mąka - 10440 przepisów (strona:94/696)

Przepis na bitki wieprzowe z karkówki 436

prawda najlepsze bitki wychodzą z rostbefu lub udźca wołowego, ale z karkówki też są bardzo smaczne. 1 kg karkówki wieprzowej, do smaku sól karpacka i czarny pieprz, 3 łyżki mąki, majeranek, 2 ziarna ziela angielskiego i kilka ziaren pieprzu, 2 liście laurowe 1 duża cebula 2 łyżki oleju, Mięso z karkówki wieprzowej, kroimy w plastry grubości(...)lekko rozbijamy każdy kawałek mięsa z obu stron. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące. Na rozgrzanym oleju obsmażamy mięso z jednej strony, przewracamy mięso na drugą stronę, dokładamy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy wszystko jeszcze chwilę razem. Do garnka dodajemy resztę mąki i przyprawy np. rozgniecione ziarno ziela angielskiego, ziarna czarnego pieprzu i liść laurowy, można

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotleciki z siekanego schabu 521

smażone kotleciki z siekanego schabu. Składniki: 8 plastrów schabu 1 mała czerwona papryka 2 łyżeczki musztardy z wędzoną papryką 1 cebula 2 łyżki jogurtu greckiego 2 jajka 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól i pieprz kolorowy do smaku 1 łyżka siekanej pietruszki olej do smażenia Wykonanie: Plastry schabu kroimy w drobną kostkę. Z czerwonej papryki usuwamy gniazdka(...)nasienne i wraz z cebulą również kroimy w drobną kostkę. Do posiekanego drobno schabu dodajemy paprykę wraz z cebulą, do masy dodajemy 2 jajka, jogurt, musztardę, mąkę kukurydzianą i mąkę ziemniaczaną, dodajemy siekaną pietruszkę (może być suszona) doprawiamy solą i kolorowym pieprzem, dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Masę nabieramy dużą łyżką i smażymy na oleju z obu stron

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pomarańczowe naleśniki z sokiem Tymbark 934

pomarańczowe naleśniki, gdyż sok pomarańczowy byłby w cieście, w masie do karmelizowania naleśników i w szklance, nie licząc cząstek pomarańczy w nadzieniu. Składniki na 2 duże naleśniki: 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1/3 szklanki soku pomarańczowego Tymbark 2 jajka, szczypta soli, olej do smażenia, 1 pomarańcza, 175 g serka homogenizowanego waniliowego 2 kostki gorzkiej czekolady Przygotowanie(...)miseczce roztrzepujemy jajka ze szczyptą soli, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną, wlewamy sok pomarańczowy i za pomocą trzepaczki dokładnie łączymy składniki. Rozgrzewamy patelnię do naleśników z niewielką ilością oleju. Smażymy 2 duże naleśniki. Obraną z błon pomarańczę kroimy w drobną kostkę. Mieszamy serek z pokrojonymi cząstkami pomarańczy. Masą smarujemy przestudzone naleśniki. Zwijamy naleśniki i kroimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi z kaszą jaglaną i serem 157

ravioli z łososiem i ricottą. Ciasto przygotowałam wg mojego przepisu Jak zrobić idealne ciasto na pierogi ? Pierogi z kaszą jaglaną i serem. Ciasto na pierogi: 4 szklanki mąki duża szczypta soli 1 szklanka wrzącego mleka Farsz z kaszy jaglanej i sera: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 2 cebule 2 łyżki oleju do smażenia 250 g twarogu półtłustego sól i pieprz(...)kaszę jaglaną w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki masła. Studzimy, dodajemy rozdrobniony twaróg, oraz podsmażoną cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Ciasto na pierogi: Do misy robota wsypujemy mąkę, dajemy sól i wlewamy wrzące mleko. Ciasto wyrabiamy hakiem ok. 5 minut, można wyrobić ręcznie. Wyrobione ciasto wyciągamy i przekładamy do woreczka, następnie wkładamy na 20-30 minut do lodówki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Piegusek białkowy 141

Piegusek białkowy to inaczej babka na białkach z dodatkiem maku. Pieguska na białkach przygotowałam dzięki akcji Piernikowej chaty , musiałam trochę przepis zmodyfikować, gdyż postępując wg opisu Magdy po dodaniu mąki zrobiła mi się kruszonka, dodałam więc do ciasta połowę ubitych białek aby ciasto było rzadsze. Resztę ubitej piany dodałam na koniec i wymieszałam już całość silikonową łyżką. W opisie(...)formy. Podobny przepis znajduje się w książce „Kuchnia domowa” Wydawnictwa IBIS jest tam tylko więcej tłuszczu i inny opis przygotowania (białka ubija się z cukrem, dodaje mąkę, proszek do pieczenia i mak, rozpuszczoną margarynę dodaje się na sam koniec). Piegusek białkowy po upieczeniu posypałam cukrem pudrem z hibiskusa. Zerknijcie poniżej, gdzie znajdziecie wykaz moich Wielkanocnych wypieków: Babka marmurkowa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta z owocami i kremem budyniowym (crème patissière) 143

krem wzorowany jest na recepturze Julii Child. Tarta z owocami i kremem budyniowym ( crème patissière) Składniki: Krem: 6 żółtek 1/2 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 szklanki gorącego mleka 2 łyżki masła (opcjonalnie) szczypta soli 1 laska wanilii Ciasto kruche ( na formę okrągłą o średnicy 22-23 cm): 300 g mąki krupczatki(...)ciasta z dłońmi , dzięki temu będzie ono bardziej kruche, a my zaoszczędzimy sporo czasu. Jeśli jednak nie jesteście posiadaczami takich urządzeń wystarczy blat, stolnica i sprawne ręce  J Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier i pokrojone na kawałki masło, dokładnie siekamy, aby składniki się połączyły. Dodajemy żółtka i zagniatamy szybko ciasto. Formujemy wałek, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez

Mania Gotowania
Półkruche ciasto ze śliwkami i kruszonką musli 167

czas na śliwki. Zapraszam na półkruche ciasto z tymi smakowitymi owocami, przykrytymi bardzo chrupiącą kruszonką z dodatkiem musli, ziaren i orzechów. Ciasto: 200 g zimnego masła 2,5 szklanki mąki 1 jajko 2/3 szklanki cukru pudru 6 łyżki oleju 3 łyżki mleka 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia oraz ok. 800 g śliwek  Kruszonka: 100 g masła 2/3 szklanki(...)mąki 1/2 szklanki brązowego cukru 2 garście musli, najlepiej orzechowego 1 garść posiekanych różnych orzechów i ziaren kruszonka: 50 g masła, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki, garść musli  kruszonka: 50 g masła, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąk Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Składniki kruszonki zagnieść

Czerwień i błękit
Orzechowa szarlotka 384

Smaczna odsłona szarlotki z dodatkiem orzechów włoskich. Orzechy stanowią składnik ciasta i częściowo zastępują mąkę. Należy je wcześniej uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku, dzięki czemu smak orzechów jest bardziej intensywny. Lubię wszystkie ciasta z jabłkami a szczególnie szarlotki bo są pieczone na kruchym cieście. Wersja z orzechami włoskimi bardzo przypadła mi do gustu. Warto upiec. Przepis podpatrzony(...)blogu Gotuję bo Lubię, podaję ze swoimi zmianami. Orzechowa szarlotka Temperatura pieczenia: 180 o C | Czas pieczenia : ~60 min | Ciasto  1,5 szkl. mąki pszennej 1 szkl. orzechów włoskich, uprażonych na patelni i zmielonych na mąkę 3/4 szkl. cukru pudru (100 g) 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia ekstrakt waniliowy 150 g masła 3 żółtka 3 łyżki śmietany (opcj. gdyby

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pączki 190

wymienione rodzaje można przygotować z jednego podstawowego przepisu, który prezentuję poniżej. Potrzebujemy (na około 30 pączków): - 70 ml oleju kokosowego lub miękkiego masła - 360 ml letniego mleka - 820 g mąki pszennej tortowej - 10 g suszonych drożdży - 115 g cukru - 2 jajka - 1 żółtko - 0.5 łyżeczki ekstraktu waniliowego (ja dodaje pastę waniliową) - 0.5 łyżeczki soli - 1 litr oleju do smażenia(...)arachidowego) Na początku mieszamy olej kokosowy lub miękkie masło z mlekiem. W osobnej misce łączymy ze sobą mąkę, cukier oraz drożdże. W jeszcze innej misce mieszamy jajka, żółtko, wanilię oraz sól.  Następnie dodajemy mąkę z pozostałymi składnikami do mieszanki mlecznej, a na końcu dolewamy również rozkłócone jajka.  Całość mieszamy do momentu gdy uzyskamy miękkie ciasto (około 10 minut

W mojej holenderskiej kuchni
Makaron domowy 235

lepiej niż ten kupny. W moim domu, gdy byłam młodsza, jadło się praktycznie tylko i wyłącznie ten własnej roboty. Pamiętam jak moja babcia i mama zagniatały ciasto, w oparach mąki je rozwałkowywały a następnie przepuszczały przez specjalną maszynkę do makaronu, skonstruowaną przez mojego dziadka - złotą rączkę, z której wyciągały cieniutkie niteczki. Tak więc gdy kilka miesięcy temu stałam się szcześliwą(...)makaron np na spaghetti.  Na szczęście mój wspaniały, domyślny mąż sprezentował mi ją parę tygodni temu na urodziny. I tak oto zaczęłam robić własny makaron. Potrzebujemy: - 300 g mąki typu "00" - 3 jajka - łyżkę oliwy Generalnie przyjmuje się, iż na 100 g mąki potrzebne jest 1 jajko. Z podanych składników zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Owijamy je następnie folią

W mojej holenderskiej kuchni
Italian cheesecake 163

zjedli conajmniej pół blachy tego ciasta.  Dlatego też w moim domu piekę najczęściej wersję serniczka, w którym ciężki twaróg zastępuję lekką, kremową ricottą. Potrzebujemy: Na spód: - 125 g mąki pszennej - pół łyżeczki soli - 50 g ricotty - 50 g miękkiego masła - 100 g cukru pudru - masło - do wysmarowania tortownicy - mąkę - do oprószenia tortownicy Na masę serową: - 450 g ricotty(...)cukru pudru - 25 g mąki pszennej - 2 jajka - szczyptę soli - 60 ml soku z cytryny - pół łyżeczki ekstraktu waniliowego lub pasty waniliowej - 100 g truskawek - cukier puder - tortownicę o średnicy +/-16cm Nagrzewamy piekarnik do 225 stopni.  Mieszamy wszystkie składniki na spód, do momentu uzyskania jednolitej masy. Smarujemy masłem tortownicę, lekko oprószamy mąką i wyklejamy jej dno masą

W mojej holenderskiej kuchni
Bułeczki belgijskie 136

razem na Grand Prix Belgii. Bułeczki przed chwilą pieczone...Ponoć belgijskie...a czy takie są to ja nie wiem, ale wiem jedno, ze są smaczne.. 500 g mąki pszennej 1 ,5 łyżeczki soli 1 opakowanie suszonych drożdży 180ml ciepłej wody (lub odrobinę więcej) 120ml letniej mleka 1 łyżeczka cukru Mąkę przesiać i wymieszać z solą.Drożdże rozpuścić(...)szkl. wody wraz z cukrem; odstawić na 15 minut. Do mąki dodać miksturę drożdżową, mleko i sól. Zacząć wyrabiać, stopniowo, w miarę potrzeby dodając resztę wody. Ciasto wyrabiać około 10 minut. Ma powstać gładkie, miękkie, elastyczne ciasto. Jeśli będzie za suche dodać nieco więcej wody. Miskę natrzeć odrobiną oliwy (lub olej) przełożyć do niej ciasto, przykryć folią i odstawić

Moje domowe kucharzenie
Bagietki 152

najwięcej problemów sprawiło mi odpowiednie nacięcie. No cóż. Będę ćwiczyć, to może z czasem się nauczę. Mimo wszystko bagietki wyszły bardzo smaczne. Składniki (na 4 bagietki): Poolish: 300 g mąki chlebowej 300 g wody 1/8 łyżeczki drożdży instant ciasto właściwe: 600 g mąki chlebowej 300 g wody 1 łyżka soli 4 g drożdży instant cały poolish Wykonanie: Wieczorem przygotować(...)poolish. Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę i wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Miskę przykryć folią i odstawić w temperaturze pokojowej na 12 - 16 godzin. Następnego dnia przełożyć do misy robota cały poolish i dodać wszystkie składniki ciasta właściwego. Wyrabiać na pierwszej prędkości przez 3 minuty. Sprawdzić hydrację i ewentualnie dodać nieco wody lub mąki. Ponownie wyrabiać ciasto, tym razem

Sto kolorów kuchni
Roti z warzywami 186

zależności od tego, z czym go podamy. Ja lubię zajadać go z wiśniowym dżemem na śniadanie lub z warzywami w porze obiadowej.  Składniki: Roti:   1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej + trochę do podsypania 1/4 szklanki letniej wody 1 łyżka oleju szczypta soli Pozostałe składniki: warzywa dowolne (znalazłam u siebie w zamrażalniku warzywa na patelnię i wykorzystałam: ziemniaki, marchew, brokuły(...)szparagową) bułka tarta olej rzepakowy do smażenia Przyprawy: chilli papryka słodka kurkuma imbir zioła prowansalskie oregano pieprz ziołowy Przygotowanie:      Najpierw przygotowujemy placuszki roti. Mieszamy w misce mąkę z solą. Dolewamy do ciasta stopniowo wodę i ugniatamy je. Na końcu dodajemy olej. Jeśli ciasto jest za suche, dolewamy więcej wody, jeśli jest za mokre, podsypujemy je mąką. Dzielimy

Weganizm infantylny
Słodkie paluszki tofu z sezamem i truskawkami 113

mnie nie zawiodło. Składniki: 1 kostka naturalnego tofu (około 180g) 1/4 filiżanki sezamu 3 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżka i około 10 łyżeczek wody mąka pszenna pełnoziarnista lub inna mąka olej lub oliwa do smażenia 2 szklanki truskawek cynamon Przygotowanie:      Kostkę tofu odsączamy z wody, która zapewne pojawiła się w opakowaniu(...)Cukier wlewamy do sezamu. Gdy kleik z siemienia lnianego wystygnie, przecedzamy go, siemię odstawiamy, a kleistą substancję dodajemy do cukru i sezamu. Mieszamy całość. Paluszki tofu maczamy najpierw w mące, później w sezamowo-cukrowej papce, następnie jeszcze raz w mące i wrzucamy je na rozgrzany olej. Krótko smażymy i wyjmujemy na talerz. Truskawki myjemy i pozbawiamy je szypułek. Wrzucamy

Weganizm infantylny