mąka - 10440 przepisów (strona:76/696)

Babka cytrynowa wilgotna 198

można znaleźć w lewym bocznym pasku! Babka cytrynowa Nasza babka polana obficie lukrem. Składniki : 4 jajka  ¾ szklanki cukru ( ½ szklanki cukru do żółtek, ¼ szklanki cukru do białek) 1 szklanka mąki ( 5 łyżek pszennej, 3 łyżki kartoflanej) 1 cytryna ( oparzyć i zetrzeć skórkę na tarce) 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 200 g margaryny Pół łyżeczki cukru waniliowego Bułka tarta Lukier(...)białka na sztywno). B. Margarynę rozpuszczamy na wolnym ogniu w garczku i zostawiamy do ostygnięcia. C. Do ubitych żółtek dodajemy sok z jednej cytryny, skórkę startą z cytryny, mąkę z proszkiem do pieczenia na całość wlewamy margarynę i miksujemy na jednolita masę około 10 min. D. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka, cukier waniliowy i miksujemy dokładnie około

Sprawdzone przepisy kulinarne
Lemon 'n' ricotta Bar 209

Ciasto: 1,25 kubka mąki 0,5 kubka cukru 1 filiżanka mąki   kukurydzianej 1 łyżka soku z cytryny 12 łyżek masła szczypta soli Nadzienie: 1 op serka typu ricotta 4 duże jajka 1 kubek cukru 3 łyżki mąki 2 łyżki skórki z cytryny 2/3 szklanki soku z cytryny z 3 do 4 dużych cytryn 1/4 łyżeczki soli Przygotowanie: Piec(...)lekkiego zarumienienia, około 20 minut.  Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z cukrem na puszystą masę, z białek ubijamy pianę, do żółtek dokładamy ricottę, skórkę z cytryny i mąkę, a następnie mieszamy ze skórką i sokiem z cytryny i delikatnie dokładamy pianę z białek.  Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 120 stopni. Wlewamy krem pieczemy jeszcze około 30 minut

Luźna Kuchnia
Drożdżówki Z Herbatą Matcha, Konfiturą Figową i Malinami 138

genialnie, dla mojego małego "Ramseya" (czyt. syna)  niestety. Smak pochwalił, ale skrytykował kolor i użył porównania, którego tutaj nie użyję :) Mnie się podobają, a co! :) Składniki: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 1/3 szklanki cukru 2 jajka 1/2 łyżeczki soli 70 g masła roztopionego 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego 2 płaskie łyżki herbaty Matcha Dodatkowo: konfitura figowa(...)garść malin, mogą być mrożone cukier perlisty Wykonanie: Do mniejszej miseczki wsypałam cukier, wkruszyłam drożdże, wlałam ciepłe mleko i wszystko dokładnie wymieszałam, na końcu dodałam 100 g mąki, wymieszałam i rozczyn przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypałam sól, przesiałam mąkę, herbatę Matcha i wymieszałam wszystko. Kiedy rozczyn podwoił swoją objętość wlałam go do mąki, dodałam roztrzepane

Blondynka Gotuje
Zaplątane bułeczki 78

Dziś prosto na śniadanie serwujemy świeże, pachnące, zaplątane bułeczki. Zwykłe wydawałoby się pieczywo pszenno - żytnie, a jednak w nietypowym kształcie. Zaplątane bułeczki SKŁADNIKI: 190g mąki pszennej 60 g mąki żytniej pełnoziarnistej 40 ml oliwy 20 g świeżych drożdży 50 ml letniego mleka 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 1 żółtko 1 łyżka mleka łyżka zarodków pszennych Drożdże pokruszyć i włożyć(...)kubka. Zalać letnim mlekiem, dodać cukier i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W misce wymieszać ze sobą 2 rodzaje mąki z solą. Dodać drożdże i wyrabiać ciasto, ewentualnie można dolać odrobinę mleka jeśli ciasto nie chce się lepić. Na koniec dodać oliwę i wyrabiać, aż ciasto będzie zwarte i gładkie. Gotowe

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - piernikowe choinki 162

później, o ile oczywiście do Świąt dotrzymają, bo czując ich zapach i próbując raz ich smaku ciężko się oprzeć żeby nie chrupać... Piernikowe choinki SKŁADNIKI na pierniczki: 1100 g mąki pszennej + do podsypania 800 g miodu prawdziwego 200 g cukru pudru 300 g masła 2 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g przyprawy do piernika(...)łyżeczki kakao SKŁADNIKI na lukier 2białka 2,5 szklanki cukru pudru szczypta soli DODATKOWO: cukrowe ozdoby, perełki, kolorowy cukier Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę, dodać cukier puder, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, przyprawy do piernika i kakao - suche składniki wymieszać. Miód podgrzewamy, masło roztapiamy i studzimy. Do mąki dodajemy jajka oraz ostudzone masło i miód - zagniatamy ciasto.  Ciasto dzielimy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - babka herbaciana 134

pyszna. Babka, którą dziś proponuję jest miękka i puszysta, z rodzynkami w środku, a na zewnątrz chrupiącymi migdałami i oblana słodkim lukrem z mascarpone. Babka herbaciana SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 100 g cukru 80 g masła 2 żółtka jajek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia garść rodzynek 2 saszetki herbaty smakowej (u mnie mieszanka Winter Time) 2 łyżki płatków(...)kostki czekolady gorzkiej cukrowe perełki do dekoracji  PRZYGOTOWANIE: Dwie saszetki herbaty zalewamy szklanką wody i zaparzamy. Masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy żółtka. Rodzynki mieszamy z łyżką mąki. Resztę mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masła naprzemiennie wsypując mąkę i wlewając ostudzoną herbatę i cały czas miksujemy. Gdy ciasto będzie gładkie dodajemy rodzynki i mieszamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie Środy - Leśny mech z owocami granatu 321

słodkich wypiekach można "przemycić" szpinak :) Sami oceńcie jak wygląda i koniecznie skuście się by je przygotować ... będziecie zadowoleni. Leśny mech z owocami granatu  SKŁADNIKI: 1 ½ szklanki mąki krupczatki ¾ szklanki mąki tortowej 3 jajka 1 szklanka cukru białego 1 1/3 szklanki oleju  2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia 450 g szpinaku mrożonego 350 ml śmietany(...)łyżki cukru pudru 1 owoc granatu   PRZYGOTOWANIE: Szpinak przekładamy na sito i dokładnie odsączamy. Do miski wbijamy jajka, ucieramy je dodając cukier i cukier waniliowy, następnie dodajemy mąkę krupczatkę oraz przesianą mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy olej i mieszamy.  Na koniec dodajemy szpinak i całość dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wielkanocna babka majonezowa 297

takie babki robię głównie na Wielkanoc. Wielkanocna babka majonezowa SKŁADNIKI: 4 jajka 4 duże czubate łyżki majonezu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 niepełna szklanka cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli 1 płaska łyżka kakao 2 łyżki maku dowolne polewy i dekoracje Przygotowanie:   Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je z solą na sztywną(...)pianę. Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy majonez i dalej ucieramy (miksujemy). Mąki mieszamy ze sobą i z proszkiem do pieczenia. Mąki dodajemy stopniowo do jajek i miksujemy do uzyskania gęstej jednolitej konsystencji. Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką. Masę dzielimy na trzy części, do pierwszej dodajemy kakao, do drugiej mak, a trzecią zostawiamy czystą. Przekładamy do foremki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Wielkanocna babka cytrynowa 335

jeszcze dodatkowo podaję ją ozdobioną cytrynami w lukrze. W związku z tym słodycz przeplata się w niej z kwaskowatą nutą. Wielkanocna babka cytrynowa Składniki: 1 i 1/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g margaryny 1 łyżeczka cukru wanilinowego 180 ml mleka szczypta soli 2 cytryny cukier puder(...)białka od żółtek i ubić je z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym , skórką startą z cytryny i połową soku z cytryny. Obie mąki pomieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do miksera z żółtkami mleko, mąkę oraz roztopioną margarynę. Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję dodać białka i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zapiekanka naleśnikowa z parówkami w sosie beszamelowym 271

czasu, nie jest ona pracochłonna, a z pewnością znajdzie wielu zwolenników.   Zapiekanka naleśnikowa z parówkami w sosie beszamelowym SKŁADNIKI : Ciasto na naleśniki: 300 ml mleka 1 szklanka mąki 1 jajko 1 łyżka oleju szczypta soli Sos beszamelowy: 250 ml mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżki tartego(...)parówki 4 plastry szynki ogonówki 2 łyżki tartego sera 3 łyżki bułki tartej 4-6 pomidorków koktajlowych szczypior do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Przygotowujemy naleśniki. Do miski wlewamy mleko, dodajemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy sól i olej i mieszamy do momentu aż nie będzie grudek.  Z ciasta smażymy naleśniki - pieczemy z jednej strony.  Parówki owijamy szynką. Następnie zawijamy je naleśnikami

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Tort brzoskwiniowy z mascarpone i czekoladą 163

mascarpone z bitą śmietaną, czekoladą i owocami jest idealną kompozycją na przepyszną słodkość.  Tort brzoskwiniowy z mascarpone i czekoladą  SKŁADNIKI:  na biszkopt: 7 jajek 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na tort: 1 puszka  brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa 350 ml śmietany(...)uzyskały temperaturę pomieszczenia, następnie oddzielamy białka od żółtek, z białek ubijamy pianę następnie na przemian dodajemy łyżkę cukru i jedno żółtko stale miksując, na koniec dodajemy po łyżce mąki (mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy do jednego naczynia) - miksujemy na najmniejszych obrotach, wylewamy do formy nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą. Pieczemy w nagrzanym do około 180 stopni

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Magdalenki z mielonymi migdałami 167

przygotowania mielone migdały, które otrzymałyśmy od SKWORCU.   Babeczki te wyszły mięciutkie i delikatne w smaku, zdecydowanie godne polecenia.   Magdalenki z mielonymi migdałami  SKŁADNIKI: 150 g mąki 20 g mielonych migdałów SKWORCU 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g masła 120 g cukru 3 jajka szczypta soli cukier puder do posypania  PRZYGOTOWANIE: Masło roztapiam i studzę(...)oddzielam białka od żółtek. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijam na sztywną pianę. Następnie do tej piany dodaję po jednym żółtku i łyżce cukru i dalej miksuję.  Mąkę mieszam  z proszkiem, szczyptą soli oraz mielonymi migdałami. Powoli dosypuję mąkę do jajek i mieszam.  Na koniec dodaję roztopione masło, mieszam i wstawiam na 20 minut do lodówki. Foremki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Sernik dyniowy z pajęczyną 347

Sernik dyniowy z pajęczyną   SKŁADNIKI: Spód: 3 żółtka 3 łyżki cukru pudru 130 g miękkiego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 70 g rozpuszczonej czekolady 1 czubata szklanka mąki pszennej  Masa serowo-dyniowa 1 kg sera na sernik 1,5 szklanki puree z dyni (do przygotowania około 1kg świeżej dynii) 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka(...)łyżki cukru pudru 50 g roztopionej czekolady    PRZYGOTOWANIE: Przygotowujemy ciasto.  Żółtka miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy masło i  miksujemy.  Dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy roztopioną czekoladę i całość mieszamy.  Powstałym ciastem wykładamy spód tortownicy i podwyższamy brzegi, wkładamy do lodówki.  Przygotowujemy masę serowo-dyniową. na początku

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pizza z serem, oliwkami, kukurydzą i filetem z makreli 152

makreli  firmy GRALL . Pizza zniknęła bardzo szybko i polecam taką wariację smakową.  Pizza z serem, oliwkami, kukurydzą i filetem z makreli  SKŁADNIKI: Ciasto: 340 g mąki pszennej 5 g drożdży ¾ łyżki soli ¾ łyżki cukru 2 łyżki oliwy 250 ml letniej przegotowanej wody Dodatki: 500 g sera mozzarella w bloku 2 puszki makreli w oleju GRAAL(...)mała puszka kukurydzy kilkanaście czarnych oliwek ketchup P RZYGOTOWANIE: Kamień do pizzy należy wcześniej nagrzać przez około 30 minut w 230 stopniach.  Do miski wsypać mąkę, sól i cukier, wymieszać. W letniej wodzie rozrobić drożdże, odstawić na 10 minut po czym wlać do mąki i wyrobić jednolite ciasto – wyrabiamy około 10 minut. Polewamy ciasto oliwą i ponownie wyrabiamy. Odstawiamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Pełnoziarniste pierniczki - choinki 120

muszę upiec naprawdę dużą ilość, aby zostało coś do Świąt. Większość znika kiedy są jeszcze nie udekorowane, w niewyjaśnionych okolicznościach ;-). Pierniczki, na które dziś zapraszamy są z dodatkiem mąki żytniej pełnoziarnistej i wychodzą trochę mniej słodkie w smaku niż tradycyjne. Pełnoziarniste pierniczki - choinki SKŁADNIKI: Na pierniczki: 350 g mąki pszennej 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej 250 g miodu prawdziwego(...)łyżeczki kakao szczypta soli 40 g przyprawy do pierników Do dekoracji: barwniki spożywcze 1 białko szklanka cukru pudru  cukrowe ozdoby PRZYGOTOWANIE: Zaczynamy od wymieszania ze sobą obu rodzajów mąki. Następnie dodajemy sodę, sól, przyprawę, cukier puder i kakao. Masło roztapiamy w rondelku razem z miodem. Gdy lekko ostygnie dodajemy do ciasta, na koniec wbijamy jajko i wyrabiamy na jednolitą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania