obdaruję nimi najbliższych. Nie byłabym jednak sobą, gdybym przy okazji "pierniczkowania" nie upiekła jeszcze jakichś ciasteczek. Oto przepis na ciasteczka migdałowo-czekoladowe. Ciasteczka migdałowo-czekoladowe Składniki: 100-120g mąki pszennej + mąka do oprószenia migdałów i czekolady i do podsypywania ciasta 50g margaryny 40g cukru 1 żółtko 20g czekolady deserowej 10-15g migdałów 2 łyżki mleka 1 płaska łyżeczka(...)proszku do pieczenia Wykonanie: - migdały zalać gorącą wodą, odstawić na 2-3 minuty, odcedzić i obrać, posiekać na drobne kawałki - czekoladę pokroić w drobną kostkę - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, cukier, żółtko, mleko oraz pokrojone migdały z czekoladą oprószone mąką - wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto, schłodzić je 30-60 minut - ciasto rozwałkować na cienki placek podsypując
Smakołyki Berenikisię od tradycyjnych pączków tym, że mają w składzie nie drożdże, a sodę oczyszczoną. Z poniższego przepisu wychodzi 18 sztuk o średnicy 6-7cm. Oponki serowe Składniki: 250g mąki pszennej + do podsypania 250g twarogu półtłustego 50g cukru pudru 2 żółtka 0,5 pełnej łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka spirytusu lub octu 7 łyżek śmietany 12% 10g cukru wanilinowego(...)oleju rzepakowego do smażenia Wykonanie: - do zmielonego lub rozdrobnionego twarogu przesiać mąkę, wbić żółtka, dodać cukry, śmietanę, sodę oczyszczoną i spirytus/ocet - podane składniki wymieszać i zagnieść dłonią do powstania elastycznego i lekko klejącego ciasta - olej przelać do szerokiego rondla, jego warstwa powinna mieć wysokość co najmniej kilku centymetrów (zbyt mała ilość sprawi, że nasze oponki mogą przywierać
Smakołyki Berenikiprzygotowań i powiem Wam, że jestem bardzo zadowolona z efektu. W wielu przepisach do tego sernika przygotowuje się ciasto kruche, mój przepis zawiera natomiast klasyczną kruszonkę powstałą na bazie mąki, masła i cukru, z dodatkiem smakowym w postaci kakao. W zależności od użytego twarogu, sernik będzie trochę inaczej smakował. Moja mama zawsze przygotowuje go z klasycznego, trzykrotnie mielonego twarogu(...)ciepła kruszonka jest delikatna i kruszy się). Polecam również przepisy na sernik czekoladowy oraz sernik na kruchym cieście . Sernik królewski, czyli sernik z kakaową kruszonką Składniki: kruszonka 200g mąki pszennej 110g masła 100g cukru 3 łyżki kakao masa serowa 500g twarogu sernikowego z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego 2 jajka 50g masła 100g cukru 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
Smakołyki BerenikiDzisiejszy sernik gotowany, który prezentuję Wam na poniższych zdjęciach, został przygotowany na bazie gęstego twarogu z wiaderka (Pilos z Lidla). Ma on bardzo kremową konsystencję, która jednak dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej nie rozpływa się, a sernik ładnie się kroi i utrzymuje swój wygląd nawet w temperaturze pokojowej. Przepis można wykorzystać również do przygotowania sernika gotowanego z tradycyjnego mielonego twarogu, warto(...)wtedy zmniejszyć ilość dodanej do masy mąki ziemniaczanej. Sernik gotowany Składniki: spód 120g biszkoptów 80g masła masa serowa 650g twarogu gęstego z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego 100g masła 2 żółtka 6 łyżek cukru pudru skórka pomarańczowa z małej pomarańczy 1 łyżka cukru wanilinowego 0,25 szklanki mleka 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (przy twarogu mielonym zmniejszyć ilość mąki
Smakołyki Berenikiplacka (podobnie jak sernik królewski ), po upieczeniu najlepiej kroić go w kwadraty. Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 25x14x7 lub podobnej wielkości. Sernik kokosowy Składniki: ciasto kruche 80g mąki pszennej 30g wiórków kokosowych 30g cukru pudru 50g masła szczypta soli masa serowa 350g twarogu trzykrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka 2 jajka 50g cukru 100g wiórków kokosowych 80g śmietanki(...)łyżki soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 łyżki mąki pszennej Wykonanie: - składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej - mąkę przesiać z cukrem, dodać wiórki kokosowe, sól i zimne masło, całość posiekać nożem, szybko zagnieść ciasto, schłodzić je przez 30 minut w lodówce - schłodzonym ciastem wylepić spód formy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem, podpiec przez
Smakołyki BerenikiNajlepiej smakuje tuż po ostygnięciu, podawane z filiżanką porannej lub popołudniowej herbaty lub kawy. Swoją drożdżówkę przygotowałam w formie o wymiarach 25x14x7cm. Ciasto drożdżowe z truskawkami Składniki: ciasto 250g mąki pszennej + 1 łyżeczka do rozczynu 25g drożdży 3 łyżki cukru 0,5 szklanki mleka 1 żółtko szczypta soli 2 łyżki stopionego masła 150-200g truskawek kruszonka 80g mąki pszennej(...)masła 40g cukru pudru Wykonanie: - składniki powinny mieć temperaturę pokojową - mleko podgrzać, drożdże rozkruszyć, dodać 1 łyżeczkę mąki i 0,5 łyżki cukru, zalać ciepłym mlekiem i pozostawić do wyrośnięcia - masło rozpuścić i ostudzić - mąkę przesiać, dodać sól, pozostały cukier, roztrzepane żółtko i wyrośnięty rozczyn, wyrobić ciasto aż zacznie odchodzić od dłoni - dodać rozpuszczone masło, wyrabiać ciasto jeszcze przez kilka
Smakołyki Berenikiwłaśnie dla niej. Własnoręczny, własno-twórczy. Kocham Cię, Babciu ;* TORT JABŁKOWY Z KREMEM KARPATKOWYM. (autorski; ) biszkopt (duża tortownica): 6 jajek 0,5 szkl. cukru cukier wanilinowy 1,5 szkl. mąki ( pół na pół tortowej i ziemniaczanej ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubiłam na sztywno, dodałam cukier, ubiłam jak na bezy. Dodałam żółtka i znów ubijałam. Mąkę z proszkiem(...)Wymieszałam i zostawiłam na chwilę. Rozsmarowałam na spodniej części,włożonej z powrotem do tortownicy. Przykryłam drugim biszkoptem. krem karpatkowy: 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 3 szklanki mleka 4 łyżki mąki ( u mnie krupczatka) 5 łyżek mąki ziemniaczanej 4 jajka 1/2 kostki masła Zagotowałam 2 szklanki mleka z cukrami i masłem. Resztę zmiksowałam z jajkami i przesianą mąką. Wlałam
W kuchni Karmel-itkijest najważniejszy. Cisza. I miłość. - Też bym chciała... KARPATKA AJERKONIAKOWA. (inwencja twórcza mnie poniosła xd ) ciasto: szklanka wody 1/2 kostki masła 4 duże jajka (lub 5 małych) szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia Masło rozpuściłam w garnku ze szklanką wody. Zagotowałam. Cały czas na ogniu, wsypałam mąkę, proszek i ucierałam do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Zestawiłam z palnika(...)ostudziłam. Następnie wbiłam jajka i dokładnie zmiksowałam. Powstałą masę podzieliłam na 2 części. Każdą z nich rozsmarowałam na blasze o wymiarach 23x32 cm. Blachy wyłożyłam folią aluminiowa i posypałam mąką. Piekłam przez 20 minut w 200 stopniach, następnie 10 minut w 150 stopniach. krem: 2 szklanki mleka szklanka ajerkoniaku 3/4 szklanki cukru 1/2 kostki masła 4 jajka 4 łyżki krupczatki
W kuchni Karmel-itkiprzyjaciołom pysznym, wakacyjnym ciastem, które jest bardzo praktyczne na takie wojaże. Smacznego! I do zobaczenia wkrótce! EGZOTYCZNE CIASTO DROŻDŻOWE. (przepis na ciasto drożdżowe znany; dodatki - inwencja własna) 1/2 kg mąki cukier waniliowy szklanka mleka 50 g drożdży 4 jajka 1/3 kostki masła 2/3 szklanki cukru pół szklanki cukru 100g masła 150g mąki ew. 1 jajko kiwi nektarynki Drożdże roztarłam(...)łyżką cukru. Dodałam łyżeczkę mąki, wymieszałam z letnim mlekiem. Odstawiłam rozczyn w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia. Masło rozpuściłam i ostudziłam. Owoce obrałam, pokroiłam w plastry kiwi, a w ósemki nektarynki. Mąkę przesiałam, dodałam cukier, cukier waniliowy, jajka i rozczyn. Wymieszałam, następnie dodałam masło. Wyrobiłam gładkie ciasto i odstawiłam do podwojenia jego objętości w ciepłe miejsce. Następnie ponownie wyrobiłam, wyłożyłam
W kuchni Karmel-itkichociaż tez poniekąd wada) internetu. Jestem, ale nikt nie wie kim. Anonimową duszyczką, która gotuje, robi zdjęcia, pisze. MINI DROŻDŻÓWKECZKI Z JABŁKIEM. (pomysł i przepis autorski;) 2,5 szklanki mąki 1/2 kostka drożdży 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki ciepłego mleka 2 roztrzepane jajka 1/3 szklanki roztopionego, wystudzonego masła 1 cukier waniliowy małe jabłuszka Drożdże roztarłam z łyżką cukru. Do miski(...)przesiałam mąkę, wsypałam resztę cukru, cukier waniliowy, dodałam jajka, wlałam olej. Na koniec dodałam ciepłe mleko i wlałam rozpuszczone drożdże. Wymieszałam porządnie, odstawiłam aż podwoiło objętość. Następnie wyrobiłam ponownie. Rękami obsypanymi mąką odrywałam kawałki ciasta i umieszczałam je w natłuszczonych i wysypanych mąką foremkach to tartaletek. Na wierzchu układałam po jednym jabłuszku. Ewentualnie można zrobić kruszonkę. U mnie - szczątkowa, ekspresowa
W kuchni Karmel-itkikrew. Poza tym, świetnie można wykorzystać te straszne motywy w kuchni. PIERNIKOWE KRUCHE CIASTECZKA /autorski;/ 1 kostka masła 1 przyprawa do piernika 2 łyżki kakao 2,5 szklanki mąki szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki zimnej wody Mąkę, cukier, przyprawę i kakao posiekałam z mąką, roztarłam w palcach, aby powstało coś na kształt piasku. Dodałam(...)łyżki zimnej wody i zagniotłam ciasto. Będzie dość miękkie. Wstawiłam na ok. 30 minut do lodówki. Blat posypałam mąką, odrywałam po kawałku ciasta, dodatkowo troszkę zagniatając z odrobiną mąki, by nie było tak luźne i wałkowałam na grubość ok 5 mm (max do 1 cm). Wykrawała kształty i układałam na natłuszczonej blasze. Piekłam ok. 8-10 minut
W kuchni Karmel-itkicukru Zagotowałam razem tak, aby powstał syrop. Wystudzić 400g margaryny 4 paczki przyprawy do piernika Rozpuściłam margarynę z przyprawą, wystudzić. 8 jaj 400g cukru 2 kg mąki 4 łyżki kakao Jaja ubiłam z cukrem na kogel mogel. Wymieszałam je z mąką i kakao. 2 łyżeczki amoniaku Amoniak rozpuściłam dokładnie w odrobinie gorącej wody, wystudzić. Wszystkie składniki wrzuciłam razem(...)miski, wyrobiłam luźne, klejące ciasto. Zostawiłam na dobę, przykryte płócienną ściereczką. W tym czasie ciasto zgęstnieje, stwardnieje. Na obficie posypanej mąką stolnicy wykładałam porcje ciasta, posypywałam mąką tak, aby podczas wałkowania ciasto nie lepiło się do niego. Wycinałam pierniczki o grubości 0,7 - 1 cm. Układałam na suchej blasze posypanej mąką w niewielkich odległościach - pierniczki rosną. Piekłam
W kuchni Karmel-itkiwstawiane. Mam nadzieję, że to Was nie zniechęci do spróbowania pokazanych przez mnie propozycji. TARTA ZE SZPARAGAMI NA CZOSNKOWYM SPODZIE. / wymyślony na poczekaniu;/ ciasto: 1/2 kostki margaryny 2 szklanki mąki szklanka płatków owsianych 2 jajka czosnek granulowany, sól wnętrze: 300ml śmietanki 12% 3 jajka pęczek szparagów zielonych 2 pęczki koperku (lub susz z kopru) sól, biały pieprz 3 łyżki mąki(...)Mąkę, płatki owsiane, czosnek i sól rozetrzeć w palcach tak, by struktura przypominała wilgotny piasek. Wbić jajka, zagnieść dokładnie i wstawić na kwadrans do lodówki. Następnie rozwałkować niezbyt cienko. Formę do tarty natłuścić i wysypać odrobiną mąki. Przełożyć rozwałkowane ciasto, docisną do dna blaszki i do boków. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika. Podpiekać 15 minut w 200 stopniach. Wyjąć
W kuchni Karmel-itkidawno temu, kiedy jeszcze miałam niewiele lat, siano w głowie i w różowawych barwach świat. Dziś już starsza, ale nadal w sercu mała dziewczynka, z radością rzucamy się mąką. Wyglądałyśmy jak dwa bałwanki... PLACEK Z RABARBAREM. / przepis od Babci;/ 300g rabarbaru ciasto: 2,5 szklanki mąki 0,5 szklanki oleju paczuszka małego proszku do pieczenia (16g) 2 jajka szklanka maślanki(...)szklanka cukru kruszonka: 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 1/3 kostki margaryny lukier: 1 szklanka cukru pudru kilka łyżek zimnej wody Mąkę z proszkiem przesiałyśmy do miski. Wsypałyśmy cukier, wbiłyśmy jajka i wlałyśmy maślankę. Całość wymieszałyśmy dokładnie widelcem, na końcu wlewając dopiero olej. Na blachę (21x30cm) wylałyśmy ciasto i równomiernie rozprowadziłyśmy (Babcia niczym nie kazała smarować blachy)*. Rabarbar obrałyśmy
W kuchni Karmel-itkipozostaje już tylko wspomnieniem. KOPYTKA DYNIOWE Z BAZYLIĄ PODANE Z GORGONZOLĄ I OLIWĄ Z OLIWEK. / autorski; / 500 g ugotowanych ziemniaków 2 szklanki puree z dyni 2 - 2,5 szklanki mąki 2 jajka szczypta soli posiekany pęczek bazylii świeżo mielony pieprz sól do osolenia wody mąka do posypania blatu Ziemniaki muszą być wystudzone, a najlepiej jak są z poprzedniego dnia. Miażdżę(...)puree, dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Jeśli jest zbyt luźne, można dosypać mąki, dlatego lepiej zacząć dodawać ją od mniejszej ilości, później ewentualnie dosypywać. Blat posypuję mąką. Z przygotowanego ciasta biorę małe porcje, formuję z nich wałeczki, lekko spłaszczam i odkrawam ostrym nożem kluseczki. Zostawiam je chwilę do przeschnięcia na oprószonej mąką powierzchni, aby się do niej
W kuchni Karmel-itki