budyniowym i galaretką agrestową z pomarańczami, posypany cukrem pudrem. Banalnie proste, a efekt - pyszna kremówka. Biszkopt: 8 dużych jajek 9 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 9 łyżek mąki krupczatki 2 łyżki octu 2 łyżki oleju Jajka z cukrem zmiksować na bardzo puszystą masę, dodać ocet i olej i jeszcze miksować. Następnie dodać mąkę (polecam krupczatkę) wymieszaną z proszkiem(...)pieczenia i delikatnie wymieszać. Upiec, wystudzić i przekroić na dwie części. Krem: 1,5 szklanki mleka 2 żółtka 0,5 szklanki cukru cukier waniliowy 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka masła lub margaryny mlecznej (może być pół na pół) Dodatkowo: cukier puder do posypania 2 opakowania galaretki agrestowej 2 pomarańcze 2/3 szklanki mleka zagotować z cukrem, w pozostałym mleku
Praktyczna plwiele razy i zawsze wychodzą tak samo pyszne. Tym razem zrobiłam z 1,5 porcji, aby wyszło 6 pierogów. Nadzienie dostosowałam do upodobań mojej rodziny. Ciasto: 70 dag mąki pszennej chlebowej (użyłam typ 650) 1,5 łyżeczki soli 2,5 dag świeżych drożdży 3 łyżki oliwy z oliwek 375 ml ciepłego mleka Mąkę wymieszaną z solą wysypać na blat, zrobić(...)wgłębienie, w którym zrobić rozczyn z drożdży i kilku łyżek mleka. Gdy drożdże ruszą zasypać je mąką, dodać oliwę, stopniowo dolewać mleko i wyrabiać ciasto. Gdy ciasto jest gładkie i elastyczne uformować kulę, włożyć do naczynia i przykryć pokrywką. Odstawić na 1,5 godz. W tym czasie zrobić nadzienie. Nadzienie: 50 dag pieczarek ok. 25 dag żółtego sera połówka czerwonej
Praktyczna plPaszteciki z ciasta półfrancuskiego nadziewane farszem z mięsa wołowego i kapusty. 25 dag mąki 1,5 dag drożdży 2 żółtka 10 dag masła 0,5 szklanki mleka 2 łyżki oleju szczypta soli jajko do smarowania Farsz: ok. 25 dag gotowanej wołowiny z rosołu ok. 20 dag kapusty kiszonej 1 cebula łyżka smalcu 1 jajko przyprawa np. Kucharek pieprz czosnek(...)granulowany lub świeży Z czterech łyżek mąki, drożdży i mleka zrobić rozczyn gęstości śmietany. Odstawić do wyrośnięcia, następnie połączyć z mąką, żółtkami i solą. Zagnieść ciasto dodając pod koniec olej. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Masło stopić i ostudzić. W czasie gdy ciasto sobie rośnie można przygotować farsz. Kapustę przepłukać, ugotować, odcedzić i odcisnąć wodę. Cebulę pokroić i zeszklić
Praktyczna plznaleziony na Vegeliocious, nieco zmieniony. BURACZANE BROWNIE Z ŻURAWINĄ /źródło: Vegelicious:/ 3-4 średnie surowe buraki (około 400g) 1 banan 1/3 szklanki oleju 1 1/3 szklanki mleka 1,5szklanki mąki 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego 1/3 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 1/3 szklanki brązowego cukru 1/2 szklanki kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru waniliowego 180g gorzkiej czekolady 100g(...)żurawiny Buraki obieram i trzemy na tarce na drobnych oczkach. Dodaję pokrojonego banana i miksuję chwilę blenderem. Wlewam olej i mleko, mieszam dokładnie. W drugiej miscemieszam razem suche składniki: mąkę siemię lniane, sodę, sól, cukier, kakao, mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy. Łączę z mokrymi składnikami i mieszam aż do uzyskania gładkiej masy. Czekoladę rozpuszczam na parze (w metalowej misce umieszczam
W kuchni Karmel-itkiprzepis na babeczki cytrynowo-sernikowe. Delikatne ciasto i trochę masy sernikowej- w pracy zniknęły w 3 minuty. :-) Przepis na 12 babeczek. Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 150g masła 2 jajka sok i skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie) cukier puder do posypania gotowych(...)babeczek opcjonalnie: odrobina naturalnego, różowego barwnika spożywczego w proszku 1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. 2. Masło rozpuszczamy i studzimy. 3. Do drugiej miski przelewamy masło, wbijamy jajka, dodajemy sok i skórkę z cytryny- dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 4. Na koniec dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczową, całość mieszamy, przelewamy do suchych
kuchnia do kwadratuwcale nie jest to takie trudne jak myślałam i dekorowanie szło dość sprawnie;) Mam nadzieję, że następnym razem róże wyjdą jeszcze ładniej:) Biszkopt: 6 jajek, czubata szklanka mąki pszennej, 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, szklanka cukru, czubata łyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypując cukier. Mąki przesiać wraz z proszkiem. Do ubitych białek(...)dodawać po jednym żółtku, dokładnie miksując. Na koniec dodać przesiane mąki, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. piec około 35-40 minut w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na trzy równe części. Poncz: 1/3 szklanki nalewki z wiśni, 1/4 szklanki wody. Nalewkę zmieszać z wodą. Ponczem nasączyć wszystkie trzy blaty
Z miłości do słodkościPełnoziarniste naleśniki z karmelizowanymi gruszkami to moja propozycja na jesienne, słodkie śniadanie, podwieczorek lub kolację. Dodatek razowej mąki daje im lekko orzechowy posmak, który świetnie łączy się ze słodkim syropem z gruszek. Jeśli nie lubicie tych owoców można użyć także dużych, twardych jabłek. Nie przypuszczałam, że te naleśniki posmakują nam tak bardzo. Teraz muszę kupić kolejną porcję gruszek, bo mąż(...)domaga się szybkiej powtórki. Naleśniki pełnoziarniste: 2 ekologiczne jajka 2/3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka mleka 1 łyżka rozpuszczonego masła 1 łyżka cukru pudru szczypta soli 1/3 – 1/2 szklanki mineralnej wody gazowanej, oranżady lub jasnego piwa olej do smażenia Karmelizowane gruszki: 4 duże gruszki 3 czubate łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka octu balsamicznego
Poezja smakuciasto: 1 kg węgierek 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 4 jajka 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu cynamon 2 łyżeczki olejku waniliowego masło i bułka tarta do tortownicy na kruszonkę 1 szklanka mąki(...)szklanki cukru pudru 100g zimnego masła 2 łyżeczki olejku waniliowego PRZYGOTOWANIE W mikserze ucieramy jajka z cukrem. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, następnie cynamon i olejek. Mieszamy ciasto. Śliwki przekrawamy wzdłuż i usuwamy pestki. Tortownicę (23cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy 1/ 2 ciasta. Układamy połowę śliwek Zalewamy resztą ciasta. Znowu układamy śliwki. Przygotowujemy kruszonkę
Moje Kuchenne Rewelacjeogrodzie, w ostatnich ciepłych promieniach słońca ... i delektować się tym wytwornym smakiem. Składniki: ( na tortownicę średnicy 26 cm lub małą blachę ) CIASTO: * 200 g zimnego masła * 3 szklanki mąki pszennej * 1 jajko * 1/2 szklanki cukru Zimne masło pokroić w kostkę, dodać jajko, cukier i przesianą mąkę. Posiekać składniki nożem i szybko zagnieść ciasto ( lub posłużyć się robotem ). Ciasto uformować(...)wyjąć z lodówki, rozwałkować i wykleić nim tortownicę/blachę, formując rant wysokości około 3-4 cm. Na cieście rozłożyć budyń ze śliwkami. KRUSZONKA: * 70 g masła * 3/4 szklanki mąki * 3 łyżki cukru * 1 łyżeczka cynamonu Masło rozpuścić, pozostawić do wystygnięcia. Mąkę połączyć z cukrem i cynamonem. Wlać zimne masło - rozcierać w palcach, łącząc składniki. Powstałą kruszonką posypać wierzch ciasta
kolorowotorcikowobyło zdecydowanie na słodko. Bardzo Wam polecamy. My na pewno je powtórzymy już niebawem. Składniki na 15-16 sztuk: 225 ml letniego mleka 21 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej 70 g cukru 0,5 łyżeczki soli 2 jajka 125 g masła Dodatkowo: 1 żółtko 3 łyżki mleka Mąkę przesiewamy do misy. Dodajemy cukier i sól. Robimy dołeczek, wlewamy(...)rozpuszczone w 50 ml letniego mleka drożdże, zasypujemy lekko mąką i odstawiamy pod przykryciem na około 15 minut. Po tym czasie drożdże powinny nam się spienić. Następnie dodajemy pozostałe letnie mleko, ciepłe rozpuszczone masło i jajka. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na około 1,5-2 h do podwojenia objętości. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto, lekko podsypując mąką formujemy
Made By Mom And Sonkaczka była miękka i soczysta. Dzisiaj przygotowałam w domu pierś z kaczki z sosem ze śliwek węgierek z golasami czyli czymś w rodzaju klusek z ziemniaków, ziół, jajek i mąki. Była to jedna z najlepszych kaczek jaką jadłam, jeśli nie najlepsza. Kaczka po prostu się rozpływała w ustach i nie jest to tylko czcze gadanie ani moje subiektywne odczucie, ponieważ(...)bulionu warzywnego lub drobiowego kilka gałązek świeżego rozmarynu kilka gałązek świeżego estragonu kilka gałązek świeżego oregano kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu 4 duże ząbki czosnku 2 jajka 60 gram mąki sól pieprz świeżo mielony masło olej rzepakowy WYKONANIE Piersi kaczki dokładnie myjemy, a następnie osuszamy. Czyścimy piersi – odcinając wystające po bokach kawałki skóry i ścięgna. Na skórze kaczki robimy nacięcia
OstryKęspyszne, zdrowe i domowe pieczywo! To wyszło obłędne, miękkie a na dodatek ta świadomość, że wiem co jem i nie ma w tym chemii... Bajka. Składniki: 400 gram mąki pszennej typ 1850 100 gram otrębów pszennych 25 gram drożdży świeżych (lub łyżka suchych) ćwierć szklanki ciepłego mleka- u mnie 0,5% łyżka cukru trzcinowego, nierafinowanego szczypta soli mała garść(...)garść suszonej żurawiny łyżka miodu oliwa z oliwek do posmarowania bułeczek przed pieczeniem Zaczynamy od rozczynu: drożdże mieszamy z cukrem, następnie dodajemy ciepłe mleko i kilka łyżek mąki. Dokładnie mieszamy, rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na minimum 30 minut. W tym czasie mieszamy osobno składniki suche (mąkę, otręby, siemię lniane, suszone
Mango Papajamożliwych. W towarzystwie puszystego drożdżowego ciasta i cynamonowej kruszonki przypominają nieco wariację szalonego naukowca na temat szarlotki. No i najważniejsze - całość jest obłędnie smaczna! Ciasto drożdżowe: 4 szklanki mąki szklanka cukru szklanka mleka kostka masła 4 jajka 14 g suchych drożdży Kruszonka: 80 g masła 80 g cukru 160 g mąki łyżeczka cynamonu Na wierzch: 4 jabłka garść orzechów laskowych(...)wyrośnięcia na 2 godziny. Ja zwykle przykrywam miskę bawełnianą ściereczką i chowam do wyłączonego piekarnika - ryzyko przeciągów jest tam minimalne ;) Do wyrośniętej masy drożdżowej dodajemy porcjami mąkę, miksując jednocześnie ciasto moimi ulubionymi pirackimi hakami. Arr! Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce. W tym czasie obieramy
sama złodycztartaletki to krówkowa masa jogurtowa oraz bardzo duża ilość prażonych orzeszków ziemnych. Z podanego przepisu można przygotować 5 tartaletek o średnicy 9cm. Tartaletki krówkowe z orzechami Składniki: ciasto 100g mąki pszennej 50g masła 25g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli 1 łyżeczka kakao nadzienie 150g krówek 2-3 łyżki mleka 100g jogurtu greckiego 1 jajko 1 łyżeczka mąki pszennej 100g(...)prażonych orzechów ziemnych Wykonanie: - mąkę, kakao i cukier przesiać, dodać sól, zimne masło, składniki posiekać razem, dodać żółtko i zagnieść gładkie ciasto - ciasto schłodzić 30 minut w lodówce - foremki do tartaletek wysmarować tłuszczem - ciasto podzielić na 5 części, każdą z nich wylepić jedną foremkę, ciasto nakłuć widelcem, foremki z ciastem ponownie krótko schłodzić - 2/3 krówek pokruszyć, dodać mleko, całość podgrzać
Smakołyki Berenikidobrze wystygnie ma smak kremu, a kwaśne jabłka w raz z bezą świetnie zaostrzają smak słodkiego kremu budyniowego. Składniki (na formę 20 x 20cm) Ciasto 30 dkg mąki 15 dkg masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% 3 żółtka(...)Masa Budyniowa 1 litr mleka 4 torebki budyniu waniliowego z cukrem 5 dużych jabłek cynamon Beza 3 białka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki cukru WYKONANIE Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, proszek do pieczenia śmietanę, wszystkie składniki zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Następnie
RAROSSA