałam jaki stopniowo burzy się, a poszczególne składniki łączą się ze sobą, Efekt był podobny do tego ciasta pozostawionego na całą noc. Czyli eksperyment udany :) Składniki : 4 szklanki mąki 4 jajka 1 i 1/2 szklanki cukru owoce- maliny i jeżyny 3/4 szklanki oleju 10 dag drożdży 3/4 szklanki mleka Przygotowanie : Do miseczki wsypać 3 szklanki mąki Drożdże dobrze rozkruszyć(...)najdrobniej ! , można przetrzeć je przez sitko nylonowe ) i posypać nimi mąkę Mleko wlać ostrożnie na drożdże ( mleko zimne ) Jajka roztrzepać w garnuszku i wylać do miski na mleko (niczego nie mieszamy !) Wsypać cukier, olej Wsypać szczyptę soli , wierzch posypujemy pozostałą 1 szklanką mąki. Gotowe na dziś , niczego nie mieszamy Miseczkę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu
Proste Potrawyprostu świeże wprost z krzaków :) Ale dziś przepis na bardzo smaczne ciasto...Dodałam do niego też około 2-3 łyżek borówki amerykańskiej. Ale to niekoniecznie. Składniki : 2 szklanki mąki tortowej lub krupczatki - u mnie krupczatka, ale z mąki zwykłej też się udaje 1 szklanka cukru 4 jajka 8 łyżek oleju rzepakowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia około(...)szklanki jeżyn , ciut borówek Przygotowanie: Jajka utarłam z cukrem, dodawałam na przemian mąkę i olej - ucierałam Dodałam proszek do pieczenia i jeszcze raz utarłam Ciasto przełożyłam do okrągłej, natłuszczonej foremki o średnicy 25 cm, ułożyłam jeżyny na całym cieście gęsto jedna obok drugiej Piekłam przez około 50 min. w prodiżu. Ciasto piekłam raz w większej foremce - 29 cm średnicy
Proste Potrawykruszonką. Z filiżanką kakao smakuje wyśmienicie. Ma tą zaletę, że moja rodzinka zjada go w całości, a nie tylko górę z kruszonką i nadzieniem. Ciasto drożdżowe: ok. 1/2 kg mąki pszennej 4 czubate łyżki cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego szczypta soli 2 dag świeżych drożdży 1 szklanka mleka 1/4 kostki margaryny 1 jajko Kruszonka: 1/4 kostki margaryny po 4 duże(...)czubate łyżki mąki i cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 żółtko Ponadto: 1/2 litra mleka duży (na 3/4 L mleka) budyń o dowolnym smaku 3 łyżki cukru Mąkę wymieszać w misce lub garnku z trzema łyżkami cukru, cukrem wanilinowym i solą, zrobić na środku wgłębienie. Do dołka w mące wkruszyć drożdże, posypać je łyżką cukru i zalać połową mleka. Drożdże
Praktyczna plPiegusek biszkoptowy z kremem to prosta, leniwa kremówka zamiast karpatki. Biszkopt z odrobiną suchego maku i krem karpatkowy. Bardzo prosto i szybko. 6 jajek 7 łyżek cukru 6 łyżek mąki krupczatki 1 łyżka suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka wody 1 łyżka oleju Jajka z cukrem zmiksować na bardzo puszysty krem. Pod koniec miksowania dodać olej(...)wodę. Delikatnie połączyć z mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia i makiem. Upiec, wystudzić. Krem: 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 kostka masła (koniecznie masło, nie margaryna) Do dekoracji: polewa czekoladowa lub starta gorzka czekolada Z mleka, cukru, mąki pszennej i ziemniaczanej ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć, dodawać po łyżce
Praktyczna pldrożdżowe ciasteczka ...niestety w kuchni bezglutenowej duża część szczęścia przy przyrządzaniu przez laika ;) to improwizacja i eksperymentowanie.. Składniki: 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego + mleko 300 gram mąki bezglutenowej (u mnie 200 gram ryżowej i 50 gram skrobi ziemniaczanej 50 gram mąki kukurydzianej) 2 jajka 50 ml. mleka 20 gram oleju rzepakowego zimnego opakowanie drożdży instant 3 łyżki(...)cukru Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu Mąki przesiewamy, dodajemy drożdże, cukier dokładnie mieszamy. Jajka, olej, mleko mieszamy razem dodajemy do mąki i miksujemy około 5 min na średnich obrotach. odstawiamy na 30 min. i ponownie mieszamy jeśli ciasto nie da sie wyrobić gdyż jest za rzadkie dodajemy więcej mąki ja dodałam kukurydzianej. Wyrabiamy bardzo dokładnie aż ciasto będzie
NaKońcuJęzykaSkładniki: ciasto: 2 szklanki zwykłej mąki (300g) 1/2 szklanki cukru (100g) szczypta soli odrobina startej skórki z cytryny, tylko żółta część (wg uznania) 1/2 szklanki masła, posiekanego na małe kawałki (125g) 2 żółtka farsz: 1/2 szklanki kaszy perłowej (100g) szczypta soli 1 szklanka mleka (250ml) 1 laska wanilii 4 łyżki stołowe cukru kryształu 4 żółtka 500g śliwek bez pestek, pokrojonych(...)ćwiartki 3/4 szklanki brązowego cukru (150g) sok z 1/2 cytryny masło i mąka do wysmarowania i oprószenia formy Wykonanie: ciasto Wymieszaj mąkę z cukrem i solą i dodaj startą skórkę z cytryny. Przełóż na lekko oprószony mąką blat i uformuj wzgórek. Pośrodku zrób dołek i włóż do niego masło. Szybko ugniataj palcami do otrzymania ciasta o konsystencji drobnych okruchów chleba
Gorący kąsekchleb kukurydziany. Podajże jest to mój czwarty wypiek i za każdym razem wychodził świetny! Składniki: Zaczyn: 1/2 szklanki zakwasu 1 szklanka wody 1 szklanka maki kukurydzianej Chleb: 3 szklanki mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki ryżowej (dowolnej bezglutenowej) zaczyn 15g świeżych drożdży 1 i 1/2 szklanki wody 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki siemia lnianego(...)opcjonalnie) 1/2 pestek słonecznika (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy 1 szklankę wody, 1 szklankę mąki i 1/2 szklanki zakwasu. Mieszamy i przykrywamy ściereczką. Odkładamy na 8-12 godzin do wyrośnięcia. Następnego dnia do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą i ryżową, rozpuszczone drożdże (15g drożdży, 4 łyżeczki ciepłej wody i szczypta cukru), zaczyn. Miksujemy na małych obrotach pomału dodając wodę. Jeśli
Truskawkowa Fiestakruchego ciasta. Do tego ta kruszonka z chrupiących płatków owsianych... Nie jest mocno słodka, a dzięki owocom nie jest też sucha. Polecam! Ciasto: jajko, 150g masła lub margaryny, 300g mąki pszennej, 3 łyżki cukru pudru, 4 łyżki śmietany 12%. Mąkę przesiać, zrobić dołek, wbić jajko. Następnie dodać masło, posiekać nożem. Dodać cukier puder oraz śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć(...)tartę, nakłuć widelcem. Obciążyć np. ziarnami fasoli. Piec ok. 15min w temp. 180st. Masa owocowa: 1/2 kg jabłek, 1/2 kg rabarbaru, 3/4 szkl. drobnego cukru do wypieków, czubata łyżka mąki pszennej, czubata łyżka mąki ziemniaczanej, łyżeczka cynamonu. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, rabarbar oczyścić. Pokroić w kostkę. Zmieszać z cukrem, mąkami oraz cynamonem. Odstawić na 15min
Z miłości do słodkościczereśni i resztki truskawek, jakie jeszcze znalazłam w ogródku, ale możecie użyć dowolnych owoców, a nawet dać ich troszkę więcej- około 800g. Podałam z ubitą kremówką... Inspiracja Ciasto: 750g mąki pszennej, 100g masła lub margaryny, 2 łyżki kakao, szczypta soli, 2 jajka, 130g cukru, 100g mlecznej czekolady, 100g gorzkiej czekolady, 310ml mleka, 40g świeżych drożdży, 300g świeżych truskawek(...)świeżych czereśni. 60ml mleka podgrzać, do letniego dodać pokruszone drożdże, odstawić na 5 minut, by zaczęły pracować. Mąkę przesiać wraz z kakao, dodać szczyptę soli i cukier. Wlać rozczyn z drożdży, letnie mleko oraz stopione masło. Dodać rozkłócone jajka. Czekolady połamać na kawałki, drobno posiekać lub zmiksować przy użyciu blendera. Dodać do ciasta, energicznie zagnieść. Uformować kulę
Z miłości do słodkościNareszcie nadarzyła się okazja, żeby upiec tort z rozmachem :) Cztery tabliczki czekolady, pół litra śmietany i morze przyjemności! Biszkopt: 5 jajek szklanka cukru pudru 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem truskawkowy: 350 g truskawek galaretka truskawkowa pół szklanki cukru 1/3 szklanki wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej Krem czekoladowy: 4 czekolady mleczne pół szklanki kakao 500 ml śmietanki(...)Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po łyżce cukru pudru, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Dorzucamy żółtka i miksujemy kilka sekund do połączenia się masy. Mąki przesiewamy i mieszamy ze sobą, dodajemy do jajek i delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy do blaszki z dnem wyłożonym papierem do pieczenia (boków nie smarujemy niczym) i pieczemy ok. 35 minut w temperaturze
sama złodyczdelikatna beza w takim towarzystwie wypadają idealnie. Deser ze względu na poziom słodkości smakowej i wizualnej doskonały dla dzieci, tych dużych jak najbardziej też! ;) Kruche ciasto 150 g mąki 50 g cukru pudru 70 g masła jajko szczypta soli szczypta proszku do pieczenia Strawberry curd 250 g truskawek szklanka cukru jajko + 3 żółtka łyżka mąki ziemniaczanej łyżka oliwy Beza(...)białka 200 g cukru pudru łyżka mąki łyżka octu szczypta soli + barwnik spożywczy Składniki na kruche ciasto siekamy z grubsza nożem, a następnie szybko zagniatamy ręką. Formujemy kulę, którą zawijamy szczelnie w folię i chłodzimy w lodówce przez 40 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i dzielimy na 5 równych części. Formujemy w dłoniach placki, którymi wykładamy
sama złodycz