mąka - 10440 przepisów (strona:70/696)

Ciasteczka pełnoziarniste. 122

moją córką której zadaniem było robienie dziurek. Jak dla mnie wyszły super. Smaczne a dodatkowo może chociaż troszkę zdrowsze?! Spróbujcie sami! Składniki na 20 - 25 ciastek:  175 g mąki pełnoziarnistej pszennej  50 g mąki pszennej  50 g zmielonych płatków owsianych ( ja zmieliłam w młynku do kawy)  pół łyżeczki soli  1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)masła lub margaryny  5 łyżek brązowego cukru   4 łyżki mleka   kilka kostek gorzkiej czekolady  Płatki owsiane zmielić -  nie muszą być drobne jak mąka. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść nie klejące ciasto.. Wałkować je na grubość około 4 - 6 mm ,najlepiej nie podsypując mąką, lub minimalnie. Wycinać szklanką lub foremką ciastka. W każdym

Radość kipiąca uśmiechem.
Warkocz drożdżowy z Nutellą 206

poskubania pod kocem i z kubkiem ciepłego mleka- znakomity wypiek! :) I ten zapach rozchodzący się po całym domu... mmm, obłęd! :) Receptura zaczerpnięta z bloga  I Love Bake . Ciasto: * mąka pszenna- 400 g * drożdże świeże- 25 g* * olej- 130 ml * masło- 20 g * jajko- 1 szt. * cukier trzcinowy- 3 łyżki * cukier waniliowy- 1 łyżka * sól- szczypta Dodatkowo: * Nutella- 3 czubate(...)łyżki * posiekane orzechy laskowe- 2 łyżki * jajko- 1 szt. (+ łyżka mleka) Mleko z dodatkiem masła lekko podgrzać. Mąkę wsypać do miski, zrobić zagłębienie, pokruszyć drożdże, zasypać cukrem, wlać ciepłe mleko i wymieszać z odrobiną mąki. Zakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować, czyli około 10-15 minut. Kolejno dodać jajko, cukier waniliowy oraz szczyptę soli

Kraina Miodem Płynąca
Knedle ziemniaczano serowe z owocami 115

wymieszaną z cukrem pudrem. Na około  20 sztuk : 4 duże ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki 400 g białego sera (jednokrotnie zmielony) 2 żółtka 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 kg truskawek pokrojonych na cząstki cukier( 10 łyżeczek do knedli + 2 łyżki do bułki) 6 łyżek bułki tartej 1/6 kostki masła(...)sera, ziemniaków, obu rodzajów mąk, żółtek zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, zrolować wałki. Każdy wałeczek podzielić na 10 części. Każdą cząstkę rozklepać. Na dłoni położyć ziemniaczana-serowy placuszek na nim łyżeczkę truskawek i pół łyżeczki cukru. Zebrać brzegi placuszka, zlepić na środku w kulę. Położyć na obsypanej mąką stolnicy złączeniem w dół. Do garna nalać wody (minimum pół

kawawszklance
Wiecie jak bąbluje tortilla?? 161

Dziś zapraszam Was do zrobienia domowej tortilli.. to tak naprawdę nic trudnego: mąka, woda i olej... Pamiętajcie, że te palcki to pra pra pra pradziadkowie dzisiejszego chleba. Zawijamy w nie ulubione dodatki: warzywa, mięso, ryby..Są na tyle uniwersalne, że pasują zarówno do pikantnego kurczaka jak i twarożku z wędzonym łososiem..Świetnie sprawdzą się też jako przekąska(...)zapiekamy. Jeżeli nie wykorzystacie wszystkich tortilli możecie je zamrozić. Po odmrożeniu wystarczy na chwilę wsunąć je do piekarnika. A więc do  dzieła! Na 11-12 placków: - 4 szklanki mąki pszennej - 3/4  (do 1) szklanki wody - 1/4  szklanki oleju - 1/2 łyżeczki soli Wszystkie składniki zagnieść ze sobą. Ciasto musi być miękkie i elastyczne. Jak dobrze wyrobiona plastelina. Jeżeli

kawawszklance
Russskieeee... (pierogi) 148

wyrobić i odstawić na 15 minut do "przegryzienia się". Na ciasto: ( jest to moje uniwersale ciasto na pierogi, wg mnie najlepsze. Mocne i elastyczne, a jednocześnie delikatne) - 2 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka bardzo ciepłej wody - 2 łyżki oleju - 1 żółtko - łyżeczka soli Mąkę wymieszać z solą. Na środku kopczyka zrobić dziurkę, wlać w nią olej i wodę. Przesiekać mąkę(...)czasie można lepić pierogi. Dodatek żółtka sprawia, że ciasto jest bardziej elastyczne. Nie dodawajmy całego jajka, gdyż ciasto będzie twarde. Przed dodaniem żółtka należy odrobinę wystudzić mieszankę mąki i wody - gdyż z żółtka zrobi się jajecznica, której kawałki będą widoczne w postaci kropek w cieście. Pierogi można lepić w sposób tradycyjny. Jednak ja do tego wykorzystuję lejek do pierogów

kawawszklance
Murzynko-Sernik ze śliwką węgierką czyli sernikobrownie po polsku 178

spodu wspaniale komponuje się z delikatną sernikową górą. blacha ( 25 x 35 cm ) Murzynkowy spód: - kostka masła / margaryny ( 250 g ) - 1 szklanka cukru - 3 czubate łyżki kakao - 2 szklanki mąki - 3 jajka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli Masło (margarynę), cukier, kakao, sól umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do momentu połączenia składników. Sernikowy wierzch: - 0,5 kg sera trzykrotnie(...)mielonego - 0,5 szklanki cukru - 3 jajka - łyżka mąki pszennej + łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: - 0,7 kg śliwek węgierek - tabliczka gorzkiej czekolady Śliwki dzielimy na połówki. Czekoladę siekamy. Jak szybo wykonać to ciasto? Obok rondelka z masą czekoladową stawiamy miskę, w której umieszczamy wszystkie składniki na masę serową. Do przestudzonej czekolady dodajemy mąkę, proszek i jajka. Widełkami do ubijania białek

kawawszklance
Maślana tarta z owocami z kompotu 229

krucho -maślanym spodem, na którym ułożone są owoce zasypane pyszną i słodką kruszonką. Duża forma 24x45 cm ( piekąc ciasto w mniejszej blasze pamiętajcie o zmianie proporcji składników ) - 3 szklanki mąki pszennej - 200 gr dobrego masła ( 82% tłuszczu) + 1 łyżka smalcu* - 0,5 szklanki cukru - 4 żółtka - 3-4 łyżki kwaśnej śmietany - szczypta soli - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Zagniatam(...)minut ( lub na balkon zimową porą :) - 2 litrowe słoiki owoców w kompocie ( u mnie truskawki i wiśnie)/ lub 2 opakowania mrożonych owoców po ok. 450-500 gram - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki bułki tartej Owoce odcedzam na sicie. Mieszam z bułką tartą i mąką ziemniaczaną. kruszonka: - niepełna szklanki mąki - pół szklanki cukru - pół kostki miękkiego masła Składniki kruszonki rozcieram

kawawszklance
Tort Mleczna czekolada z karmelem 168

wyższy poziom doskonałości jakim jest mieszanka karmelu i ciemnej czekolady, a wszystko to zostaje przełamane cierpkością konfitury wiśniowej. Proporcja na tortownicę 18 cm: Biszkopt: - 5 jajek - 5 łyżek mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżka oleju - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.  Białka oddzielić(...)żółtek. Ubijać do delikatnej sztywności białka. Następnie dodać partiami cukier. Kiedy piana z cukrem zacznie utrzymywać formę dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać z proszkiem. Partiami dodawać do jajek, mieszać delikatnie ręcznie rózgą ( bądź łyżką ). Z ostatnią porcją mąki wlać olej. Wylać ciasto do formy, piec ok. 25 minut. Wystudzony biszkopt przekroić na 4 krążki ( 2 grubsze i dwa cieńsze

kawawszklance
Chlebek z otrębami 143

już wspominałam pieczywo domowe uwielbiam najbardziej. Co powiecie na dzisiejszą propozycje? Pamiętajcie o odpowiednim doborze mąki do danego typu wypieku - Mąka chlebowa (750) niski stopień jej przemiału sprawia, że najczęściej stosuje się ją do różnego rodzaju wypieków.   Składniki: 40 dag mąki 5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki soli 10 dag żytnich otrąb (mogą być pszenne) 1 ½ szklanki(...)formy Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z cukrem, 4 łyżkami letniego mleka i 2 łyżkami maki, następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodać resztę mąki, sól, otręby, kminek i resztę mleka. Całość starannie wymieszać i przełożyć do foremki wysmarowanej olejem, po czym ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Podrośnięty chlebek włożyć do piekarnika nagrzanego

Tradycyjna Kuchnia
Delikatny mus dyniowo-jabłkowy 166

orkiszowych placków z mango i maślanki , ♥ orkiszowych placków z mascarpone , ♥ orkiszowych placków pomarańczowych , ♥ pieczonych placków jaglanych z gruszką i cynamonem ,  ♥ placków gryczanych z orzechami i lnem , ♥ placuszków bez mąki z jabłkiem , ♥ puszystych placuszków otrębowych bez mąki , ♥ pancakes'ów z ricotty . Składniki: - 4 jabłka - 200g puree z dyni - 2 łyżki miodu/syropu klonowego - 1 łyżeczka cynamonu - 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Be Fit Be Strong
Ślimaczki drożdżowe z budyniem 250

gotującego się mleka wlać rozmieszany proszek budyniowy. Doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszać, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia. Drożdże pokruszyć do dużego kubka, dodać 1 łyżkę mąki, łyżeczkę cukru, szczyptę soli i 1/4 szklanki ciepłego mleka. Wymieszać, przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto – Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek i wlać do niego wyrośnięte drożdże, rozmącone jajka , cukier(...)koloru. Wyjąć z piekarnika i ostudzić, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Te drożdżówki są naprawdę rewelacyjne. Thermomix – do naczynia miksującego dodać drożdże, szczyptę soli, łyżeczkę cukru, łyżkę mąki, 1/4 szklanki ciepłego mleka, czas 2 minuty, 37 C, obroty 1 – dodać przesianą mąkę, resztę mleka, jajka, żółtka, cukier waniliowy, cukier, czas 3 minuty, naczynie zamknięte, interwał – reszta

Kuchnia Pokoleń
Sernik na kruchym cieście z brzoskwiniami 360

Tradycyjny sernik na kruchym cieście z brzoskwiniami. Wierzch stanowi beza z utartym kruchym ciastem. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 4 żółtka Masa serowa: 1 kg trzykrotnie zmielonego tłustego twarogu 100 g masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru) 1 szklanka cukru 2 jajka Beza(...)białka 1 szklanka cukru Dodatkowo: puszka (820 g) brzoskwiń w syropie, cukier puder do posypania W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i pokrojone na kawałki zimne masło. Rozetrzeć na drobne okruchy. Dodać żółtka i wyrobić ciasto (zagnieść w kształt kuli). Włożyć do lodówki na około godzinę. Cukier utrzeć z masłem na jednolitą masę. Dodać twaróg (trzykrotnie zmielony

Bullio
Tort brzdąc z rybią łuską 139

Dość gderania , czas do działania. Jak to bywa w Różowej Kuchni , działam na maksa ,a potem zjadam . Ciasto na Niedzielę   Składniki na biszkopt 26 cm: jaja 6 szt mąka tortowa 6 łyżek mąka ziemniaczana 3 łyżki cukier brzozowy   6 łyżek ( zmieliłam go)   Składniki masa brzdąc do przełożenia: mascarpone 250 g śmietana(...)Krojenie będzie przyjemne . Wykonanie biszkoptu: Formę do pieczenia okrągłą wykładam papierem do pieczenia. Do misy wbijam jaja temp pokojowa i miksuje z cukrem brzozowym na puszystą masę .Przesiewam obie mąki nad masą z jaj i mieszam , aż do wykorzystania całej mąki przygotowanej.Przekładam masę biszkoptową do formy wyłożonej papierem i wstawiam do nagrzanego piekarnika 170 st i tak też piekę

Różowa kuchnia
CHACZAPURI Z SEREM KOZIM 131

SKŁADNIKI: CIASTO DROŻDŻOWE: 300 g mąki orkiszowej 200 g mąki pszennej 40 g drożdży 1/2 l mleka lub wody 2 żółtka 1 płaska łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka masła 1 łyżeczka soli masło do smarowania jajka ser kozi lub koryciński Zrobić ciasto drożdżowe. Do miski wsypać mąki, w kruszyć drożdże, 2 żółtka dobrze ubić z cukrem, dodać do mąki, wlać

harrisa
Żyrafa- maślana chałka. 6990

jeszcze ten uroczy wzorek- czy można chcieć czegoś więcej? Bardzo nam smakowała! Jutro upiekę znowu :) Składniki na Żyrafę- maślaną chałkę:  na keksówkę o wymiarach 12x32 cm 400 g mąki pszennej 7 g drożdży instant (lub 20 g świeżych) 50 g  cukru waniliowego 250 ml ciepłego mleka szczypta soli 60 g roztopionego masła DODATKOWO: 20 g kakao gorzkiego(...)łyżki cukru 30-40 ml ciepłego mleka roztrzepane jajko lub mleko do posmarowania      Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, drożdże, zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na około 5 minut (jeśli robimy ciasto ze świeżych drożdży najpierw przygotowujemy rozczyn), po tym czasie dodajemy sól i zagniatamy (ręcznie lub za pomocą miksera) gładkie ciasto. Po około 5 minutach wlewamy

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania