mnie nowy smak galaretki a mianowicie Pina Colada, w domu miałam także taki likier i śmietanę i myślę, że ta kombinacja była strzałem w dziesiątkę :) Składniki: biszkopt: 4 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 jajka 1/2 szklanki cukru nadzienie: 1 opakowanie śmietany 18% (175g) 2 galaretki Winiary Pina Colada 2 kieliszki likieru Pina Colada (50ml) 500 ml wody(...)polewa: 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady 70% 3 łyżki mleka 2-3 łyżki płatków migdałów Przygotowanie: Obie mąki przesiać. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać żółtka ubijając (już do końca) na wolnych obrotach. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo cukier i mąkę. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec
Ze smakiem i z pasjąduet doskonały, ale jeśli macie ochotę możecie zrobić te babeczki z suszonymi owocami bądź innymi ulubionymi dodatkami. Z podanych składników wychodzi 12 muffinek. Składniki: 250 g mąki tortowej 30 g świeżych drożdży 1 jajko 50 g rozpuszczonego masła 75 ml mleka 2 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli(...)łyżeczki cynamonu 2 małe jabłka na kruszonkę: 3-4 łyżki mąki 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru 2,5 łyżki zimnego masła Przygotowanie: Mąkę przesiać. Dodać pokruszone w dłoniach drożdże. Mleko podgrzać razem z masłem. Lekko ostudzić. Letnie mleko z masłem wlać do miski z mąką. Dodać
Ze smakiem i z pasjąwytrawnego. Zazwyczaj zawija się nieregularnie lub ozdobnie brzegi kruchego ciasta na nadzienie, tak by tworzyły fałdy, zostawiając jednak na środku „okienko” z widocznym nadzieniem. Moja Galette jest przygotowana z mąki kukurydzianej, która nadaje ciastu żółty kolor, jest bardzo rustykalna, podobnie jak tartaletki jakie mam na blogu: Sernikowe tartaletki z żurawiną Tartaletki z musem czekoladowym i orzechami Sernikowe tartaletki z malinami(...)którym funkcję spajającą pełni gęsta, kwaśna śmietana. To kruche ciasto doskonale sprawdziło się bez dodatku jajka i gwarantuję Wam, że takie kruche ciasto może się udać. Ciasto z mąki kukurydzianej jest bardzo kruche, ale doskonale utrzymuje serowe nadzienie z truskawkami. Niedługo przygotuję galette z samymi truskawkami! Polecam, zróbcie słodką Galette z serem i truskawkami, była bardzo smaczna Składniki: 1 ½ szklanki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmakuje niepowtarzalnie, natomiast spód z płatków owsianych sprawia, że możemy chociaż trochę pozbyć się wyrzutów sumienia ;) Spód: 130 g płatków owsianych 60 g masła 50 g cukru 50 g mąki jajko Sernik: 500 g zmielonego twarogu szklanka cukru pudru pół szklanki mleka w proszku pół szklanki syropu malinowego 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej Glazura: 350 g malin 3/4 szklanki(...)cukru pół szklanki syropu malinowego pół szklanki mleka w proszku 3 łyżki żelatyny łyżka oleju Płatki owsiane mieszamy z cukrem i mąką, dodajemy posiekane na mniejsze kawałeczki masło oraz jajko. Zagniatamy ze sobą dokładnie i przekładamy na spód tortownicy. Masa nie jest zbyt współpracująca, więc łatwiej odrywać mniejsze porcje i dociskać miejsce przy miejscu, na samym końcu
sama złodyczsmak w pełni rekompensuje czas, jaki trzeba poświęcić przygotowaniu tego ciacha. Zapraszam wszystkich na... Tort schwarzwaldzki po mojemu Do przygotowania biszkoptu: 150 g masła 150 g cukru 150 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 100 g gorzkiej czekolady 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie) Do ganache: 200 g mlecznej czekolady 100 ml śmietanki(...)chłodzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i również schładzamy. Żółtka ucieramy z cukrem aż staną się bladożółte i puszyste. Dodajemy esencję waniliową, stopione masło, a następnie czekoladę. Obie mąki oraz proszek do pieczenia łączymy, przesiewamy i dodajemy do masy jajeczno-czekoladowej. Dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie (już nie mikserem, a drewnianą łyżką) łączymy
Ratunku obiadzwlekałam z zamieszczeniem tutaj tego przepisu. Na potrzeby bloga zrobiłam je przykładając większą wagę do ilości poszczególnych składników. Najważniejsze jest to, by płatków owsianych było dwa razy tyle co mąki. Reszta już bardziej na wyczucie. Ważna jest również konsystencja ciasta. Postaram się to dokładniej opisać już w samym przepisie. Ciasteczka owsiane z rodzynkami i suszonymi morelami Potrzebujemy: 2 kubki płatków(...)owsianych 1 kubek mąki 2/3 kubka cukru (szklanki są trochę za małe, dlatego do odmierzenia płatków, mąki i cukru użyłam swojego kubka do kawy) 2 duże jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 zapachu waniliowego 200 g masła 100 g rodzynek 50 g pokrojonych w paseczki suszonych moreli Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Mąkę, płatki owsiane, cukier
Ratunku obiadsosem czekoladowym i granolą porcja dla 2 łasuchów Do zrobienia budyniu należy przygotować: 2,5 szkl. mleka 4 łyżki cukru (ja użyłam brązowego cukru typu demerara) 4 płaskie łyżki mąki pszennej 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Do sosu: 60 g dobrej jakości masła 4 łyżki kakao 6 łyżek cukru (również demerara) 4 łyżki mleka Dodatkowo: 2 łyżki gotowej (lub domowej(...)odstawiamy do ostygnięcia. Budyń przygotowujemy tak samo jak ten z papierka. 1,5 szklanki mleka wlewamy do garnuszka, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu. Do pozostałego mleka wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną i bardzo dokładnie mieszamy. (Ja czasami używam do tego celu stojącego blendera. Mam wtedy pewność, że nie będzie grudek.) Do bardzo ciepłego mleka, ale jeszcze nie gotującego
Ratunku obiadbudyniowy z sosem krówkowym porcja dla 2 osób Do zrobienia budyniu należy przygotować: 2,5 szkl. mleka 4 łyżki cukru (ja użyłam brązowego cukru typu demerara) 4 płaskie łyżki mąki pszennej 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki naturalnego kakao 1 czubata łyżka masła Do sosu: 2 czubate łyżki masy krówkowej 1 łyżka mleka Dodatkowo: 2 łyżki gotowej (lub domowej(...)czekoladowych do dekoracji Budyń przygotowujemy tak samo jak ten z papierka. 1,5 szklanki mleka wlewamy do garnuszka, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu. Do pozostałego mleka wsypujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz kakao i bardzo dokładnie mieszamy. (Ja czasami używam do tego celu stojącego blendera. Mam wtedy pewność, że nie będzie grudek.) Do bardzo ciepłego mleka, ale jeszcze
Ratunku obiadmogliśmy zajadać takie śliczne słodkości... Idealnie kruche ciasteczka z dżemem z przepisu wyjdzie ok. 25 sporych, podwójnych ciastek Do zrobienia ciasta należy przygotować: 300 g masła 400 g mąki pszennej 150-200 g cukru 2-3 żółtka (w zależności od wielkości jajek) spora szczypta soli Do przełożenia: ulubiony dżem (ja użyłam powideł śliwkowych i bardzo prostego dżemu z 3 łodyg(...)rabarbaru i 3 łyżek cukru) Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, cukier, robimy dołek i wbijamy żółtka. Dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło i zaczynamy zagniatać ciasto, początkowo przecierając w palcach mąkę i cukier z masłem, a później ugniatając wszystko do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Z tak przygotowanej masy tworzymy kulę, którą owijamy folią spożywczą. Chłodzimy w lodówce
Ratunku obiadmiodu pitnego (u mnie trójniak) przyprawy: 2 listki laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, 1,5 łyżeczki majeranku, sól, pieprz, 1-2 łyżeczki cukru dodatkowo: olej i masło do smażenia, mąka do oprószenia mięsa i ewentualnego zagęszczenia sosu do podania: 8 ziemniaków pokrojonych w kostkę i ugotowanych Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę o boku ok. 2-3 cm. Cebule(...)oraz czosnek siekamy w drobną kosteczkę. W szerokim garnku lub rondlu o grubym dnie rozgrzewamy ok. 2 łyżki oleju. Każdy kawałek wołowiny dokładnie otaczamy w mące, a następnie wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. (Dobrze jeśli nasze naczynie jest na tyle szerokie, że kawałki mięsa nie leżą jeden na drugim, a w jednej warstwie, bezpośrednio na dnie.) Mięso staramy się podsmażyć równomiernie
Ratunku obiadwarzywa. Tym razem przygotowałam z niej placki , które bardzo polecam. Składniki na 2 porcje: 1 mała dynia hokkaido (ok. 500 g) 1 mała cebula 1 jajko 2-3 łyżki mąki pieprz sól curry w proszku olej do smażenia Na sos: 1 kubeczek jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku pieprz sól Sposób przygotowania: Dynię obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)Cebulę również obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Do warzyw dodać jajko, mąkę i przyprawy do smaku, dokładnie wymieszać. Jeśli masa wydaje się za sucha, można dodać więcej jajka, jeśli jest zbyt lejąca, dodać mąki. Masę nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię i formować zgrabne placuszki. Smażyć z obu stron do zrumienienia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu, na papierowym ręczniku. Jogurt wymieszać
Obiad za dychęzakupy! Odprężyła mnie ta wizyta, chyba musimy widywać się częściej!!! :) A od strony kulinarnej były: sałatka z krewetkami, pierożki drożdżowe z boczniakami i orzechami włoskimi, i ciasto czekoladowe (bez mąki). Pierogi i ciasto pochodzą z książki: "Rewolucja na talerzu." Dziś przepis na pierożki: Pierogi drożdżowe z boczniakami i orzechami włoskimi. Składniki: Na ciasto: 2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej + mąka(...)łyżeczka oliwy z oliwek; sól, pieprz. Sos: 200 ml jogurtu naturalnego; 3 gałązki świeżego tymianku; sól, pieprz. Drożdże rozrabiamy z mlekiem i odstawiamy na 10 min. Do miski przesiewamy mąkę z solą. Dodajemy mleko z drożdżami i oliwą. Zagniatamy ciasto. Wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 min. Grzyby i cebulę kroimy w drobną kostkę. Szatkujemy natkę pietruszki. Orzech
Miksturownikpewno często będzie gościem w naszym domu. Ciasto czekoladowo-kokosowe: Bounty. Składniki: Ciasto: 6 jajek; 1 szklanka cukru; 2 łyżki kakao; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 3/4 szklanki mąki pszennej; 1/4 szklanki mąki mąki ziemniaczanej. Do nasączenia: szkl. herbaty z łyżeczką cukru i 2 łyżkami wódki. Masa kokosowa: 450 ml mleka; 200 g wiórek kokosowych; 200 g masła(...)łyżki mleka; 1 łyżka masła. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je z cukrem na sztywno. Do ubitych białek i cukru dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy do ubitych jajek. Mieszamy delikatnie. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 min. Studzimy
Miksturownikdzień. Opłatek na tort i masę cukierniczą kupiłam w Galerii Cukiernika w Krakowie. Zacznijmy więc od biszkoptu: Biszkopt rzucany Składniki na tortownicę 22 cm: 5 jaj; 3/4 szkl. mąki pszennej; 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej; 3/4 szkl. cukru. Ewentualnie barwniki spożywcze. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Powoli dodajemy cukier. Nadal ubijając dodajemy pojedynczo żółtka(...)miejscu możemy dodać również barwnik.) Mąki mieszamy ze sobą i przesiewamy. Na najwolniejszych obrotach miksera dodajemy powoli mąkę do pozostałej masy. Spód tortownicy wykładamy papierem. Na przygotowaną tortownicę wylewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 - 170 stopni, około 30 - 40 min. do suchego patyczka. I tu zaczyna się najciekawsze ;) Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy w formie na podłogę
Miksturownikwersję z malinami - jest równie apetyczna!!! A i jeszcze przepis znalazłam na: Tak sobie pichcę Ciasto maślankowe z owocami i kruszonką. Składniki: Ciasto: 1 szkl. maślanki; 2,5 szkl. mąki; 3/4 szkl. cukru; 3 jaja; 1/2 szkl. oleju; 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; 2 łyżeczki cukru z wanilią; 4 - 5 łodyg rabarbaru lub 400 g owoców + 3 łyżeczki cukru(...)Kruszonka: 75 g masła; 75 g brązowego cukru; 100 g mąki; szczypta soli. Obieramy rabarbar, kroimy w plasterki i mieszamy z cukrem (3 łyżeczki). Jaja ubijamy z cukrem, dodajemy maślankę, olej. Miksujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem. Na ciasto układamy odsączony rabarbar lub inne owoce. Następną warstwą jest kruszonka, a robimy
Miksturownik