mąka - 10440 przepisów (strona:83/696)

Bułki pełnoziarniste 142

szybko, pozostaje tylko czekać aż bułeczki sobie urosną i można cieszyć się tymi pysznościami :) Przepis pochodzi ze strony  Filozofia Smaku . Porcja na 6 dużych bułek. Składniki: 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej 230g mąki pszennej łyżeczka soli 15g świeżych drożdży 350ml mleka łyżka oliwy łyżka miodu jajko sezam lub płatki owsiane do posypania Mleko lekko podgrzewamy (nie powinno być gorące(...)Drożdże kruszymy, mieszamy z kilkoma łyżkami mleka i z miodem. Odstawiamy na 15 minut. Obie mąki mieszamy razem. Dodajemy do nich sól, olej, drożdże z mlekiem i zagniatamy ciasto, od czasu do czasu dolewając po trochu resztę mleka. Ciasto powinno ładnie odchodzić od rąk. Jeżeli jest za rzadkie możemy podsypać mąką pszenna, jeśli zbyt suche, możemy dodać więcej mleka

Czerwona Porzeczka
Sernik dyniowy z orzechami 316

oparciu o puree z innej odmiany, więc jego wnętrze nie jest tak intensywnie pomarańczowe. Sernik przygotowałam w tortownicy o średnicy 18cm. Sernik dyniowy z orzechami Składniki: ciasto 65g mąki pszennej 35g masła 30g cukru pudru 1 żółtko 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli masa serowa 500g twarogu trzykrotnie zmielonego 250g puree z dyni 100g cukru 3 jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)łyżeczki cynamonu 2 łyżki (30g) mąki ziemniaczanej polewa orzechowa 75g orzechów włoskich 50g cukru 60g śmietanki słodkiej (30%) 35g masła duża szczypta cynamonu Wykonanie: CIASTO KRUCHE - mąkę przesiać, dodać sól, cukier puder, cynamon oraz zimne masło, składniki razem posiekać - dodać żółtko, wyrobić gładkie ciasto, schłodzić je przez 1 godzinę w lodówce - tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, ciasto rozciągnąć

Smakołyki Bereniki
Chleb lniany na zakwasie 169

Przepis na ten chleb wypatrzyłam u Liski . Troszkę zmodyfikowałam jej przepis, dodając jeszcze otręby. Oto co mi wyszło ! Chleb lniany na zakwasie Składniki zaczynu: 360 g mąki żytniej razowej 290 ml wody 5 łyżek zakwasu Składniki namoczka: 80 g nasion lnu 70 g otrębów żytnich woda Składniki ciasta chlebowego 180 g mąki żytniej 720 360 mąki chlebowej 200 g wody(...)zostawiamy w temperaturze pokojowej na 12-14 godzin. Po tym czasie zaczyn, namoczkę oraz składniki ciasta chlebowego, oprócz soli, mieszamy do połączenia. Ilość użytej wody jest zależna od mąki jakiej użyjemy. Jeśi uważamy, że ciasto jest za twarde, można dodać więcej wody. Zagniecione ciasto zostawiamy na 10  minut, po czym dodajemy sól i wyrabiamy przez 5 minut. Pozostawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem 192

Zaczął się sezon na rabarbar ! Pora więc wypróbować nowy przepis na ciacho znaleziony na blogu  Pozytywne żywienie . Zmodyfikowałam troszkę składniki i dodałam mąkę pszenną razową. Ciasto jest wspaniałe i proste do przygotowania. Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Składniki:  4 jajka 1/2 szklanki cukru 50 g miękkiego masła 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 1 1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki pszennej razowej starta skórka ze sparzonej cytryny 3 łodygi rabarbaru 3 łyżeczki wiórków kokosowych cukier puder do posypania Wykonanie: W misce ucieramy masło ma puch. W innej misce ucieramy jajka z cukrem, aż do rozpuszczenia się cukru. Do masła pomału dodajemy jajka cały czas miksując. Następnie dodajemy jogurt, mąkę,  skórkę, proszek

Kulinarne przygody Gatity
Kopytka, ziemniaczane kluseczki 150

zostało ! Doskonale smakują z każdym sosem, pysze też podsmażane na patelni.   Kopytka, ziemniaczane kluseczki Składniki: 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków ok. 1 szklanki mąki pszennej* 1 jajko 1/2 łyżeczki soli mąka do podsypywania * ilość mąki podaję orientacyjnie. Najlepiej wyczuć samemu, bo używamy różnych gatunków ziemniaków, jedne są bardziej mączne, inne bardziej wodniste. Najprościej zrobić test(...)wodę z łyżeczka soli. Kopytka trzeba formować na bieżąco, bo pozostawione dłuższą chwilę na blacie zaczynają się kleić. Z zagniecionego ciasta odcinamy jeden kawałek, formujemy z niego wałeczek, podsypując mąką. Następnie wałeczek lekko przygniatamy, żeby zrobił się płaski i operując nożem po skosie odcinamy niewielkie kluseczki. Kluski wrzucamy na wrzątek, gotujemy minutę od wypłynięcia. Kopytka możemy  przechowywać

Kulinarne przygody Gatity
Kruchy spód, lekka pianka i borówki 204

białka z produkcji lodów, postanowiłam je dorzucić i zrobić więcej słodkiej pianki. Kruchy spód, lekka pianka i borówki Składniki na ciasto: 1 kostka margaryny 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki cynamonu Składniki na piankę bezową: 8 białek szczypta soli(...)borówek amerykańskich 1,5 szklanki cukru sok z połowy cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Z zimnej margaryny, żółtek, mąki, cukru waniliowego, szczypty soli i proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, resztę do lodówki na około 30 minut. Ciasto z lodówki rozkładamy na natłuszczoną formę, posypujemy kardamonem i cynamonem . Ja piekę w szklanej

Kulinarne przygody Gatity
Chlebki z rozmarynem 139

Chlebki są rewelacyjne zarówno na ciepło jak i na zimno. Można je przechowywać w blaszanym pudełku, żeby nam nie zwilgotniały.     Chlebki z rozmarynem   Składniki: 250 g mąki chlebowej 150 ml letniej wody 15 g świeżych drożdży 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki cukru szczypta soli 2 szczypty słodkiej papryki Dodatkowo: gruba sól morska, rozmaryn olej do posmarowania chlebków(...)mąka ziemniaczana do wałkowania Wykonanie: Z cukru, drożdży, 3 łyżek maki i połowy ciepłej wody przygotowujemy zaczyn.  Miseczkę z zaczynem przykrywamy i odstawiamy do wyrastania. Pozostałą część mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól i paprykę, mieszamy. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn, pozostałą wodę i olej. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką, a następnie wykładamy na blat i zagniatamy. Wyrobione ciasto wkładamy

Kulinarne przygody Gatity
Bagietki na płynnym zakwasie 173

znajdziecie linki do blogów dziewczyn, z którymi wspólnie piekłyśmy bagietki. Bagietki na płynnym zakwasie, czyli wspólne pieczenie Składniki: 280 g letniej wody 480 g dokarmionego zakwasu (na mące żytniej 720) o konsystencji gęstej śmietany 650 g mąki chlebowej* 2 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru * Ilość mąki jest zależna od jej wilgotności, temperatury otoczenia, etc. Najlepiej zacząć od mniejszej(...)ilości, a potem dosypywać w miarę potrzeby.   Wykonanie: W maszynie do chleba umieszczamy po kolei: wodę, sól, cukier, zakwas i mąkę. Nastawiamy na program do wyrabiania ciasta. Po 125 minutach ciasto powinno być już wyrośnięte (czas zależy, od tego jaki model maszyny posiadamy). Ciasto wyjmujemy z maszyny i musimy je delikatnie odgazować, a następnie podzielić

Kulinarne przygody Gatity
Dyniowe ślimaczki drożdżowe 130

przepisem zachwycona ! Serdecznie Wam polecam ! Na pewno wkrótce będzie powtórka, może by jeszcze dodać do nich rodzynek... ? Dyniowe ślimaczki drożdżowe Składniki na około 28 sztuk: Ciasto 500 g mąki 230 g   pieczonej dyni 100 g cukru 30 g świeżych drożdży 80 ml letniego mleka 1 jako 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli Nadzienie: 60 g stopionego(...)masła 100 g brązowego cukru 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kardamonu    Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w mleku z dodatkiem 2 łyżek cukru i 1 łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut. Pieczoną dynię blendujemy. W misce łączymy zaczyn z pozostałymi składnikami na ciasto i wyrabiamy przez 10 minut mikserem. Następnie ciasto przekładamy do natłuszczonej

Kulinarne przygody Gatity
Kruche ciasto z bezą i śliwkami 429

bezą po prostu ułożyłam na kruchym spodzie. Duet beza - śliwka ma moc :-). Kruche ciasto z bezą i śliwkami Składniki na ciasto: 1 kostka masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki cynamonu Składniki na piankę bezową: 8 białek szczypta soli(...)szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 500 g dojrzałych śliwek 3 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 2 łyżki tartej bułki Wykonanie: Z zimnego masła, żółtek, mąki, cukru waniliowego, szczypty soli i proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, resztę do lodówki na około 30 minut. Ciasto z lodówki rozkładamy

Kulinarne przygody Gatity
Chleb młynarza 149

rzadkie, zamiast pięknego bochenka wyjdzie nam płaski berecik ;). Chleb dołączam również do listy  Na zakwasie i na drożdżach . Chleb młynarza (wg. przepisu Renaty Sh.) Składniki: Zaczyn 65 g mąki pszennej chlebowej 45 g wody 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego Ciasto właściwe: 365 g maki pszennej chlebowej* 20 g mąki żytniej razowej 2000 250 g wody 1/2 łyżki soli cały(...)zaczyn *Ostatecznie użyłam więcej mąki, bo ciasto było za rzadkie. Wykonanie: Składniki zaczynu mieszamy dokładnie i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 12 godzin. Następnie wszystkie składniki ciasta właściwego, oprócz soli, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do autolizy na 30 minut. Po tym czasie dodajemy sól i wyrabiamy przez około 10 minut. Renata pisze, że ciasto powinno być luźne, ja trochę przesadziłam

Kulinarne przygody Gatity
Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi 226

uzależniają, jak się człowiek przysiądzie do słoika to koniec :) Inspirację czerpałam z bloga  Kuchnia w zieleni . Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi Składniki: 170 g miękkiego masła 160 g mąki pszennej 90 g cukru 140 g brązowego cukru 1 duże jajko 1 łyżeczka   domowej esencji waniliowej 75 g wiórków kokosowych 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli Wykonanie(...)misce ucieramy na puszystą masę masło z cukrami. Gdy cukier się rozpuści dodajemy jajko, miksujemy, a następnie dodajemy esencję waniliową i wiórki. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z solą i sodą, mieszamy wszystkie składniki. Ciasto będzie kleiste, ale nie należy się tym przejmować.Ciasto na godzinę wkładamy do zamrażalnika. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z zamrażarki i odcinamy kawałek, około

Kulinarne przygody Gatity
Choinki z piernika 182

Chyba muszę je głęboko schować ;-) Choinki z piernika Składniki na około 12 choinek: 230 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka płynnego miodu 1 duże jajko 5 szklanek mąki pszennej (jeśli chcemy, aby pierniki były ciemniejsze odejmujemy 3 łyżki mąki, a w  to  miejsce dajemy kakao) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki  domowej przyprawy(...)piernika szczypta soli Lukier królewski: 4 białka 4 szklanki cukru pudru Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę, przyprawę i sól, mieszamy. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy miód, miksujemy, dodajemy jajko i znowu miksujemy. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy do uzyskania elastycznego ciasta

Kulinarne przygody Gatity
Chleb francuski pieczony w garnku 158

twierdzi Bernika, nie może się nie udać :) Chleb francuski pieczony w garnku Składniki: 30 g świeżych drożdży 1/3 szklanki letniej wody 3 1/2 szklanki mąki pszennej 650 1 1/2 łyżeczki soli 1 1/4 szklanki wody Wykonanie: W sporej misce drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy do nich pół łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia(...)czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy około minutę. Miskę z ciastem przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Następnie ciasto wykładamy na posypany mąką blat i kilkukrotnie składamy w kopertę, po czym formujemy z niego kulę i posypujemy mąką. Na blacie układamy kawałek papieru do pieczenia i na nim kładziemy ciasto. Pozostawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami 232

smakiem. Inspiracja  White plate . Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Składniki: Ciasto 50 ml mleka 20 g świeżych drożdży 80 g rozpuszczonego masła 50 g cukru 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 jajko 1 łyżeczka   domowej esencji waniliowej 1 czubata łyżka śmietany 1 jajko do posmarowania ciasta Nadzienie: 3 małe jabłka 150 g masy(...)kajmakowej z puszki płatki migdałów Wykonanie: W ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże i  łyżeczkę cukru, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Po tym czasie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia

Kulinarne przygody Gatity