Jakoś taki niedosyt w spożyciu maku we mnie zapanował, dlatego na dzisiejszy wieczór słodka przekąska z moim oryginalnym przepisem na masę makową. Masa makowa.200 gram suchego, zmielonego maku zalewamy wrzątkiem, odsączamy. Na patelni topimy 1/3 kostki masła i łączymy ze 100 g miodu.150 g dowolnych, posiekanych orzechów i suszonych owoców (użyłem laskowych, włoskich i moreli), wrzucamy do masła(...)miodem, podsmażamy ze dwie minuty, łączymy z makiem. Na patelnię po maśle i miodzie wrzucamy dwie garście rodzynek, podlewamy słodkim, białym winem, posypujemy dużą szczyptą cukru brązowego z wanilią, podsmażamy minutę, łączymy z makiem, intensywnie mieszamy. Schładzamy.Tak przygotowaną masę wykorzystam do zrobionego wcześniej ciasta francuskiego. Kształty ciasteczek dowolne.Ciasto smarujemy żółtkiem i pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. Posypujemy
BaRepasskładniki* 400 g mielonego suchego maku* 400 ml mleka* 1 łyżka masła * 5 jajek* 1/2 szklanki miodu* 3 duże jabłka* 125 g miękkiej margaryny* 3/4 szklanki cukru* aromat migdałowy* 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 3 szklanki bakalii (orzechy, migdały, skórka cytrynowa i pomarańczowa, rodzynki, suszone morele, kandyzowane owoce) Sposób wykonania Mleko zagotować z łyżką masła, wsypać mielony(...)mak, chwilkę pogotować na małym ogniu ciągle mieszając, zestawić z ognia, dodać aromat migdałowy i odstawić do wystudzenia.Jabłka obrać zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym żółtku i dalej ucierać.Powstałą masę dodać do maku, wymieszać, dodać miód, proszek do pieczenia, wymieszać, dodać, jabłka, bakalie i znowu wymieszać.Na koniec
Mix smakuwspomnienie domu rodzinnego. Co prawda, pieczywo było z piekarni, ale za to jaaaakie… W mojej kuchni szukam właśnie tych smaków i zapachów, więc tym razem „przywołam”… rogale drożdżowe z makiem. Jest to mój podstawowy przepis na wszelkie bułki, chałki, drożdżówki z serem, makiem, budyniem, owocami – z czym „dusza zapragnie”. Z poniżej podanego przepisu wychodzi(...)szklanek mąki tortowej- 1 szklanka cukru- 4 jajka- 2 szklanki mleka (może być maślanka)- 21g drożdży suszonych- 30 dag masła- 1 płaska łyżeczka soli- dodatkowo 1 jajko do smarowania- mak lub sezam do posypania Drożdże suszone wymagają zrobienia rozczynu. Należy wymieszać 50ml wrzątku z 1 łyżeczką cukru. Dolać 100ml zimnej wody, wsypać suche drożdże i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką
mojewypiekiinietylkoMasa makowa jest potrzebna, wręcz konieczna, do makowca, klusek z makiem, wielu innych deserów i ciast. Oczywiście wszyscy wiemy, że najłatwiej kupić w sklepie gotową, ale przeczytajcie sami na puszce takiej masy ile w niej jest tak naprawdę maku ! Tylko ok. 20 % ! Większą część zawartości stanowi bułka tarta i jakieś inne zapychacze, zagęstniki. Nie lubię takiego oszukiwania i uważam(...)dużo lepiej zrobić domową masę makową samemu. I to nawet od razu za jednym zamachem więcej a część sobie zamrozić.Mielenie maku to najmniej przyjemna część całego przepisu, ale jeśli dobrze poszukacie to może znajdziecie w swoich sklepach mak suchy już zmielony. To bardzo ułatwia przygotowania bo wystarczy go prażyć w mleku i już nie trzeba mielić.ROZWIŃ I CZYTAJ
Smaczna Pyzapuszysta, z kruszonką. Smak dzieciństwa.Nie umiem zaplatać chałki, więc jest w innej formie niż tradycyjna...ale smak ten sam:) Dziękuje za genialny przepis MojeTworyPrzetwory...Składniki;500 g mąki pszennej,25 g świeżych drożdży,250 ml letniego mleka,60 g miękkiego masła,50 g cukru,3 jajka,1 łyżeczka soli,50 g miękkiego masła,4 łyżeczki cukru3/4 szklanki mąki(...)Wykonanie;mąkę przesiać do miski, zostawić sobie 3-4 łyżki,dodać drożdże, mleko i zostawić do wtrośnięcia na 20 minut,jajka, masło, cukier, sól dokładnie wymieszać, dodać do zaczynu-wymieszać i wyrobić ciasto,wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 30 minut,ciasto można podzielić na 3 części i zapleść warkocza...ja w tym nie bylam nigdy dobra, więc nie zapletłam
Anioły w kuchnigustu, więc do dzieła Kochani :)Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, przepis lub gdzie można nabyć produkt.Składniki:500 g mąki pszennej40 g świeżych drożdży1/4 szklanki i 2 łyżki cukru 2 jajka250 ml mleka1/2 łyżeczki soli70 g masła roztopionego1 łyżka syropu waniliowego ETERNO Dodatkowo:konfitura pomarańczowa ETERNO2 garście malin(...)użyłam mrożonych)1 łyżka cynamonu mielonegocukier perlisty Wykonanie:Na dno dużej miski wsypałam sól, na to mąkę, zrobiłam dołek, do którego wsypałam cukier, rozkruszone drożdże i zalałam ciepłym mlekiem. Rozmieszałam drożdże z mlekiem i cukrem, odrobinę zagarniając mąkę i ten rozczyn odstawiłam do wyrośnięcia na około 15 minut. Jak rozczyn podwoił swoją objętość wymieszałam go łyżką z mąką, dodałam
Blondynka GotujeSkładniki: mąka pszenna 500 z Kopytowa 2 szklanki, drożdże świeże 5 dag, cukier 1/4 szklanki, sól 1 łyżeczka, masło lub margaryna 10 dag, jajka 3 sztuki, kminek cały 2 łyżki, mleko ciepłe 1 szklanka, pieczarki 1/2 kg, cebula 2 sztuki, olej rzepakowy 5 łyżek, bułka tarta 2 łyżki, sól - do smaku, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki drożdże rozkruszyć do misy(...)robota i wymieszać je z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki pszennej, 4 łyżkami ciepłego mleka ze szklanki i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do zaczynu wsypać mąkę żytnią, pszenną, cukier, sól, jajka, kminek, ciepłe mleko i stopioną ciepłą palmę wyrabiać ciasto hakiem z 10 minut i zostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia ciasto parę razy zamieszać hakiem
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jajka 4 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, jabłko winne 4 duże, mąka tortowa 1 łyżka, brzoskwinie 3 sztuki, cukier puder - ile potrzeba całe jajka "L", miękka palma, cukry utrzeć mikserem z 5 minut, masa będzie zważona - ale to ma tak być(...)wsypać mąkę z proszkiem i z 2 minuty mikserem miksować na gęste ciasto tortownica 24 cm - wyłożyć papierem do pieczenia blaszkę i na dnie rozsmarować połowę ciasta jabłka ze skórką utrzeć na tarce grubsze oczka i wymieszać z łyżką mąki, brzoskwinie pokroić na kawałeczki na ciasto dać starte jabłka - na jabłkach rozsmarować resztę ciasta i rozsypać brzoskwinie piec w 200C
W Mojej Kuchni Lubiękruszonkę:1/2 kostki masła1/2 szklanki cukru1 szklanka mąkiPonadto:miska śliwek węgierskich bez pestek (lub innych owoców sezonowych)łyżeczka cukruDo miski warstwowo dajemy: drożdże, cukry, roztrzepane jajka, olej, mleko, przesianą mąkę i sól. Odstawiamy miskę ze składnikami ułożonymi warstwowo pod ściereczką na 3 H! Po 3 h miksujemy mikserem i wylewamy ciasto na blachę wyłożonym papierem. Na wierzch ciasta układamy śliwki(...)pozbawione pestek, posypujemy je odrobiną cukru. Później wykonujemy kruszonkę: masło mieszamy z cukrem i mąką i krusząc palcami wykładamy na śliwki. Całość pieczemy w 180 stopniach 1 godzinę.Ciasto jest bardziej wilgotne i puszyste niż tradycyjne drożdżowe. ciasto drożdżowe ze śliwkamizrywamy śliwki z drzewa :)miksujemy składniki na ciasto po 3 h wzrastaniakruszonkawykładamy na ciasto śliwkiwstawiamy ciasto do piekarnikaupieczone ciasto
Bon Appetit Małgorzatypolecam to. Ciasto jest mega słodkie i zamulające - taka inna wersja "krówki" :) Składniki biszkopt:5 jajek¾ szklanki cukru1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanejSkładniki na krem:700 ml mleka2 budynie śmietankowe z cukrem20 dag masła2 puszki masy krówkowej2-3 łyżki masłabiała czekoladaBiszkopt:białka ubić ze szczyptą soli(...)octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana (5 min),następnie żółtka dodać do białek - mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Pieczemy w 190 stopniach C przez około 20-25 minut. Gdy biszkopt ostygnie to przecinamy wzdłuż na 2 połowy. W tym czasie robimy krem
Bon Appetit Małgorzatymamy, te ciasto robi furorę u nas w rodzinie.Ciasto z kiwiSkładniki biszkopt:5 jajek¾ szklanki cukru1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanejSkładniki masa:100 g masła2 op. kisielu cytrynowego1 opakowanie galaretki agrestowejSkładniki pianka:100 g śmietany 30 %2 op. galaretki agrestowejponadto: kiwiBiszkopt:białka ubić ze szczyptą soli(...)wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana (5 min),następnie żółtka dodać do białek - mieszać mikserem,potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Pieczemy w 190 stopniach C. około 20 min. Masa:kisiele ugotować w 3 szklankach wody.Do gorącego kisielu wsypać galaretkę, dodać masło, wymieszać mikserem
Bon Appetit Małgorzatyżyciu ravioli. Nie wyglądają tak pięknie jak z włoskiej restauracji ale są na pewno domowe i aromatyczne. Pozdrowienia dla Majki :)SKŁADNIKI na ciasto:250 g mąki pszennej1 jajko2 żółtka1/2 łyżeczki soli1/4 szklanki gorącej wodyPonadto:około 10 świeżych maślaków (mogą być inne grzyby)150 g żółtego sera4 pomidory1 cebulaolej do smażeniasól, pieprz mielony2(...)liście laurowe3 ziela angielskie2 kulki pieprzuświeża bazyliaCiasto: Mąkę wsypać do miski, dodać jajko oraz żółtka i sól, i zacząć wyrabiać ciasto w dłoniach. Powoli dolewać gorącą wodę cały czas dokładnie ugniatając. Podsypać mąką jeśli się klei. Ciasto musi być jednolite i elastyczne. Uformować kulkę, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut by odpoczęło. My w tym czasie nie odpoczywamy
Bon Appetit MałgorzatyCiasto bardzo czasochłonne ale jakie pyszne! Niby kwaśne przez cytryny a jednak słodkie dzięki lukrowi i wyczuwa się nutkę rumu. MniamSkładniki:200 g cukru150 g mąki tortowej50 g mąki ziemniaczanej4 jaja1 łyżeczka proszku do pieczeniaKrem:250 g masła4 cytryny2 op. biszkoptów (po 80 g)60 g dżemu morelowego Krem nr 2:250 ml mleka1 torebka budyniu śmietankowego250(...)trochę czekolady do dekoracjiświeża mięta do dekoracji.Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i 150 ml gorącej wody. Masę żółtkową wymieszać z mąką tortową przesianą z mąką ziemniaczaną + proszek do pieczenia. Na końcu wymieszać białka. Ciasto przelać na blaszkę piec ok. 35 minut w temp. 180 stopni C.Krem nr 1:Cytryny
Bon Appetit Małgorzatyuczty szlacheckiej do siemieniotki śląskiej. W książce tej są potrawy staropolskie. Od zakwasu na chleb po gotowane raki :) Znacie jeszcze jakieś inne nazwy tych klusek?Składniki:50 dag Mąki pszennej1 szklanka mleka2 jaja3 łyżki roztopionego masła3 dag drożdży pół łyżeczki soli (jeśli jemy buchty wytrawne, jeśli na słodko to dodajemy cukier(...)szczypta cukruJa podwoiłam ilość składników by wyszło więcej klusek.Sporządzić rozczyn z ciepłego mleka, drożdży i niewielkiej ilości mąki i odrobiny cukru. wymieszane składniki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, bez przeciągów. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Następnie mąkę przesiać, dodać jaja oraz rozczyn
Bon Appetit MałgorzatyŚniły mi się po nocach, musiałam je upiec. Uwielbiam z czerwonym barszczykiem. Pięknie pachną i są pulchne jak bułeczki :)Składniki na ciasto:3 szklanki mąki + 3 czubate łyżki do zaczynu5 łyżek roztopionego masłapół łyżeczki soli1/3 łyżeczki cukru1 jajko + 1 jajko do posmarowania pasztecików przed pieczeniem pół szklanki kwaśnej śmietany1/3 szklanki ciepłego mleka5 g świeżych drożdżyziarna(...)farsz:1 kg mielonego mięsa wołowego (albo wieprzowego)1 duża cebula1 jajkoolej do smażeniasól, pieprz,suszony majeranek Zaczyn: ciepłe mleko mieszamy z drożdżami i z 3 łyżkami mąki + cukier. Miseczkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Ja zagrzałam piekarnik do 50 stopni C i tam trzymałam zaczyn.W tym czasie podsmażamy mięso
Bon Appetit Małgorzaty