jest pycha :) Dziękuję Agnieszko :) . Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 minut ; 45 - 50 minut Składniki: Ciasto kruche: 3 szkl. mąki 5 żółtek 3/4 szkl. cukru pudru łyżka śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt: 5 białek 150 g cukru 60 g mąki 50 g mąki pszennej sok z połowy cytryny ( można dodać esencji(...)użyłam firmy Symbio ) Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek ok. 1 szklanki cukru ( zależy od jabłek i od swojego ulubionego smaku) 1 łyżka kolendry mielonej Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąkę wysypać na blat, dodać żółtka, margarynę , cukier puder i proszek do pieczenia. Zagnieść wszystkie składniki , zrobić kule z ciasta i schować do lodówki na 1 godz. Po tym czasie , przygotować
Słodkości i nie tylkoPrzestańmy wierzyć we władze i zacznijmy wierzyć w siebie nawzajem. Autor nieznany Sezonowo. Jagodowo. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka mleka sojowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru trzcinowego nierafinowanego 1.5 szklanki jagód Woda Przyprawy: Sól Przygotowanie: Mąkę wysypujemy na deskę(...)dużej miski, dodajemy dwie szczypty soli i mieszamy. Robimy zagłębienie w środku i stopniowo wlewamy wodę, zagarniając mąkę z brzegów do środka i formując ciasto. Gdy ciasto ma już odpowiednią konsystencję, tj. nie lepką i jednocześnie kawałki ciasta nie odpadają od całości, polewamy je lub moczymy nasze ręce w oliwie i zagniatamy. Rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółka. W międzyczasie można
Weganizm infantylnysamodzielnie przygotować - aż do teraz. Dużo kremu, dwie pyszne i delikatne warstwy ciasta, odrobina cukru pudru - niebo w gębie! :-) Składniki: * na ciasto parzone: 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 175 g masła 5 jajek łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli * na krem: 1 szklanka cukru 2 szklanki mleka 1,5 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń(...)Ciasto: 1. Do garnka wlałam wodę i wrzuciłam masło. Powoli podgrzewałam do momentu, aż masło się rozpuściło. Wtedy zwiększyłam temperaturę i kiedy woda zaczęła wrzeć, jednym szybkim ruchem wsypałam mąkę z solą i od razu dokładnie i energicznie wymieszałam. Kiedy masa zaczęła formować się w zwartą kulę zdjęłam garnek z ognia i jeszcze przez moment ucierałam. Odstawiłam do wystudzenia
Kulinarny Pamiętnikprawda drożej, ale jak ktoś się uprze to zrobi identyczne ciasto. Składniki: 125 g margaryny 50 ml mleka 100 g gorzkiej czekolady 2 jajka 3 łyżki cukru 1 szklanka mąki 1/2 łyżeczki sody 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych niesolonych (orzeszki włożyłam do woreczka i kilkakrotnie uderzyłam je tłuczkiem do mięsa) Składniki na jasną warstwę: 250 g sera mascarpone 1 budyń(...)waniliowy (30 g) 3 łyżki cukru pudru 1 jajko 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej wierzch ciasta: 50 g czekolady gorzkiej, 3 łyżki mleka, kilka truskawek pokrojonych w ćwiartki Przygotowanie masy czekoladowej: Margarynę, mleko i połamaną gorzką czekoladę przekładamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu. Studzimy. Mąkę łączymy z sodą. 2 jajka ubijamy z 3 łyżkami cukru najlepiej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięostrego - 1 łyżka pieprzu cayenne - tortille - mozzarella -sos BBQ - 1 litr oleju - marynowane papryczki pepperoni zielone - ser topiony w plastrach typu Cheddar NA PANIERKĘ: -200 gr mąki - 1 łyżeczka soli po pół łyżeczki z każdej przyprawy: - majeranek - pieprz czarny -czosnek granulowany - chilli lub pieprz cayenne - papryka słodka - bazylia - oregano - imbir mielony - kmin rzymski -kolendra mielona PRZYGOTOWANIE: Piersi(...)sosu słodko ostrego i pieprzu cayenne. Wkładamy kurczaka do marynaty i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Kolejny etap, to mieszanie przypraw na panierkę z mąką. Przed smażeniem można sobie od razu pokroić papryczki pepperoni na paski i mozzarelle na plasterki. Teraz nadszedł czas na panierowanie naszych piersi. Więc wkładamy każdy pasek mięsa do mąki
Zainspiruj się kuchniąZachęcam do wypróbowania mojego przepisu. Bazę na kruche ciasto możecie potem wykorzystać do ciasteczek, serników czy innych ciast. Najlepsze kruche ciasto z owocami Składniki: 300 g mąki krupczatki 80 g drobnego cukru lub cukru pudru 200 g ziemnego masła 3 duże żółtka około 1 kg rabarbaru, wiśni, śliwek lub innych owoców około 5 łyżek cukru(...)łyżki bułki tartej około 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) Kruszonka: ½ szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki brązowego cukru 60 g roztopionego masła 1/3 szklanki płatków owsianych 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki zmielonych migdałów 2 garście płatków migdałowych szczypta gałki muszkatołowej i cynamonu Przygotowanie: Ja swoje ciasto przygotowuję za pomocą miski blendera z nożami. Po prostu wszystkie składniki ciasta
Mania GotowaniaSkładniki: 300 g mąki pszennej 50 g drożdży świeżych 150 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 6 pomidorów suszonych w oleju 2 łyżki oleju ze słoika z pomidorami Mąkę przesiać do miski. Drożdże wymieszać z wodą i cukrem, odstawić do spienienia. Następnie wlać mieszankę do mąki i zamieszać widelcem. Odstawić na krótko. W tym czasie na papierowym(...)pomocą miksera, aż będzie gładkie i elastyczne. Wsadzić do miski, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut. Następnie przełożyć na posypany mąką blat, krótko wyrobić i uformować chlebek, ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i ponownie odstawić na 20 minut. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Ciabattę posypać mąką i piec
wyzwania kuchenneNajprostszy przepis na drożdżowy pszenny chleb bez dodatków. Składniki: 500 g mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 300 g wody 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli Do wody dodać pokruszone drożdże, dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut. Mąkę i sól przesiać do miski, zrobić w środku wgłębienie, w które wlać rozczyn z drożdży i łyżkę oliwy. Wyrabiać(...)będzie gładkie i elastyczne. Uformować w kulę, wsadzić do miski i przykryć ściereczką. Ostawić do podwojenia objętości na około 40 minut. Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnice podsypaną mąką i ponownie zagnieść. Uformować owalny bochenek, ułożyć go na blaszce posypanej obficie mąką i ponownie przykryć. Odstawić na kolejne 40 minut w ciepłe miejsce. W międzyczasie nagrzać piekarnik
wyzwania kuchenneBardzo prosty, puszysty chleb na drożdżach z mąką pszenną razową. Składniki; 250 g mąki pszennej razowej 250 g mąki pszennej 300 ml wody 1 łyżeczka cukru białego lub brązowego 1 łyżeczka soli 25 g drożdży 2 łyżki oleju słonecznikowego Drożdże pokruszyć w 100 ml wody, dodać cukier i łyżkę mąki. Odstawić na 10 minut, aby zrobił się rozczyn(...)miski wsypać obie mąki, sól pozostałą część wody i olej. Dodać rozczyn z drożdży i zagniatać kilka minut, aż powstanie gładkie ciasto. Odstawić na godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie ponownie krótko wyrobić ciasto i wstawić do natłuszczonej keksówki o wymiarach 9x26 cm. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 45 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Chlebek posmarować
wyzwania kuchenneKlasyczna włoska pizza w zdrowszej wersji. Dodatek mąki razowej nadaje jej ciekawego smaku i sprawia, że jest bardziej sycąca niż zwykła pizza. Składniki na 2 średnie pizze: 150 g mąki pszennej 100 g mąki pszennej razowej 15 g drożdży świeżych 1/2 łyżeczki cukru brązowego 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy 150 g wody ser mozarella pomidorki koktajlowe świeża bazylia(...)szczypta soli i pieprzu Do szklanki pokruszyć drożdże, dodać cukier, połowę wody i 2 łyżki mąki. Odstawić na 10 minut, aby powstał rozczyn. Obie mąki i szczyptę soli przesiać do miski, wlać resztę wody, oliwę i rozczyn. Zagniatać całość przez kilka minut, aby powstało gładkie ciasto. Uformować je w kulę, przełożyć do miski i przykryć lnianą ściereczką. Odstawić w ciepłe
wyzwania kuchenneRosyjskie drożdżowe placuszki z dodatkiem mąki gryczanej. Podawane z kwaśną śmietaną, kawałkiem wędzonego łososia i koperkiem. Składniki: szklanka mąki pszennej szklanka mąki gryczanej 2 jajka 20 g świeżych drożdży 1 i 1/2 szklanki mleka łyżeczka soli łyżeczka cukru 2 łyżki masła olej do smażenia dodatki np.: wędzony łosoś, śmietana 18%, koperek, cytryna W małej misce wymieszać drożdże z 1/2 szklanki(...)mleka, cukrem i łyżką mąki pszennej. Odstawić na kilka minut. Masło roztopić. Do dużej miski przesiać obie mąki, dodać szklankę mleka, jajka, masło, sól i rozczyn z drożdży. Wymieszać, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do podrośnięcia na około godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, rozgrzać olej na patelni i nakładać ciasto łyżką. Smażyć okrągłe placuszki na złoty kolor z każdej strony. Podawać
wyzwania kuchennekażdą okazję. Będzie smakować również z każdymi innymi owocami, ze świeżymi jak również w syropie. Bardzo Wam polecam. Składniki na biszkopt: 3 jajka 100 g cukru 75 g mąki 25 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 30 g kakao 4 łyżki zimnej wody Białka ubijamy na sztywno z wodą, stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy żółtka, ubijamy. Stopniowo wsypujemy(...)mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Ubijamy krótką chwilę do połączenia się składników. Formę o średnicy 20 cm natłuszczamy i posypujemy delikatnie mąką. Ciasto wlewamy do formy, wygładzamy i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy około 25 minut, do suchego patyczka. Studzimy. Następnie kroimy wzdłuż uzyskując dwa blaty. Krem śmietankowy: 300 ml śmietany kremówki (najlepiej
Made By Mom And Sonwracając do naszej szarlotki na drożdżowym spodzie zaliczam ją do bardzo udanych i wartych polecenia. Puszysty spód, dużo jabłek i jeszcze więcej kruszonki. Bardzo Wam polecam. Składniki: 250 g mąki 15 g świeżych drożdży 25 g cukru 125 ml letniego mleka 30 g letniego roztopionego masła szczypta soli 1 kg jabłek Mąkę wsypujemy do miski. Robimy dołeczek, rozkruszamy drożdże. Zasypujemy(...)cukru i połową letniego mleka. Odstawiamy pod przykryciem na około 15 minut, aż drożdże zaczną się pienić. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Będzie dość luźne, lekko posypujemy mąką, przykrywamy ponownie i odstawiamy na około 1 godzinę do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotowujemy formę o średnicy 26 cm, wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki smarujemy masłem. Ciasto
Made By Mom And Sonserii Ciasta domowe, ale tego nr akurat nie mam..Ja dodatkowo do piany dodałam soku z aronii..i ciut dłużej gotowałam jabłka... Składniki ciasta kruchego: 2,5 szk. mąki pszennej 1 szk. cukru pudru 200 g margaryny 2 żółtka 2 łyżki kakao [ nie dałam] 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiać(...)żółtka, szybko zagnieść ciasto. Do 1/3 ciasta można dodać kakao. Schłodzić. Masa jabłkowo-aroniowa: 1 kg jabłek 250 g aronii 100 g masła 1/2 szk. cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cynamonu Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach , dodać masło i podsmażyć. Dodać aronię i cukier, poddusić i ostudzić. Dodać cynamon i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać
Moje domowe kucharzeniebyły twarde..były miękkie...a efekt końcowy - pyszny...do ciasta kruchego dodałam miód rzepakowy z Anielskich Przysmaków..a do masy serowej budyń śmietankowy z Wodzisława.. 50 dkg mąki 1/2 kostki margaryny 2 jajka 1 szkl.cukru 1 łyżka miodu rzepakowego 1 łyżeczka sody 1,5 łyżki kakao 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 kg twaróg(...)wiaderka ] 4 jajka 1 szkl.cukru 1/2 kostki margaryny 1 budyń śmietankowy Wodzisław 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej kilka kropel olejku migdałowego 1/2 szkl. mleka Z mąki, margaryny, jajek, cukru, miodu,kakao, sody i śmietany zagnieść gładkie ciasto. Następnie ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na średniej grubości placki .Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem
Moje domowe kucharzenie