mąka - 10440 przepisów (strona:51/696)

Jabłecznik z kolorowym biszkoptem 321

jest pycha :) Dziękuję Agnieszko :) . Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 minut ; 45 - 50 minut Składniki: Ciasto kruche: 3 szkl. mąki 5 żółtek 3/4 szkl. cukru pudru łyżka śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt: 5 białek 150 g cukru 60 g mąki 50 g mąki pszennej sok z połowy cytryny ( można dodać esencji(...)użyłam firmy Symbio ) Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek ok. 1 szklanki cukru ( zależy od jabłek i od swojego ulubionego smaku) 1 łyżka kolendry mielonej Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąkę wysypać na blat, dodać żółtka, margarynę , cukier puder i proszek do pieczenia. Zagnieść wszystkie składniki , zrobić kule z ciasta i schować do lodówki na 1 godz. Po tym czasie , przygotować

Słodkości i nie tylko
Pierogi z jagodami polane sojowym bydyniem 103

Przestańmy wierzyć we władze i zacznijmy wierzyć w siebie nawzajem. Autor nieznany      Sezonowo. Jagodowo. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka mleka sojowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru trzcinowego nierafinowanego 1.5 szklanki jagód Woda Przyprawy: Sól Przygotowanie:        Mąkę wysypujemy na deskę(...)dużej miski, dodajemy dwie szczypty soli i mieszamy. Robimy zagłębienie w środku i stopniowo wlewamy wodę, zagarniając mąkę z brzegów do środka i formując ciasto. Gdy ciasto ma już odpowiednią konsystencję, tj. nie lepką i jednocześnie kawałki ciasta nie odpadają od całości, polewamy je lub moczymy nasze ręce w oliwie i zagniatamy. Rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółka. W międzyczasie można

Weganizm infantylny
Karpatka 240

samodzielnie przygotować - aż do teraz. Dużo kremu, dwie pyszne i delikatne warstwy ciasta, odrobina cukru pudru - niebo w gębie! :-) Składniki: * na ciasto parzone: 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 175 g masła 5 jajek łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli * na krem: 1 szklanka cukru 2 szklanki mleka 1,5 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń(...)Ciasto: 1. Do garnka wlałam wodę i wrzuciłam masło. Powoli podgrzewałam do momentu, aż masło się rozpuściło. Wtedy zwiększyłam temperaturę i kiedy woda zaczęła wrzeć, jednym szybkim ruchem wsypałam mąkę z solą i od razu dokładnie i energicznie wymieszałam. Kiedy masa zaczęła formować się w zwartą kulę zdjęłam garnek z ognia i jeszcze przez moment ucierałam. Odstawiłam do wystudzenia

Kulinarny Pamiętnik
Ciasto czekoladowe z mascarpone 314

prawda drożej, ale jak ktoś się uprze to zrobi identyczne ciasto. Składniki: 125 g margaryny 50 ml mleka 100 g gorzkiej czekolady 2 jajka 3 łyżki cukru 1 szklanka mąki 1/2 łyżeczki sody 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych niesolonych (orzeszki włożyłam do woreczka i kilkakrotnie uderzyłam je tłuczkiem do mięsa) Składniki na jasną warstwę: 250 g sera mascarpone 1 budyń(...)waniliowy (30 g) 3 łyżki cukru pudru 1 jajko 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej wierzch ciasta: 50 g czekolady gorzkiej, 3 łyżki mleka, kilka truskawek pokrojonych w ćwiartki Przygotowanie masy czekoladowej: Margarynę, mleko i połamaną gorzką czekoladę przekładamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu. Studzimy. Mąkę łączymy z sodą. 2 jajka ubijamy z 3 łyżkami cukru najlepiej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Grillowane Tortille... 141

ostrego - 1 łyżka pieprzu cayenne - tortille - mozzarella -sos BBQ - 1 litr oleju - marynowane papryczki pepperoni zielone - ser topiony w plastrach typu Cheddar NA PANIERKĘ: -200 gr mąki - 1 łyżeczka soli po pół łyżeczki z każdej przyprawy: - majeranek - pieprz czarny -czosnek granulowany - chilli lub pieprz cayenne - papryka słodka - bazylia - oregano - imbir mielony - kmin rzymski -kolendra mielona PRZYGOTOWANIE: Piersi(...)sosu słodko ostrego i pieprzu cayenne. Wkładamy kurczaka do marynaty i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Kolejny etap, to mieszanie przypraw na panierkę z mąką. Przed smażeniem można sobie od razu pokroić papryczki pepperoni na paski i mozzarelle na plasterki. Teraz nadszedł czas na panierowanie naszych piersi. Więc wkładamy każdy pasek mięsa do mąki

Zainspiruj się kuchnią
Najlepsze kruche ciasto z owocami 244

Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. Bazę na kruche ciasto możecie potem wykorzystać do ciasteczek, serników czy innych ciast.    Najlepsze kruche ciasto z owocami Składniki: 300 g   mąki krupczatki 80 g drobnego cukru lub cukru pudru 200  g ziemnego masła 3 duże żółtka około 1 kg rabarbaru, wiśni, śliwek lub innych owoców około 5 łyżek cukru(...)łyżki bułki tartej około 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) Kruszonka: ½ szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki brązowego cukru 60 g roztopionego masła 1/3 szklanki płatków owsianych 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki zmielonych migdałów 2 garście płatków migdałowych szczypta gałki muszkatołowej i cynamonu Przygotowanie: Ja swoje ciasto przygotowuję za pomocą miski blendera z nożami. Po prostu wszystkie składniki ciasta

Mania Gotowania
Ciabatta z suszonymi pomidorami 172

Składniki: 300 g mąki pszennej 50 g drożdży świeżych 150 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 6 pomidorów suszonych w oleju 2 łyżki oleju ze słoika z pomidorami Mąkę przesiać do miski. Drożdże wymieszać z wodą i cukrem, odstawić do spienienia. Następnie wlać mieszankę do mąki i zamieszać widelcem. Odstawić na krótko. W tym czasie na papierowym(...)pomocą miksera, aż będzie gładkie i elastyczne. Wsadzić do miski, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut. Następnie przełożyć na posypany mąką blat, krótko wyrobić i uformować chlebek, ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i ponownie odstawić na 20 minut. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Ciabattę posypać mąką i piec

wyzwania kuchenne
Najprostszy chleb pszenny na drożdżach 216

Najprostszy przepis na drożdżowy pszenny chleb bez dodatków. Składniki: 500 g mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 300 g wody 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli Do wody dodać pokruszone drożdże, dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut. Mąkę i sól przesiać do miski, zrobić w środku wgłębienie, w które wlać rozczyn z drożdży i łyżkę oliwy. Wyrabiać(...)będzie gładkie i elastyczne. Uformować w kulę, wsadzić do miski i przykryć ściereczką. Ostawić do podwojenia objętości na około 40 minut. Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnice podsypaną mąką i ponownie zagnieść. Uformować owalny bochenek, ułożyć go na blaszce posypanej obficie mąką i ponownie przykryć. Odstawić na kolejne 40 minut w ciepłe miejsce. W międzyczasie nagrzać piekarnik

wyzwania kuchenne
Szybki chleb półrazowy 133

Bardzo prosty, puszysty  chleb na drożdżach z mąką pszenną razową. Składniki; 250 g mąki pszennej razowej 250 g mąki pszennej 300 ml wody 1 łyżeczka cukru białego lub brązowego 1 łyżeczka soli 25 g drożdży 2 łyżki oleju słonecznikowego Drożdże pokruszyć w 100 ml wody, dodać cukier i łyżkę mąki. Odstawić na 10 minut, aby zrobił się rozczyn(...)miski wsypać obie mąki, sól pozostałą część wody i olej. Dodać rozczyn z drożdży i zagniatać kilka minut, aż powstanie gładkie ciasto. Odstawić na godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie ponownie krótko wyrobić ciasto i wstawić do natłuszczonej keksówki o wymiarach 9x26 cm. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 45 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Chlebek posmarować

wyzwania kuchenne
Razowa pizza Caprese 113

Klasyczna włoska pizza w zdrowszej wersji. Dodatek mąki razowej nadaje jej ciekawego smaku i sprawia, że jest bardziej sycąca niż zwykła pizza. Składniki na 2 średnie pizze: 150 g mąki pszennej 100 g mąki pszennej razowej 15 g drożdży świeżych 1/2 łyżeczki cukru brązowego 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy 150 g wody ser mozarella pomidorki koktajlowe świeża bazylia(...)szczypta soli i pieprzu Do szklanki pokruszyć drożdże, dodać cukier, połowę wody i 2 łyżki mąki. Odstawić na 10 minut, aby powstał rozczyn. Obie mąki i szczyptę soli przesiać do miski, wlać resztę wody, oliwę i rozczyn. Zagniatać całość przez kilka minut, aby powstało gładkie ciasto. Uformować je w kulę, przełożyć do miski i przykryć lnianą ściereczką. Odstawić w ciepłe

wyzwania kuchenne
Bliny ze śmietaną i łososiem 117

Rosyjskie drożdżowe placuszki z dodatkiem mąki gryczanej. Podawane z kwaśną śmietaną, kawałkiem wędzonego łososia i koperkiem. Składniki: szklanka mąki pszennej szklanka mąki gryczanej 2 jajka 20 g świeżych drożdży 1 i 1/2 szklanki mleka łyżeczka soli łyżeczka cukru 2 łyżki masła olej do smażenia dodatki np.: wędzony łosoś, śmietana 18%, koperek, cytryna W małej misce wymieszać drożdże z 1/2 szklanki(...)mleka, cukrem i łyżką mąki pszennej. Odstawić na kilka minut. Masło roztopić. Do dużej miski przesiać obie mąki, dodać szklankę mleka, jajka, masło, sól i rozczyn z drożdży. Wymieszać, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do podrośnięcia na około godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, rozgrzać olej na patelni i nakładać ciasto łyżką. Smażyć okrągłe placuszki na złoty kolor z każdej strony. Podawać

wyzwania kuchenne
Ciasto Śmietankowe z Owocami i Białą Czekoladą 374

każdą okazję. Będzie smakować również z każdymi innymi owocami, ze świeżymi jak również w syropie. Bardzo Wam polecam. Składniki na biszkopt: 3 jajka 100 g cukru 75 g mąki 25 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 30 g kakao 4 łyżki zimnej wody Białka ubijamy na sztywno z wodą, stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy żółtka, ubijamy. Stopniowo wsypujemy(...)mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Ubijamy krótką chwilę do połączenia się składników. Formę o średnicy 20 cm natłuszczamy i posypujemy delikatnie mąką. Ciasto wlewamy do formy, wygładzamy i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy około 25 minut, do suchego patyczka. Studzimy. Następnie kroimy wzdłuż uzyskując dwa blaty. Krem śmietankowy: 300 ml śmietany kremówki (najlepiej

Made By Mom And Son
Szarlotka z Kruszonką na Drożdżowym Spodzie 135

wracając do naszej szarlotki na drożdżowym spodzie zaliczam ją do bardzo udanych i wartych polecenia. Puszysty spód, dużo jabłek i jeszcze więcej kruszonki. Bardzo Wam polecam. Składniki: 250 g mąki 15 g świeżych drożdży 25 g cukru 125 ml letniego mleka 30 g letniego roztopionego masła szczypta soli 1 kg jabłek Mąkę wsypujemy do miski. Robimy dołeczek, rozkruszamy drożdże. Zasypujemy(...)cukru i połową letniego mleka. Odstawiamy pod przykryciem na około 15 minut, aż drożdże zaczną się pienić. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Będzie dość luźne, lekko posypujemy mąką, przykrywamy ponownie i odstawiamy na około 1 godzinę do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotowujemy formę o średnicy 26 cm, wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki smarujemy masłem. Ciasto

Made By Mom And Son
1462.Szarlotka z jabłkami i aronią 178

serii Ciasta domowe, ale tego nr akurat nie mam..Ja dodatkowo do piany dodałam soku z aronii..i ciut dłużej gotowałam jabłka... Składniki ciasta kruchego: 2,5 szk. mąki pszennej 1 szk. cukru pudru 200 g margaryny 2 żółtka 2 łyżki kakao [ nie dałam] 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę z proszkiem  do pieczenia i cukrem  pudrem przesiać(...)żółtka, szybko zagnieść ciasto. Do 1/3  ciasta można dodać kakao. Schłodzić. Masa jabłkowo-aroniowa: 1 kg jabłek 250 g aronii 100 g masła 1/2 szk. cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cynamonu Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach , dodać masło i podsmażyć. Dodać aronię i cukier, poddusić i ostudzić. Dodać cynamon i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać

Moje domowe kucharzenie
1487. Sernik gotowany 204

były twarde..były miękkie...a efekt końcowy - pyszny...do ciasta kruchego dodałam miód rzepakowy z Anielskich Przysmaków..a do masy serowej budyń śmietankowy z Wodzisława.. 50 dkg mąki 1/2 kostki margaryny  2 jajka  1 szkl.cukru 1 łyżka miodu rzepakowego  1 łyżeczka sody  1,5 łyżki kakao 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 kg twaróg(...)wiaderka ] 4 jajka 1 szkl.cukru 1/2 kostki margaryny 1 budyń śmietankowy Wodzisław    1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej kilka kropel olejku migdałowego  1/2 szkl. mleka Z mąki, margaryny,  jajek,  cukru, miodu,kakao, sody i śmietany zagnieść gładkie ciasto. Następnie ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na średniej grubości placki .Przełożyć do blaszki wyłożonej   papierem

Moje domowe kucharzenie