podanego przepisu wychodzi całkiem wielka blaszka ciasta, zawsze można podzielić porcję na połowę, choć ja upiekłam z całości, a ciasto znikło w zastraszająco szybkim tempie :) Ciasto biszkoptowe: 1 ½ szklanki mąki 1 ½ szklanki cukru ½ szklanki kakao 8 jajek Masa serowa: 1 kg twarogu 5 jajek 1 ½ szklanki cukru 25 dag margaryny 1 duży cukier waniliowy 1 olejek cytrynowy 1 czubata łyżka(...)mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka na biszkopt ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy do nich cukier, ciągle miksując, a po chwili stopniowo dodajemy żółtka. Na koniec dodajemy po trochu mąkę wymieszaną z kakao i mieszamy łyżką. Gotowe ciasto wylewamy na jedną wielką lub dwie mniejsze blaszki wyłożone pergaminem. Rozsmarowujemy ciasto na grubość około centymetra i wkładamy
Smakowy Rajciasto, dla innych kołacz/ kołocz, a jeszcze dla innych placek. To już zależy od regionu w jakim ktoś mieszka. Ciasto drożdżowe: 5 dag drożdży (+1 łyżeczka cukru) ½ kg mąki 1 szklanka mleka ½ szklanki cukru 120g masła lub margaryny 1 – 2 łyżki oleju 1 jajko 1 łyżeczka soli Kruszonka: 10 dag masła 10 dag cukru 1 duży cukier waniliowy(...)mąki Dodatkowo: Ok. 50g płatków migdałowych Cukier puder do posypania ciasta Do letniego mleka dodajemy drożdże i łyżeczkę cukru, mieszamy razem, do chwili gdy drożdże się rozpuszczą, a następnie pozostawiamy na kilka minut, by drożdże się podniosły. Mąkę, cukier i sól wsypujemy do miski, robimy w nich dołek, do którego wlewamy rozpuszczony (letni lub zimny) tłuszcz, olej i wyrośnięte drożdże
Smakowy RajPolecam zrobienie większej ilości (np. podwójnej), by coś zostało na kolację :) Naleśniki: 2 jajka, 1 ½ szklanki mleka 1 ½ szklanki mąki Nadzienie: 250g fileta z kurczaka, 3 łyżki oleju 2 płaskie łyżeczki pikantnej przyprawy(...)kurczaka 1 średnia cebula, 1 łyżeczka ziół prowansalskich 250 ml przecieru pomidorowego z kartonu lub 1 puszka krojonych pomidorów Dodatkowo: 1 czubata łyżeczka mąki ¼ szklanki zimnej wody; Do posypania naleśników: ok. 150g sera gouda, 1 łyżeczka ziół prowansalskich Jajka wbijamy do wysokiego naczynia, wlewamy mleko i mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera, stopniowo wsypując mąkę. Ciasto naleśnikowe jest gotowe
Smakowy Rajpomarańczowy, cytrynowy, waniliowy, czy rumowy. Przepis pod względem smaku można dowolnie modyfikować, a każda baba jest pyszna :) Składniki: 4 jajka 20 dag margaryny 20 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 10 dag mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Skórka otarta z pomarańczy Kilka kropli aromatu pomarańczowego 1 łyżeczka kakao Dodatkowo: 1 – 2 łyżki cukru pudru(...)posypania ciasta Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia razem przesiewamy przez sito. Miękka margarynę ucieramy z cukrem puderm dodając stopniowo dodając po 1 żółtku. Po dodaniu wszystkich żółtek dodajemy po trochu wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Gdy masa będzie dobrze utarta, dodajemy aromat pomarańczowy i skórkę otartą z pomarańczy. Białka ubijamy ze szczypta soli
Smakowy Rajłyżeczka cukru) 400ml mleka (lub 200ml mleka i 200ml wody) 80g masła 1 jajko 2 żółtka ½ szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka soli 4 szklanki mąki Kruszonka: 150g miękkiego masła 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 szklanki mąki Dodatkowo: Około 1kg rabarbaru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru) 1 litr mleka ½ szklanki cukru Budynie(...)zrobił się kożuch. Drożdże mieszamy widelcem z łyżeczką cukru, do chwili gdy się rozpuszczą. Następnie dolewamy około pół szklanki letniego mleka, razem mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy i sól, mieszamy, po czym robimy dołek, do którego wlewamy rozpuszczone masło i mleko oraz dodajemy jajko i żółtka. Na koniec dodajemy
Smakowy Rajkremem (bitą śmietaną), które też bardzo lubię :) Składniki na 1 opakowanie wafli (kwadratowych lub prostokątnych) Masa budyniowa: 100g masła 82% 200ml mleka 1 płaska łyżka mąki tortowej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 150g kokosu Masa herbatnikowa: 170g herbatników 2 szklanki mleka ½ szklanki cukru Nadzienie: 150ml kremówki 1 ½ łyżeczki żelatyny lub 1 śmietan(...)łyżeczka cukru waniliowego 50g białej czekolady (potartej) Z 200ML mleka odlewamy około pół szklanki, w niej rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i zwykłą. Resztę mleka zagotowujemy, po czym dodajemy do niego najpierw cukier, a gdy się rozpuści zawiesinę z obu mąk i ciągle mieszając ponownie zagotowujemy. Ugotowany budyń pozostawiamy do wystygnięcia pod przykryciem w zimnym miejscu. Herbatniki mielimy lub miażdżymy
Smakowy Rajcudownym smakiem, ma dodatkową zaletę – dłużej utrzymuje świeżość. Drożdżowe ciasto idealnie sprawdza się pod różnego rodzaju owoce, a z borówkami amerykańskimi stanowi doskonały duet :) Ciasto drożdżowe: 65 dag mąki ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru waniliowego 5 dag świeżych drożdży (+ 1 łyżeczka cukru) 2 szklanki mleka 2 jajka 170g masła 2 łyżki oliwy Kruszonka: 2 szklanki(...)mąki ¾ szklanki cukru 2 – 3 łyżeczki cukru waniliowego 170g masła Szczypta soli Dodatkowo: Około 70dag borówek amerykańskich Borówki amerykańskie myjemy zimną wodą i pozostawiamy, by wyschły. Następnie robimy kruszonkę. Mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól, wsypujemy razem do głębokiego naczynia, po czym dodajemy pokrojone z kosteczkę masło. Całość zagniatamy i odstawiamy. Składniki na ciasto drożdżowe, czyli mąkę, cukier, cukier waniliowy
Smakowy Rajkażdym 10 herbatników, czyli 80 sztuk herbatników) 200g kokosu 300g masła 82% 2 łyżeczki cukru waniliowego Krem budyniowy: 1250 ml mleka 3,2% 5 płaskich łyżek mąki pszennej 5 mocno czubatych łyżek mąki ziemniaczanej 4 żółtka 1 1/3 szklanki cukru Do dekoracji: Kokos, migdałowe płatki, całe migdały Litr mleka zagotowujemy. W 250ml mleka mieszamy żółtka z obiema mąkami(...)było grudek. Jeśli ciężko jest się pozbyć grudek, najlepiej przelać zawiesinę przez sito. Do gotującego się mleka wsypujemy cukier, mieszamy by się rozpuścił, a następnie wlewamy mieszaninę z obu mąk. Budyń dobrze mieszamy, aż się zagotuje. Gotowy budyń pozostawiamy do przestygnięcia. Jeśli gotował się w garnku z grubym dnem najlepiej przelać go do innego naczynia, by szybciej przestygł. Miękkie masło
Smakowy Rajrejony z których słyną, na pewno je spróbuję, a tymczasem podaję przepis :) Kluski tarte: Około 1 kg ugotowanych ziemniaków Około ½ kg surowych ziemniaków 1 jajko 4 – 8 łyżek mąki pszennej (dałam 6 łyżek – około 15 dag) 2 łyżki mąki ziemniaczanej ½ łyżeczka soli Farsz: Ok. ½ kg mięsa wieprzowego (karczek lub łopatka) gotowanego lub surowego 1 jajko 1 średnia cebula Sól(...)około 15 minut, by skrobia opadły na dno. Następnie sok delikatnie zlewamy, a pozostałe na dnie skrobia dodajemy do tartych ziemniaków. Surowe i ugotowane ziemniaki, skrobia, jajko, obie mąki i sól wyrabiamy razem na jednolitą masę. Ilość mąki pszennej zależy od rodzaju ziemniaków, więc na początek dodajemy około 4 łyżek, a później w razie potrzeby dosypujemy więcej. Ciasto ma być
Smakowy Rajdruga kwestia: nie wolno otwierać piekarnika podczas pieczenia, by babka nie upadła. Składniki: 35 dag margaryny lub masła 82% 1 ¾ szklanki cukru 7 dużych jajek 60 dag mąki 4 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek oleju Po około ½ buteleczki olejku cytrynowego i pomarańczowego (lub jeden z nich) Ewentualnie skórka otarta z pomarańczy i/lub cytryny 1 niepełna łyżka kakao (gorzkiego(...)mąki odsypujemy ¾ szklanki, a do reszty dodajemy proszek do pieczenia. Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem, tak by się rozpuścił. Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy na wysokich obrotach miksera. Po dodaniu wszystkich jajek, miksujemy jeszcze kilka minut na najwyższych obrotach, po czym zmniejszamy na wolne obroty i dodajemy po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. W międzyczasie dodajemy
Smakowy Rajciemny ale zapewniam, że nie jest. Ponadto chleb zachowuje długo świeżość a według mnie jeszcze lepszy był drugiego i trzeciego dnia. Składniki: Zaczyn 85 g zakwasu żytniego 200 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa 200 g wody 150 g startej gruszki (z skórką) 150 g startego jabłka (z skórką) Ciasto właściwe cały zaczyn 280 g mąki orkiszowej(...)Młyn Kopytowa 500 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa 200 g letniej wody 80 g zmiksowanej gruszki 80 g zmiksowanego jabłka 0,5 łyżki octu jabłkowego 20 g soli morskiej Przygotowanie: Dzień wcześniej w szklanej misce wymieszać wszystkie składniki na zaczyn, przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu na minimum 12 godzin. Do misy miksera przesiać mąki, dodać
Ala piecze i gotujeWieczorem 1-2 łyżki dokarmionego 12 godzin wcześniej zakwasu 150 g mąki żytniej (najlepiej takiej przeznaczonej do pieczenia chleba) 150 ml wody(...)łyżki zakwasu dodajemy do 150 g mąki żytniej i 150 ml wody.Mieszamy wszystko i odstawiamy na ok.16 godzin – tak powstaje zaczyn Rano następnego dnia po 14-16 godzinach 270 g mąki orkiszowej
w mojej kuchniterapię na skołatane nerwy. a babeczki? No cóż... musicie sami upiec by przekonać się jakie są dobre. Mini babeczki pomarańczowo-kakaowe składniki na 20 babeczek: 1 jajko 30 g mąki migdałowej 100 g mąki pszennej 60 g brązowego cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1/4 pomarańczy starta skórka z całej pomarańczy 1 łyżeczka kakao 100 ml mleka(...)łyżka esencji waniliowej oliwa do wysmarowania foremek wykonanie: Jajko ubijamy mikserem z cukrem, wanilią, skórką i sokiem z pomarańczy, mlekiem i oliwą. Do ubitej masy dodajemy przesianą mąkę, mąkę migdałową, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wszystko dokładnie łączymy. Odlewamy 1/3 ciasta, dodajemy do niego kakao i 1 łyżkę mleka. Wysmarowane oliwą foremki napełniamy ciastem. Najpierw białawym, potem
Przysmaki Karolkimożna znaleźć w lewym bocznym pasku! Babka cytrynowa Nasza babka polana obficie lukrem. Składniki : 4 jajka ¾ szklanki cukru ( ½ szklanki cukru do żółtek, ¼ szklanki cukru do białek) 1 szklanka mąki ( 5 łyżek pszennej, 3 łyżki kartoflanej) 1 cytryna ( oparzyć i zetrzeć skórkę na tarce) 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 200 g margaryny Pół łyżeczki cukru waniliowego Bułka tarta Lukier(...)białka na sztywno). B. Margarynę rozpuszczamy na wolnym ogniu w garczku i zostawiamy do ostygnięcia. C. Do ubitych żółtek dodajemy sok z jednej cytryny, skórkę startą z cytryny, mąkę z proszkiem do pieczenia na całość wlewamy margarynę i miksujemy na jednolita masę około 10 min. D. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka, cukier waniliowy i miksujemy dokładnie około
Sprawdzone przepisy kulinarneCiasto: 1,25 kubka mąki 0,5 kubka cukru 1 filiżanka mąki kukurydzianej 1 łyżka soku z cytryny 12 łyżek masła szczypta soli Nadzienie: 1 op serka typu ricotta 4 duże jajka 1 kubek cukru 3 łyżki mąki 2 łyżki skórki z cytryny 2/3 szklanki soku z cytryny z 3 do 4 dużych cytryn 1/4 łyżeczki soli Przygotowanie: Piec(...)lekkiego zarumienienia, około 20 minut. Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z cukrem na puszystą masę, z białek ubijamy pianę, do żółtek dokładamy ricottę, skórkę z cytryny i mąkę, a następnie mieszamy ze skórką i sokiem z cytryny i delikatnie dokładamy pianę z białek. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 120 stopni. Wlewamy krem pieczemy jeszcze około 30 minut
Luźna Kuchnia