mąka - 10440 przepisów (strona:80/696)

BUŁECZKI CEBULOWE 116

tylko 3/4)1 duża łyżka suchych drożdży (12 g) lub 24 g świeżych3 średnie cebule, (drobniutko pokrojone i podsmażone, mogą być zmielone-ja starłam na oczkach)5,5 szklanki mąki pszennejDodatkowo:1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowaniaWykonanie:Cebulę zetrzeć na oczkach, podsmażyć na maśle, wystudzić.Wymieszać mleko, wodę, cukier, sól i roztopione masło. Drożdże wymieszać z mąką(...)świeżych zrobić wcześniej rozczyn, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia), umieścić w dużej misce, dodać płynne produkty i cebulkę. Zagnieść ciasto gładkie i elastyczne, w razie potrzeby dosypać więcej mąki. Odstawić przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Ja korzystam zawsze z piekarnika włączonego na minimum, gdyż w kuchni nie mam zbyt ciepło.Kiedy ciasto podwoi objętość,wyjąć je, wyrobić

Walijskie Pichcenie
Rogale marcińskie 1365

powtórzenia , owijamy ciasto w folię i wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed robieniem rogalików należy ciasto wyjąć ok. 30 minut wcześniej.  Składniki na nadzienie: 350 g białego maku ( miałam 200 g Skworcu ) 100 g masy marcepanowej ( dałam 150 g ) 3/4 szklanki cukru pudru 150 g orzechów włoskich 100 g blanszowanych migdałów  70 g suszonych(...)suszonych daktyli bez pestek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki gęstej śmietany ( dałam 12 % ) 2 białka 5 podłużnych biszkoptów Wykonanie: W oddzielnych miseczkach nasypać mak, orzechy włoskie, daktyle i figi .  Zalać gorąco wodą i doczekać 30 minut. Następnie odcedzić na sitku o małych oczkach. Mak, orzechy figi , daktyle i migdały mielimy 2 razy. Masę marcepanową ucieramy z cukrem

Słodkości i nie tylko
Chleb wiejski na zakwasie 143

uzyskać konsystencję gęstej śmietany 1 łyżeczka soli Wykonanie:  Szklankę mąki wymieszać z letnią wodą, odstawić na dobę  w ciepłe miejsce. Po dobie dodajemy znowu  pół szklanki maki,  wodę i dobrze mieszamy, żeby napowietrzyć. Odstawiamy na dobę. Następnego dnia znowu dodajemy trochę maki i wody  i znowu dobrze mieszamy.  Taki zakwas powstaje  w chłodne(...)krócej. Tak przygotowany zakwas dodajemy do ciasta chlebowego. Po wyrobieniu odkładamy trochę do słoiczka i mamy na następne pieczenie, trzymając w lodówce. Składniki na chleb zakwas 1/2 kg maki pszennej  1/2 kg maki żytniej 1/2 mąki graham z orkiszem szklanka ciepłej wody 2 łyżki słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego 1 łyżka soli Wykonanie Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy

W kuchennym oknie Ewy
Rogale marcińskie (świętomarcińskie) 201

szklanki mąki pszennej, 3 łyżki białego cukru,3 łyżki masła + 200g do wałkowania ciasta, szczypta soli.Nadzienie: 100 g masy marcepanowe, 3/4 szklanki cukru pudru,350 g białego maku, 150 g orzechów włoskich,100 g migdałów Piątnica,70 g suszonych daktyli bez pestek70 g suszonych fig, 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany,2 białka,4 podłużne biszkopty(...)godzinę. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć w folię i włożyć do lodówki na na całą noc.Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików.Nadzienie:Mak, figi i orzechy sparzyć gorącą wodą. Po 30 minutach, odcedzamy.  Mak, orzechy, figi, daktyle i migdały dwukrotnie przepuścić przez maszynkę z drobnym sitem. Masę marcepanową rozcieramy mikserem z cukrem

Aga w kuchni
Domowe sushi, czyli jak samemu zrobić sushi w domu 278

który jest krótko ziarnisty i po odpowiednim ugotowaniu klejący. Przygotowując sushi dla dwóch osób, szklanka (250 g) ryżu jest wystarczająca. Dla porównania ostatnio przygotowywaliśmy "ucztę" dla pięciu dorosłych, spragnionych maków osób, do której ugotowałam 3 szklanki ryżu (750 g). Taka ilość okazała się niemożliwa do przejedzenia jednego wieczora, ale nie ma tego złego, nadwyżką się podzieliliśmy i spożyliśmy nazajutrz :) Zatem(...)pokrójmy rybę. Z ogórka wykrajamy gniazdo nasienne, a pozostały miąższ kroimy na drobniutkie paseczki. Gdy już wszystko mamy przygotowane, a ryż ostygł, przystępujemy do części kulminacyjnej czyli zawijania maków :) W tym celu potrzebujemy naczynie z zimną wodą, w którym będziemy moczyć ręce przed sięgnięciem po ryż (dzięki temu nie będzie się on aż tak lepił do rąk) oraz bambusową matę

Taste Of My Day
Przepis na idealne pierogi..... 427

poparzenia. Farsz, jaki chcecie, u mnie kasza gryczana i mięso Składniki -kasza gryczana w woreczkach -mięso – szynka płuca i serce cebula pieprz ziołowy Skworcu sól bulionetka Składniki na ciasto -mąka pszenna -wrzatek -olej -sol Najpierw przygotujemy farsz. Usmaż cebulę na złoty kolor. Ugotuj kaszę. Następnie ugotuj osobno szynkę i osobno płuca z sercem. Zmiel mięso w maszynce do mięsa. Chłodne(...)Wymieszaj. Rozpuść bulionetkę lub kostke rosolową , dodaj do całości. Wymieszaj, skontroluj i ustaw swój smak. Odstaw farsz. Ja użyłam brytfanny Toscana.  O NIEJ TUTAJ Teraz robimy idelane ciasto! Mąkę oraz olej mieszamy drewnianymi łyżkami w dużej misie.  Dolewamy wrzątek i robimy "ciepłą kluchę " Mąka ma być jakby sparzona. Następnie dosypujemy mąki "na oko" i ciagle mieszamy łyżką, bądz

Z Kuchni Do Kuchni
Pierogi ruskie 293

miękkie, tylko farsz mogłam mocniej doprawić, ale jak na pierwsze spotkanie z pierogami, to myślę, że daliśmy radę :) Wyszło mi około 60-70 pierogów. Składniki: Ciasto: 300g mąki (podobno są specjalne do pierogów, ale ja użyłam pszennej) szklanka mocno ciepłej wody jajko  Farsz: 0,5kg ziemniaków 300g białego sera sól pieprz czarny cebula Ziemniaki obieramy, gotujemy, aż będą miękkie(...)mielimy też ser i cebulkę. Ja ją rozdrobniłam blenderem. Cebulkę i ser dodajemy do ziemniaków i wszystko razem dokładnie mieszamy za pomocą widelca. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Do mąki wbijamy jajko i porcjami wlewamy wodę, próbując zagnieść ciasto. Jeśli się "nie klei" dodajemy wody, jeśli jest za rzadkie- mąki.  I tak, zagniatamy, aż otrzymamy jednolitą masę, konsystencji ciasta

Czerwona Porzeczka
Muffinki z batata (bez glutenu, mleka i jajek) 482

szukałam. Jestem tak nim zachwycona, że mam zamiar wykorzystać tą recepturę do upieczenia tortu - bardzo przypomina biszkopt.    Składniki: batat (słodki ziemniak) 400 g jabłko 1 duża szt mąka bezglutenowa (Mix it Schar) 350 g olej 4 łyżki proszek do pieczenia bezglutenowy  1 łyżeczka cukier puder 2/3 szklanki cukier waniliowy 2 łyżeczki cynamon (niekoniecznie) 1/3 łyżeczki Przygotowanie: Batata(...)około 30 minut) Po ugotowaniu obrać i zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne i zmiksować razem z batatem. Dodać cukier, olej, cynamon i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ilość mąki uzależniona jest od wielkości i stopnia wilgotności batata i jabłka, dosypywać mąkę aż do uzyskania dość gęstej konsystencji (jak gęsta śmietana lub jogurt

głodny alergik
Chleb z ziarnami 176

Składniki:  7 dag drożdży Łyżka cukru 750 ml letniej wody 1 kg mąki pszennej 7 łyżek płatków owsianych górskich Łyżka kminku lub czarnuszki 2 łyżeczki soli 2 łyżki wody 2 łyżki mąki Ziarno sezamowe do posypania Z drożdży ,cukru, wody i mąki przygotuj rozczyn i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .Mąkę przesiej do miski , dodaj płatki owsiane ,kminek

Anioły w kuchni
Chleb z dynią i ziołami 129

Składniki; 10 dag drożdży , łyżeczka cukru , 700 ml ciepłej wody 30 dag mąki żytniej ,1kg mąki pszennej  ½ szklanki otrębów pszennych 2 łyżki suszonej Bazyli ,łyżeczka soli Szklanka startego miąższu z dyni 2-3 łyżki oliwy Wykonanie: Drożdże rozetrzyj z cukrem , rozpuść w 8 łyżkach wody i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .W dużej misce wymieszaj(...)obie mąki z otrębami pszennymi , bazylią i solą .Dodaj drożdże ,startą dynię i oliwę .Wodę dolewaj małymi partiami .Ciasto odstaw na pół godziny żeby urosło .Ręce posmaruj olejem i wyjmij ciasto na posypaną mąką stolnicę aby opadło .Podzielna pól i wygniatając na połówki uformuj dwa chleby .wierzch można posypać Pestami dyni .Piecz godzinę w piekarniku w temperaturze 200 stopni .Przełóż

Anioły w kuchni
Bezglutenowy tort cytrynowo - bananowy (bez glutenu, mleka i jajek) 216

Lekki tort z pianką z cytrynowej galaretki i  bananów.  Składniki: Ciasto:margaryna bezmleczna  100 g mąka bezglutenowa mix uniwersalny (lub na ciasto biszkoptowe) 1 szklanka mąka ryżowa 1 szklanka mąka kukurydziana 0,5 szklanki cukier puder 0,5 szklanki mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 1,5 szklanki proszek do pieczenia  2 łyżeczki otarta skórka(...)szklanki banany  2 szt galaretka cytrynowa 1 torebka żelatyna  1 łyżka Przygotowanie: Ciasto: Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.  Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito do miski z utartą margaryną.  Dodać mleko, aromat.  Wymieszać łyżką/szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach. Gdy składniki połączą się

głodny alergik
97.Jabłka lecą z drzew, czyli jesienna, pijana szarlotka z różaną konfiturą 197

gotując do momentu zgęstnienia (chwilę). Jabłka odstawiamy na bok do ostygnięcia i przygotowujemy ciasto. Składniki na ciasto 200 g serka waniliowego homogenizowanego ok. 3/4 szklanki cukru pudru 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła (w temperaturze pokojowej) Dodatkowo 1 jajo (do posmarowania wierzchu ciasta) ok. 2 łyżki konfitury z róży(...)domowa) Przygotowanie Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiewamy do miski, dodajemy serek mieszamy łyżką. Dodajemy pokrojone drobno masło i zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto. Gdy ciasto będzie zbyt klejące należy dodać odrobinę mąki. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy ciasto (niezbyt cienko) i wykładamy nim tortownicę- dno, a także brzegi. Smarujemy

Symfonia Smaków
Tort Ambasador 164

robiłam Ambasadora i jestem zachwycona smakiem. Jest wykwintny, elegancki i rozpływa się w ustach :)Ciasto - biszkopt na tortownicę 26-28 cm : 4 jaja 1/2 szk cukru kryształu 1/2 szk mąki pszennej  płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, dodać cukier i miksować do prawie zupełnego rozpuszczenia. Dodać żółtka - wymieszać, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować(...)wystygnięcia. Krem: 40 dag masła 1 szk cukru kryształu 600 ml mleka 5 żółtek budyń śmietankowy lub waniliowy cukier waniliowy lub cukier z naturalną wanilią od www.owocowyraj.eu 2 łyżki mąki pszennej 2 kieliszki spirytusu lub amaretto 4 łyżki dobrego gorzkiego kakao 7-10 dag dobrej gorzkiej czekolady 10 dag rodzynek 10 dag orzechów  1 puszka ananasów  Sprawdzone bakalie

Apetyczna babeczka
Puszysty chlebek zawijany z bazylią 108

Pieczenie chleba to ostatnio moja pasja,dziś aromatyczny chleb z bazylią….Składniki; 4 dag świeżych drożdży  300 ml mleka łyżeczka cukru  50 dag mąki pszennej  łyżeczka soli  duży pęczek świeżej bazylii lub w zastępstwie opakowanie suszonej od www.skworcu.com.pl2 łyżki oliwy  jajko łyżka mleka 2 łyżki otrębów pszennych Drożdże rozkrusz i rozmieszaj(...)ciepłego mleka, cukrem i łyżką mąki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę wymieszaj z pozostałym ciepłym mlekiem,(zostaw łyżkę mleka), solą i wyrośniętym rozczynem. Wyrób jednolite, gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Ciasto ponownie wyrób i odstaw do wyrośnięcia. Bazylie dokładnie opłucz, osusz, oberwij listki, posiekaj i zmiksuj z oliwą z oliwek. Ciasto wyrób, podziel

Apetyczna babeczka
Afrykańczyk 170

Afrykańczyk jest pyszny, zdecydowanie ścisła czołówka moich ulubionych ciast! Mak znajdziecie na stronie www. Skworcu.com.pl.Ciasto makowe: 15 dag margaryny  8 jaj 20 dag cukru pudru 10 dag płynnego miodu 1 mała łyżeczka kakao 30 dag maku 4 płaskie mąki pszennej 1 łyżeczka sody Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po 1 żółtku, miód, mąkę, sodę oraz sparzony i zmielony(...)mak. Na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek. Upiec 2 placki w tem 170 C przez ok. 25-30 minut.Placek biały: 6 białek 1 szklanka cukru kryształu  1/2 szklanki maki pszennej 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem, dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ocet

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania