wypiekacz do chleba...zagniecione ciasto wyłożyłam do keksówki, tam "troszkę " rosło..i piekłam w keksówce, ale można także uformować bochenek i piec na blaszce lub kamieniu pizzy. 225 g mąki żytniej 300 g mąki pszennej 7 g drożdży suszonych lub 15 g świeżych 1 łyżeczka ciemnego cukru muscovado [ dałam zwykły cukier] 1 płaska łyżka soli (w oryginale(...)łyżki!) 300 ml ciepłej wody 45 g stopionego masła 1 łyżka słodu Oba rodzaje mąki wsypać do miski, dodać drożdże (ze świeżych przygotować wcześniej rozczyn z odrobiną wody i cukru), cukier oraz sól. Powoli dolewać wodę mieszając ręcznie lub drewnianą łyżką, aż powstanie klejące ciasto. Ze stopionego masła odlać 1 łyżkę, a pozostałe dodać do ciasta i wyrabiać
Moje domowe kucharzeniemieszanek dostępnych u P.Adama ..i jak zwykle wystarczy tylko woda, trochę czasu , piekarnik lub wypiekacz do chleba.. mieszanka do wypieku chleba dobrodziej orkiszowy woda Skład mieszanki: mąka orkiszowa typ 2000, mąka graham typ 1850, mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 750, pestki słonecznika, siemię lniane, naturalny suszony zakwas żytni, słód, sól, drożdże instant
Moje domowe kucharzeniePyszne bułeczki.. 20 dkg mąki 10 dkg mąki orkiszowej 5 dkg otrębów owsianych 1,5 łyżki oleju 15 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka drożdży suszonych instant) 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 190 ml wody Do drożdży dodać łyżeczkę cukru, 2 łyżki wody, 2 łyżki mąki i wymieszać. Odstawić na 15 minut, następnie połączyć
Moje domowe kucharzenieoleju rzepakowym, który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest często używany w mojej kuchni.. 80 dag filetów z ryby 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej ziarna sezamu [ dowolna ilość] 1 jajko 0,5 szkl.wody 1 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu olej rzepakowy do smażenia Filety (świeże(...)rozmrożone) osuszyć papierowym ręcznikiem. Wymieszać mąkę z resztą dodatków i obtoczyć w niej kawałki ryby. Smażyć z obu stron na złoty kolor na oleju
Moje domowe kucharzeniepyszna była...ale i ten wytrawny wytwór też był pyszny... ciągnąca się mozzarella ...mniam..polecam..dodatki można użyć dowolne,..u mnie tylko kiełbaska, szczypiorek i ser.. 3 szkl. mąki 15 g drożdży 4 łyżki masła 220 ml mleka 2 jajka 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli Dodatkowo kawałek kiełbasy spora garść tartej mozzarelli(...)szczypiorek sól stopione masła do smarowania ciasta Cukier wymieszać z drożdżami, gdy się rozpuszczą dodać 1 -2 łyżki mąki i część letniego mleka, odstawić na 20 minut do wzburzenia i dodać do mąki . Do mieszanki mączno- drożdżowej wsypać sól, dodać letnie: mleko, rozpuszczone masło.Wymieszać . Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie, nie będzie kleiło się do ręki
Moje domowe kucharzenieDzisiaj przedstawiam najprostszy na świecie przepis na mazurka :) Natchnienie czerpałam z Domowych Wypieków . Składniki na ciasto: 250g mąki pszennej 150g masła 100g cukru pudru 1 jajko Polewa/dekoracja: 200g dżemu truskawkowego (smak do wyboru) 1 puszka masy krówkowej (ja wzięłam o smaku kokosowym) Dodatki typu: wiórki kokosowe, migdały, morele suszone, rodzinki itd. Mąkę razem z masłem, cukrem oraz jajkiem wymieszać(...)zagnieć ciasto. W razie gdyby ciasto wciąż się kleiło za bardzo można na luzie dosypać mąki. Uformować w kulkę i owinąć w folię spożywczą. Odłożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Po wyciągnięciu ciasta z lodówki należy je rozwałkować na papierze do pieczenia tak, aby mniej - więcej kształt ciasta pasował do formy. Ciasto może się kleić, dlatego warto mieć
Emcia PichciSkładniki: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1/2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 250g masła 3 jajka 3 łyżki cukru waniliowego własnej roboty 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 4 łyżki wiórek kokosowych Przepis: Do garnuszka wkładamy masło, cukier, mleko i kakao. Wszystko rozpuszczamy, od czasu do czasu mieszając, aż powstanie jednolita masa. Odlewamy ok. 3/4 szklanki i pozostałą masę(...)odstawiamy do wystudzenia. Do osobnej miski przesypujemy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do mąki. Białka ubijamy z cukrem waniliowym na sztywną pianę. Przestudzoną masę dodajemy do mąki i mieszamy. Następnie dodajemy białka i delikatnie wszystko łączymy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Emcia PichciSkładniki: 2 szklanki mąki pszennej 50 g migdałów w płatkach 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki przyprawy korzennej 10 łyżek miodu lipowego 100 g masła Lukier: 1 szklanka cukru pudru 3-4 łyżki wrzątku Przepis: Migdały miksujemy na mąkę za pomocą blendera ręcznego. Dodajemy do miski razem z mąką, proszkiem do pieczenia(...)korzenną i cynamonem. Miód rozpuszczamy w garnuszku razem z masłem ciągle mieszając aż powstanie jednolita masa. Ściągamy z ognia odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa jest letnia dodajemy ją do mąki i miksujemy mikserem aż powstanie ciasto bez grudek. Następnie odstawiamy je do całkowitego ostygnięcia. Po tym czasie formujemy z ciasta kulki (co chwilę maczając dłonie w wodzie - ciasto nie klei
Emcia Pichciletnimi smakołykami i zajrzałam do spiżarki, a tam czekał na mnie słoiczek jagód :) Składniki: 50 g drożdży świeżych 1 szklanka mleka 1/2 szklanka cukru 100 g masła 300 g mąki pszennej 2 jajka 1 słoiczek jagód (ok. 100 g) Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody Przepis: Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i dodajemy do nich(...)odstawiamy na 15 minut pod przykryciem, w ciemnym i ciepłym miejscu. W tym czasie roztapiamy masło i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, pozostałe mleko oraz zaczyn i stopniowo dodajemy rozpuszczone masło, całość ręcznie zagniatamy na ciasto (lekko klejące, ale odchodzące od ręki - w razie konieczności dosypujemy mąki). Ciasto odstawiamy zakryte ściereczką
Emcia PichciSkładniki: 1 podwójna pierś kurczaka 1 jajko 1/2 szklanki mąki 1/3 szklanki mleka Sól, pieprz, papryka czerwona ostra, kurkuma 2 szklanki mąki do obtoczenia Olej do smażenia Przepis: Pierś kroimy w paski wzdłuż dłuższego boku o grubości ok. 0,5 cm. Następnie solimy je, dodajemy pieprzu i czerwonej papryki ostrej. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut(...)głębokiej brytfance lub frytkownicy) nagrzewamy do ok. 170C (oleju musi być sporo - tak aby stripsy mogły w nim "pływać"). Mięso w cieście przekładamy do pojemnika z 2 szklankami mąki i potrząsamy nim, aby mąka przywarła do mięsa. Następnie wrzucamy mięso do rozgrzanego oleju i smażymy na złoty kolor. Stripsy podajemy z ulubionymi dodatkami np. z frytkami. insertCookd("f05be2495ff2d82b0e86ac1ee3d6936d
Emcia PichciSkładniki: 2 szklanki mąki pszennej 100 ml mleka 20 g drożdży 50 g cukru 1 jajko 40 g masła 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 70 g rodzynek marki Kresto 2 łyżki miodu Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki wrzątku Dodatkowo: Rozkłócone jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem Przepis: Zaczyn: do miski dodajemy pokruszone drożdże i zalewamy je ciepłym mlekiem. Całość(...)mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Następnie dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut, pod ściereczką w ciepłym miejscu. W tym czasie rozpuszczamy masło i pozostawiamy do ostygnięcia. Do osobnej miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy cukier (50 g), jajko, sól, ostygnięte masło oraz zaczyn. Ciasto zagniatamy i formujemy z niego kulę i pozostawiamy do wyrośnięcia
Emcia PichciBlacha o wymiarach 25 cm x 37 cm Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g śliwek 250 g masła Składniki na kruszonkę: 150 g masła 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanka wiórków kokosowych 4 łyżki cukru Składniki na lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki wrzątku Przepis: Masło(...)roztapiamy w garnuszku i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy na najwyższych obrotach miksera na puszystą, prawie białą masę. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę. Następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz roztopione masło. Całość miksujemy do połączenia wszystkich składników. Tak przygotowane ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta układamy śliwki (pozbawione
Emcia Pichcimogę się im oprzeć i zawsze sięgam minimum po dwa. Wiem, jestem łasuchem.... ale cóż poradzić - taka się urodziłam ! ;) Składniki ( na 16 sztuk ) * około 2 szklanki mąki pszennej * 10 g drożdży świeżych * 1/3 szklanki cukru * 1/2 szklanki letniego mleka * 50 g masła * 2 jajka * 1/2 puszki masy krówkowej * cukier puder - do posypania Wykonanie: W rondelku rozpuścić masło, odstawić do ostygnięcia(...)szklanki letniego mleka rozprowadzić drożdże. Zaczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia. 2 żółtka + 1 białko z cukrem na puszystą masę. Drugie białko pozostawić do smarowania rogalików. Ubite jajka połączyć z wyrośniętym zaczynem drożdżowym, mąką i rozpuszczonym masłem. Dolać mleko i wyrabiać ciasto. Wszystkie składniki muszą się dobrze połączyć. Wyrobione ciasto ma być lśniące i powinno niezbyt gęstą
kolorowotorcikowozabrałam w lodówce turystycznej do której włożyłam chłodzące wkłady. W ten sposób z ciastem nic się nie stało. A oto przepis: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej 1 kopiasta łyżka ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody Masa: 400 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 80 ml zimnej(...)łyżki cukru pudru sok pomarańczowy do nasączania 4 łyżki jagód Jajka rozdzielamy. Białka ubijamy z cukrem i sodą na sztywną masę. Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie łączymy składniki i przelewamy do foremki (użyłam foremki o średnicy 18 cm). Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Przygotowujemy masę
Mienta blogtych drożdżówek naprawdę pozostaje w pamięci jako niesamowite wspomnienie smaku. Sprawdźcie moje słowa i zróbcie je w domu, a potem czekam na komentarze ;) Składniki na 12 szt: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 1/4 szklanki i 2 łyżki cukru 2 jajka 250 ml mleka 1/2 łyżeczki soli 70 g masła roztopionego 1 mała łyżeczka pasty waniliowej(...)łyżka cukru z wanilią Słowo kruszonkę podlinkowałam, przekierowania są na przepisy,w których napisałam składniki i wykonanie tych dodatków. Wykonanie: Na dno dużej miski wsypałam sól, na to mąkę, zrobiłam dołek, do którego wsypałam cukier, rozkruszone drożdże i zalałam ciepłym mlekiem. Rozmieszałam drożdże z mlekiem i cukrem, odrobinę zagarniając mąkę i ten rozczyn odstawiłam do wyrośnięcia na około 15 minut
Blondynka Gotuje