mąka - 10440 przepisów (strona:71/696)

Oczy Carycy . 57942

Zapraszam :)       Składniki na ciasto jasne : 6 białek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 210 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżka octu 100 ml oleju Ciasto ciemne : 6 żółtek  2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 86 g mąki tortowej 2 łyżki kakao 100 ml oleju 2 łyżeczki proszku(...)tabliczki czekolady 2 łyżki śmietanki  Mała paczuszka biszkoptów Wykonanie ciasta jasnego : Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym , następnie dodać olej i ocet delikatnie wymieszać, następnie stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia , wymieszać. Wykonanie ciasta ciemnego : Żółtka utrzeć z jajkami , cukrem i cukrem waniliowym . Następnie dodać olej i wymieszać. Następnie stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem i kakao

Sama słodycz i szczypta chili
Biszkoptowo-makowe z wiśniową pianką 134

ciasto, nie za słodkie, takie w sam raz. Moje wykonanie na podstawie przepisu Siostry Anastazji z moimi zmianami. Składniki: Biszkopt: 2 jajka 8 żółtek 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt makowy: 8 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 5 łyżek sypkiego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Pianka: 800 ml śmietany(...)galaretki wiśniowe 4 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Następnie dodać mąkę z proszkiem i zmiksować na najniższych obrotach. Wylać na blaszkę 22x37 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 30 min w 180 stopniach. Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty. 2. Biszkopt makowy: Białka

Na Ciasteczkowych Papierach
szarlotkowy pleśniak 161

też w cieście. A jeżeli w cieście, prócz jabłek, znajdzie się puszysta bezowa masa, to i radość z takiego deseru, będzie podwójna . składniki 400 g miękkich jabłek 300 g mąki 2/3 kostki masła 2/3 szklanki cukru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczeni  2 łyżki mąki ziemniaczanej sposób przygotowania W misce z mąki, masła czterech żółtek i trzech łyżek(...)gorącą jabłkową masę, do tortownicy, na wypieczony spód ciasta. Następnie, łopatką wyrównujemy górę jabłkowej warstwy. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę, dodając do nich ( stopniowo) pozostały cukier, oraz mąkę ziemniaczaną. Ubitą masę przelewamy do tortownicy na ułożone jabłka. Wyjmujemy z zamrażarki kulę ciasta i trzemy ją na tarce,  o dużych oczkach. Startą masą posypujemy nasze ciasto, wyrównujemy powierzchnię

Miód i pieprz
Ciasto cytrynowe z jagodami 211

znajomych . Pyszne cytrynowe ciasto z jagodami . Pachnie cytrynką .       Składniki na ciasto cytrynowe z jagodami : Miękkie masło, 200 g jajka, 4 szt. cukier  200 g Mąka pszenna, 200 g mąka ziemniaczana, 180 g proszek do pieczenia, 1 łyżeczka sok z cytryny skórka z cytryny    Dodatkowo: jagody mrożone 3 garście    Wykonanie ciasta cytrynowego(...)jagodami:   Do misy dodajemy 4 jaja , wsypujemy cukier i miksujemy na puch . Dodajemy przesiane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia . Wyparzamy cytrynkę , osuszamy ręcznikiem  i ścieramy na tarce skórkę z cytryny , oraz wyciskamy sok , dodajemy do ciasta . Dodajemy miękkie masło i miksujemy. Wykładamy formę do babki papierem do pieczenia i przelewamy połowę ciasta . Jagody obsypujemy mąką i kładziemy

Różowa kuchnia
Drożdżówki z wiśniami 278

kefiru lub jogurtu; 250 ml mleka; 1 łyżka soli; 2-3 łyżki cukru; 2 żółtka; 1 cukier waniliowy (8g); 70g świeżych drożdży (lub 2 op.drożdży suszonych); 1 kg mąki pszennej; Drożdże rozpuścić w ciepłym (nie gorącym!) mleku, dodać 1 łyżkę cukru, wymieszać i odstawić na bok, by zaczęły pracować i lekko podrosły. W misce wymieszać olej, kefir lub jogurt(...)sól, cukier, cukier waniliowy i żółtka. Dodać rozczyn i ponownie wszystkie składniki wymieszać. Następnie dodać przesianą przez sito mąkę (trochę zostawić do podsypania na stolnicę) i zarobić ciasto. Zarobione ciasto wyłożyć na posypaną resztą mąki stolnicę i dobrze je wyrobić na gładkie i lśniące. Dobrze wyrobione ciasto drożdżowe nie klei się do rąk. Gotowe ciasto odłożyć do miski, przykryć ściereczką

In my kitchen
Tort Chałwowe-Karmelove 115

herbatnikami i kakaem, wykończenie to barwiony na czerwono karmel. Smak jest po prostu obłędny, jeżeli lubicie nieprzesłodzone ciasta to zapraszam. Do przygotowania biszkoptu potrzeba nam: 8 jajek 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru 1 laska wanilii  Do przygotowania kremu chałwowego: 400 g chałwy 1/2 kostki masła  1 serek mascarpone (200g lub 250g(...)łyżki kakao oraz 1,5 szklanki cukru i kilka kropel czerwonego barwnika, do przygotowania karmelu. Na początku oddzielamy białka od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę z  cukrem. Mąki mieszamy razem i przesiewamy do ubitej na sztywno piany z białek, dodajemy żółtka oraz wyskrobane nożem ziarenka z laski wanilii. Dokładnie mieszamy wszystko, na niskich obrotach miksera. Tak przygotowane ciasto

Kuba Gotuje
Biszkopt z imbirowymi jabłkami 106

jeszcze samemu upiec. Tak więc podpatrzony wczoraj w telewizji i oczywiście zmodyfikowany przeze mnie przepis na jabłka pod biszkoptem. Do przygotowania ciasta potrzeba nam: 5 jajek 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5-6 łyżek cukru 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Na jabłkowy spód ciasta potrzebne są: 2-3 cm imbiru 1 łyżeczka cynamonu(...)ręka mieszamy jabłka. Biszkopt, czyli białka ubijamy na sztywną pianę, zaczynając na odrobinie soli potem dodajemy stopniowo po łyżce cukru, do sztywnej piany kolejno dodajemy żółtka podczas miksowania, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, na sam koniec dodajemy do ciasta miód i delikatnie już mieszamy ciasto mikserem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i lekko podsypujemy spód mąką lub cukrem pudrem

Kuba Gotuje
Rogaliki z dyniowego ciasta drożdżowego z powidłami śliwkowymi. 182

upiekłam z niego rogaliki i dziś chciałam je Wam zaprezentować. Mam nadzieję, że się skusicie :) Składniki na rogaliki z dyniowego ciasta drożdżowego z powidłami śliwkowymi: 350 g mąki tortowej 20 g świeżych drożdży 1/4 szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki  puree z dyni 1 żółtko z dużego jajka 3-4 łyżki  domowego cukru waniliowego(...)cukru szczypta soli 50 g roztopionego masła powidła śliwkowe      Mąkę przesiewamy do sporej miski i robimy w niej wgłębienie. Drożdże rozcieramy z 1 łyżeczką cukru w ciepłym mleku i całość wlewamy do mąki. Miskę przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na 10 minut, żeby rozczyn podwoił objętość. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy puree z dyni, żółtko, cukier waniliowy, sól

Rozpustne gotowanie
Gnocchi buraczkowe 237

się je w różne kształty, od tradycyjnego kopytkowego, po nieco bardziej płaskie i większe kluski z odznaczonym na nich widelcem. 2-3 małe buraczki ok. 250g ziemniaków ok. 70g mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko do podania: oliwa z oliwek 1 ząbek czosnku sok z  cytryny sól szczypiorek Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, pozostawiamy do przestudzenia. Przeciskamy przez(...)było grudek. Buraczki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy ze skóry. Ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach i dodajemy do ziemniaków. Do warzyw wbijamy jajko i mieszając dosypujemy mąkę ziemniaczaną. W zależności od tego, jaki gatunek ziemniaków wybraliśmy, takiej ilości mąki pszennej będzie potrzebować ciasto. Jednak najważniejszą sprawą jest, by nie wyrabiać go zbyt długo. Powinno być gładkie

Kuchenna Kontrrewolucya
Drożdżowe ciasto karmelowe z malinami i kruszonką 134

smaku, bo z nutą karmelu. Upiekłam je z ostatnich tegorocznych malin, które przykryłam kruszonką. Bardzo polecam! Składniki: ok. 300 dag malin 2/3 szklanki brązowego cukru ok. 4 szklanek mąki 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 szklanka słodkiej śmietanki (użyłam 18%, ale może być 12%) 4 dag drożdży, w temperaturze pokojowej 50 g masła, stopionego, lekko ciepłego 3 jajka, w temperaturze pokojowej(...)szczypta soli Kruszonka: 3 łyżki mielonych migdałów, 5 łyżek mąki, 4 łyżki brązowego cukru, 4 łyżki stopionego masła Wszystkie składniki kruszonki połączyć ze sobą, wstawić do lodówki. Jajka i drożdże wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ogrzały. Ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami mąki, pokruszonymi drożdżami i 1 łyżeczką cukru. Przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia

Czerwień i błękit
Tarta z gruszkami i polewą jogurtową 213

lekką tartę z gruszkami, na cieście drożdżowym. Bardzo delikatne ciasto, soczyste owoce i pyszna polewa jogurtowa. Najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepła, taką Wam polecam :) Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka suchych drożdży 1 jajko 125 ml ciepłego mleka 25 g stopionego masła + 2-3 gruszki 2/3 szklanki jogurtu greckiego 2 łyżki(...)cukru Mąkę połączyć z solą, drożdżami i cukrem. Do mąki dodać pozostałe składniki zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut. Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Jogurt grecki wymieszać z cukrem, odłożyć. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, a następnie rozwałkować. Formę do tarty o średnicy 26 cm natłuścić i oprószyć

Domowa cukiernia Ewy
Orzechowiec II 267

ciasto, proste w wykonaniu, smakowite, miodowo-karmelowe z chrupiącymi orzechami, no i ten budyń dodający mu wilgoci i kruchości z każdym dniem czyniąc go smaczniejszym..... Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 0,5 kostki margaryny 2 łyżki mleka 2 jajka 2 łyżki miodu 3 łyżeczki sody Masa budyniowa 3 szklanki mleka 0,5 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)łyżki mąki pszennej 1,5 kostki margaryny 3 cukry waniliowe Karmel orzechowy 2 łyżki cukru 2 łyżki margaryny 3 łyżki miodu 25 dag orzechów włoskich Wykonanie: Składniki na ciasto łączymy ze sobą dokładnie i zagniatamy ciasto jak na pierogi. Dzielimy ciasto na dwie części. Pierwszą część ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem,  pieczemy w temperaturze 180 stopni C. przez

kgwjanczewo
Twarogowe pączusie 1890

uwielbiają smażone przekąski na słodko. Pączusie przed podaniem posypcie cukrem pudrem :) Składniki na 1 duży talerz (dla 2-3 osób): 1 kostka twarogu półtłustego (250 g) 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 4 łyżki zwykłego cukru 2,5 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego* 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 jajka szczypta soli olej(...)smażenia     Do miski wsypać mąkę, sodę, cukier zwykły i waniliowy, wbić jajka, dodać pokruszony twaróg, śmietanę i wlać ekstrakt waniliowy. Za pomocą miksera składniki połączyć ze sobą. Powstanie gęsta i dosyć lepka masa. Przełożyć ją na posypany mąką blat. Wyrobić ciasto, lekko podsypując mąką. Podzielić na 2 części. Rozwałkować na 1,5 cm grubości. Za pomocą kieliszka wyciąć

Ugotować
śliwkowe kruche ciasto z pleśnią 105

wszystko i on dobiega powoli do końca. Spieszmy się więc, by udało nam się zrobić jeszcze teraz, kruche ciasto ze świeżymi śliwkami. składniki 400 g śliwek 300 g mąki 2/3 kostki masła 2/3 szklanki cukru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia  2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao sposób przygotowania W misce z mąki, masła, czterech żółtek(...)czasie śliwki  kroimy w ćwiartki, wyjmujemy z nich pestki i układamy na wypieczonym spodzie ciasta. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę, dodając do nich ( stopniowo) pozostały cukier, oraz mąkę ziemniaczaną. Ubitą masę przelewamy do tortownicy na ułożone ćwiartki śliwek. Z zamrażarki wyjmujemy kulę ciasta i trzemy ją na tarce,  o dużych oczkach. Startą masą posypujemy nasze ciasto, wyrównujemy

Miód i pieprz
Szarlotka z lodami i bitą śmietaną 213

temat. Fakt – jabłecznik może być szarlotką, ale nie każda szarlotka może być jabłecznikiem (tylko ta z jabłkami). Szarlotka z lodami i bitą śmietaną. Składniki na ciasto półkruche: - 500 g mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g masła - 2 żółtka - 1 łyżka kwaśniej śmietany - 1 – 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: - ok.2(...)łyżeczki cynamonu Dodatkowo: - cukier puder do oprószenia - lody waniliowe (kupiłam) - bita śmietana (ubiłam z odrobiną czerwonego barwnika) Ciasto zagniatamy dzień przed pieczeniem szarlotki. Ja zawsze zagniatam z 1 kg mąki, zużywam połowę, a drugą zamrażam i wykorzystuję do następnego wypieku. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy

mojewypiekiinietylko