mąka - 10440 przepisów (strona:73/696)

RAbaRBARowa FAntazJa 170

Składniki: ciasto: 3 łodygi rabarbaru 2 szklanki cukru trzcinowego 1 kostka masła 2 kubki mąki 5 jajek szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 budyń waniliowy 1 laska wanilii kruszonka: 0,5 kubka mąki 0,5 kubka cukru 0,5 kostki masła Przygotowanie: mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i budyniem masło ucieramy z cukrem trzcinowym na puch(...)wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, nasionka wanilii, ucieramy dosypujemy po łyżce mąki ciasto przekałdamy do wyłożonej papierem formy składaniki na kruszonkę energicznie mieszamy rabarbar kroimy w kosteczki, układamy na cieście posypujemy kruszonką pieczemy w temp 175"C około 40- 45 minut po ostygnięciu oprószamy cukrem pudrem, SMACZNEGO! P.S rabarbar możecie oczywiście zastąpić wiśniami, jagodami lub truskawkami nawet w wersji mrożonej

Luźna Kuchnia
Babeczki z rabarbarem i orzechami 186

wzbogacać o przeróżne dodatki, dodawać swoje ulubione owoce. Poza tym są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Tym razem upiekłam zdrowszą wersję wzbogaconą o orzechy włoskie, otręby pszenne, mąkę żytnią i brązowy cukier. Wyszły nie za słodkie, odpowiednio wilgotne, po prostu pyszne! Składniki:   1/2 szklanki mąki pszennej,  1/2 szklanki mąki żytniej,  szklanka jogurtu naturalnego,  3/4 szklanki(...)sody oczyszczonej,  100g orzechów włoskich,  3 łyżki otrębów pszennych,  3 łodygi rabarbaru,  łyżka przyprawy do piernika (użyłam Master Cook) ,  brązowy cukier do posypania. Wykonanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i soda oczyszczoną. Dodać cukier i otręby pszenne, wymieszać. Dodać jogurt naturalny, rozkłócone jajko oraz olej rzepakowy. Wymieszać. Orzechy posiekać, dodać do ciasta. Rabarbar

Z miłości do słodkości
Sernikobrownie z rabarbarem, i nagły przypływ sił 187

sklepowych półkach. Sernikobrownie z rabarbarem Składniki: (na formę 25x22 cm) brownie: 100 g ciemnej czekolady (75%) 100 g masła 2 jajka 80 g cukru 30 g kakao 170 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa: 300 g serka kremowego 100 g mleka skondensowanego słodzonego 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dodatkowo(...)Wymieszać aż do jej rozpuszczenia, przestudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać czekoladę, cały czas miksując. Na końcu partiami dodać przesianą z kakao i proszkiem mąkę. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Serek, mleko skondensowane, jajko, mąkę i ekstrakt zmiksować tylko do połączenia składników. Wyłożyć na masę czekoladową, lekko przemieszać. Na wierzchu ułożyć rabarbar

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rabarbarowe na zielono 160

Rabarbarowe na zielono to ciasto z jęczmieniem mielonym, dostępnym praktycznie w każdym markecie. Ma to na celu wzbogacenie nic nie wartej mąki pszennej. Dodatkowo  ciasto posłodziłam cukrem brzozowym, który jest mniej kaloryczny, zasadowy i bakteriobójczy. Przepis jest na dużą blachę, jak masz średnią tortownicę podziel, składniki przez 2. - 2-3 laski rabarbaru - 250 g cukru - 400 g mąki(...)łyżki proszku do pieczenia - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - pół łyżeczki cynamonu - 1 cukier waniliowy eco - 6 jaj - 400 g masła  - 3-4 łyżki młodego mielonego jęczmienia Rabarbar pokrój na kawałki i posyp cukrem. Masło z cukrami utrzyj na puszystą masę, cukier nie koniecznie się rozpuści. Do masy maślanej dodaj ciągle miksując po jednym jajku.  Mąki z proszkiem

Pasje Jolki
Kruche ciasteczka – barwne motylki 103

Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: 250 g masła 250 g cukru 2 jajka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 500g mąki pszennej Przygotowanie: Masło należy zmiksować z cukrem na jednolita masę. Następnie dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy . Do wymieszanej masy dodajemy połowę mąki . Następnie zagniatamy ciasto z pozostałą mąką, aż będzie(...)zwarte i gładkie. Jeśli mamy trochę czasu, zawijamy ciasto w folie i wkładamy do lodówki na pół godziny, jednak ten element nie jest niezbędny Cisto wałkujemy na blacie oprószonym mąką na grubość ok 1/2 cm i wycinamy ciasteczka. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni, ok 10 min. Czas pieczenia uzależniony jest od grubości ciasteczek, trzeba ich bardzo pilnować

Za drzwiami kuchni
Jak zrobić zaczyn z drożdży / drożdżowy ? - porady kuchenne 123

podobnie do tego, że gotując nie można być w złym nastroju i nie wolno się kłócić podczas gotowania ;)). Wiem, że jest wiele szkół (z cukrem lub bez cukru, z mąką lub bez mąki, z ciepłym mlekiem bez ciepłego mleka itp.) - ale ja stosuję ten "przepis" zawsze i zawsze wychodzi. Czasami zdarza mi się go wykorzystywać, nawet do drożdży instant(...)pewności, żeby zadziałały tak jak mają zadziałać (przeważnie tak robię jak używam jakiś nowości ;)). Oto mój sposób na zaczyn drożdżowy: Składniki: - 15g świeżych drożdży - 1 łyżeczka mąki - 1 łyżeczka cukru - 50ml ciepłego lub w temp. pokojowej mleka (nie gorącego!) Drożdże rozkruszyć i umieścić w kubeczku. Dodać cukier, mąkę i mleko i dobrze rozpuścić drożdże. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia

CookYourself
Babka majonezowa / baba z majonezem 150

Mamo ! - tak w tym roku też ją upiekę :) Te ze zdjęcia, powędrowały już w dobre ręce ;) " 'babka majonezowa / baba z majonezem' Składniki:  - 4 jajka - 0,5 szklanki mąki pszennej - 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 - 1 1/4 szklanki cukru pudru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka soku z cytryny - 3 łyżki majonezu - szczypta soli   Białka ubić(...)solą, na sztywno. Dodać cukier puder i zmiksować do połączenia cukru. Dodać żółtka. Zmiksować. Dodać obie mąki, proszek do pieczenia, sok z cytryny i majonez. Zmiksować na puszystą masę. Masę przelać do formy (użyłam silikonowej*) i wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C. Piec 45-50 minut**, do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić. Polukrować/oprószyć

CookYourself
Jagodzianki, bułka z jagodami 134

jest delikatne w smaku i rozpływa się w ustach. Chyba na jakiś czas zostanę przy tym przepisie. 'jagodzianki, bułki z jagodami' Składniki: (na ok 10 sporej wielkości jagodzianek): - 550g mąki pszennej - 250 ml mleka - 200 g masła - 2 jajka - 30 g drożdży (świeżych) - 5 łyżek cukru - laska wanilii - 0,5 l jagód - cukier puder do jagód (wg uznania) Mleko(...)laską wanilii podgrzać i rozpuścić w nim masło. Przestudzić. Wyjąć laskę. Z drożdży, cukru i mąki przygotować zaczyn wg tego przepisu . Do misy przesiać mąkę, dodać 4 łyżki cukru, wlać ciepłe mleko z masłem, wbić jajka i dodać zaczyn drożdżowy. Wyrobić elastyczne ciasto. W razie konieczności dodać więcej mąki. Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do podwojenia

CookYourself
Ciasteczka z jabłkiem 156

mój zeszyt z przepisami, a uwierzcie mi, że do tego zeszytu nie trafiają byle jakie przepisy ;) 'ciasteczka z jabłkiem' Składniki (na ok 100 ciastek "na jeden kęs"): - 500g mąki pszennej - 300g masła - 3 żółtka - 2 jajka + 1 jajko na wierzch - 2 opakowanie drożdży instant (14g) lub 30g świeżych - 150ml jogurtu naturalnego lub śmietany 18% - 2 łyżki cukru pudru - cukier kryształ(...)mielony cynamon - ok. 6-7 jabłek Mąkę przesiać do miski i dodać pokrojone i zimne masło. Posiekać nożem. Dodać drożdże instant*, cukier puder, jogurt i jajka (z żółtkami). Dokładnie wyrobić do uzyskania elastycznego, lekko klejącego się ciasta (w razie konieczności podsypać mąką). Ciasto owinąć w folię spożywczą i spłaszczyć. Umieścić w zamrażalce na 30 minut (lub w lodówce na całą

CookYourself
Babka marchewkowa 203

nietypową babkę wielkanocną, to może zrobicie właśnie tą - marchewkową. Wilgotna, aromatyczna, o cudownym kolorze. Zaskoczcie rodzinę i znajomych podając taki, zdrowszy niż tradycyjne, wypiek. Składniki:  2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mąki pszennej   200 g masła200 g masła   4 jaja 1,5 szklanki cukru pudru 1 torebka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki(...)tartej, odsączonej marchwi ( ja wykorzystałam marchew po wyciskaniu soku ) Wykonanie: Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Masło utrzeć, dodając po jednym jajku i 2-3 łyżki cukru pudru. do utartego masła dodać cukier waniliowy oraz tarą marchew - wymieszać. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia - połączyć dokładnie składniki. Formę do babki posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą

kolorowotorcikowo
Chałka z kruszonką 1254

rosła jak na drożdżach! :D   Gorąco polecam - jest lepsza niż z piekarni! Składniki: 150 ml ciepłej wody 1 łyżka oleju roślinnego 12 g świeżych drożdży 460 g mąki pszennej 4 łyżki domowego cukru waniliowego 2 żółtka + 1 jajko do posmarowania 1/2 łyżeczki soli Kruszonka: 1 łyżka mąki 1 łyżka cukru 1/2 łyżki masła Drożdże rozpuść w ciepłej(...)gorącej! ) wodzie . Wlej do michy miksera, dodaj olej , żółtka i cukier . Wszystko połącz ze sobą Następnie wsyp przesianą mąkę i dodaj sól . Wymieszaj najpierw wszystko dokładnie drewnianą łyżką, a później wyrabiaj mikserem z podłączonym hakiem do ciasta drożdżowego przez 5 minut . Ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną uprzednio mąką i wyrabiaj ręcznie przez kolejne kilka minut, aż stanie się elastyczne

Food Square
Grillowany okoń z sosem cebulowo- szpinakowym 148

dodatkiem sosu cebulowo-szpinakowego. Jak dla mnie palce lizać! Bo kto powiedział, że ryba musi być nudna? 300 g okonia morskiego Przyprawa do ryb Sok z cytryny Pieprz Mąką pszenna Bułka tarta Olej Sos cebulowo-szpinakowy: 1 cebula 100 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 2 ząbki czosnku Oliwa z oliwek 1 łyżka mąki pszennej 0,5 szklanki bulionu 1 łyżka soku(...)łusek i myjemy. Nacinamy paseczki. Przyprawiamy przyprawą do ryb i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na chwilę do lodówki. 2.       W misce mieszamy mąkę z bułką tartą. Obtaczamy rybę i smażymy na patelni grillowej do momentu zarumienienia. 3.       Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. W rondelku rozgrzewamy oliwę

VioletoweKucharzenie
Kantyczka 228

dzisiaj nowe ciacho,  bo jak zawsze u mnie musi być na słodko ! :)  Przepis znalazłam na blogu Przepisy Aleksandry :) Składniki : 2,5 szklanki mąki 30 dag margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 jajek 2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki maku 2 łyżki kakao 1 opakowanie biszkoptów dwa słoiczki dżemu brzoskwiniowego  2 łyżeczki cukru waniliowego ew. kilka kropli(...)cukrem na puszystą masę. Białka oddzielamy od żółtek. Do utartej margaryny z cukrem dodajemy stopniowo po 1 żółtku (po każdym dokładnie ucieramy masę na niskich obrotach miksera). Z całości mąki odkładamy do miseczki 2 łyżki, a resztę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dosypujemy ją do masy. Dodajemy cukier waniliowy i ew. aromat. Białka ubijamy ze szczyptą soli

charlotte gotuje
Placki ziemniaczane bez dodatku mąki 376

Placki ziemniaczane bez dodatku mąki... Okrągłe, złociste, delikatnie chrupiące. Wyjątkowe dzięki dodatkowi kwaśnej śmietany. Z dodatkiem cebuli, a bez mąki. Domowe, najlepsze! Składniki: 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem); 2 średnie cebule; 2 jaja; 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach(...)SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 12 placków. Placki należy smażyć bezpośrednio po przygotowaniu.  Gdy masa na placki chwilę postoi, może wymagać dodania 2 łyżek mąki. Odsączenie ziemniaków na sicie i wytrącenie się skrobi sprawia, że nie trzeba dodawać mąki. Do placków najlepsze są mączyste odmiany ziemniaków. Źródlo przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Cytrynowa babka z makiem 228

poszukać czegoś trochę innego. Tak znalazłam babkę u   Małej Cukierenki , którą lekko zmodyfikowałam. Łatwa w przygotowaniu, będzie pięknie wyglądać na świątecznym stole.  Składniki 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 duże jajka 3/4 szklanki cukru 200 g miękkiego masła/margaryny sok wyciśnięty z 1 cytryny 1/3 oleju 3 łyżki(...)maku  lukier białko 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny żółty barwnik spożywczy Sposób przygotowania Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.  Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać cukier i ucierać przez kolejne przez 3 minuty. Następnie wbijać po 1 jajku i miksować przez chwilę, by składniki się połączyły w gładką masę. Wlać sok z cytryny

pink envelope