chlebek się piekł i miał piękną i chrupiącą skórkę.. Zaczyn (nastawiamy wieczorem, np. o 18-19) 1/2 łyżeczki drożdży instant Wypiekacz 235 g ciepłej wody 150 g mąki pszennej chlebowej Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 2-2,5 godziny. Ciasto właściwe cały zaczyn 2 łyżeczki soli morskiej Prymat 145g ciepłej(...)wody 250 g mąki pszennej chlebowej 150 g mąki pszennej razowej [ mąki żytniej razowej Wypiekacz] Wszystkie składniki wymieszać mikserem, do połączenia ok. 1 min. Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto złożyć (czyli wyjąć na omączony blat, rozpłaszczyć dłońmi w prostokąt i złożyć na trzy, jak list) raz, po 1 godz, ponownie włożyć do miski, przykryć
Moje domowe kucharzeniewszystko wyszło co wyszło i zostało zjedzone...do jabłek dodałam pysznego miodu z cynamonem z Anielskich Przysmaków ..Polecam miodek...pyycha... 3 jaja 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wodzisław Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubić do jego całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka(...)ubijać. Dodać proszek do pieczenia i powoli przesiane mąki. Wszystko wymieszać bardzo delikatnie łyżką w jednym kierunku. Foremki do tartinek wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną lub mąką. Wylać masę do 2/3 wysokości foremek i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut. 3-4 jabłka 1 łyżka masła 1-2 łyżki cukru [ ilość zależy
Moje domowe kucharzeniepostanowiłam spróbować..no i ..obyło się bez żadnych problemów..Nie mam co prawda koszyczka do wyrastania chleba, ale jest i na to sposób..durszlak wyłożony ściereczką i posypany mąką...chlebek po wyrośnięciu wykładamy na nagrzany kamień ewentualnie blachę..Chlebek pięknie wyrósł..i pięknie się upiekł..chrupiąca skórka...zaraz po upieczeniu [ wiem, że gorącego się nie je] musiałam odkroić piętkę(...)zjeść ..taka piętka i szklanka mleka..pycha.. 40 dkg mąki pszennej 10 dkg mąki żytniej 1 łyżka soli 30 g drożdży świeżych 50 g miękkiego masła 300 ml wody Wszystkie składniki przełożyć do misy robota i wyrobić ciasto[ można zrobić też ręcznie].Przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia.Uformować bochenek i przełożyć do koszyka
Moje domowe kucharzeniePierwszy raz piekłam chleb z mąki orkiszowej ..Pomysł na taki chleb podpatrzyłam tutaj ..Prosty i szybki do zrobienia..chlebek wyszedł pyszny..tylko jak dla mnie ciut za słony.. 300 g mąki orkiszowej 150 g mąki pszennej 450 ml letniej wody 7 g drożdży instant 1/2 szkl. otrąb pszennych 1/4 szkl. ziaren słonecznika [ dałam 1/2 szkl(...)szkl.pestek dyni [ nie dałam] 1 łyżka soli [ według mnie za dużo] 1 łyżka cukru żółtko i mleko do posmarowania chleba W misce wymieszać suche składniki, czyli mąki, drożdże, ziarna słonecznika, sól i cukier. Wlać wodę i wymieszać wszystko dokładnie. Odstawić na 15 minut.Keksówkę posmarować oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do keksówki, posypać słonecznikiem
Moje domowe kucharzeniewięcej..U mnie pączki muszą być obowiązkowo ..no i oczywiście są...tym razem skorzystałam z przepisu Arabeski ..I po raz pierwszy robiłam pączki z suszonymi drożdżami. . 1 kg mąki 3 żółtka + 2 całe jajka 3/4 szkl. cukru 3/4 szkl. oleju lub stopionego masła (z olejem pączki będą bardziej "wilgotne") 5 dag drożdży świeżych lub 14 g suszonych drożdży(...)octu cukier waniliowy 2 szkl. ciepłego mleka szczypta soli słoiczek dżemu lub konfitury olej lub smalec do smażenia Z drożdży , kilku łyżek mleka , odrobiny cukru i mąki zrobić rozczyn , postawić do wyrośnięcia. Jajka i żółtka ubić z cukrem , solą oraz cukrem waniliowym. Wymieszać z mąką , resztą mleka i wyrośniętymi drożdżami. Na koniec dodać olej i spirytus , dobrze wyrobić
Moje domowe kucharzeniePyzy...pyszne ..polane zeszklona cebulką.. 1,5 kg ziemniaków mąka ziemniaczana mąka pszenna 1 jajko sól, pieprz Nadzienie: około 40 dag mięsa z kurczaka lub wieprzowe (gotowanego, pieczonego] 1 cebula sól pieprz Ziemniaki obrać i ugotować. Następnie przepuścić je przez praskę do ziemniaków.U łożyć równo w misce, wyciągnąć 1/4. W powstałe miejsce wsypać mąką pszenną i ziemniaczaną(...)lekką przewagą mąki ziemniaczanej). Wyciągnięte ziemniaki dodać z powrotem . Dodać jajko, doprawić solą i pieprzem. Wyrobić gładkie ciasto. Mięso zmielić razem z podsmażoną cebulą Wymieszać , doprawić do smaku. Z ciasta formować kulki, rozpłaszczyć, a na środku nakładać trochę farszu. Pyzy wrzucać do wrzącej, osolonej wody.Gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawać polane zeszkloną cebulką
Moje domowe kucharzeniektórą można kupić w Najlepszych przyprawach świata ...rybka smakowała pysznie...zjedzona ze smakiem...nawet porządnego zdjęcia nie zdążyłam zrobić.. dowolna ryba przyprawa do ryby sok z cytryny mąka mąka ziemniaczana olej do smażenia Rybę pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny i posypać przyprawą do ryb,odstawić do lodówki.Następnie kawałki ryby obtoczyć w mące wymieszanej(...)odrobiną mąki ziemniaczanej i smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju . W skład przyprawy do ryby wchodzą: papryka słodka, czosnek, pieprz biały, majeranek, oregano, rozmaryn, szałwia, kminek i papryka chili. Używając przyprawy do ryb nie musimy już dodatkowo solić ryby, w trakcie jej przygotowywania. Zastosowanie w kuchni: Jak sama nazwa wskazuje, przyprawą do ryb doprawia się smak
Moje domowe kucharzenieCiasto na sodzie z dodatkiem miodu..przełożone masą budyniową..i lekkim dodatkiem dżemu malinowego.. Ciasto: 3 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki mleka 20 dkg margaryny 2 jajka 3 łyżki płynnego miodu Krem budyniowy: 1/2 l mleka 1/2 kostki margaryny 1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki(...)nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180 stopni. Przygotować krem budyniowy. Odlać niepełną szklankę mleka, resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym i margaryną. W zimnym mleku rozmieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wlać do gotującego się mleka mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Na jeden upieczony placek wyłożyć dżem ,a na dżem masę budyniową, przykryć drugim plackiem.Dowolnie udekorować
Moje domowe kucharzeniepiekłam chleba tostowego, ale przepis na bardzo prosty i szybki do zrobienia znalazłam tutaj . 20 g świeżych drożdży 250 ml ciepłej wody 350 g mąki pszennej tortowej, typ 450 50 g mąki kukurydzianej lub BŁYSKAWICZNEJ kaszki manny 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 50 ml oleju Drożdże rozpuścić w ciepłej(...)gorącej) wodzie. Dodać mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, cukier, sól i olej. Wyrobić na jednolite ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Przełożyć do formy keksowej o wymiarach 28 x 9 cm (mierzone po dnie). Zostawić do wyrośnięcia ok. 30 minut. Piec ok. 30- 35 minut w 200°C. Studzić na kratce
Moje domowe kucharzenieciasto jest bardzo smaczne..polecam.. 200 g masła pokrojonego na kawałki [ dałam margarynę] 200 g cukru 1 op.cukru wanilinowego/lub 1 łyżeczka prawdziwego cukru waniliowego 3 jajka 200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia owoce... [dałam truskawki] cukier puder do posypania Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Masło/ margarynę stopić w rondelku,podgrzewając.Odstawić(...)miski wsypać cukier,cukier waniliowy,dodać jajka(wszystko w podanej kolejności) i utrzeć na jednolita masę jajeczną.Dodać mąkę,mąkę ziemniaczaną,proszek do pieczenia [wymieszałam razem ze sobą ].Wymieszać,jak już połączą się składniki wlać powoli przestudzone masło i mieszać jeszcze przez chwilę.Gotowe ciasto przelać do tortownicy[ 22 cm] wyłożonej papierem , a na to owoce . [ja wylałam połowę ciasta
Moje domowe kucharzenieProste i w sumie szybkie do zrobienia ciasto.. 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szkl cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 cukier waniliowy szczypta soli Dodatkowo budyń [ u mnie malinowy ] mleko do budyniu galaretka [ u mnie wiśniowa] truskawki Oddzielić białka(...)żółtek. Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać . Białka [ posolone]ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru waniliowego i zwykłego. Do ubitych białek dodać żółtka. Wymieszać mikserem. Na pianę z białek z żółtkami wsypać przesianą mąkę z dodatkami. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia, a boki
Moje domowe kucharzenieangielskie ..trudno mi ocenić ,ale znalazłam w kategorii Kuchni Brytyjskiej..Ja zamiast jagód dałam truskawki, a zamiast cynamonu cappuccino..zjedzone ..nim zdążyłam zrobić zdjęcie.. 200 g mąki pszennej 150 g cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 ml oleju roślinnego 1 jajko 75 ml mleka 150 g świeżych jagód [ u mnie truskawki] Kruszonka(...)mąki pszennej 100 g cukru 50 g masła 1,5 łyżeczki cynamonu [ u mnie cappuccino] Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Natłuścić albo wyłożyć papilotkami foremki do muffinów.Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia.W oddzielnej misce olej wymieszać z jajkiem i mlekiem. Dodać do suchych składników, dobrze wymieszać.Jagody wymieszać z odrobiną mąki. Dodać do ciasta
Moje domowe kucharzeniedżem i zwinęłam...ale i tak było smaczne. Składniki ciasto na roladę: 3 jajka 70 g cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 krople aromatu cytrynowego 80 g mąki tortowej nadzienie do rolady: 200 g dżemu malinowego ciasto ucierane: 200 g mąki pszennej 120 g margaryny Kasia 100 g cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 5 kropli(...)łyżki dżemu malinowego 500 g malin [ ja miałam mrożone] 1 opakowanie galaretki truskawkowej Rolada: jajka, cukier, cukier wanilinowy i aromat wymieszać mikserem na gładką masę.Dodać mąkę, zmiksować. Na dużą prostokątną blachę wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia wylać ciasto i równo rozsmarować. Wstawić do nagrzanego do 200 C piekarnika i piec około 10 minut. Upieczone ciasto przełożyć na posypaną
Moje domowe kucharzeniełyżeczki żelatyny 7,5 łyżki zimnej wody UWAGA! PODANE SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY NALEŻY PODWOIĆ I UPIEC DWA BISZKOPTY biszkopt kakaowy 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju biszkopt jasny 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki(...)żółtek, ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier - do ubitej piany dodać pojedynczo żółtka, po każdym krótko miksując - do jajek dodać olej, ponownie krótko zmiksować - mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszać łyżką do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy - dno formy wyłożyć papierem do pieczenia (boków formy
Smakołyki Berenikigluten ją uczula. Ale muszę przyznać, że gdy ona jadła bezglutenowo, ja również tak się odżywiałam. I polecam każdemu ! Składniki ( na keksówkę długości około 25 cm ) * 1 szklanka mąki gryczanej * 1 szklanka mąki jaglanej ( zmielonej w młynku kaszy jaglanej ) * 1 szklanka mąki ziemniaczanej * 20 dag drożdży * 1płaska łyżeczka cukru * 1/3 łyżeczki soli * około 1 szklanki letniej wody * 2 łyżki nasion(...)słonecznika Wykonanie: Drożdże pokruszyć, dodać cukier i odrobinę wody - rozpuścić. Rozczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia. W misce wymieszać wszystkie mąki, dodać sól oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać ciasto, dolewając wodę. Pod koniec wyrabiania dodać nasiona słonecznika. Cisto będzie dość luźne, aczkolwiek pamiętajcie o dokładnym wyrobieniu ciasta. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia, na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć
kolorowotorcikowo