Kolejny chlebek do kolekcji, kolejny wspaniały. Na mące żytniej i na zakwasie. Jest pyszny. Z prażonym chrupkim słonecznikiem, który nadaje bochenkom lekko orzechowego smaku. Chlebek ma mocno chrupiącą skórkę i miękki, wilgotny środek. Potrzeba tak niewiele, by z samego rana cieszyć się smakiem świeżego pieczywa na śniadanie. Bardzo Wam polecam. My nie wyobrażamy już sobie innego chlebka niż domowy, własnego(...)wypieku. Zaczyn: 2,5 łyżki aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego conajmniej 12 godzin wcześniej) 300 ml letniej wody 300 g mąki żytniej chlebowej typ 720 Ciasto właściwe: 760 g mąki żytniej chlebowej typ 720 2 łyżeczki soli 10 g drożdży świeżych (rozpuszczonych w odrobinie letniej wody) 400 ml letniej wody 50 g prażonego słonecznika Dzień wcześniej, najlepiej na noc łączymy składniki
Made By Mom And Sondzieciństwem, moja Mama zawsze je robiła na słodko z truskawkami albo malinami, jednak dzisiaj chcę Wam pokazać wersję obiadową :P Pampuchy :) poprawnie - (buchty drożdżowe) Przepis: 500g mąki 200 ml ciepłego mleka 30 g drożdży 2 jajka 10 g cukry 1 łyżeczka soli Ciasto: Do podgrzanego mleka z cukrem dodajemy rozkruszone drożdże(...)posypujemy mąką przykrywamy ściereczką i czekamy aby podrosło . Mąkę wysypujemy na stolnicę robimy dołek wlewamy podrośnięte mleko z drożdżami, dodajemy jajka i zagniatamy. Placek około 1cm odciskamy literatką, zostawiamy do wyrośnięcia około 30 min, następnie gotujemy na parze około 8 min. Propozycja Na deser podajemy ze śmietaną 18% i zmiksowanymi malinami albo truskawkami Propozycja Na obiad : sos : jedną podwójną
Niezły Młynekkropli sosu tabasco, szczypta pieprzu cytrynowego i 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (dla tych co chcą naprawdę ostre hot wingsy dodajemy łyżeczkę chili) Panierka: Składniki: 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 2 łyżeczki papryki słodkiej dodatkowo mąka do obtoczenia ok 1 szklanki Przygotowujemy ciasto naleśnikowe tylko, dużo gęstsze. W misce łączymy(...)składniki mleko, jajko, przyprawy, mąkę i mieszamy aż powstanie gęsta masa. Zamarynowane skrzydełka obtaczamy w panierce a następnie w mące i wrzucamy na rozgrzanej do 180 C frytkownicy. Smażymy ok 7 -8 minut Porada: Dzieciom polecam zdrowszą wersje z warzywami zamiast frytek. Ja użyłam fasolki szparagowej :) Smacznego
Niezły Młynekciast do pizzy, jednak od jakiegoś czasu w moim domu króluje właśnie to :). Jest mięciutkie a zarazem chrupiące i świetnie smakuje z każdym dodatkiem . Składniki: 250 g mąki pszennej 250 g mąki żytniej 300 ml wody letniej to ok 42 C 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy mąka(...)pozostałe składniki i wyrabiam mikserem aby składniki się połączyły, przykrywam czysta ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na 20 minut. Po tym czasie przerzucam na stolnicę podsypuję mąką i dzielę na 2 kule. Robię placki, zostawiam je jeszcze na 5 minut, smaruję sosem i układam dodatki. Ja robię bardzo prosty sos - 70 ml wody
Niezły Młynekupiec :-) O dziwo, było to łatwiejsze, niż mi się wydawało. Skorzystałam z przepisu zamieszczonego przez Mirabelkę , lekko tylko go zmodyfikowałam. Efekt - pyszny :-) Składniki: * na ciasto: 200 g mąki (+ 1 łyżka do zaczynu) pół opakowania drożdży suszonych 1 łyżka cukru 1 jajko szczypta soli pół szklanki ciepłego mleka 30 g roztopionego masła * na "farsz": pół szklanki cukru łyżka cynamonu(...)roztopionego masła Przygotowanie: Do mleka wsypałam drożdże, łyżkę cukru, łyżkę mąki i dokładnie wymieszałam. Odstawiłam na 15 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Do misy robota wsypałam mąkę, dodałam zaczyn, jajko i masło i wyrobiłam dokładnie, aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Odstawiłam przykryte ściereczką na pół godziny w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyłam
Kulinarny Pamiętnikokazało się, że wcale nie jest to trudne. Każdy wie, że domowy makaron ma niepowtarzalny smak. Moja propozycja nie dość że smakuje, to jeszcze pięknie wygląda! :-) Składniki : 2 szklanki mąki pszennej 2 nieduże buraki 2 jajka 1 łyżka oliwy z oliwek łyżeczka soli Przygotowanie: Buraczki ugotowałam na parze, wystudziłam, obrałam ze skórki, pokroiłam w dużą kostkę i zblendowałam na gładką(...)masę. Do masy buraczanej dodałam jajka, oliwę i sól i całość raz jeszcze dokładnie zblendowałam. Do misy robota wsypałam mąkę, dodałam buraczaną pastę i dokładnie wyrobiłam przy pomocy haka do ciasta drożdżowego (gdyby ciasto było zbyt mokre, można dosypać trochę mąki, ale nie za dużo - musi być gładkie i elastyczne). Gotowe ciasto podzieliłam na porcje i każdą z nich
Kulinarny PamiętnikSkładniki Ciasto - 50 dag mąki - 4 dag świeżych drożdży - 4 jajka - 10 dag cukru - 10 dag roztopionego masła - szczypta soli Nadzienie - 50 dag pokrojonych w kostkę jabłek - 4 dag masła - 4 łyżki cukru - 4 łyżki wody - ½ łyżeczki cynamonu Wykonanie Do rondla wsypać cukier i wlać wodę. Podgrzać delikatnie aby cukier się rozpuścił. Zwiększyć płomień, dodać masło. Gdy masło się(...)roztopi, dodać jabłka, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić 10 minut, mieszając. Nadzienie zdjąć z ognia, dodać cynamon, wymieszać i przestudzić. Pokruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, łyżką mąki i letnim mlekiem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać przygotowany wcześniej rozczyn, 2 jajka,2 żółtka – białka zachować – cukier i sól. Wyrobić ręcznie
Świat SmakuPyszne ciasto dla łasuchów, miłośników zarówno sernika jak i makowca. Wilgotne, rozpływające się w ustach. Wymagające trochę pracy ale efekt warty poświęcenia. Składniki Kruche ciasto - 1 szklanka mąki - 100 g margaryny - 1 żółtko - 140 g cukru pudru Masa makowa - 0,5 kg suchego maku - 1 białko - 180 g cukru - 3 czubate łyżki kaszy manny - kilka kropel olejku migdałowy Masa(...)serowa - 1 kg sera - 1 szklanka cukru - 150 g margaryny - 3 jajka - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 opakowanie budyniu waniliowego Wykonanie Kruche ciasto - mąkę, margarynę, żółtko i cukier puder utrzeć mikserem, a następnie zagnieć i rozwałkować. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylepić jej dno ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut
Świat SmakuNiezwykle efektowne ciasto, które zachwyci waszych gości nie tylko wyśmienitym smakiem ale również ciekawym wyglądem. Składniki - 2,5 szklanki mąki - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 5 jajek - 1,5 szklanki cukru - 1 szklanka oleju - 1 szklanka przegotowanej, ciepłej wody - 2 łyżki kakao - 2 łyżki mąki Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chciałbyś(...)czas. Z góry dziękuję. Wykonanie Jajka wbić do miski, dodać cukier i miksować aż cukier się rozpuści. Po uzyskaniu jednolitej masy dodawać stopniowo olej, następnie wodę oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując. Po dokładnym wymieszaniu podzielić ciasto na dwie części, rozlewając do dwóch misek. Do jednej części dodać mąkę, do drugiej kakao. Obie części dokładnie
Świat Smakuascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa 500 ml śmietany 30% 1 łyżeczka cukru(...)migdałowych 2 łyżeczki cukru pudru Poncz 150 ml przegotowanej wody 50 ml wódki 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1.Żółtka oddzielamy od białek. 2.Obie mąki , proszek do pieczenia i sodę mieszamy ze sobą. 3.Białka ubijamy na sztywną pianę. 4.Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Przerywamy miksowanie, dodajemy białka, mieszamy łyżką. Następnie wsypujemy
ciemna strona patelniciągle cytrynowo a do tego muffinkowo. Znalazłam wspaniały przepis. Muffiny wychodzą idealnie pyszne. Są mięciutkie, wilgotne, zdecydowanie cytrynowe, gdzieniegdzie jabłkowe. Polecam bardzo. Rozpływają się w ustach. Składniki: 250 g mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej skórka i sok z 1 cytryny 1 jajko 150 g cukru 100 ml oleju rzepakowego(...)maślanki garść rodzynek 2 duże jabłka Mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę i skórkę z wyparzonej wcześniej cytryny mieszamy razem w większej misce. Jajka, cukier, olej, maślankę i sok z cytryny mieszamy w mniejszej misce. Wlewamy do suchych składników i mieszamy do połączenia się. Dodajemy pokrojone w drobna kostkę jabłka i garść rodzynek. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Wkładamy
Made By Mom And Sonczyli pizza złożona w kształt pieroga to potrawa bardzo pożywna i sycąca. Farsz może być dowolny, powinien jednak być dość gęsty. Składniki na 2 sztuki: 1 i 3/5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki letniej wody 1 łyżeczka suszonych drożdży 3/4 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy z oliwek 200 g sera mozarella 10 plastrów salami kukurydza konserwowa świeży tymianek 2 łyżeczki(...)przecieru pomidorowego Mąkę wymieszać z drożdżami i solą. Dodać wodę oraz oliwę z oliwek i zgniatać ciasto przez około 10 minut na stolnicy posypanej mąką. Dodać odrobinę wody, jeżeli jest zbyt suche lub dosypać mąki, jeżeli jest zbyt mokre. Ciasto uformować w kulę i przełożyć do miski, nasmarowanej oliwą. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 40 minut do podrośnięcia
wyzwania kuchenneSkładniki: 170 g mąki pszennej 100 ml ciepłej wody 2 łyżeczki suszonych drożdży 1 łyżka oliwy z oliwek pół łyżeczki cukru szczypta soli puszka tuńczyka w sosie własnym 1 kulka mozarelli kukurydza biała cebulka na sos pomidorowy: 6 łyżek passaty pomidorowej 1 łyżka oliwy 1 łyżka ziół prowansalskich szczypta soli i pieprzu 1/2 łyżeczki cukru Do miski przesiać mąkę(...)innym naczyniu wymieszać wodę z drożdżami, cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawić na 15 minut. Następnie wlać rozczyn do mąki, dodać oliwę i sól. Wyrabiać kilka minut ręcznie lub mikserem z hakiem na gładkie i elastyczne ciasto. Włożyć je do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić na półtorej godziny do wyrośnięcia. Gdy ciasto będzie już gotowe, rozwałkować je na cienki
wyzwania kuchennedżemem. Ale moja daleko posunięta ostatnio fantazja kulinarna podsunęła mi pomysł na Rogaliki drożdżowe z budyniem kokosowym Dziś nietypowo zaczynamy od końca... Budyń kokosowy: 1 szklanka mleka 2 łyżki mąki 1 łyżka cukru 1 łyżeczka masła wiórki kokosowe Mleko podzieliłam na 2 części- pierwszą zagotowałam z masłem i cukrem, drugą połączyłam z mąką i wiórkami. Gdy mleko nr 1 zaczęło(...)Ciasto: 20 g drożdży 1/4 szklanki mleka 1 łyżka cukru 250 g mąki tortowej 50 g miękkiego masła 1 jajko (na 16 szt.) Drożdże rozpuściłam w letnim mleku i pozostawiłam do wyrośnięcia. Masło połączyłam z mąką, jajkiem, cukrem i wyrośniętym zaczynem. Zagniotłam ciasto. Krótki oddech... i lecimy dalej. Ciasto podzieliłam na 2 części i każdą z nich rozwałkowałam na kształt
bastalenawykonanie, a jako przykład zaprezentuję płaty do lasagne. Oczywiście z tak przygotowanego ciasta można formować dowolne makaronowe kształty . Makaron do lasagne jest przykładem makaronu jajecznego, czyli wytwarzanym na bazie mąki (i wody) z dodatkiem jajek. Ze względu na niewielki dodatek wody, sporządzenie ciasta wymaga trochę siły. Formowanie płatów następuje poprzez rozwałkowanie gotowego ciasta i cięcia do pożądanej wielkości. mąka(...)jajka szczypta soli łyżka oleju woda Na każde 100 g mąki wbijamy 1 jajko. Dodajemy szczyptę soli, łyżkę oleju i wyrabiamy ciasto. Możemy dodać niewielką ilość wody, pamiętając jednak, że finalnie ciasto powinno być twarde. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy, podsypując delikatnie stolnicę mąką. Następnie dzielimy na prostokąty o wymiarach formy, w której będziemy piec lasagne. Gotowe płaty gotujemy
bastalena