aromatem cynamonu. Aby owoce, a zwłaszcza śliwki, nie puściły zbyt wiele soku podczas pieczenia, należy wybrać egzemplarze mięsiste, mało soczyste, a pokrojone kawałki przed dodaniem do ciasta oprószyć mąką. Ciasto z cukinii upiekłam w dwóch małych foremkach o wymiarach 15x10x7cm, ale można przygotować je w jednej większej keksówce. Ciasto z cukinii Składniki: 225g mąki pszennej + 1-2 łyżki do oprószenia(...)cukinię zetrzeć na drobnej tarce, odsączyć na sitku - jabłko umyć, obrać ze skórki, wykroić gniazdo nasienne, pokroić na średniej wielkości kostkę - śliwki umyć, wypestkować, pokroić w kostkę - owoce oprószyć mąką - jajka zmiksować z cukrem na jasną masę, dodać olej oraz miąższ z cukinii, zmiksować - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól i cynamon, zmiksować do uzyskania gładkiego ciasta - owoce
Smakołyki Berenikikilku rodzajach mięs - NIE POLECAM. cała noc z głowy... Po kilku dniach mama przyniosła szarlotkę i wtedy mnie olśniło - przecież w szpitalu podawali pieczone jabłka, a ciasto to tylko mąka, cukier, masło i żółtka - od tamtej pory piekę szarlotkę co kilka dni. Zmienia jakość pierwszych tygodni macierzyństwa, które - nie oszukujmy się - dają w kość. Potrzebujesz(...)jabłek 2 i pół szklanki mąki pół szklanki cukru masło 5 zółtek odrobina mąki ziemniaczanej, Co robić? 1. Obrać jabłka i pokroić na plasterki - wrzucić do gara i prażyć na wolnym ogniu aż się rozpadną (można minimalnie podlać wodą). Ostudzić. 2. Nagrzać piekarnik do 180 C góra-dół 3. Zmieszać sypkie składniki, dodać do nich żółtka, miękkie masło i wyrobić
Matka Żywicielkajuż teraz toczymy spór, o to jak będziemy je serwować Małemu w przyszłości. Jestem przekonana, że bez bułki ;-) Potrzebujesz: pół kilo sera białego półtłustego jajko 1/2 - 3/4 szklanki mąki jogurt do polania i cukier do posypania Co robić? 1. Rozgnieść porządnie ser, lub przemielić go maszynką do mięsa 2. Dodać jajko, mąkę i zagnieść(...)najlepiej postawić sobie dodanie jak najmniejszej ilości mąki, bo leniwe to przecież kluseczki serowe a nie mączne. A tek serio to im więcej mąki tym twardsze kluski 4. Zagniecione ciasto zrolować w wałeczek i pokroić na ok 2 centymetrowe kluski 5. W garnku zagotować wodę i na wrzątek wrzucić kluski 6. Wyjąć jak wypłyną na powierzchnię, dodać trochę masełka, polać
Matka Żywicielkamusimy uledz nałogom naszych dzieci, dlatego w dzisiejszym wydaniu jedzenie niezdrowe, ale smaczne. P OTRZEBUJEMY ok. 1/2 kg piersi z kurczaka 1/3 szklanki mleka 1 jajko 1/2 szklanki mąki żytniej + mąka do obtaczania oliwa do smażenia sól papryka słodka papryka ostra, czosnek WYKONANIE Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem i kroimy wzdłuż na paski. Pokrojonego kurczaka przekładamy(...)miski i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. W osobnym naczyniu przygotowujemy ciasto podobne do naleśnikowego. Łączymy mąkę, mleko, jajko i sól i dokładnie je mieszamy. Kurczaka zalewamy ciastem. Do miski wsypujemy mąkę i obtaczamy w niej po kawałku kurczaka dokładnie oblanego ciastem. Smażymy w głębokim tłuszczu do czasu aż osiągną złoty kolor. Po wysmażeniu przekładamy
W kuchennym oknie EwySkładniki: 50 gram mąki orkiszowej 80 gram mąki gryczanej 120 gram mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 sól 4 jaja (1 jajo do ciasta/3 jaja do farszu) 80 ml jogurtu naturalnego (u mnie 0%) 800 gram kabaczka po obraniu 1 papryka czerwona 2 papryczki chili szalotka 2 ząbki czosnku łyżka oliwy z oliwek z oregano 150 gram sera Reblochon de Savoi(...)innego sera pleśniowego z mleka krowiego pieprz majeranek oregano/bazylia/orzechy do posypania tuż przed podaniem Z mąki orkiszowej, gryczanej, pszennej, jajka, szczypty soli oraz jogurtu naturalnego zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie przygotujmy farsz: kabaczka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Szalotkę, czosnek i chili drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę
Mango Papajateraz pora na bułki.Przepis znaleziony tutaj ...chlebek był jednak smaczniejszy niż bułki,.Ciasto na bułeczki robiłam w misce Tupperware .. 250 g maki pszennej 250 g mąki pszennej razowej 20 g drożdży piekarskich 100 g musztardy rosyjskiej Develey [dałam 3 łyżki] 1 łyżka miodu 200 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli Obie mąki(...)wymieszać w misce. Zrobić w niej zagłębienie. W ciepłej wodzie rozpuścić miód i rozprowadzić drożdże. Zaczyn drożdżowy wlać do zagłębienia w mące i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce, żeby drożdże miały czas ruszyć. Kiedy zaczyn zwiększy swoją objętość dodać sól i musztardę i wyrabiać ciasto - powinno wystarczyć około 5 minut. Po tym czasie nakryć miskę bawełnianą ściereczką
Moje domowe kucharzenietego ciasta również użyłam oleju o smaku masła, o którym pisałam tutaj. Ciasto jest wilgotne, a krem pysznie chrupiący:) Ciasto: 4 jajka, szklanka cukru, 220g mąki pszennej, 180ml oleju o smaku masła, 200ml mleka, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mleko oraz olej. Dać przesianą(...)mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać kakao, wymieszać. Ciasto (jest dość płynne, ale takie ma być!) przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem formy o wym. 23x33cm. Piec około 30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na pół. Masa słonecznikowa: 750ml mleka, 2 budynie waniliowe, łyżka mąki ziemniaczanej, szklanka cukru, 200g ziaren
Z miłości do słodkościjako deser, albo zapakować dziecku jako bułeczkę do szkoły, lub mężowi do pracy dla osłodzenia dnia :) Składniki: ok. 12 babeczek-bułeczek na ciasto: 50 g świeżych drożdży, 450 g mąki pszennej, 1 łyżeczka cukru pudru z prawdziwą wanilią, 2 łyżki cukru brązowego, 1 żółtko, szczypta soli, 2 czubate łyżki tartych migdałów, 1 szklanka wody, pozostałe składniki: Serek Almette śmietankowy(...)migdałów w słupkach, syrop z agawy, 1 jajko, 50 ml oleju. Przygotowanie: Do głębokiej miski wkładamy rozkruszone drożdże i mieszamy z cukrem, solą, 3 łyżkami mąki i wodą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min. do wyrośnięcia. Następnie dodajemy pozostałą cześć mąki, cukier z wanilią, żółtko, tarte migdały i wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto jest
Moniki Smakołykibudyniu i innych owców. Powstała na rodzinne przyjęcie. Dodałam morele z puszki, bo zostały mi z innego wypieku. Ciasto nabrało zupełnie innego wymiaru... Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej, najlepiej krupczatki 150 g masła, zimnego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 2 żółtka ew. kwaśna śmietana, gdyby ciasto było za suche Masa budyniowa(...)jabłek łyżka cynamonu garść suszonych wiśni, żurawiny lub rodzynek kilka moreli z puszki lub brzoskwini Kruszonka: 100 g masła, stopionego i ostudzonego pół szklanki jasnego brązowego cukru 1 szklanka mąki mąki 1 łyżka cynamonu Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany. Zawinąć w folię
Czerwień i błękitjuż mam i dzielę się nim z Wami :) Potrzebujemy 3 łyżki zakwasu ( najlepiej , gdy posiadamy taki zostawiony z poprzedniego pieczenia ) Do zakwasu dodajemy 1 szklankę ciepłej wody , 1 szklankę mąki żytniej - żurkowej z otrębami. To mieszamy dobrze i pozostawiamy na minimum 8 godz., lub dłużej w ciepłym miejscu . Po upływie tego czasu dodajemy 6 szklanki mąki np. 3 szklanki mąki(...)pszennej typu 650 , 3 szklanki mąki żytniej lub razowej . Następnie dodajemy 3 szklanki ciepłej wody i 1 łyżkę soli , 2 łyżki oliwy z oliwek . 1/6 paczki drożdży (takich 10 dag - świeżych) rozmieszanych z 1 łyżeczką cukru ( lub 2 łyżeczkami miodu ) i dodajemy do składników. Możemy dodać około 1 szklanki dodatków w postaci otrąb , ziaren dyni , słonecznika siemienia lnianego - dowolny wybór
Proste PotrawySkładniki na ciasto : 30 - 40 dag ugotowanych, zmielonych ziemniaków 10 dag białego sera - zmielonego jajko 15 dag mąki pszennej , może być jeszcze1 łyżka mąki ziemniaczanej sól , śliwki Przygotowanie : Wszystkie składniki tzn. ser i ziemniaki razem doskonale połączyć , wsypać mąkę , dodać jajko i sól Wyrobić jak na kluski leniwe Śliwki do knedli umyć i wyjąć z każdej pestkę Masę ziemniaczaną(...)uformować w wałek i odkrawać po kawałku ciasta , tyle by po rozpłaszczeniu go ręką oprószoną mąką można było umieścić połowę śliwki ( ja maczałam ją ciut w cukrze ) Zlepiać brzegi ciasta tak by , śliwka była nim doskonale otoczona , inaczej podczas gotowania pęknie i wypłynie na zewnątrz W dużym garnku wstawić wodę , posolić i gdy zacznie wrzeć wrzucać knedle , by nie popękały
Proste PotrawySkładniki : około 3 szklanek startej cukinii , najlepsza taka o grubej, jasnej skórze 4 łyżki mąki kukurydzianej - jesli takiej nie mamy to może być tylko pszenna 2 łyżki mąki pszennej 1 jajko 1 mała , starta cebula sól, olej do smażenia Przygotowanie ; Utartą cukinię i cebulę mieszamy ze solą oraz jajkiem Dodajemy obydwa rodzaje mąki - mieszamy na gładka masę , jeśli byłaby(...)zbyt rzadka ( a musi przypominać masę jaką robimy gdy przygotowujemy placki ziemniaczane ) dosypujemy jeszcze łyżkę mąki pszennej Na rozgrzany tłuszcz kładziemy masę i dokładnie rozprowadzamy Smażymy z obydwu stron na rumiano Możemy posypać cukrem albo zjadać na ostro np. z keczupem Placuszki są delikatne w smaku , gdybym miała porównać je z ziemniaczanymi , to te są delikatniejsze . Danie smaczne
Proste PotrawySkładniki : około 50 dag żeberek wieprzowych mąka do obsmażania żeberek sól, pieprz, liść laurowy cebula, zioła prowansalskie, tymianek, majeranek Przygotowanie ; Umyte żeberka pokroić na małe kawałki W garnuszku zagotować około pół litra wody, dodać liść i pieprz ziarnisty Żeberka oprószyć mąką i usmażyć na oleju do lekkiego zrumienienia Na końcu usmażyć pokrojoną w krążki cebulę Przełożyć usmażone żeberka do wrzątku(...)mielony, zioła prowansalskie, tymianek oraz majeranek Gotować tak długo ( pod przykryciem ), aż mięso będzie miękkie i będzie odchodzić od kości Jeśli sos będzie za rzadki, to zrobić zasmażkę z mąki na tłuszczu lub "zatrzepkę" ( do mniej niż pół szklanki zimnej wody wsypać łyżkę mąki, ale lepsza zasmażka ) roztrzepać i wlać do gotującego się sosu - mieszać energicznie podczas wlewania
Proste PotrawyPrzepis podpatrzyłam na blogu mniami-mniam.blogspot.com ( z moimi modyfikacjami :) Składniki na babeczki : 25 dag mąki 8 łyżek cukru pudru 2 jajka 15 dag masła do babeczek potrzebna jeszcze śmietana i owoce do przybrania, niekoniecznie świeże - mogą być kandyzowane. Przygotowanie : Składniki na ciasto połączyć wpierw siekając masło z mąką i cukrem Potem wbić jajka i mokrymi rękoma szybko zagnieść ciasto (można dodać(...)szczyptę soli) Ciasto w formie kulki położyć na posypany mąką talerzyk i przechowywać w lodówce co najmniej 30 min. Po tym czasie wyjąć z lodówki i rozwałkować na stolnicy na grubość około 0,5 cm ( nie zapomnieć o podsypywaniu ciasta mąką ) Wykrawać posmarowaną foremką ,lekko ucisnąć by ciasto przylegało do foremki Piec przez w temp. 180 stopni C przez
Proste PotrawySkładniki : 2 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka mąki zwykłej 2 jajka 1 masło lub margaryna "Kasia" 4 łyżki miodu 1/2 szklanki cukru 3 płaskie łyżeczki płaskie sodki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Mąki , proszek i sodkę zmieszać Masło utrzeć z cukrem i miodem Dodać jajka , a potem stopniowo mąkę Uzyskaną masę podzielić na 3 części i upiec kolejno
Proste Potrawy