mąka - 10440 przepisów (strona:64/696)

Wiejski chleb francuski z suszonymi pomidorami 195

zalewy. Wiejski chleb francuski z suszonymi pomidorami  Składniki na 2 bochenki: Na zaczyn 30 g aktywnego zakwasu (u mnie żytni) 140 g maki pszennej chlebowej 10 g mąki orkiszowej 2000 90 g wody Na ciasto chlebowe: 800 g mąki pszennej chlebowej 50 g mąki orkiszowej 2000 450 g wody 1 łyżka soli 7 - 8 połówek  suszonych(...)złożyć. Po tym czasie z ciasta formujemy bochenek, składając je kilka razy w kopertę, a następnie formując podłużny bochenek. Koszyk do wyrastania wykładamy ściereczką, oprószamy ją mąką i układamy na niej bochenek złączeniami do góry. Odstawiamy w ciepłe miejsce, według oryginalnego przepisu, na  3 godziny. Mój chleb wyrastał ponad 6 godzin

Kulinarne przygody Gatity
KRUCHE ROŻKI PIWNE Z POWIDŁAMI I NUTELLĄ 157

także każdą inną, dowolną, gęstą konfiturę. Rogaliki są przepyszne, bardzo delikatne, kruche, wprost rozpływają się w ustach. Nic tylko zajadać... :-) Z poniższych składników wyszło mi 48 rożków. Składniki: - 380g mąki orkiszowej białej, u mnie typ750     (lub 2 szklanki mąki pszennej) - 1/2 szklanki piwa (125ml) - 250g zimnego masła - powidła, nutella, gęsta konfitura - lukier:  - kilka łyżeczek pudru trzcinowego (ok.8-10(...)kilka kropli aromatu migdałowego  - kremówka Z mąki, pokrojonego na mniejsze kawałki zimnego masła oraz piwa zagnieść jednolite ciasto, które następnie podzielić na 2 lub 4 części, każdą zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce ok.2-3h (może być dłużej). Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym delikatnie mąką blacie i wycinać krążki (szklanką lub metalową obręczą jak u mnie). Na każdy

Smaczne Zdrowe
PUSZYSTE PĄCZKI 181

Pączki produkcji J mojej mamy, są przepyszne puszyste długo zachowują świeżości. Natomiast przepis zaczerpnięty z książki  „Domowe ciasta i ciasteczka” SKŁADNIKI 50 dag mąki 5 dag (3 łyżki) cukru 6 dag margaryny 2 całe jaja i 3 żółtka szklanka mleka 5 dag drożdży 1/2 słoika powideł lub dżemu  1 łyżka octu lub spirytusu szczypta soli 50 dag tłuszczu(...)smażenia cukier puder do posypania SPOSÓB  PRZYGOTOWANIA Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru, mąki i połową mleka (letniego). Rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Całe jaja i żółtka ubić na parze z cukrem, dodać szczyptę soli. Do przesianej mąki dodać mleko, rozczyn, roztopiony tłuszcz, ubite jaja i ocet. Ciasto wyrabiać, aż będzie odchodzić

RAROSSA
WIEPRZOWINA DUSZONA W POMIDORACH + KLUSKI ŚLĄSKIE – 5 zł 311

można było wyrabiać je rękoma. 7. WODA NA KLUSKI: warto wstawić już wodę na kluski w dość sporym garnku, lekko osoloną. Oczywiście pod przykryciem, wtedy szybciej się zagotuje. 8. MĄKA ZIEMNIACZANA (2 min): ostudzone i ugniecione ziemniaki wkładamy do miski i uklepujemy na płasko. Wyjmujemy ¼ ich całości, a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, tak aby było jej dokładnie tyle(...)objętościowo, ile było ziemniaków. Ogólnie zasada jest taka, że mąki zawsze powinno być w stosunku 1:4 do ziemniaków – wyjęcie części ich z uklepanej powierzchni pomaga dokładnie odmierzyć ilość mąki. Do ciasta nie dodajemy już soli, ponieważ soliliśmy ziemniaki podczas ich gotowania i woda na kluski też jest lekko posolona. 9. WYRABIANIE CIASTA I FORMOWANIE KLUSEK

Nerds Kitchen
Drożdżówka z kruszonką 136

Jakiś czas temu robiłam  barmbrack cake  z rodzynkami..a teraz jest bez rodzynek,ale  z kruszonką na wierzchu.. 500 g mąki  350 g tłustego mleka  1 małe jajko, ubite  50 g masła  90 g cukru  opakowanie (7 g) suszonych drożdży  kilka kropli olejku cytrynowego  Mąkę wymieszać z drożdżami(...)cukrem. Mleko podgrzać z masłem (nie gotować, ma być w temperaturze nie wyższej niż 40 st. C). Stopniowo dodawać do mąki, jednocześnie zagniatając ciasto. Dodać ubite jajko i olejek. Zagniatać ciasto przez ok. 7-10 min. Ciasto będzie mokre i kleiste - takie ma być. Zagniatać ciasto przez ok. 7-10 min.  Przełożyć do miski wysypanej mąką (około garści), przykryć

Moje domowe kucharzenie
CIASTECZKA DYNIOWE I ROGALIKI Z POWIDŁAMI CZEKOLADOWYMI 155

troszkę ubiegłoroczny przepis   i wyszły również smaczne, a mniej tłuste. :-) Składniki ciasta: - 220g dyni startej na drobnych oczkach (u mnie hokkaido) - 200g zimnego masła (pokrojonego na kawałki) - 380g mąki orkiszowej (lub 2 szklanki mąki pszennej) - 1-2 łyżek ksylitolu (lub cukru) Dodatkowo: - powidła czekoladowe - mielony ksylitol (lub puder) do oprószenia ciasteczek Wszystkie składniki umieścić w misie i zagnieść kruche(...)ciasto (ja używam do tego hak miksera). Podzielić na 2-3 części, każdą zawinąć w folię spożywczą i kilka minut schłodzić w lodówce. Wyjmować partiami, układać na oprószonym mąką blacie (ja blat wykładam folią spożywczą i dopiero wtedy oprószam mąką), przykryć kolejnym kawałkiem folii i rozwałkować kształt w zależności od potrzeb: Dla rogalików:  rozwałkowujemy kształt koła, dzielimy

Smaczne Zdrowe
Słodziaki sodziaki 438

Sodziaki to smażone ciastka, niby placki na sodzie. Dziś przedstawiam wersję na słodko. Składniki: 400 g mąki pół łyżeczki sody 2 jajka 3 łyżki cukru pół szklanki zsiadłego mleka  lub 4 łyżki jogurtu i pół szklanki mleka olej Wkładamy do dużego garnka mąkę, sodę i cukier. Mieszamy dokładnie zwłaszcza by soda była w całej mące. Dodajemy jajka i zsiadłe(...)mleko. Jeśli nie mamy zsiadłego mleka możemy je zastąpić zwykłym mlekiem koniecznie z dodatkiem jogurtu lub kefiru. Wyrabiamy elastyczne ciasto, może się odrobinę kleić do rąk. Podsypujemy mąką stolnicę, odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy na grubość ciasta mniej niż 1 cm. Kroimy na prostokąty ok. 2x3 cm lub długie paluchy 2x6cm. Jeśli sodziaki mają być bardzo słodkie to jeszcze posypuję

prawdziwe jedzenie
Sodziaki do piwa na św. Patryka 197

takie smażone ciastka placki z dodatkiem odrobiny sody. Świetna przekąska do piwa, zwłaszcza w wersji na słono. A dla dzieci polecam podać je z dżemem. Składniki: 400 g mąki pół łyżeczki sody pół łyżeczki soli 2 jajka pół szklanki zsiadłego mleka  lub 4 łyżki jogurtu i pół szklanki mleka olej Wkładamy do dużego garnka mąkę, sodę i sól. Mieszamy(...)dokładnie zwłaszcza by soda była w całej mące. Dodajemy jajka i zsiadłe mleko. Jeśli nie mamy zsiadłego mleka możemy je zastąpić zwykłym mlekiem koniecznie z dodatkiem jogurtu lub kefiru. Wyrabiamy elastyczne ciasto, może się odrobinę kleić do rąk. Podsypujemy mąką stolnicę, odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy na grubość ok. 1 cm lub mniej.Nożem lub foremką wykrawamy dowolne kształty

prawdziwe jedzenie
Rustykalne tartaletki z kremem kokosowym i warsztaty „Owocowe szaleństwo w wytrawnej odsłonie” 165

Jakoś zaproszeni blogerzy nie przejęli się za bardzo tym punktem programu, bo słodycze przywiozło tylko 5 blogerów, w tym pomysłodawczyni Katarzyna Szadkowska. Wymyśliłam sobie, że przygotuję rustykalne tartaletki z mąki kukurydzianej . Tarteletki na dnie miały frużelinę z jagód, były też nadziane kremem kokosowym. Polecam, zróbcie je sami i spróbujcie, są pyszne, na dwa kęsy, delikatnie kruche. Tartaletki były pyszne(...)warsztatów znajdziecie na FB BlogerChef: cz. 1 tu i cz. 2 tu i na fanpag’u bloga TUTAJ Rustykalne tartaletki z kremem kokosowym i jagodami 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki pszennej + trochę do podsypania 1/2 kszklanki kaszki kukurydzianej 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczka soli 125 g margaryny zwykłej Bielmar, zimnej, pokrojonej na kawałki + 1 łyżka do wysmarowania

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Knedle z mirabelkami i migdałami (knedle ze śliwkami) 232

chcemy by knedle były bardzo słodkie to stosujemy więcej cukru do posypania, można też osłodzić wodę do gotowania knedli. Składniki: - czerwone mirabelki - 1 kg ziemniaków - 2 jajka - 7 łyżek mąki pszennej - 5 łyżek mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka soli do gotowania ziemniaków + 1 łyżka do gotowania knedli - słupki migdałów masło cukier trzcinowy Śliwki myjemy, kroimy na pół, wyciągamy pestki., w środek(...)wkładamy słupki migdałów, składamy razem. Ziemniaki kroimy w kostkę, gotujemy z 1 łyżeczką soli. Studzimy i przecieramy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Dodajemy 2 całe jajka i dokładnie wyrabiamy ręką. Bierzemy masę ziemniaczaną, rozpłaszczamy na dłoni, na środku kładziemy śliwkę z migdałami i formujemy knedel. Knedle gotujemy w osolonej wodzie ok. 4-5 minut

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Cukiniowe placki (pikantne placki z cukinii) 152

chili w młynku, zakochałam się w tej przyprawie od Kotanyi, ostatnio chili dodaję prawie do wszystkich dań. Bo my lubimy pikantne potrawy. Składniki: 1 cukinia 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej sól do smaku chili w młynku Kotanyi olej do smażenia Wykonanie: Cukinię ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, razem ze skórką, jeśli pojawia się(...)płyn, można go odcisnąć. Do cukiniowej masy dodajemy jajka, mąkę pszenną i mąkę kartoflaną, doprawiamy solą i chili, dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Masę nabieramy dużą łyżką i smażymy na oleju z obu stron na ruminao, podajemy z kleksem jogurtu greckiego doprawionego płatkami chili z młynka.   The post Cukiniowe placki (pikantne placki z cukinii) appeared first on Damsko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
1528.Tarta z jabłkami w galaretce 144

Taką tartę zrobiłam specjalnie do konkursu Kasi...pomysł z jabłkami i galaretkami podpatrzyłam  tutaj , ale ciasto jest inne..do ciasta wykorzystałam pięknie pachnące galaretki z  Wodzisława .. 190g mąki pszennej 10g kakao 120g margaryny 90g cukru pudru 1 jajko szczypta soli 1 kg jabłek  3 różne galaretki[  agrestowa, wiśniowa, pomarańczowa Wodzisław ]  10 dkg mąki(...)Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1- 2 godz. Formę na tartę (o średnicy 28cm) wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Ciastem wykleić formę, wyklejając również brzeg. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia lub folią i obciążyć fasolą.Piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze

Moje domowe kucharzenie
Proste ciasto cynamonowe z rodzynkami 174

Takie ciasto [ tzn.podobne] robiłam już  jakiś czas temu..a przepis oryginalny pochodzi z  Małej Cukierenki . 520 g mąki 170 g cukru 2 łyżeczki sody ½ łyżeczki soli 2 jajka 2 szkl.maślanki 120 ml oleju 100 g rodzynek 3 łyżeczki cynamonu + 80g cukru  Wymieszać razem mąkę, cukier, sodę i sól.  W drugiej misce wymieszać maślankę olej(...)jajka.  Rodzynki i mokre składniki dodać do mąki, krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników. Cynamon wymieszać z 80g cukru.   Keksówkę  30x12cm wysmarować masłem i posypać mąką lub natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć 1/3 ciasta i posypać 1/3 cynamonu, znów warstwę ciasta i cynamonu, robimy tak 3 warstwy, kończąc na cynamonie, w ciasto włożyć nóż

Moje domowe kucharzenie
Mięciutkie bułeczki z owsianką...ezoteryczne spotkanie przy piekarniku 146

Dziękuję za przyjemne pieczenie..a jeszcze przyjemniejsze zajadanie.. 1 łyżka zakwasu pszennego lub kuleczka świeżych drożdży wielkości ziarenka grochu [ dałam zakwas żytni -taki akurat miałam] 150 g mąki 150 g wody Składniki na zaczyn zmieszać w misce na gładką pastę. Naczynie przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na kilka godzin(...)czasie odlać szklankę zakwasu (250 ml), a resztę wylać. 2 szkl. mleka 1 szkl. zaczynu 1 szkl.płatków owsianych błyskawicznych 3 szkl. mąki 12 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli [ można ,a nawet trzeba dać więcej ] 2 łyżeczki cukru 2 łyżki masła Płatki owsiane zalać mlekiem. Gotować do momentu aż w całości je wchłoną. Pozostawić

Moje domowe kucharzenie
Chleb na zakwasie z dynią..ezoteryczne spotkanie przy piekarniku.. 200

pieczeniem pestkami...ja akurat lubię takie pestki zapieczone na wierzchu chleba..I znów dziękuję za pyszny przepis i wspólne pieczenie...i jestem ciekawa co Małgosia znów wymyśli .. 2 szkl. mąki pszennej razowej [ dałam 1,5 szkl.pszennej graham] 1 szkl. mąki pszennej chlebowej [ dałam 1,5 szkl. zwykłej pszennej] 1 szkl. mąki żytniej chlebowej 1/2 aktywnego zakwasu żytniego 1 szklanka wody

Moje domowe kucharzenie