paleniska, która trafiła prosto w stęsknione usta. DYNIOWE KOPYTKA Z TWAROŻKIEM I CYNAMONEM. /autorski;/ 500 g ugotowanych ziemniaków 2 szklanki puree z dyni 2 - 2,5 szklanki mąki 2 jajka szczypta soli 250 g twarogu mały jogurt naturalny łyżka cukru pudru cynamon (wedle upodobania) sól do osolenia wody mąka do posypania blatu Ziemniaki muszą być wystudzone, a najlepiej(...)poprzedniego dnia. Miażdżę je jak na puree, dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Jeśli jest zbyt luźne, można dosypać mąki, dlatego lepiej zacząć dodawać ją od mniejszej ilości, później ewentualnie dosypywać. Blat posypuję mąką. Z przygotowanego ciasta biorę małe porcje, formuję z nich wałeczki, lekko spłaszczam i odkrawam ostrym nożem kluseczki. Zostawiam je chwilę do przeschnięcia na oprószonej mąką
W kuchni Karmel-itkiTato mieli czarne ziarenka maku. Zaróżowiona z wysiłku twarz promienieje uśmiechem. Dzieci rzucają się mąką, jak małe bałwanki biegają po kuchni. Mama, pilnując ryb na patelni, zupy w garnku i pasztetu, dodatkowo rozwałkowuje elastyczne, pulchne ciasto drożdżowe. Miesza zmielony mak z bakaliami, nakłada na ciasto, zwija. Najmłodsi przyglądają się z lubością, jak trafia do piekarnika. Makowiec pełen miłości. Pełen rodzinnego(...)ciepła, od serca na święta. MAKOWIEC DROŻDŻOWY / inspiracja: przepisy Bakalland / ciasto : 50g margaryny do pieczenia (1/5 kostki) 2 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 duże jajka 7g suchych drożdży (lub 25g świeżych) 1/2 szklanki mleka szczypta soli 1 jajko masa makowa: z http://www.mojewypieki.com/przepis/masa-makowa 500 g suchego maku 170 g jasnego brązowego cukru
W kuchni Karmel-itkimyślę, że każdy sobie poradzi z tym rysunkiem, a jeśli nie, internet obfituje w różne zajączkowate kształty. WIELKANOCNE ZAJĄCZKI. /własny;/ na 15 zajączków średniej wielkości 1, 5szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania 1/3 szklanki ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do piecznia 160 g miękkiej margaryny 100 g drobnego cukru (ja użyłam ksylitolu - cukru brzozowego) 1 opakowanie cukru waniliowego(...)umieszczam w misce, wyrabiam gładkie ciasto. Dzielę je na dwie części, jedna wielkości dwóch sporych łyżek oraz druga z pozostałego ciasta. Do większej porcji dodaję kakao, do mniejszej odrobinę mąki. Wyrabiam ponownie, każde ciasto osobno. Musi być gładkie, plastyczne i nie powinno kleić się zbytnio do rąk (ewentualnie dodać mąki). Ciemne ciasto rozwałkowuję na grubość około
W kuchni Karmel-itkitony cukru. Przepis znalazłam na blogu Niebo na talerzu . Podaję od razu ze swoimi modyfikacjami. SZYBKIE CIASTECZKA OWSIANE /inspiracja: Niebo na talerzu / 2 szklanki płatków owsianych - półtorej szklanki mąki - 2 jajka - 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego, ale niekoniecznie) - 100 g roztopionego masła - pół łyżeczki proszku do pieczenia - łyżeczka ody oczyszczonej - rodzynki, posiekane orzechy, żurawina , migdały, słonecznik itp.- razem(...)minut w piekarniku z termoobiegiem lub jeśli termoobiegu nie ma, po jednej blaszce 10 - 12 minut. - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/01/szybkie-ciasteczka-owsiane.html#sthash.GBQNXLuW.dpuf 2 szklanki płatków owsianych - półtorej szklanki mąki - 2 jajka - 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego, ale niekoniecznie) - 100 g roztopionego masła - pół łyżeczki proszku do pieczenia - łyżeczka ody oczyszczonej - rodzynki, posiekane orzechy, żurawina , migdały, słonecznik itp.- razem
W kuchni Karmel-itkiUpaćkana mąką wszędzie, gdzie się da, ubrana w swój ulubiony fartuch, stoi skupiona przy blacie i lepi pierogi. Zwinnymi palcami skleja brzegi, układa gdzieś z boku i bierze się za kolejną partię. Poprawia siwą od mąki dłonią okulary na nosie. W garze bulgocze woda. A ja wyjadam farsz, kiedy nie widzi. Lepić pierogi nauczyłam się niedawno, zaledwie trzy lata temu(...)samo, jak kremami z warzyw. Przedstawiam Wam moją propozycję na temat pierogów. Wegetariańskich. PIEROGI Z SOCZEWICĄ, BIAŁYM SEREM I MIĘTĄ. /własny farsz; ciasto - Moje Wypieki ./ ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka gorącej wody 1 jajko 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju farsz: 1/2 szklanki soczewicy zielonej 1 kostka białego sera 2 łyżki serka kremowego sól, pieprz, posiekany pęczek
W kuchni Karmel-itkiprzekonać, że rośnie tylko 15 minut! Jest bardzo smaczny i wyjątkowo prosty. Przepis oryginalny od Pastelle , gdzie chleb nazywa się „Kubański”. Miałam tylko problem z dostaniem odpowiedniej mąki, ale typ 650, którego mi brakowało po dłuższym poszukiwaniu znalazłam w Lidlu. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej typ 650 1,5 szklanki mąki pszennej typ 750 (można zastąpić(...)szklanki gorącej wody 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru odrobina oliwy z oliwek listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól, drożdże oraz cukier. Mieszamy. Dolewamy gorącą wodę i mieszamy łyżką do połączenia składników. Przekładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy, aż stanie się gładkie i elastyczne
Poezja smakumakiem. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na bardzo dobre ciasto do pierogów oraz na farsz do ruskich, które uwielbiam! PIEROGI RUSKIE Składniki: Ciasto do pierogów: - 500 gram mąki pszennej (typ 650, lub 450) - około szklanki gorącej wody - 1 średnie jajko (M) - łyżeczka soli Farsz: - 1 kg ziemniaków - 500 gram twarogu chudego lub półtłustego - 1 duża cebula - sól, pieprz - oliwa(...)widelcem. To samo zrobić w twarogiem. Wszystkie składniki na farsz wymieszać ze sobą i doprawić solą i pieprzem. Nie żałujcie sobie przypraw, szczególnie pieprzu! Teraz pora na zrobienie ciasta. Mąkę przesiać przez sito, dodać sól, wymieszać. Zrobić w mące dołek, wbić jajko, zacząć ugniatać, stopniowo dolewając wody. Ciasto powinno być bardzo elastyczne i nie kleić się do rąk. Być może
Zgrabne Gotowanieardzo smaczna ciabatta. Ja przygotowałam dwa niewielkie bochenki z 0.5 kg mąki (następnym razem zrobię z 1kg). Pracę należy rozpocząć w wieczór poprzedzający wypiek chlebka. Ciabatta wymaga przygotowania zaczynu. Bardzo polecam. Ciabatta PRZEPIS /2 małe bochenki/ Temperatura piekarnika: 210-220°C Czas pieczenia: ok. 30 min. Zaczyn - I dzień 165g mąki pszennej(...)łyżeczki drożdży instant 120ml letniej wody Ciasto właściwe - II dzień 335g mąki pszennej, typ 550 165ml letniej wody 1,5 łyżeczki drożdży instant 1 łyżeczka soli 2,5 łyżki oliwy z oliwek przyprawy do smaku (w sumie 2-3 łyżki): pomidory suszone, bazylia, oregano. czarnuszka, czosnek, rozmaryn Przygotowanie Zaczyn Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić do rana
coolinarnastrefa.blogspot.comCzas pieczenia: 12-15 min. Składniki 250g miękkiego masła roślinnego (najlepsze) 1,5 łyżki masła orzechowego (opcjonalnie) 3/4 szkl. cukru trzcinowego 2 łyzki jogurtu naturalnego 1,5-2 szkl. mąki pszennej 0,5 łyżeczki sody 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkl. rodzynek (najlepiej w czekoladzie) 1,5 szklanki płatków owsianych kilka kropel zapachu waniliowego 3 łyżki sezamu(...)pokrojonej czekolady (opcjonalnie) Przygotowanie Masło utrzeć mikserem z cukrem, zapachem, sodą i proszkiem do pieczenia na puszystą masę. Dodać jogurt i ponownie dokładnie wymieszać. Dodawać kolejno płatki owsiane, mąkę, sezam, rodzynki, orzechy oraz czekoladę. Wymieszać ręką. W zależności od rodzaju mąki dodać 1,5-2 szkl. mąki, tak by można było formować małe kuleczki wielkości nieco większe niż raffaello. Masa
coolinarnastrefa.blogspot.comolejny wypiek chleba, tym razem z mąki graham. Przepis jest bardzo prosty a smak chleba naprawdę dobry, miodowy. Chleb graham, klasyczny PRZEPIS /źródło: A. Fiedoruk "Chleb domowy wypiek"/ Temperatura pieczenia: 19 0 o C Czas pieczenia: 1 h Składniki 40 dag mąki Graham, typ 1850 10 dag mąki pszennej chlebowej, typ 850 3 dag świeżych drożdży 1 łyżka cukru(...)łyżki płatków owsianych 1 żółtko tłuszcz do wysmarowania formy Przygotowanie Drożdże rozetrzeć z cukrem i miodem (opcjonalnie), rozpuścić w mleku i odstawić do wyrośnięcia. Przesiać oba rodzaje mąki, połączyć je, dodać drożdże, 0,5 litra wody mineralnej i sól. Zagnieść ciasto (moje ciasto przypominało konsystencją owsiankę). Przykryć ściereczką na ok. 1h (tak by ciasto zwiększyło dwukrotnie objętość). Ponownie
coolinarnastrefa.blogspot.comlodówce. Proces fermentacji przebiega wolno bo min. 12 h, ale dzięki temu można dodać mniej drożdży. Skorzystam z tej metody pewnie jeszcze nie raz. W przepisie wykorzystałam 3 różne mąki, ale spokojnie można użyć jedynie mąki chlebowej. Chleb z orzechami włoskimi PRZEPIS /na 1 bochenek/ Temperatura: 220 o C (10 min), 190 o C (25-35 min) Czas pieczenia(...)Składniki 400 g mąki pszennej chlebowej, typ 750 65 g mąki orkiszowej jasnej 35 g mąki owsianej 350 ml letniej wody 120 g orzechów włoskich, posiekanych 1 łyżka oleju z orzechów włoskich 1 łyżka syropu z agawy 1 łyżeczka drożdży instant 1,5 łyżeczki soli Przygotowanie 1. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Przykryć ściereczką i odstawić do lodówki do powolnego
coolinarnastrefa.blogspot.comkeksowej i jeden mały chlebek jak poniżej na zdjęciu. Polecam. Chleb z ziemniakami PRZEPIS Temperatura pieczenia: 230 o C , 210 o C | Czas pieczenia: 40 min. Składniki 1 kg mąki pszennej krupczatki (odsypać 1 szkl. mąki i zastąpić 1 szkl. mąki żytniej pytlowej) 5 dkg świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 1/2 łyżki soli 3 łyżki oliwy z pestek winogron(...)szkl. mleka 0,5 szkl. wody 3 średniej wielkości ziemniaki ugotowane, przeciśnięte przez praskę szczypta kminku odrobina czarnuszki Przygotowanie Drożdże rozrobić z częścią mleka i cukr em , posypać odrobiną mąk i . Rozczyn odstawić na parę minut (aż pojawią się pęcherzyki). Do rozczynu dodać wszystkie pozostałe składniki. Ciasto dobrze wyrobić i odstawić do podwojenia objętości
coolinarnastrefa.blogspot.compf-cdn.printfriendly.com/ssl/main.js'}else{js='http://cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Słodkie ciasto kruche (przepis na ciasto kruche: "Wypieki" Anneka Manning ) 250 g mąki pszennej (dałam krupczatki) 0,5 łyżeczki soli 110 g drobnego cukru 150 g masła w temp. pokojowej 3 żółtka Krem budyniowy 2 szkl. mleka budyń waniliowy na 3/4 l mleka (użyłam(...)Gellwe) + 3 łyżki mąki pszennej (lub ziemniaczanej) 200 g masła kilka kropli aromatu migdałowego 3 łyżki cukru do smaku (lub więcej, wedle uznania) Glazura ok. szkl. dżemu morelowego dobrej jakości Przygotowanie Ciasto kruche. Przesiać mąkę z solą, wmieszać cukier. Palcami wetrzeć masło unosząc przy tym mąkę by ją napowietrzyć (aż do momentu gdy mieszanka zacznie przypominać bułkę tartą
coolinarnastrefa.blogspot.comTemperatura piekarnika : 170ºC | Czas pieczenia: 35-40 min Biszkopt kakaowy 4 jaja 0,5 szkl. cukru (ok. 6 łyżek cukru, w tym 1 łyżka cukru wanil.) 3 łyżki mąki pszennej 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao (najlepsze wedlowskie) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (obie mąki + kakao + proszek do pieczenia = 2/3 szkl.) Przygotowanie śliwek i ponczu ( wg przepisu(...)odstawić na min. 12 h. Poncz : do syropu powstałego z gotowania śliwek, dolać odrobinę alkoholu ze słoika (w ilości wedle uznania), 2-3 łyżki mocnej herbaty. Ciasto. Przesiać obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Mieszankę odstawić. Białka ubić na sztywno. Dodawać po łyżce cukier i za każdym razem dobrze ubić. Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać
coolinarnastrefa.blogspot.cominne okazje np. zbliżającą się majówkę? Miodownik Temperatura pieczenia : 180 o C | Czas pieczenia : 10-15 min. | Blacha : 20x30 cm lub śr. 28 cm Ciasto 450–500 g mąki ( 3 szkl. ) 100 g cukru pudru ( 0,5 szkl. ) 1 jajko 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia 3 łyżki ( czubate) miodu 50 g masła 5 łyżek śmietany Krem(...)mleka ( 2 szkl.) 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej ok. 4 łyżeczki cukru wanilinowego lub 2 z prawdziwą wanilią 250 g masła 100 g cukru pudru ( 0,5 szkl .) sok z 1 cytryny (dałam sok z połowy cytryny ) opcjonalnie: krem kajmakowy na ostatnią warstwę (wymieszałam kilka łyżek kajmaku z ok. 2 łyżkami kremu) Polewa czekoladowa 3 łyżki gorącej
coolinarnastrefa.blogspot.com