Świetna babka na Święta Wielkanocne w wykonaniu mojej siostry. Składniki: 1 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki ziemniaczanej 25 dag masła roślinnego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl. cukru pudru 4 jajka 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy 2 łyżki soku z pomarańczy tłuszcz i mąka do formy Lukier: 1/2 szkl. cukru pudru 2 łyżeczki smażonej skórki(...)skórka pomarańczowa do ozdoby Wykonanie: 1. Ciasto: Masło z cukrem utrzeć w misie robota, dodawać po jednym żółtku, do uzyskania gładkiej masy. Dodać sok i skórkę z pomarańczy. 2. Mąkę przesiać z proszkiem i małymi porcjami wsypywać do ucieranej masy. 3. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą. 3. Foremkę do babki wysmarować tłuszczem, oprószyć
Pasja Smakuśrodku (na których nadmiar wręcz cierpię). I oto są, z przepisu z bloga Przy kuchennym stole . Polecam! U mnie już wszystkie zjedzone ;) Składniki (na 24 rogaliki): 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 1 szklanka letniego mleka 100 g masła lub margaryny 4 jajka 1/2 łyżeczki soli 40 g świeżych drożdży opakowanie cukru wanilinowego skórka starta z połowy cytryny(...)czekoladek - u mnie Alte Excellenz 1 jajko do posmarowania rogalików Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać letnim mlekiem, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 15-20 minut). W tym czasie utrzeć 2 żółtka z resztą cukru i cukrem waniliowym, 2 białka ubić na sztywną pianę. Masło lub margarynę roztopić
Pasja Smakudostać oscypka, ale podaję przepis z serem wędzonym, który także nieźle się sprawdza. Do tego oczywiście żurawina. Było pysznie, a pizza szybko zniknęła z blachy. Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 150 ml ciepłej wody 15 g drożdży (świeżych) 1 łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 1 łyżka oliwy z oliwek Wierzch pizzy: 2-3 łyżki sosu pomidorowego sól pieprz oregano(...)plastrów oscypka lub sera wędzonego 2 łyżki żurawiny do mięs garść suszonej żurawiny kilka plastrów szynki Wykonanie: Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej wody, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski i wymieszać z solą. Do mąki wlać drożdże, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką
Pasja Smakuskładników na ciasto i bardzo proste wykończenie. A smak? Uwielbiam. Szkoda, że nie miałam akurat świeżej bazylii, bo byłoby idealnie. Składniki: Ciasto /na 2 średnie pizze/: 250 g mąki pszennej 150 ml ciepłej wody 15 g drożdży (świeżych) 1 łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 1 łyżka oliwy z oliwek Wierzch pizzy: kulka mozzarelli 2-3 łyżki sosu pomidorowego suszona(...)bazylia sól, pieprz Wykonanie: Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej wody, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski i wymieszać z solą. Do mąki wlać drożdże, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Sos pomidorowy wymieszać z solą
Pasja Smakusposobami. Na blogu znajdziecie przepisy na pączki angielskie , faworki i małe donaty . Tym razem donaty w wersji odchudzonej, bo z piekarnika. Przepis z bloga Czekoladą utkane . Składniki: 500 g mąki 25 g świeżych drożdży 50 g roztopionego masła 2 jajka 3/4 szklanki ciepłego mleka 1/2 szklanki cukru Dodatkowo: gotowa polewa rozpuszczona czekolada lukier kolorowe posypki cukier puder Wykonanie: Drożdże rozrobić(...)cukrem i odstawić. Mąkę przesiać do miski, dodać rozrobione drożdże i pozostałe składniki. Wyrobić elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodając mąki. Na koniec uformować kulę, podsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok. 1,5 godz.), aż ciasto podwoi swoją objętość. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkować ciasto na ok. 1 cm i wycinać szklanką koła, a w nich
Pasja Smakujest z czasów sprzed daty kiedy zaczęłam prowadzić blog). A ponieważ zdjęcie które wtedy zrobiłam podoba mi się nie robiłam nowego. Czas : 1 godzina Składniki : 1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi 1 szklanka wrzącej wody szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów 2 duże jabłka utarte na tarce jarzynowej ( grube(...)oczka ) - ok 20 łyżeczek cukier cynamon kwaśna śmietana do polania po ugotowaniu -nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała . -wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste . -ciasto uformować w wałek i podzielić
Buniabaje w kuchniksylitolu -100g masła(dałam zimne, pokroiłam tylko na mniejsze kawałki) -1 łyżeczka proszku do pieczenia -pół łyżeczki soli -50g zmielonych płatków owsianych(ja dałam błyskawiczne) -50g mąki orkiszowej 700 -175g mąki pełnoziarnistej orkiszowej Płatki owsiane zmielić blenderem lub mikserem z ostrzami(ja lekko podusiłam w woreczku i było ok), nie muszą być drobne jak mąka(...)Wszystkie składniki połączyć i zagnieść na klejące ciasto(ja wymieszałam w malakserze z hakiem, a dopiero potem wyrobiłam ręcznie). Wałkować je na grubość 4-6mm(najlepiej nie podsypując mąką lub minimalnie). Wycinać szklanka lub foremką do ciastka(średnica ok.4-5cm). Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem , piec ok. 15 minut w temperaturze 180-190 * C. Studzić na kratce. Smacznego
Smaczne Zdrowemnie różne minki i napisy na ciasteczkach, dlatego postanowiłam zaopatrzyć się w podobne wzorki. Wypiek jest bardzo kruchy, smaczny, szybki w wyrabianiu jak i pieczeniu:) Składniki: -300g mąki orkiszowej białej(700) -200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej -250g zimnego masła -200g ksylitolu -2 jajka -1 żółtko -duży cukier waniliowy(trzcinowy) Do misy wsypać mąki, cukier waniliowy, dodać(...)szybko ręcznie do połączenia składników. Ciasto podzielić na 2 części, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce ok. 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 4mm, podsypując mąką i wycinać ciasteczka. Piec ok. 15 minut w temp. 180* C (termoobieg). Studzić na kratce. Smacznego
Smaczne Zdroweciastka. Idealne zarówno do kawki jak i na drugie śniadanko dla naszych pociech. Pełnowartościowy posiłek do szkoły. Polecam . Przepis znaleziony tutaj . Składniki na ok.40szt. : - 250g miękkiego masła - 3/4 szkl mąki orkiszowej 700 - 1/2 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 1 szkl płatków owsianych ( dałam górskie) - 1 szkl ziaren słonecznika - 1 łyżka cukru waniliowego ( dałam ksylitol z laską wanilii) - 1/2 szkl ksylitolu(...)pełna łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli Słonecznik uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Masło ucieramy z ksylitolem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać mąkę , płatki owsiane i przestudzony słonecznik. Zagnieść ciasto, będzie dość lepkie ale takie ma być. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok.30 minut
Smaczne Zdrowebułek cukru, stąd jego brak w składnikach, dzięki temu bułki wyrastają jeszcze szybciej, bo wbrew temu co się zawsze mówiło drożdże do wyrastania nie potrzebują cukru tylko skrobi czyli mąki. Polecam, bo bułeczki są tego warte :-) Składniki : - 3 szkl mąki pszennej ( u mnie tortowa) - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 niepełna łyżeczka soli morskiej - 40g drożdży - 1 szkl wody - 1/3 szkl(...)oleju Dodatkowo: - jajko do posmarowania bułeczek - ziarna do posypania ( u mnie czarny i jasny sezam oraz mak) W kubku rozkruszyć drożdże , dodać do nich łyżkę mąki i 2 łyżki letniej wody. Odstawić na ok.5-10 minut aż zacznie pracować. Do dużej miski przesiać mąki, dodać sól , letnią wodę , olej i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wymieszać i wyrabiać ok. 5 minut ( wyrabiałam malakserem
Smaczne Zdrowewersji bezglutenowej. To pierwszy taki eksperyment ale z pewnością nie ostatni, gdyż ciacha okazały się bardzo smaczne. Z ciasta można także przygotować kruchy, bezglutenowy spód. Można użyć dowolnych mąk bezglutenowych. Ja przygotowałam je z mąki kukurydzianej i ziemniaczanej, następne będą z mąką i skrobią kukurydzianą. Przepis znaleziony tutaj Składniki: - 1 szklanka mąki kukurydzianej - 1 szklanka skrobi ziemniaczanej / kukurydzianej(...)kruche ciasto. Użyłam do tego miksera. Następnie uformować kulę (u mnie 2), zawinąć ją w folię spożywczą i kilka minut schłodzić w lodówce. Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym delikatnie mąką i wykrawać ciasteczka. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można część posmarować roztrzepanym białkiem i posypać np.płatkami migdałów. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku (termoobieg
Smaczne Zdrowedobrze wypieczona a słodko - kwaśny farsz doskonale współgrał z resztą. Idealna do zabrania na piknik i wycieczkę;)) Ciasto: 2 jajka, szklanka ciepłej wody, 4,5 szklanki mąki pszennej, 125 g masła lub margaryny, 5 łyżek cukru, 25g świeżych drożdży. Do ciepłej wody dodać łyżkę cukru oraz mąki i wkruszyć drożdże. Wymieszać i odstawić(...)minut, by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać, dodać resztę cukru, posiekane masło, jajko i zaczyn. Zagnieść ciasto. Wyrabiać ręcznie przez około 7 minut. Uformować kulę, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę, by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie ciasto "odgazować" uderzając w nie pięścią. Podzielić na pół, każdą część rozwałkować na prostokąt o wym. 38x23cm. Masa
Z miłości do słodkościciemny miód gryczany. Dodatkowo dodałam orzechów włoskich, by połączyć lekko słodkawe pieczywo właśnie ze smakiem orzechowym. Z racji, iż moje odważanie na gramy zaskutkowało w większej ilości mąki - niż odmierzanie na szklanki z oryginału - dodałam też więcej wody. Ponieważ ten szybki wypiek z zasady miał krótko wyrastać, miąższ ma średniej puszystości i nie wychodzi zbyt wysoki. Ale przez to jest(...)bardziej wilgotny niż typowy chleb drożdżowy. Takie pieczywko dnia codziennego. Ale jaki pyszne! :) Składniki na 1 okrągły bochenek o średnicy ok. 22 cm: 100g mąki żytniej razowej 300g mąki pszennej - u mnie luksusowa typ 550 polecana do wypieków drożdżowych 2 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży (9g) 1 łyżeczka soli 2 łyżki ciemnego miodu gryczanego + do posmarowania chleba przed pieczeniem
Grunt to przepis!kładzione Jak zrobić kluski śląskie Kluski z kaszy kuskus Kluski z sałaty i buraka 30 dag ziemniaków pieczonych z rozmarynem 150 g serka kanapkowego 1 jajko 5 czubatych łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Pieczone ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia przekładamy do pojemnika blendera, wbijamy 1 jajko i miksujemy, dodajemy serek kanapkowy, miksujemy ponownie. Masę serowo-ziemniaczaną(...)przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i 3-4 łyżki mąki pszennej, dokładnie łączymy tworząc ciasto jak na kopytka. Ciasto przekładamy na obsypaną resztą mąką stolnicę,formujemy dwa wałki. Każdy wałek lekko spłaszczamy i kroimy w romby. Zagotowujemy wodę z solą, wrzucamy kluski i gotujemy, czekamy aż kluski wypłyną na powierzchnię, oznacza to że są gotowe. Wyciągamy kluski
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębudyniowym pasuje na każdą okazję . Ma niezwykły i niezapomniany smak. Wymiary foremki: 25 x 36 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : ok. 45 minut Składniki: Ciasto: 500 g mąki 100 g cukru sól 1 torebka cukru waniliowego 16 g 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 150 g masła 42 g drożdży 125 ml letniego mleka Nadzienie: 500 ml mleka(...)cukru 1 torebka budyniu waniliowego 125 g żurawiny 100 g posiekanych migdałów 250 g wiórków kokosowych 100 g mąki 1 jajko 125 g masła 50 g śmietany 18% Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę na ciasto wraz z cukrem , szczyptą soli , cukrem waniliowym, skórką z cytryny i masłem włożyć do miski. Drożdże rozpuścić w letnim mleku i dodawać stopniowo do zagniatanego ciasta
Słodkości i nie tylko