połączenie koziego sera, cebuli i rozmarynu w chrupiącej bagietce, to jest to ! Bagietki z kozim serem, czerwoną cebulką i rozmarynem Składniki 4 bagietki: Pate fermentee 300 g pszennej mąki chlebowej 195 g wody 1 łyżeczka soli nieco ponad 2 g świeżych drożdży Ciasto właściwe 550 g pszennej mąki chlebowej 150 g mąki pszennej razowej 415 ml wody(...)formujemy kule. Zostawiamy przykryte na 20 minut, a następnie kształtuję bagietki. Najpierw robię z ciasta prostokąt, który potem roluję wzdłuż dłuższego boku. Płócienną ściereczkę posypujemy obficie mąką i pomiędzy jej fałdami układamy uformowane bagietki, złączeniami do góry. Bagietki szczelnie przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę
Kulinarne przygody Gatityryżem sezamowym . Kurczak słodko-kwaśny Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 łyżeczka soli 2 łyżki wódki lub octu 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 mała czerwona papryka 1 cebula 1/2 szklanki pędów bambusa 5 plastrów ananasa z puszki olej do smażenia Na sos: 12 łyżek cukru 6 łyżek octu(...)łyżki soku z pomarańczy (opcjonalnie), ja używam zalewy z ananasa 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki sosu sojowego 2 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Mięso kroimy w kostki 2-3 cm, wkładamy do miski i mieszamy z solą i wódką, odstawiamy na 30 minut. W garnku podgrzewamy sos sojowy, ocet, sok z ananasa, cukier i koncentrat
Kulinarne przygody Gatitynieco czas pieczenia, pomna uwag dziewczyn, że niektóre rogale im się w środku nie dopiekły. Croissanty wg. Conticini Składniki: Na zaczyn 70 g mąki pszennej tortowej 10 g świeżych drożdży 65 g mleka w temperaturze pokojowej Na ciasto: 85 g wody 85 g roztopionego i ostudzonego masła 8 g soli(...)cukru pudru 340 g mąki pszennej 15 świeżych drożdży 250 g masła Dodatkowo: 1 jajko Wykonanie: W misce mieszamy mleko z drożdżami, dodajemy mąkę i dokładnie wszystko razem mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie 15 g drożdży mieszamy z wodą i odstawiamy na 5 minut. W misce miksujemy
Kulinarne przygody GatityDziś na blogu wariacja na temat chleba razowego pszenno żytniego , który piekłam już jakiś czas temu. W nowej wersji mąkę pszenną razową zastąpiłam mąką orkiszową 2000, a do ciasta dodałam jeszcze 2 łyżki ciemnego słodu żytniego. Dzięki temu chleb nabrał pięknego ciemnego koloru i wyjątkowego smaku i zapachu. Przepis ten jest bardzo prosty, a chleb zawsze się(...)element przy pieczeniu chleba na zakwasie, Chleb razowy orkiszowo-żytni ze słodem i ziarnami na zakwasie Składniki I etapu: 100 g aktywnego zakwasu żytniego 100 g mąki orkiszowej razowej typ 2000 200 g maki żytniej razowej 130 g letniej wody Wszystkie składniki wymieszać dodając tyle wody, aby się utworzyła miękka masa. Przykryć folią spożywczą
Kulinarne przygody Gatityróżyczki 1 łyżka oleju arachidowego 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru 1 drobno posiekana papryczka chili 500 g wieprzowiny (u mnie schab) 2 łyżki mąki kukurydzianej 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego 1/4 szklanki bulionu 1-2 łyżeczki mąki kukurydzianej do sosu 1 łyżka cukru makaron ryżowy lub chiński Wykonanie: Brokuły blanszujemy (zalewamy wrzątkiem) przez minutę(...)odcedzamy na sitku. Mięso kroimy w centymetrowe plastry, a następnie w podłużne paski. Przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy na rozgrzanym oleju, aż się przyrumieni. Dodajemy czosnek, imbir i papryczkę, smażymy 2 minuty. Na patelnię wrzucamy brokuły i smażymy przez 30 sekund. Bulion mieszamy z sosem sojowym, cukrem
Kulinarne przygody Gatitypomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Tarta z jagodami Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm Czas przygotowania: 100 minut Składniki Na ciasto: 250 g mąki pszennej 550 100 g zimnego masła 40 g brązowego cukru szczypta soli 2 jajka Nadzienie: 1/2 szklanki mielonych migdałów 4 łyżki brązowego cukru 2 łyżki mąki 4 łyżki stopionego(...)robocie kuchennym i szybko zagniatamy z nich ciasto. Jeśli nie posiadacie robota czy też malaksera, ciasto zagniatamy na blacie kuchennym, siekając najpierw zimne masło z mąką, a następnie dodając pozostałe składniki. Staramy się jak najdłużej mieszać składniki nożem, tylko na koniec używając rąk, bo kruche ciasto powinno być zagniatane tak, aby masło
Kulinarne przygody Gatityciepło, ale naszła mnie ochota na pizzę. A jak jest ochota, to nie ma innego wyjścia, tylko trzeba odpalać piekarnik. Już drugi raz robię ciasto z mąki mieszanej pszenno- żytniej i muszę przyznać, że bardzo mi się ta zmiana podoba, czyli smakuje. Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść(...)Cook'd i weź udział w konkursie: Pizza pszenno-żytnia ze szpinakiem i fetą Proporcje na 3 placki Czas przygotowania: 160-180 minut Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej chlebowej 300 mąki żytniej 720 2 łyżeczki soli 320 ml ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 6 łyżek oliwy z oliwek EV Na farsz: 100 g sera feta
Kulinarne przygody Gatitymalinami i kajmakiem Proporcje na 8 bułeczek Czas przygotowania: 3 godziny Składniki: Ciasto 50 ml mleka 20 g świeżych drożdży 80 g rozpuszczonego masła 50 g cukru 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 jajko 1 czubata łyżka śmietany 1 jajko do posmarowania ciasta Nadzienie: 1/2 opakowania malin 150 g masy kajmakowej z puszki płatki migdałów Wykonanie(...)ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże i łyżeczkę cukru, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Po tym czasie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut. Ciasto przekładamy na oprószony
Kulinarne przygody Gatitywiśniami Proporcje na 8 bułeczek Czas przygotowania: 3 godziny Składniki: Ciasto 50 ml mleka 20 g świeżych drożdży 80 g rozpuszczonego masła 50 g cukru 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 jajko 1 czubata łyżka śmietany Nadzienie: 5 łyżek konfitury wiśniowo-rabarbarowej z kardamonem 3/4 szklanki wiśni nadwiślanki płatki migdałów Wykonanie: W ciepłym(...)mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże i łyżeczkę cukru, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Po tym czasie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut. Wiśnie drylujemy. Ciasto przekładamy
Kulinarne przygody Gatitymorelami Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm. Czas przygotowania: 80 minut Składniki: 4 jajka 1 kostka do pieczenia Kasia 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia starta skórka z 1 jednej cytryny 700 g moreli cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Ważne : wszystkie składniki powinny mieć temperaturę(...)pokojową. Kostkę do pieczenia Kasia ucieramy w misce na puszystą masę, dodajemy do niej cukier i dalej ucieramy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Gdy cukier lekko się rozpuści dodajemy jedno jajko i pół szklanki mąki cały czas miksując . Gdy składniki się połączą dodajemy kolejne jajko i pół szklanki mąki, etc. aż do wyczerpania się składników. Na koniec
Kulinarne przygody Gatitypolecam zielone gnocchi lub klasyczne . Buraczane gnocchi Czas przygotowania: 30 minut Składniki na 3-4 porcje Składniki: 500 g ugotowanych starych ziemniaków ok. 200 g mąki pszennej 1 jajko szczypta soli 2 łyżki pure z pieczonych buraków Wykonanie: Gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. W dużym garnku gotujemy(...)wodę z dodatkiem łyżeczki soli. Na blat lub stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy ziemniaki, pure z buraków (pure powinno być gęste, w innym wypadku trzeba dodać więcej mąki), jajko i sól. Szybko zagniatamy lekko lepiące się ciasto. W razie potrzeby w trakcie zagniatania podsypujemy mąką. Z ciasta odkrawamy kawałek, formujemy z niego cienki wałeczek
Kulinarne przygody Gatitydodatek cudnie pachnie podczas pieczenia. Normandzki chleb jabłkowy Proporcje na 2 duże bochenki Czas przygotowania wraz z wyrastaniem: 17 godzin Składniki: Levain (zaczyn): 160 g mąki chlebowej 750 100 g wody 30 g aktywnego zakwasu żytniego Ciasto właściwe: 650 g mąki chlebowej 750 90 g mąki pszennej razowej 210 g wody 310 g cydru(...)trzy, tak jak oficjalne pismo. Po upływie 2 godzin ciasto dzielimy na 2 części i z każdej formujemy podłużny lub okrągły bochenek. Koszyki do wyrastania posypujemy obficie mąką i układamy w nich bochenki. Pozostawiamy je tam pod przykryciem na 2 godziny. Piekarnik z umieszczonym w nim kamieniem do pieczenia nagrzewamy do 230 stopni i parujemy. Bochenek przekładamy na łopatkę
Kulinarne przygody Gatitycoś specjalnego i mam nadzieje, że trafiłam dziesiątkę, smaki wyraziste a zarazem delikatne Składniki: ciasto 14 żółtek 8 białek 160 g cukry 160 g mąki uniwersalnej 40 g maki ziemniaczanej 4 łyżki kakaa 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli poncz 80 ml wody cukier wanilinowy 12 łyżeczek cukru 300 ml Whisky(...)nagrzewamy piekarnik na 180 C dół. W misce ubijamy 4 białka z solą i stopniowo dodajemy 7 żółtek z 80 g cukru cały czas ubijając powoli dosypujemy 80 g mąki uniwersalnej, 40 g mąki ziemniaczanej i 2 łyżki kakaa. Biszkopt lubi dużo powietrza dlatego ubijamy ok 5 minut i przelewamy ciasto do formy pieczemy 10 minut, następnie przełączamy piekarnik
Niezły MłynekPyszne ciasto z makiem na każdą okazję, nie tylko na święta. I jeszcze ten krem, delikatny, subtelny, w połączeniu z makiem idealnie pasuje do kawy czy gorącej czekolady. Skladniki: Ciasto makowe: 0,5 kg maku (gotowany i 3 razy mielony) 0,5 kg cukru 16 jajek 2 łyżka miodu 4 łyżki bułki tartej zapach migdałowy Żółtka ubijamy z cukrem(...)puszystą masę. Dodajemy mak, miód, bułkę tartą i na sztywno ubitą pianę. Ciasto przekładamy do prostokątnej formy posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Krem "biała dama": 2 śmietany 30 % 2 serki homogenizowane po 20 dag każdy 3/4 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 2-3 łyżki żelatyny Serki
Salonik smakówUwielbiam za puszysty biszkopt, pyszny krem budyniowy, orzechy, czekoladę, rodzynki, galaretkę i za domową ciemną polewę. Bardzo Wam polecam. Składniki na biszkopt: 6 jaj 180 g cukru 170 g mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na puszystą pianę. Dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się. Dodajemy żółtka(...)ubijamy krótką chwilę. Następnie wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. Formę prostokątną o wymiarach 25 x 36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż, uzyskując dwa blaty. Z jednego
Made By Mom And Son