chyba się nie da ;) Pomimo problemów związanych z brakiem odpowiedniej formy udało mi się upiec pierwszy chleb. Na upartą babę nie ma silnego ;) 30 dag drożdży 2,5 szklanki mąki białej 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej 1 szklanka otrębów owsianych 2 szklanki letniej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oliwy coś do posypania (miałam tylko otręby) Drożdże rozpuściłam(...)szklankach letniej wody. Dodałam po 1 szklance mąki białej, żytniej i otrębów i wszystko razem wymieszałam. Pozostawiłam na ok. 30 min. do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowałam sobie formę do pieczenia- wysmarowałam ją oliwą (przepis jest na standardową keksówkę, jednak z jej braku posiłkowałam się miską żaroodporną). Po pół godzinie do wyrośniętego ciasta dodałam pozostałą mąkę, sól i wyrobiłam dalej. Ciasto
bastalenakuchni. Dziś będzie po czesku. Postaram się choć na chwilkę zbliżyć do cudownego klimatu praskiej gospody u Fleka Czeski gulasz na piwie 300 g mięsa gulaszowego 1 łyżka mąki tłuszcz do smażenia (najlepszy byłby smalec) 1/2 cebuli słodka papryka, majeranek 1 kromka chleba razowego sól, pieprz 0,5 l piwa Lacjo Øl Mięso pokroiłam w paski, obtoczyłam w mące(...)ové). Z braku świeżej bułki zdecydowałam się na te pierwsze. Jak ma być po czesku, to nie ma lipy ;) Bramborové knedlíky 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach 1,5 łyżki mąki 1,5 łyżki kaszy manny sól Ziemniaki ugotowałam dzień wcześniej, następnie obrałam i starłam na tarce. Dodałam mąkę, kaszę mannę i sól. Wyrobiłam ciasto, z którego uformowałam podłużnego balaska
bastalenaciasto ulepiłam najprostsze z najprostszych, aby nic nie zepsuć. Cała się upaćkałam sokiem z jagód, ale nic to, bo zabawa była przednia. A smak... niebo w gębie ;) 1 szklanka mąki 3/4 szklanki gorącej wody 1 łyżeczka soli jagody cukier jogurt, śmietana (do wyboru) Sól rozpuściłam w wodzie i połączyłam w misce z mąką. Początkowo mieszając łyżką w misce wyrobiłam ciasto(...)które później przełożyłam na wysypaną mąką stolnicę i gniotłam ok. 10 min. (konsystencję ciasta można dobierać poprzez albo dosypywanie mąki, albo dolewanie wody). Następnie podzieliłam je na mniejsze części i każdą wałkowałam na cienki placek. Za pomocą szklanki powycinałam z ciasta koła, które następnie nafaszerowałam jagodami (jagody wymieszałam z cukrem). Nakładałam łyżeczkę jagód na środek koła i zlepiałam boki
bastalenaRóżnie nazywane, tak samo pyszne. Mowa o popularnych bułkach z przedziałkiem. Pokusiłam się o ich wykonanie, bo chleb nam już wyszedł, a śniadanie zjeść trzeba. Smaczne-go!!! 500 g mąki (u mnie też przypadkowo tylko tortowa + do podsypania) 50 g świeżych drożdży (min. 20g) 150 ml letniego mleka 100 ml letniej wody 1 jajko 30 g miękkiego masła 2 łyżeczki(...)płaskie łyżeczki soli Po pierwsze jak zawsze przygotowałam rozczyn: 2 łyżki letniego mleka, 2 łyżeczki cukru i drożdże. Odstawiłam na 10-15 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę połączyłam z pozostałymi składnikami oraz rozczynem i wyrobiłam ręcznie ciasto. Ojjj trochę roboty było, ale jak już ciasto było gotowe przełożyłam je do wysmarowanej olejem miski i pozostawiłam w ciepłym miejscu
bastalenapaszteciki. Ja poszłam w zupełnie innym kierunku, bo paszteciki i pierogi mogę jeść w ciągu roku. A na to cudo pozwolę sobie w święta. Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 30 g drożdży 20 g cukru 250 ml mleka 2 jajka 2 żółtka 100 g masła (płynne, ale zimne) sól Jak do każdego ciasta drożdżowego rozpoczęłam od rozczynu. Drożdże(...)łyżeczki cukru rozpuściłam w 1/2 szklance letniego mleka, dodałam 1 łyżkę mąki i pozostawiłam do wzbudzenia. W dużej misce utarłam jajka, żółtka i resztę cukru. Kiedy rozczyn ruszył dodałam go do jajek wraz z pozostałymi składnikami i delikatnie miksowałam. Przez 10 min. wyrabiałam jeszcze ręcznie. Ostatecznie ciasto pozostawiłam w ciepłym miejscu pod ściereczką na ok. 1h. Farsz: kapusta kiszona
bastalenazaspokajam swoją żądzę na żurek. Moja żądzę musiałam tłumić kilka dni, bowiem nie ma żurku, bez zakwasu, a ten "robił" się ok. tygodnia. Zakwas na żur 7 łyżek mąki żytniej 500 ml przegotowanej, letniej wody 1 ząbek czosnku ziele angielskie Mąkę wsypałam do kamionkowego dzbanuszka, zalałam wodą. Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce(...)pory Manekinowy rządzi), bo któż tego nie próbował. Zawsze jednak upewniałam się czy podawany jest w chlebie. Dziś sama mogłabym Was zaprosić na taki żurek. Wypasik! 400 g mąki pszennej 1 szklanka przegotowanej, letniej wody 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli, cukru Wszystkie składniki umieściłam w misce. Przemieszałam, aby się połączyły i pozostawiłam w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką
bastalenakilka tygodni. Dziś pierwsza wersja letnich ciasteczek: pyszne kruche ciasteczka orkiszowe z pastą tahini i orzeszkami- mniam, pyszności... Znalezione tutaj (klik) z małymi modyfikacjami. Składniki na ok.40 sztuk: - 280g mąki orkiszowej typ750 - 45g mąki orkiszowej typ2000 - 1 łyżka mąki ryżowej (nie trzeba) - 50g masła - 1/2 szklanki oleju kokosowego bezzapachowego lub oliwy - 1/2 szklanki ksylitolu - 1/2 szklanki orzechów laskowych - 1/2 szklanki
Smaczne Zdrowezarazem delikatny. Bardzo Nam smakował i na pewno jest wart polecenia. Składniki: 100 g aktywnego żytniego zakwasu (dokarmionego 12-24 godziny wcześniej) 350 ml letniej wody 350 g mąki żytniej jasnej, chlebowej 130 g mąki pszennej 20 g otrębów żytnich lub pszennych 1/4 łyżeczki nasion kminku 1/4 łyżeczki kopru włoskiego 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 6 suszonych lub wędzonych śliwek, drobno(...)pokrojonych 1,5 łyżeczki soli morskiej Mąkę pszenną mieszamy z mąką żytnią, dodajemy otręby, zioła i sól. Wlewamy letnią wodę, następnie zakwas i mieszamy ręką lub mikserem do połączenia się składników. Dodajemy śliwki i lekko mieszamy. Keksówke o długości 25 cm natłuszczamy i posypujemy otrębami. Przekładamy ciasto chlebowe, wygładzamy, posypujemy otrębami, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto jest
Made By Mom And SonMuszę przyznać, że ostatnie ciasta drożdżowe, które zrobiłam idealnie zadowalają moje kubki smakowe. Ciężko zdecydować i wybrać to najpyszniejsze, bo wszystkie takie są na swój sposób. Składniki: 500 g mąki pszennej 30 g drożdży 180 ml letniego mleka 80 g roztopionego masła 2 jajka 50 g cukru szczypta soli 1,5 kg śliwek 50 g cukru trzcinowego 0,5 łyżeczki(...)cynamonu Mąkę wsypujemy do miski. Robimy dołeczek, rozkruszamy drożdże, posypujemy 25 g cukru, polewamy 100 ml letniego mleka i zasypujemy delikatnie mąką. Odstawiamy pod przykryciem do spienienia się drożdży, na około 15 min. Po tym czasie dodajemy resztę cukru i mleka, sól, roztopione letnie masło i jajka. Ręką wyrabiamy ciasto. Jeśli uważacie, że jest za ‚gęste’ dodajcie odrobinę więcej mleka
Made By Mom And Sonwykombinowały coś innego...ale miło było poczuć się jak 18 -nastka..haha....bo na torcie były akurat takie świeczki... Pani Monice dziękuję za życzenia.. 6 jaj 1 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki ziemniaczanej 1,5 szk. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa do tortu mleko maliny, kiwi Ubić pianę z białek, dodać cukier, ubić. Następnie dodać(...)żółtka. Ponownie ubić a na koniec wsypać mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać. Piec ok. 30 minut w temp.180 °C.Wystudzony biszkopt przekroić na 2-3 blaty. Blaty ciast nasączyć , przełożyć dowolną masą [ masa go tortów w proszku] , dowolnie udekorować [ maliny i kiwi
Moje domowe kucharzeniePomysł na taką tartę znalazłam tutaj. ..ja do gruszek dodałam jeszcze jabłka... kruchy spód: 30 dkg mąki 3 łyżki drobnego brązowego cukru 12 dkg zimnej margaryny lub masła 2 żółtka 3 łyżki zimnej wody odrobina ekstraktu z migdałów lub cukru migdałowego nadzienie: 2 gruszki 2 jabłka 1 łyżka margaryny 1 łyżka brązowego cukru 3 łyżki rumu(...)łyżki płatków migdałowych wierzch: 2 białka ( w temperaturze pokojowej ) 4 łyżki drobnego cukru 1/2 łyżeczki cukru migdałowego lub ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 4 łyżki płatków z migdałów Margarynę pokroić w kostkę, zagnieść z resztą składników. Uformować kulę i odłożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty.Przykry
Moje domowe kucharzenieproste i szybkie do wykonania...biszkopt ..uprażone jabłka z dodatkiem budyniu [ u mnie kokosowy..mniam]..polewa i prażone wiórki z płatkami.. 3 jaja 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wodzisław Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubić do jego całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka i ubijać(...)Dodać proszek do pieczenia i powoli przesiane mąki. Wszystko wymieszać bardzo delikatnie łyżką w jednym kierunku. Blachę do tarty wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną. Wylać na nią masę piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 25- 30 minut . 1 kg jabłek cukier do smaku 1 budyń [ u mnie kokosowy] Jabłka obrać, pokroić i uprażyć
Moje domowe kucharzeniekilka wypróbowanych przepisów na biszkopt..a oto kolejny..tym razem podpatrzony w Domowych Wypiekach . 4 jajka ½ szkl. mąki pszennej ½ szkl.mąki ziemniaczanej ¾ szkl. cukru 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem(...)pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).Gotowe ciasto przełożyć do foremki i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze
Moje domowe kucharzenieminut ] ..że ledwo zmieściła się na dużej blasze z piekarnika...Tak więc z połowy porcji można zrobić jedną olbrzymią chałę lub dwie mniejsze chałki.. 330 g białej mąki pszennej wysokoglutenowej [u mnie mąka krupczatka] 670 g białej mąki pszennej chlebowej [ u mnie tortowa] 55 g cukru 75 g żółtek 140 g jajek 75 g oleju
Moje domowe kucharzenieOstatnio dużo swojskiego pieczywa u mnie...aż sama się dziwię, że tak dużo piekę...no , ale jak tu nie piec jak takie domowe najlepsze..Bułeczki z dodatkiem mąki orkiszowej ..pycha...Autorka przepisu dodała, że najlepsze są gorące prosto z piekarnika...to fakt..ale następnego dnia są też pyszne i świeże...córki robiły sobie kanapki do szkoły..a ja miałam też(...)swoich bułeczek nie nacinałam nożykiem..a wykorzystałam urządzenia do krojenia jabłek..wychodzi fajny wzorek...niektóre bułeczki trochę "rozsadziło" i wzorek po upieczeniu już nie był taki fajny.. 350g mąki pszennej typ 650 200 g mąki orkiszowej razowej 8 g suszonych drożdży 1 łyżka miodu 1,5 łyżeczki soli 200 ml letniej wody
Moje domowe kucharzenie