mąka - 10440 przepisów (strona:63/696)

Paszteciki z morelami/wiśniami 101

roboty. Obie wersje są świetne, choć prędzej znikły te z wiśniami. Składniki na 21 sztuk (wycinałam koła o wielkości zwykłego kubka): Kruche ciasto:     3 szklanki mąki     0,5 szklanki cukru     200g masła     3 jajka     2 łyżki kwaśnej śmietany  Przygotowanie: Całość wrzucamy do miski, masło(...)lodówki do schłodzenia na około 30-60 minut. I Nadzienie morelowe:     30 dag moreli     2-3 łyżki cukru     ½ łyżki mąki ziemniaczanej     ½ łyżki niesolonego masła     1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny     Szczypta cynamonu     szczypta soli II Nadzienie wiśniowe

Fabryka pomysłów
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym. 285

Składniki: Kotlety:   8-10 sztuk średniej wielkości ziemniaków ( ok 1 kg) 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonej bazylii pieprz ziołowy przyprawa do ziemniaków 2/3 szklanki mąki 2 jajka bułka tarta Sos pieczarkowy 0.5 kg pieczarek cebula 2 ząbki czosnku 150 g śmietany 2 łyżki mąki 200 ml wody sól, pieprz ziołowy, papryka słodka Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy(...)przykryciem aż będą miękkie. Jeżeli woda z pieczarek i cebulki wyparuje, należy trochę dolać, bo sos może wyjść za gęsty. Gdy pieczarki są już miękkie, mieszamy śmietanę z mąką i odrobiną wody z pieczarek. Zalewamy pieczarki i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy widelcem i dodajemy do nich czosnek i przyprawy. Dobrze jest dodać je gdy ziemniaki

Czerwona Porzeczka
Brzoskwiniowiec 478

Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 1 puszka brzoskwiń 2 budynie śmietankowe galaretka truskawkowa galaretka brzoskwiniowa 1 margaryna 7 łyżek cukru   Wykonanie: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy po trochu cukier puder ciągle ubijając(...)Mąkę pszenna i mąkę ziemniaczaną mieszamy razem i dodajemy do nich proszek do pieczenia. Do ubitych białek dodajemy mąkę i żółtka, delikatnie mieszamy łyżką.  Przekładamy na blachę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez pół godziny. Masa budyniowa: Brzoskwinie odsączamy. Sok uzupełniamy do 1 litra, odlewamy pół szklanki, do której wsypujemy budynie i dokładnie mieszamy. Resztę soku gotujemy

Czerwona Porzeczka
Naleśniki po tajsku z sosem słodko-kwaśnym. 206

Naleśniki po tajsku z tuńczykiem   Natomiast przepis  na sos pochodzi z bloga  Smaki świata -->  Sos słodko-kwaśny Składniki: Ciasto naleśnikowe: 100 g mąki pszennej  3/4 szklanki wody szczypta soli 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 jajko 3 łyżki oleju   Panierka: jajko  sól pieprz ziołowy sezam (około 4 łyżki) olej(...)pieprz ziołowy sól   Sos słodko-kwaśny: 1/3 szklanki octu białego lub ryżowego 1/3 szklanki wody 4 łyżki cukru 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki ketchupu 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej Wykonanie: Farsz: Tuńczyka odsączamy, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem na mniejsze części. Ogórka i cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do tuńczyka. Następnie dołączamy kukurydzę. Wszystko razem

Czerwona Porzeczka
Makowiec zawijany 805

spożywany w Wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście. Jest to ciasto mięciutkie, wilgotne w środku i długo zachowujące świeżość. Składniki: Ciasto: 180 ml mleka 6 żółtek 3 szklanki mąki pszennej 45 g świeżych drożdży 150 g roztopionego masła 6 łyżek cukru 1/2 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki rumu lub wódki 1,5 łyżki oleju 1 opakowanie cukru waniliowego Masa(...)letnim mleku i pozostawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Żółtka należy utrzeć z pozostałym cukrem na puszysty krem. Cukier waniliowy dodajemy do ubitej masy. Żółtka mieszamy z przesiana mąką, drożdżami, resztą ciepłego mleka, z roztopionym i ostudzonym masłem, szczyptą soli, olejem oraz rumem. Wyrabiamy elastyczne i luźne ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Daktylowy krantz czyli specjały kuchni żydowskiej 146

żydowską czyli krantz z daktylową czekoladą To drożdżowe ciasto, które bardziej (jak dla nas) przypomina słodki chleb niż standardowe drożdżowe ciacho ale też jest bardzo smaczne Składniki: Ciasto: - 500g mąki pszennej + ciutkę do podsypania - 250ml letniej wody - 70g posiekanych orzechów włoskich - 30g rodzynek - 3 łyżki syropu klonowego - 30g świeżych drożdży - 3 łyżki oleju rzepakowego Krem daktylowy: - 150g suszonych daktyli - ziarenka(...)Następnie zabieramy się za drożdże. Do większej miski wrzucamy rozdrobnione drożdże, następnie wlewamy ciepłą wodę (ale nie gorącą żeby nie zabić drożdży) i syrop klonowy oraz wsypujemy 3 łyżki mąki. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Zawartość miski winna się zwiększyć dwu/trzykrotnie. 3. Kiedy nasza drożdżowa mikstura po kilkunastu minutach zwiększy swoją objętość, dodajemy resztę

Kuchenne Wariacje
Pulpety w sosie koperkowo-chrzanowym 161

Najlepiej smakują z puree ziemniaczanym. Składniki: Pulpety 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe) jajko 2 łyżki kaszy manny ok 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, suszona natka pietruszki mąka Sos: ok 3 łyżki masła marchew 2/3 szklanki bulionu 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki 3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka pęczek koperku sól, pieprz Przygotowanie Do mięsa dodajemy jajko(...)bułkę tartą, kaszę mannę i przyprawy. Formułujemy kulki, które obtaczamy w mące. Pulpety delikatnie wrzucamy do garnka z gotującą się, posoloną wodą. Gotujemy ok 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy startą na tarce marchew i podsmażamy. Następnie marchew posypujemy mąką i smażymy jeszcze chwilkę, mieszając. Dodajemy zimny bulion i zagotowujemy. Śmietanę mieszamy z koperkiem

e-PrzepisyKulinarne
Najprostsza i najlepsza tarta z białą czekoladą 255

Wasi znajomi zakochają się w tej tarcie! (Nie mam zdjęć tarty po przekrojeniu, gdyż była to tarta dawana w prezencie dla Tyśki na urodziny). Składniki na spód:   - 200g mąki pszennej (może być inna) - 100g schłodzonego masła - 60g cukru (możecie użyć mniej) - 1 jajko Mąkę przesiewamy do miseczki lub na stolnice, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałeczki masło, cukier i jajko

Be Fit Be Strong
Ciasto Zebra na Mirindzie 249

mięciutkie ciasto, które nie tylko ładnie wygląda ale także dobrze smakuje. Idealne do popołudniowej kawki.  Polecam ;) Składniki:  5 jajek szklanka i 4 łyżeczki cukru 2,5 szklanki mąki pszennej szklanka oleju  3/4 szklanki mirindy  3 łyżki kakao + 3 łyżki mąki pszennej  2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Jajka wraz z cukrem ubić na jasną(...)puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Do gotowej masy dodać olej, dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Następnie dodać Mirindę- wymieszać do połączenia się składników. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać 3 łyżki kakao a do drugiej 3 łyżki mąki- oba wymieszać. Gotowe ciasto wykładać na przemian (po 2 łyżki jasnej

Krakowskie smaki Ani
Sernik cytrynowy 291

warstwa kwaskowego, mocno cytrynowego kremu to moja wiosenna wersja tradycyjnego sernika - bo kto powiedział, że sernik nie może swym smakiem pobudzać do działania? Polecam! Składniki: Spód: 250 g mąki razowej (np. pszennej, orkiszowej) 150 g zimnego masła 50 g cukru pudru Masło pokroić na mniejsze kawałki. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder. Wrzucić masło i zagnieść jednolite ciasto. Uformować(...)minut, aż ciasto lekko się zarumieni. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Masa serowa: 1000 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego dwukrotnie 250 g cukru pudru 100 g masła 50 g mąki ziemniaczanej 5 jajek skórka starta z 2 cytryn (umytych i wyszorowanych wcześniej szczoteczką) Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać po jednym całym jajku

maniapieczenia
Ziołowe bułeczki pełnoziarniste 196

Pełne błonnika, syte i bardzo zdrowe bułeczki, w całości upieczone z mąki pełnoziarnistej. Bardzo proste w wykonaniu i aromatyczne dzięki sporemu dodatkowi ziół. Upiekłam je na próbę z małej porcji mąki, bo nie za bardzo dowierzałam, że bedą smaczne. Są smaczne i właściwie nie trzeba do nich żadnych dodatków. Smaczne z samym masełkiem lub serkiem topionym. Będą pulchne, tylko potrzebuja(...)czasu żeby wyrosnąć. łna 6 dużych lub 12 małych bułek: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej do 150 ml letniej wody 1,5 łyżeczki suchych drożdzy 1 łyżeczka soli morskiej 25 ml oleju lub masło zioła-melisa, oregano i każde inne, jak najwięcej 2 łyżki mleka do posmarowania Wykonanie: wymieszać mąkę z woda, dodać sól i drożdże. Ciasto przykryć i pozostawić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta ze szpinakiem 203

przepisie (ew. dodaję jakieś mięso), natomiast spód lekko zmodyfikowałam. Będę nieskromna, ale smakuje obłędnie, a spód jest idealnie kruchy i wyrazisty !!  Pierwszy raz do wypieku  użyłam mąki gryczanej- REWELACJA. Warto wspomnieć o minerałach w niej zawartych, są to m.in.  potas, magnez, fosfor, wapń i w mniejszych ilościach cynk oraz żelazo. Tarta ze szpinakiem Spód: 200 g mąki(...)gryczanej Melvit; 100 g mąki pszennej; 3 łyżki otrębów żytnich Kupiec ; 150 g masła; 1 żółtko (białko będzie potrzebne do farszu);  szczypta soli, pieprzu cayenne, czosnku niedźwiedziego. Farsz: 450 g mrożonych liści szpinaku (Hortex); 100 g pora; 10 sztuk suszonych pomidorów w oleju; 2 ząbki czosnku; szczypta pieprzu, gałki muszkatołowej; Dodatkowo: 1 białko; 1 łyżka jogurtu typu greckiego

Życie na widelcu
Babka makowo-kokosowa 133

składniki* 250 g maku* 200 g miękkiego masła lub margaryny* 300 g cukru* 1 opakowanie cukru wanilinowego* sok i skórka otarta z 1/2 cytryny* 6 jajek* 100 g mąki* 2 łyżeczki proszku do pieczenia* 2 białka* 120 g wiórków kokosowychSposób wykonaniaMak zmielić (lub kupić już zmielony mak) na sucho. Masło (1 łyżkę odłożyć) utrzeć , dolać 20 dag cukru, cukier wanilinowy(...)skórkę cytrynową i jajka, ucierać, aż do powstania jednolitego kremu.Mąkę (1 łyżeczkę odłożyć) z proszkiem do pieczenia i makiem wymieszać z kremem. Formę keksową o długości 25 cm natłuścić i oprószyć mąką. Następnie ciasto przełożyć do formy i wygładzić jego powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 min w temp. 175 stopniBiałka ubić na bardzo sztywną pianę

Mix smaku
Makowiec babuni 427

Boże Narodzenie to czas wyjątkowy...Makowiec to tradycyjne ciasto świąteczne.Wg. ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście.U nas dzisiaj tradycyjna strucla makowa...Smacznego....Składniki: 40 dkg mielonego maku, 40 dkg mąki, 1/2 l mleka, 25 dkg miodu, 25 dkg masła, 20 dkg rodzynek, 10 dkg posiekanych orzechów włoskich, 4 jajka, 15 dkg cukru pudru(...)kwaśnej śmietany, 4 dkg drożdży, 14 kropelek zapachu migdałowego, rdzeń z laski wanilii, Wykonanie:W mleku gotuj mak ok. 30 minut mieszajac.Miód roztop z połową masła.Dodaj do maku razem z zapachem, wanilią, orzechami i rodzynkami.Mieszając gotuj jeszcze 10 minut. Drożdże utrzyj ze śmietaną, dodaj makę i reszte masła oraz pół cukru pudru, 2 jajka, 2 żółtka. Wyrób

Anioły w kuchni
Chleb tygrysi (Dutch crunch bread) 159

ogromny bochen. W środku jest bardzo delikatny i puszysty, a skórka jest chrupiąca. Na dodatek cudownie pachnie dzięki olejowi sezamowemu. Chleb tygrysi (Dutch crunch bread) Składniki Zaczyn: 90 g mąki pszennej chlebowej typ 750   55 g  wody 7 g  suchych drożdży 1 łyżka cukru  1/4 łyżeczka soli Ciasto właściwe: zaczyn 450-500 g mąki pszennej chlebowej(...)sezamowego lub rzepakowego Polewa skorupka: 7 g    suchych drożdży 1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżka cukru 1 łyżka oleju sezamowego lub rzepakowego 1/2 łyżeczki soli 120 g mąki ryżowej Wykonanie: Do miski wsypujemy drożdże, zalewamy je wodą, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Po tym czasie dodajemy pozostałe

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania