jednak nie ubija się białek, co znacznie przyspiesza całość przygotowania. Sekretem dobrych syrniczków jest prawdziwy twaróg. Nie nadają się tutaj rzadkie wiaderkowe sery. Swoją delikatność placki zawdzięczają niewielkiej ilości mąki. Do ciasta na placki trzeba jej dodać tyle, żeby wszystko razem się połączyło i dało uformować w wałek. Składniki: 500 g twarogu 2 jaja (dałam L) 50 g mąki plus(...)podsypania 2 łyżki cukru waniliowego do podania do wyboru: cukier puder, śmietana, konfitura, dżem, ulubione owoce Twaróg dobrze rozgnieść widelcem (bardziej ambitni mogą przecisnąć przez praskę). Dodać jajka, mąkę, cukier. Dobrze wymieszać. Na posypanej mąką stolnicy wyrobić ciasto (dość krótko). Uformować wałki i pociąć na plastry. Każdy placek obtoczyć w mące, poprawić jego kształt. Na patelni rozgrzać tłuszcz smażyć placki
Pełny talerzdaję mu takie same wspomnienia. Dziś u nas były kopytka, a na naszych twarzach pojawił się uśmiech. Składniki: 1 kg ugotowanych i wystudzonych ziemniaków 1 łyżka mąki ziemniaczanej ok. 2,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko sól Wykonanie: Ja rzadko używam stolnicę i ja wkładam przeciśnięte przez praskę ziemniaki, wbijam jajko, dodaję sól, mąkę ziemniaczaną i pszenną (2 szklanki(...)wszystko razem zagniatam. Jak ciasto jest rzadkie dosypuję mąki, a czasami wystarczy po prostu 2 szklanki mąki. Myślę, że to wszystko zależy od rodzaju ziemniaków. Ciasto dzielę na 4 części i z każdej części formuję wałeczek, potem kroję po skosie, w charakterystyczne dla kopytek romby. Wrzucam partiami do gotującej się wody dobrze osolonej z dodatkiem łyżki oleju. Po wrzuceniu
Blondynka GotujeSkładniki: 250g mąki pszennej chlebowej, plus troszkę do oprószenia miski, 250g mąki razowej chlebowej, 7g suszonych drożdży, 12g soli, 350ml ciepłej wody, 1 łyżka oleju, 140g pomidorów suszonych ( po odsączeniu ), 45g pestek słonecznika, troszkę ciepłego mleka. Przygotowanie: Mąki wymieszać z solą oraz drożdżami. Mąki odgarnąć na bok i w środek wlać olej oraz wodę - łączyć razem i zagnieść ciasto(...)Miskę oprószyć mąką, z ciasta uformować kulę i włożyć je do miski. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie dodać do ciasta pokrojone na kawałki suszone pomidory i zagnieść ciasto. Na blachę położyć papier do pieczenia. Na papier położyć ciasto i uformować kształt chleba - pomidory powciskać do środka, tak by za mocno nie wystawały, ponieważ podczas pieczenia
W kuchni u Monikiciastka zrobić. I tak powstały: KRUCHE CIASTKA Z RÓŻĄ Na ciastka (wg przepisu dostarczonego od Stodoła wraz z wałeczkiem<3) 1 jajko 150g cukru pudru 200g masła 450g mąki szczypta soli mąka do podsypywania Na nadzienie 1 małe białko 1,5 łyżki lejącego miodu 100g drobnego cukru kilka kropli soku z cytryny laska wanilii 1/2 łyżeczki wody różanej słoiczek(...)róż Składniki na ciastka trzymamy na wierzchu, żeby były w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Miksujemy jajko z cukrem pudrem. Dodajemy masło, szczyptę soli i mąkę. Ciasto można wyrobić mikserem, ale jest tak gładkie i przyjemne w dotyku, że polecam choć przez chwilę je pomiętolić. Kiedy masa jest jednolita i aksamitna rozwałkowujemy ciasto na grubość około
les mirabellesplacki z mąki kokosowej z karobowym jogurtem (jogurt naturalny + karob + syrop klonowy)~ W końcu stworzyłam przepis na placki TYLKO z mąki kokosowej, które nie są niedosmażone mimo, że spędziły na patelni 10 minut i...nie rozwalają się! To były najlepsze kokosowe placki jakie jadłam :) Jeśli dysponujecie mąką kokosową - róbcie!!! :) :) :) PRZEPIS /1 porcja/ ~2 jajka ~białko ~1/2 szklanki mleka (roślinnego) ~łyżka(...)roztopionego oleju kokosowego ~40g mąki kokosowej ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia + 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej ~cukier/ksylitol/stevia Mieszamy: jajka, białko, olej i mleko. Dodajemy mąkę kokosową wcześniej wymieszaną z proszkiem, sodą i cukrem/ksylitolem lub stevią i dodajemy do masy jajecznej, mieszamy. Rozgrzewamy patelnie i lekko ją natłuszczamy. Wykładamy porcje ciasta (ok. 1 łyżka na 1 placek) i smażmy na małym ogniu
breakfast of dreamsszklanka ciepłej wody 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży (instant) 1 łyżka cukru 1 i 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki miękkiego masła 2 szklanki mąki pszennej typ 650 1 szklanka mąki pszennej typ 450 ziarna sezamu do posypania Wykonanie: Drożdże rozpuściłam w ciepłej wodzie, do której dodałam odrobinę cukru i odstawiłam miseczkę na 5 minut. W tym czasie do miski(...)wsypałam 2 szklanki mąki pszennej, sól, resztę cukru, wymieszałam łyżką i dodałam miękkie masło. Wszystko razem wymieszałam do momentu aż powstała taka miękka kruszonka. Dopiero wtedy wlałam rozpuszczone drożdże i wymieszałam wszystko, potem dosypałam ostatnią szklankę mąki. Wszystko wyrabiałam kilkanaście minut. Odstawiłam do wyrośnięcia na około 10 minut. Po tym czasie ponownie wyrobiłam ciasto, które potem uformowałam w kulę
Blondynka Gotujechleb " - chleb mieszany z ziarnami ( na drożdżach). Ja postanowiłam najpierw wypróbować wersję bez dodatków i na zakwasie. W oryginalnym przepisie była też maślanka, którą zastąpiłam jogurtem greckim i mąka pszenna razowa, którą zastąpiłam mąką pszenną i dodałam otręby pszenne. W smaku według mnie dobry. Moje wykonanie jest takie : Do średniej miski wsypałam: 4/5 szklanki mąki owsianej ( ja zmieliłam płatki(...)owsiane - około 8 łyżek ), 1 i 2/3 przesianej mąki pszennej typ 650, 1/2 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000 ( drobno mielonej ) i 1/3 szklanki otrąb pszennych. Całość zalałam 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody - wymieszałam. Ciasto jest lepiące, niezbyt luźne. Przykryłam miskę folią aluminiową i odstawiłam na 15 minut. Po tym czasie dodałam 3 płaskie łyżki jogurtu greckiego
apetytnapieczeniewcześniejsze przygotowania są bardzo pożądane. Spróbujcie Murzynka drugiego, a nawet trzeciego dnia, to zobaczycie o czym mówię :) (pamiętajcie tylko, żeby go szczelnie przechować, bo inaczej wyschnie). Składniki: 350 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki dobrego kakao bez cukru (używam DecoMorreno) szczypta soli (używam domowej soli waniliowej ) 125 g masła(...)godzinę wcześniej). Piekarnik nagrzać do temperatury 175-180°C* (grzałka góra-dół). Metalową formę z kominem do babki wysmarować odrobiną masła i oprószyć np. bułką tartą (strzepując nadmiar). Mąkę przesiać do miski wraz z sodą, proszkiem i kakaem. Dodać szczyptę soli i wymieszać wszystko łyżką. Odstawić na bok. Jaja wbić do kubka i roztrzepać widelcem. Masło utrzeć z cukrem
Moja Delicjadzieła - nie będziecie żałować. Do tego zapach pieczonego drożdżowego ciasta i pieczonych śliwek, rozniesie się Wam po całym mieszkaniu. 'ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką' Składniki: - 5,5 szklanki mąki - 1,5 szklanki cukru + 1 łyżka stołowa - 35 g świeżych drożdży - 1 szklanka ciepłego mleka - 200g masła - 1 jajko + 1 żółtko - śliwki ok. 1kg - 0,5 łyżeczki cynamonu Z drożdży(...)szklanki ciepłego mleka, dodać 0,5 szklanki mąki i 1 łyżkę stołową cukru zrobić zaczyn (jak nie wiesz jak go zrobić - tutaj masz dokładną instrukcję ). Odstawić do podwojenia objętości. Do miski wsypać 3 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, wbić jajko i dodać żółtko. 65g masła rozpuścić i delikatnie wystudzić. Razem z zaczynem i pozostałym ciepłym mlekiem
CookYourselfdzisiaj się jej stosuję i wiem, że kruche ciasto wyjdzie tak jak powinno - czyli idealnie. Najważniejsze, w kruchym cieście jest to, aby składniki (masło, jajko) było zimne a mąka i cukier puder przesiane. Składniki: - 300g mąki pszennej - 200g masła (zimnego) - 100g cukru pudru - 1 jajko Mąka - największą kruchość ciastu da mąka krupczatka, chociaż ja przeważnie stosuję taką jaką(...)cieście podczas pieczenia i może brzydko wyglądać (brązowe kropki na cieście). Wyrabiać - jak najszybciej, żeby masło się nie rozpuściło np pod wpływem temperatury naszych dłoni. Zimne masło posiekać z mąką i następnie dodać cukier puder i jajko. Wyrabiać tylko do momentu, kiedy ciasto uformuje się w jednolitą kulę. Długie wyrabianie ciasta jemu nie służy, po upieczeniu może być twarde. Najlepiej
CookYourselfprzyszłości pewnie też zrobię go w wersji oryginalnej, czyli drożdżowej, a tymczasem przepis na kruchy serniczek ;) Ciasto: 12 dkg margaryny 1 szklanka cukru, 2 jajka, 2,5 szklanki mąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Margarynę rozpuścić, dodać cukier, jajka, mąkę i proszek. Wszystko razem dobrze wymieszać. 2/3 ilości ciasta wyłożyć cieniutko (około 3- 5 mm ) na wysmarowaną tłuszczem blaszkę(...)jako kruszonkę na górę ciasta. Ser: 1 kg tłustego twarogu (najlepiej presidenta) 1 szklanka cukru, 1 duży cukier waniliowy, 4 jajka, 1 budyń waniliowy, 1 szklanka rodzynek (+duża łyżka mąki ziemniaczanej) 2-3 łyżki pokrojonej drobniutko skórki z pomarańczy (przygotowanej wcześniej wg poniższego przepisu), * można dodać owoce (np. mandarynki, brzoskwinie etc. ja dodałam około 50 gram rodzynek hetmańskich- ekstra dużych
Smakowy RajCiasto drożdżowe najlepiej smakuje świeże dlatego postanowiłam zrobić drożdżowy torcik, który jest idealny na popołudniową kawkę w rodzinnym gronie :) Ciasto: 3 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 3 dag drożdży ( +1 łyżeczka cukru) 50g margaryny ¾ szklanki mleka 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli ½ olejku waniliowego Ok. 300g rabarbaru 2 średnie jabłka Dodatkowo: 1 łyżka cukru pudru Kruszonka: 100g margaryny ¾ szklanki(...)cukru 1 cukier waniliowy 1 ¼ szklanki mąki 1 żółtko Mąkę, cukier i sól wsypujemy do miski, tworząc dołek. Margarynę rozpuszczamy i wlewamy do niej połowę mleka, a następnie wlewamy do miski z mąką. Resztę mleka podgrzewamy by było lekko ciepłe i zalewamy nim drożdże z cukrem i pozostawiamy na około 5-10 minut by wyrosły. Wyrośnięte drożdże, jajko, żółtko
Smakowy RajCiasto: 5 szklanek mąki (+1 do podsypania) 2/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 5 dag drożdży (+1 łyżeczka cukru) 2 łyżki oliwy 1 ½ szklanki mleka 1 jajko 1 żółtko Masa serowa: ½ kg twarogu (tłustego lub półtłustego) ½ szklanki cukru 1 duże opakowanie cukru waniliowego 3 żółtka 1 łyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego (proszku) Kilka kropli aromatu cytrynowego lub pomarańczowego 1/3 szklanki(...)rodzynek (+ 1 łyżka mąki) Lukier: ok.½ szklanki cukru pudru Ok.2 łyżki mleka Mleko podgrzewamy by było lekko ciepłe. Odlewamy około pół szklanki, do której dodajemy drożdże i łyżeczkę cukru. Całość mieszamy widelcem, aż do rozpuszczenia drożdży i pozostawiamy do wyrośnięcia. W mące robimy dołek, do którego wlewamy resztę mleka, oliwę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajko, żółtko i na koniec wyrośnięte
Smakowy Rajzrobić w wersji bez procentów, wystarczy dodać same sparzone rodzynki :) Przepis pochodzi od mojej Teściowej i jest świetny :) Biszkopt kakaowy: 6 jajek kat.0 1 ½ szklanki cukru 1 ½ szklanki mąki 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao Krem: 2 budynie czekoladowe 750ml mleka 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru 200g miękkiego masła(...)ubijamy, aż się lekko rozpuści. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy. Po dodaniu wszystkich żółtek, miksujemy jeszcze przez około 3 minuty, po czym dodajemy po trochu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Gotowe ciasto biszkoptowe wylewamy na średniej wielkości blaszkę, wyłożoną pergaminem. Biszkopt pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze
Smakowy Rajbardzo dobrze :) Składniki: 500g makaronu gotowego lub domowego 800g pieczarek 2 średnie cebule 50g margaryny 30g masła Sól Pieprz Domowy makaron: 4 jajka Ok. 3 szklanki mąki Ok. ½ łyżeczki soli 2 szklanki mąki wsypujemy do dość dużej miseczki. W mące robimy dołek, do którego wbijamy jajka i solimy. Na początku ciasto wyrabiamy widelcem lub szpatułką(...)zrobi się z niego dość gęste, wyrabiamy go ręcznie, podsypując pozostałą szklanką mąki. Ciasto makaronowe musi być dość tęgie. Następnie ciasto dzielimy na 3 części. Wałkujemy na grubość około 2 – 3mm, podsypując z obu stron mąką, by nie lepiło się do wałka, ani stołu. Rozwałkowane płaty makaronu układamy na ściereczce lub papierze, każdy osobno i pozostawiamy na pewien czas
Smakowy Raj