mąka - 10440 przepisów (strona:103/696)

Wzorzysta rolada z malinami. 152

serdecznie, rolada rozeszła się w mgnieniu oka.  A wzorki naprawdę zrobiły wrażenie na gościach. Kakaowa rolada z kremem malinowym. Ciasto cygaretkowe: 35 g masła; 1 białko; 35 g mąki tortowej; 35 g cukru pudru; (dla koloru możemy dodać kakao/barwniki spożywcze - ja pominęłam ten etap). Masło miksujemy z cukrem na gładką masę. Dodajemy białko i mąkę ciągle miksując. Do wymieszanych(...)znaleziony w necie i podłożyłam go pod pergamin, ot tak dla ułatwienia :) Pergamin z ciastem wkładamy na 15 min do lodówki. Ciasto na roladę kakaową: 4 jaja; 100 g mąki tortowej; 100 g cukru; 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia; 5 łyżek kakao; 3 łyżki cukru waniliowego. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Powoli dodajemy cukier. Dodajemy

Miksturownik
Ryba w sosie koperkowym. 286

rybka. Polecam Wam serdecznie. Ryba w sosie koperkowym. Składniki dla 3 osób: 3 filety z ryby (mintaj, dorsz, ....); pęczek koperku; 200 ml śmietany; 1 szkl. bulionu warzywnego; 3 łyżki mąki; oliwa z oliwek; sól, pieprz; sok z cytryny; Filety kroimy w kostkę. Obsypujemy pieprzem, solą i skrapiamy cytryną. Następnie obtaczamy w mące (pozostawiamy 1 łyżkę mąki do sosu) i smażymy(...)rozgrzanej oliwie, ok. 10 min. W rondelku mieszamy dokładnie - tak aby nie było grudek - zimny bulion, śmietanę, 1 łyżkę mąki. A także posiekany drobno koperek. Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do sosu dodajemy rybę i gotujemy razem kilka minut. Proponuję podawać z ryżem i świeżymi warzywami. Smacznego!!! Polecam Wam moją stronę na facebooku

Miksturownik
Pampuchy, czyli kluski na parze... 188

domowej roboty są najlepsze:) Przepis autorstwa mojej mamy, sama dopiero nauczyłam się je robić. Składniki: - pół kostki drożdży - 1/4 łyżeczki cukru - szklanka mleka + ok. 4 łyżki ;) - 750g mąki pszennej - 4 jajka (w temperaturze pokojowej!) - 125g masła - 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: 1. Drożdże kruszymy, dodajemy cukier i 2 łyżki ciepłego, ale nie gorącego mleka. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)minut). 2. W garnuszku rozpuszczamy masło i zostawiamy do ostygnięcia. Do ciasta będzie potrzebne ciepłe, ale nie gorące. 3. W dużej misce zalewamy odrobiną wrzącego mleka dwie łyżki mąki, dokładnie rozcieramy i zostawiamy do ostygnięcia. Kiedy wystygnie d odajemy resztę mąki, sól, wbijamy jajka, wlewamy rozpuszczone masło. Następnie wlewamy ciepłe mleko (nie gorące!) i drożdże. Wyrabiamy porządnie ciasto, "nabijając

Kraina Tysiąca Smaków
Bułeczki maślane na niedzielne śniadanie 129

wczorajszego chleba :) Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową - mleko trzeba wcześniej wyciągnąć z lodówki i trochę podgrzać, a masło roztopić i wystudzić :) Składniki (na 8-10 bułeczek): - 3 szkl. mąki pszennej (typ 650) - 50g masła (1/4 kostki) - 20g świeżych drożdży - 200ml ciepłego mleka + 2 łyżki do drożdży - 1 jajko (również w temp. pokojowej!) - 1 płaska łyżeczka soli - 1 płaska łyżka(...)ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby wyrosły. 2. Masło rozpuszczamy w rondelku i zostawiamy do wystygnięcia - do ciasta nie może być gorące. 3. W misce mieszamy 2 szklanki mąki z solą. Dodajemy drożdże i zaczynamy wyrabiać, powoli dodajemy również mleko, a następnie masło. Po kilku minutach wbijamy jajko i dodajemy resztę mąki. Ciasto trzeba wyrabiać około 10-15 minut

Kraina Tysiąca Smaków
Polędwiczka w sosie grzybowym (ze świeżymi grzybami) 182

nawet mrożonych grzybów, polecam przepis na polędwiczkę w sosie pieczarkowym ! Składniki: - polędwiczka wieprzowa (ok. 300 - 400g) - grzyby (dowolna ilość) - 1 cebula - ok. 200 ml przegotowanej wody - sól, pieprz - odrobina mąki - masło do smażenia Przygotowanie: 1. Polędwiczkę kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem, oprószamy mąką. 2. Na dużej patelni rozgrzewamy masło. Obsmażamy krótko polędwiczki z dwóch stron(...)wlewamy wodę. Przykrywamy patelnie pokrywką i dusimy aż mięso będzie miękkie, a sos gęsty. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy odrobinę wody, jeśli zbyt rzadki można go zagęścić mąką (łyżeczkę lub dwie mąki dokładnie rozcieramy z odrobiną zimnej wody, a następnie dolewamy po kilka łyżek sosu i mieszamy - dopiero dobrze ciepłe wlewamy na patelnię). 4. Doprawiamy do smaku

Kraina Tysiąca Smaków
Puszysty sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście 596

już zupełnie inne ciasto:) Składniki na dużą blachę. Będziecie też potrzebować dużego garnka, żeby wymieszać masę serową.  Składniki na ciasto: - 4 żółtka - 1/2 szkl. cukru pudru - 3 szkl. mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 250 g masła - 3 łyżki kwaśnej śmietany Przygotowanie: 1. Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło(...)przygotowujemy ser.  Masa serowa: - 1 kg sera (takiego gotowego na sernik) - 6 jajek - 1 szkl. cukru - 2 duże opakowania śmietany 30% (2 x ok. 330 g) - 6 łyżek mąki ziemniaczanej - opcjonalnie puszka brzoskwiń Przygotowanie: 5. Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy ser i mąkę ziemniaczaną (pamiętajcie o niej koniecznie i nawet nie próbujcie jej pominąć

Kraina Tysiąca Smaków
Zrazy (zawijasy) wołowe z ogórkiem kiszonym i cebulką w sosie własnym 231

Mój ulubiony obiad:) Przepisu nauczyłam się od mojej siostry Doroty. Są oczywiście drobne różnice - ona używa kminku, ja majeranku. Sos zagęszczam tylko mąką, ale można też dodać odrobinę śmietany. Wołowina jest zdrowa, a ja mogłabym ją jeść co drugi dzień, niestety jej cena mnie do tego zniechęca:) No i czas przygotowania - trzeba zdecydowanie uzbroić się w cierpliwość. Z podanej ilości(...)musztardy (u mnie sarepska) - 1 mała cebulka - 1/2 kostki bulionu cielęcego lub wołowego (można ewentualnie pominąć lub użyć "domowego" bulionu) - przyprawy: sól, pieprz, majeranek (lub kminek) - kilka suszonych grzybów - mąka - odrobina oleju Przygotowanie: 1. Wołowinę delikatnie rozbijamy. Smarujemy każdy plaster cienką warstwą musztardy. Przyprawiamy pieprzem i majerankiem. Na każdy kawałek kładziemy niewielki kawałek ogórka, kawałek słoniny i kilka piórek cebuli

Kraina Tysiąca Smaków
Babka marmurkowa 127

się staram, żeby nie pogubić kartek ;) Do oryginalnego przepisu wprowadziłam drobne modyfikacje.  Babkę można polać polewą lub lukrem albo po prostu posypać cukrem pudrem.  Składniki: - 1 szklanka mąki pszennej - niepełna szklanka mąki ziemniaczanej - 200 g margaryny - niepełna szklanka cukru - 4 jajka - 3/4 szklanki mleka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka cukru waniliowego (lub łyżeczka wanilinowego) - 1 łyżka(...)kakao - margaryna i bułka tarta (do wysmarowania i wysypania formy) Przygotowanie: 1. Margarynę ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Stopniowo i ciągle miksując dolewamy mleka. 2. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Przekładamy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką

Kraina Tysiąca Smaków
Pulpety w sosie koperkowym 360

podanych składników wychodzi około 20 pulpecików . Składniki:  - 500 g dowolnego mięsa mielonego  - 1 nieduża cebula - 2 łyżki oleju - 1 jajko - pół małej czerstwej bułki (np. kajzerki) - odrobina mąki - sól, pieprz  - około 1 litra bulionu (można zastąpić wodą i kostką rosołową) - 3 łyżki gęstej śmietany 18% - 3 łyżki mąki - pęczek koperku Przygotowanie:  1. Cebulę drobno kroimy(...)odciśniętą z wody bułkę. Wyrabiamy dosyć długo ręką, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 3. Z mięsa formujemy małe pulpety, każdego obtaczamy w mące i układamy na desce. Wkładamy je do wrzącego bulionu i gotujemy około 15 - 20 minut (w zależności od wielkości pulpetów). 4. Zaprawiamy śmietaną, pamiętając o tym, że najpierw do zimnej

Kraina Tysiąca Smaków
Kluski śląskie - prosty przepis 8297

Nikogo nie cytując - smacznie jak u mamy:) Najprostszy na świecie przepis:) Potrzebne są dosłownie trzy składniki: ugotowane ziemniaki, jajko i mąka ziemniaczana. No i osolona woda do gotowania :)  Nie podaję konkretnej ilości ziemniaków, bo sama zazwyczaj wykorzystuję takie, które zostały po obiedzie albo gotuję "na oko". W każdym razie na około kilogram ziemniaków spokojnie wystarczy jedno jajko.  Ziemniaki(...)też się nadadzą, choć kluchy nie będą takie ładne. Te które widzicie też były przygotowane "na leniucha", czyli właśnie potłuczone ;)  Składniki:  - ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki - mąka ziemniaczana (ilość opisana dalej) - 1 jajko - duży garnek wrzącej, osolonej wody Przygotowanie: 1. Na posypanej mąką stolnicy formujemy z ziemniaków kulkę i spłaszczamy ją z wierzchu. Następnie, jak na poniższym

Kraina Tysiąca Smaków
Ciasteczka bakaliowo-czekoladowe 164

łyżeczka mielonych goździków - dałam kilka, ale mi się nie zmieliły 1 łyżeczka gałki muszkatołowej - dałam odrobinę 1,5 łyżeczki czarnego pieprzu - nie dałam 150 ml miodu* 200 g mąki - 100 g mąki pszennej graham typ 1850 * obecność rodzynek i miodu to jest modyfikacja związana z dietą strukturalną Orzechy i migdały wrzuciłam do blendera i posiekałam, skórkę pomarańczową i morele pokroiłam(...)kawałeczki. Wymieszałam w misce wszystkie składniki łącznie z przyprawami i dołożyłam stopioną czekoladę i miód. Tak jak napisała Feeriasmaków nie sposób było połączyć tej masy z mąką, bo za dużo tutaj suchych składników, mimo stopienia czekolady razem z miodem. Dolałam więc mleka i wtedy mąka się połączyła z resztą. Nie udało mi się również ulepić zgrabnych chlebków, wyszło mi tylko

Zdrowa Kuchnia Sowy
Czekoladowe ciasteczka z masłem orzechowym 199

mnie wyszły ciasteczka czekoladowe, a nie z dodatkiem czekolady, ponieważ mam awersję do siekania czekolady (zwłaszcza gorzkiej), więc ją stopiłam. Składniki na ok. 25 szt.: * 130 g mąki - dałam mąkę pszenną graham typ 1850 * 1 płaska łyżeczka sody - dałam 1/2 sody i 1/2 proszku do pieczenia * szczypta soli - przeoczyłam;) * 110 g miękkiego masła * 120 g masła orzechowego * 150 g jasnego(...)przepisu należało miksować masło, masło orzechowe, aromat i cukier przez ok. 3 minuty, ale ja utarłam w makutrze te składniki, dodając pod koniec ucierania jajko. Wymieszałam w misce mąkę i sodę (o soli zapomniałam), dodałam do tego płatki i przestudzoną czekoladę. Znów wymieszałam i dodałam do masy maślanej. Wszystko razem wymieszałam łyżką i ubrawszy lateksowe rękawiczki (masa jest lepiąca, metoda

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pikantne, domowe i bardzo zdrowe krakersy! 161

genialnych chrupek z ciecierzycy . Myślałam o ciasteczkach z serem, ale jak trafiłam na ten przepis, to od razu wiedziałam, że takie właśnie chcę! Trochę zmodyfikowałam, przede wszystkim zamieniłam mąkę kukurydzianą na płatki żytnie i dodałam więcej przypraw, aby było zgodnie z Kuchnią 5 Przemian:) Składniki na talerz (nieduży!) ciastek: 100 g mąki orkiszowej 50 płatków żytnich 50 g płatków owsianych(...)sól, kminek mielony, bazylia do posypania: kminek, sezam, mak dodałam jeszcze łyżkę oliwy spod pomidorów, bo ciasto nie chciało się uelastycznić dostatecznie aby je rozwałkować;) Płatki zmieliłam (nie na mąkę, bo wysiadł mi młynek i mieliłam w blenderze i może to było powodem kłopotów z rozwałkowaniem ciasta), masło roztopiłam (i nawet sklarowałam!) i po kolei dodawałam do miski mieszając

Zdrowa Kuchnia Sowy
Domowe mleko sojowe i produkt uboczny, czyli ciasteczka z okarą:) 200

wielokrotnie przeze mnie robionych ciasteczkach owsianych. Nie wiedziałam tylko jaką konsystencję nada im ta okara, dlatego kolejność ustaliłam taką, żeby dodać ją na końcu, a potem ew. podsypać jeszcze mąką gdyby masa wyszła za mokra. Składniki na 18 ciasteczek: 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g płatków orkiszowych 150 g okary 2 spore łyżeczki kakao garść rodzynek garść żurawiny suszonej(...)łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Najpierw nastawiłam piekarnik na 180 0 C. A potem mieszałam w misce zgodnie z kolejnością wg Kuchni Pięciu Przemian, czyli: 1.  mąka i płatki orkiszowe (k) 2.  kakao (g) 3.  rodzynki, żurawina, pokrojony banan, olej i miód (sł) 4.  szczypta imbiru (o) 5.  proszek, soda i okara

Zdrowa Kuchnia Sowy
Brak tytułu 223

Dziś niedziela, więc pora na ? ..................... ciasto !!! APFELSTRUDEL czyli, strucla z jabłkami CIASTO:  300 g mąki tortowej                   szczypta soli                   45 g oleju słonecznikowego( około 4 łyżki )                   około 150 ml letniej wody NADZIENIE(...)masła                            ewentualnie 1/3 szkl. rumu Ciasto - z mąki, oleju, soli i wody zagniatamy sprężyste ciasto. W razie potrzeby dosypujemy mąki - tak by ciasto się nie kleiło. Nadajemy mu kształt kuli, smarujemy roztopionym masłem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę. Nadzienie - jabłka obieramy, kroimy w małą kostkę

kolorowotorcikowo