mąka - 10440 przepisów (strona:93/696)

Piegusek białkowy 147

Piegusek białkowy to inaczej babka na białkach z dodatkiem maku. Pieguska na białkach przygotowałam dzięki akcji Piernikowej chaty , musiałam trochę przepis zmodyfikować, gdyż postępując wg opisu Magdy po dodaniu mąki zrobiła mi się kruszonka, dodałam więc do ciasta połowę ubitych białek aby ciasto było rzadsze. Resztę ubitej piany dodałam na koniec i wymieszałam już całość silikonową łyżką. W opisie(...)formy. Podobny przepis znajduje się w książce „Kuchnia domowa” Wydawnictwa IBIS jest tam tylko więcej tłuszczu i inny opis przygotowania (białka ubija się z cukrem, dodaje mąkę, proszek do pieczenia i mak, rozpuszczoną margarynę dodaje się na sam koniec). Piegusek białkowy po upieczeniu posypałam cukrem pudrem z hibiskusa. Zerknijcie poniżej, gdzie znajdziecie wykaz moich Wielkanocnych wypieków: Babka marmurkowa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta z owocami i kremem budyniowym (crème patissière) 151

krem wzorowany jest na recepturze Julii Child. Tarta z owocami i kremem budyniowym ( crème patissière) Składniki: Krem: 6 żółtek 1/2 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 szklanki gorącego mleka 2 łyżki masła (opcjonalnie) szczypta soli 1 laska wanilii Ciasto kruche ( na formę okrągłą o średnicy 22-23 cm): 300 g mąki krupczatki(...)ciasta z dłońmi , dzięki temu będzie ono bardziej kruche, a my zaoszczędzimy sporo czasu. Jeśli jednak nie jesteście posiadaczami takich urządzeń wystarczy blat, stolnica i sprawne ręce  J Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier i pokrojone na kawałki masło, dokładnie siekamy, aby składniki się połączyły. Dodajemy żółtka i zagniatamy szybko ciasto. Formujemy wałek, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez

Mania Gotowania
Półkruche ciasto ze śliwkami i kruszonką musli 178

czas na śliwki. Zapraszam na półkruche ciasto z tymi smakowitymi owocami, przykrytymi bardzo chrupiącą kruszonką z dodatkiem musli, ziaren i orzechów. Ciasto: 200 g zimnego masła 2,5 szklanki mąki 1 jajko 2/3 szklanki cukru pudru 6 łyżki oleju 3 łyżki mleka 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia oraz ok. 800 g śliwek  Kruszonka: 100 g masła 2/3 szklanki(...)mąki 1/2 szklanki brązowego cukru 2 garście musli, najlepiej orzechowego 1 garść posiekanych różnych orzechów i ziaren kruszonka: 50 g masła, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki, garść musli  kruszonka: 50 g masła, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąk Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Składniki kruszonki zagnieść

Czerwień i błękit
Orzechowa szarlotka 390

Smaczna odsłona szarlotki z dodatkiem orzechów włoskich. Orzechy stanowią składnik ciasta i częściowo zastępują mąkę. Należy je wcześniej uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku, dzięki czemu smak orzechów jest bardziej intensywny. Lubię wszystkie ciasta z jabłkami a szczególnie szarlotki bo są pieczone na kruchym cieście. Wersja z orzechami włoskimi bardzo przypadła mi do gustu. Warto upiec. Przepis podpatrzony(...)blogu Gotuję bo Lubię, podaję ze swoimi zmianami. Orzechowa szarlotka Temperatura pieczenia: 180 o C | Czas pieczenia : ~60 min | Ciasto  1,5 szkl. mąki pszennej 1 szkl. orzechów włoskich, uprażonych na patelni i zmielonych na mąkę 3/4 szkl. cukru pudru (100 g) 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia ekstrakt waniliowy 150 g masła 3 żółtka 3 łyżki śmietany (opcj. gdyby

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pączki 198

wymienione rodzaje można przygotować z jednego podstawowego przepisu, który prezentuję poniżej. Potrzebujemy (na około 30 pączków): - 70 ml oleju kokosowego lub miękkiego masła - 360 ml letniego mleka - 820 g mąki pszennej tortowej - 10 g suszonych drożdży - 115 g cukru - 2 jajka - 1 żółtko - 0.5 łyżeczki ekstraktu waniliowego (ja dodaje pastę waniliową) - 0.5 łyżeczki soli - 1 litr oleju do smażenia(...)arachidowego) Na początku mieszamy olej kokosowy lub miękkie masło z mlekiem. W osobnej misce łączymy ze sobą mąkę, cukier oraz drożdże. W jeszcze innej misce mieszamy jajka, żółtko, wanilię oraz sól.  Następnie dodajemy mąkę z pozostałymi składnikami do mieszanki mlecznej, a na końcu dolewamy również rozkłócone jajka.  Całość mieszamy do momentu gdy uzyskamy miękkie ciasto (około 10 minut

W mojej holenderskiej kuchni
Makaron domowy 243

lepiej niż ten kupny. W moim domu, gdy byłam młodsza, jadło się praktycznie tylko i wyłącznie ten własnej roboty. Pamiętam jak moja babcia i mama zagniatały ciasto, w oparach mąki je rozwałkowywały a następnie przepuszczały przez specjalną maszynkę do makaronu, skonstruowaną przez mojego dziadka - złotą rączkę, z której wyciągały cieniutkie niteczki. Tak więc gdy kilka miesięcy temu stałam się szcześliwą(...)makaron np na spaghetti.  Na szczęście mój wspaniały, domyślny mąż sprezentował mi ją parę tygodni temu na urodziny. I tak oto zaczęłam robić własny makaron. Potrzebujemy: - 300 g mąki typu "00" - 3 jajka - łyżkę oliwy Generalnie przyjmuje się, iż na 100 g mąki potrzebne jest 1 jajko. Z podanych składników zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Owijamy je następnie folią

W mojej holenderskiej kuchni
Italian cheesecake 168

zjedli conajmniej pół blachy tego ciasta.  Dlatego też w moim domu piekę najczęściej wersję serniczka, w którym ciężki twaróg zastępuję lekką, kremową ricottą. Potrzebujemy: Na spód: - 125 g mąki pszennej - pół łyżeczki soli - 50 g ricotty - 50 g miękkiego masła - 100 g cukru pudru - masło - do wysmarowania tortownicy - mąkę - do oprószenia tortownicy Na masę serową: - 450 g ricotty(...)cukru pudru - 25 g mąki pszennej - 2 jajka - szczyptę soli - 60 ml soku z cytryny - pół łyżeczki ekstraktu waniliowego lub pasty waniliowej - 100 g truskawek - cukier puder - tortownicę o średnicy +/-16cm Nagrzewamy piekarnik do 225 stopni.  Mieszamy wszystkie składniki na spód, do momentu uzyskania jednolitej masy. Smarujemy masłem tortownicę, lekko oprószamy mąką i wyklejamy jej dno masą

W mojej holenderskiej kuchni
Bułeczki belgijskie 144

razem na Grand Prix Belgii. Bułeczki przed chwilą pieczone...Ponoć belgijskie...a czy takie są to ja nie wiem, ale wiem jedno, ze są smaczne.. 500 g mąki pszennej 1 ,5 łyżeczki soli 1 opakowanie suszonych drożdży 180ml ciepłej wody (lub odrobinę więcej) 120ml letniej mleka 1 łyżeczka cukru Mąkę przesiać i wymieszać z solą.Drożdże rozpuścić(...)szkl. wody wraz z cukrem; odstawić na 15 minut. Do mąki dodać miksturę drożdżową, mleko i sól. Zacząć wyrabiać, stopniowo, w miarę potrzeby dodając resztę wody. Ciasto wyrabiać około 10 minut. Ma powstać gładkie, miękkie, elastyczne ciasto. Jeśli będzie za suche dodać nieco więcej wody. Miskę natrzeć odrobiną oliwy (lub olej) przełożyć do niej ciasto, przykryć folią i odstawić

Moje domowe kucharzenie
Roti z warzywami 192

zależności od tego, z czym go podamy. Ja lubię zajadać go z wiśniowym dżemem na śniadanie lub z warzywami w porze obiadowej.  Składniki: Roti:   1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej + trochę do podsypania 1/4 szklanki letniej wody 1 łyżka oleju szczypta soli Pozostałe składniki: warzywa dowolne (znalazłam u siebie w zamrażalniku warzywa na patelnię i wykorzystałam: ziemniaki, marchew, brokuły(...)szparagową) bułka tarta olej rzepakowy do smażenia Przyprawy: chilli papryka słodka kurkuma imbir zioła prowansalskie oregano pieprz ziołowy Przygotowanie:      Najpierw przygotowujemy placuszki roti. Mieszamy w misce mąkę z solą. Dolewamy do ciasta stopniowo wodę i ugniatamy je. Na końcu dodajemy olej. Jeśli ciasto jest za suche, dolewamy więcej wody, jeśli jest za mokre, podsypujemy je mąką. Dzielimy

Weganizm infantylny
Słodkie paluszki tofu z sezamem i truskawkami 121

mnie nie zawiodło. Składniki: 1 kostka naturalnego tofu (około 180g) 1/4 filiżanki sezamu 3 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżka i około 10 łyżeczek wody mąka pszenna pełnoziarnista lub inna mąka olej lub oliwa do smażenia 2 szklanki truskawek cynamon Przygotowanie:      Kostkę tofu odsączamy z wody, która zapewne pojawiła się w opakowaniu(...)Cukier wlewamy do sezamu. Gdy kleik z siemienia lnianego wystygnie, przecedzamy go, siemię odstawiamy, a kleistą substancję dodajemy do cukru i sezamu. Mieszamy całość. Paluszki tofu maczamy najpierw w mące, później w sezamowo-cukrowej papce, następnie jeszcze raz w mące i wrzucamy je na rozgrzany olej. Krótko smażymy i wyjmujemy na talerz. Truskawki myjemy i pozbawiamy je szypułek. Wrzucamy

Weganizm infantylny
Chleb Żytni na Zakwasie 136

Kolejny chlebek do kolekcji, kolejny wspaniały. Na mące żytniej i na zakwasie. Jest pyszny. Z prażonym chrupkim słonecznikiem, który nadaje bochenkom lekko orzechowego smaku. Chlebek ma mocno chrupiącą skórkę i miękki, wilgotny środek. Potrzeba tak niewiele, by z samego rana cieszyć się smakiem świeżego pieczywa na śniadanie. Bardzo Wam polecam. My nie wyobrażamy już sobie innego chlebka niż domowy, własnego(...)wypieku. Zaczyn: 2,5 łyżki aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego conajmniej 12 godzin wcześniej) 300 ml letniej wody 300 g mąki żytniej chlebowej typ 720 Ciasto właściwe: 760 g mąki żytniej chlebowej typ 720 2 łyżeczki soli 10 g drożdży świeżych (rozpuszczonych w odrobinie letniej wody) 400 ml letniej wody 50 g prażonego słonecznika Dzień wcześniej, najlepiej na noc łączymy składniki

Made By Mom And Son
Pampuchy na obiad i na deser 2891

dzieciństwem, moja  Mama zawsze  je robiła na słodko z truskawkami albo malinami, jednak dzisiaj chcę Wam pokazać wersję obiadową :P Pampuchy :) poprawnie - (buchty drożdżowe) Przepis:  500g mąki  200 ml ciepłego mleka  30 g drożdży  2 jajka  10 g cukry  1 łyżeczka soli  Ciasto: Do podgrzanego mleka z cukrem dodajemy rozkruszone drożdże(...)posypujemy mąką przykrywamy ściereczką i czekamy aby podrosło . Mąkę wysypujemy na stolnicę robimy dołek wlewamy podrośnięte mleko z drożdżami, dodajemy jajka i zagniatamy.  Placek około 1cm odciskamy literatką, zostawiamy do wyrośnięcia około 30 min, następnie gotujemy na parze około 8 min. Propozycja Na deser podajemy ze śmietaną 18% i zmiksowanymi malinami albo truskawkami Propozycja Na obiad : sos : jedną podwójną

Niezły Młynek
Skrzydełka Hot Wings jak z KFC 370

kropli sosu tabasco, szczypta pieprzu cytrynowego i 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (dla tych co chcą naprawdę ostre hot wingsy dodajemy łyżeczkę chili) Panierka: Składniki: 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 2 łyżeczki papryki słodkiej  dodatkowo mąka do obtoczenia ok 1 szklanki Przygotowujemy ciasto naleśnikowe tylko, dużo gęstsze. W misce łączymy(...)składniki mleko, jajko, przyprawy, mąkę i mieszamy aż powstanie gęsta masa. Zamarynowane skrzydełka obtaczamy w panierce a następnie w mące  i wrzucamy na rozgrzanej do 180 C frytkownicy. Smażymy ok 7 -8 minut  Porada: Dzieciom polecam zdrowszą wersje z warzywami  zamiast frytek. Ja użyłam fasolki szparagowej :)  Smacznego

Niezły Młynek
Idealne ciasto na pizze 2030

ciast do pizzy, jednak od jakiegoś czasu w moim domu króluje właśnie to :). Jest mięciutkie a zarazem chrupiące i świetnie smakuje z każdym dodatkiem . Składniki: 250 g mąki pszennej 250 g mąki żytniej 300 ml wody letniej to ok 42 C 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy mąka(...)pozostałe składniki i wyrabiam mikserem aby składniki się połączyły, przykrywam czysta ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na 20 minut. Po tym czasie przerzucam na stolnicę podsypuję mąką i dzielę na 2 kule. Robię placki, zostawiam je jeszcze na 5 minut, smaruję sosem i  układam dodatki.  Ja robię bardzo prosty sos - 70 ml wody

Niezły Młynek
Cynamonowy chlebek do odrywania 334

upiec :-) O dziwo, było to łatwiejsze, niż mi się wydawało. Skorzystałam z przepisu zamieszczonego przez Mirabelkę , lekko tylko go zmodyfikowałam. Efekt - pyszny :-) Składniki: * na ciasto:  200 g mąki (+ 1 łyżka do zaczynu) pół opakowania drożdży suszonych 1 łyżka cukru 1 jajko szczypta soli pół szklanki ciepłego mleka 30 g roztopionego masła  * na "farsz": pół szklanki cukru łyżka cynamonu(...)roztopionego masła Przygotowanie: Do mleka wsypałam drożdże, łyżkę cukru, łyżkę mąki i dokładnie wymieszałam. Odstawiłam na 15 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Do misy robota wsypałam mąkę, dodałam zaczyn, jajko i masło i wyrobiłam dokładnie, aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Odstawiłam przykryte ściereczką na pół godziny w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyłam

Kulinarny Pamiętnik

Proponowane wyszukiwania