pomysł), są delikatnie chrupiące. Rozmaryn ostatnio był składnikiem klusek , do których wykorzystałam pieczone ziemniaki z rozmarynem. Składniki: 4 ugotowane ziemniaki 1 duża ugotowana marchew 1 jajko ok. 4 łyżki mąki pszennej + trochę do podsypania 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól 1 łyżka masła świeży rozmaryn Ziemniaki w mundurkach i marchewkę gotujemy w osolonej wodzie. Obieramy ze skórki. Marchewkę zmiksowałam niezbyt dokładnie(...)zmiksowałam na gładkie puree. Mieszamy oba składniki dokładnie na jednolitą masę. Masę przekładamy do miki, wyrównujemy powierzchnię i tak jak w kluskach śląskich, odkładamy ¼ część masy i uzupełniamy ją mąką pszenną, dodajemy też łyżkę mąki ziemniaczanej, 1 jajko i wyrabiamy ręką na jednolitą masę, gdy zbytnio klei się podsypujemy mąką podczas wyrabiania. Na lekko posypanej mąką stolnicy formujemy 2 wałki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsezon jagodowy więc pyszne domowe jagodzianki być muszą.Zapach w domu i smak domowej jagodzianki - niczego więcej do szczęścia nie potrzeba. Składniki: margaryna lub masło 125 g mąka pszenna 0,5 kg jajka 2 szt olej 1 łyżka drożdże 5 dkg cukier 0,5 szk mleko 1 szk esencja waniliowa 2 łyżeczki Nadzienie jagody 300ml cukier 2 łyżki(...)mąka pszenna 2 łyżki Kruszonka zimna margaryna lub masło 50 g mąka pszenna 100 g cukier 100 g Przygotowanie: Z ciepłego mleka,łyżeczki cukru i drożdży zrobić rozczyn.Do miski wsypać mąkę dodać 1 jajko całe i 1 żółtko,łyżkę oleju,cukier,esencję waniliową, rozpuszczoną letnią margarynę/masło i zaczyn drożdżowy.Zagnieść ciasto tak długo aż będzie odstawało
Ala piecze i gotujejuż obowiązek,domowe jagodzianki być muszą. Wypróbowałam jagodzianki na oleju i muszę przyznać że jestem z nich bardzo zadowolona. Wyszły puszyste,smaczne i dłużej zachowują świeżość. Składniki: 500 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1 jajko 1 szklanka mleka 70 ml oleju rzepakowego 0,5 szklanki cukru 1 łyżka esencji waniliowej szczypta soli Nadzienie: 300 ml jagód 2 łyżki(...)mąki pszennej 2 łyżki cukru Lukier 1 szk cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny lub zimnej wody 1 szt białko do posmarowania Przygotowanie: Letnie mleko wlać do naczynia z robota kuchennego w kruszyć drożdże ,dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki pszennej przemieszać i odstawić aż drożdże podrosną.Do zaczynu drożdżowego dodać przesianą mąkę,jajko,cukier
Ala piecze i gotujeszkło i muszę i jestem z niej bardzo zadowolona. Najbardziej z tego,że forma nie zmienia kształtu tak jak to robi się w formach silikonowych. Składniki: 1,5 szkl mąki pszennej 150 g masła 0,5 szkl cukru 4 jajka 7 łyżek mleka 1 łyżeczka esencji waniliowej 5 łyżek kokosu 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki pszennej(...)łyżka kakao 2-3 łodygi rabarbaru truskawki Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem i esencją waniliową na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Mąkę i proszek przesiać dodać kokos i wymieszać. Dodawać stopniowo do masy wymieszać do połączenia się składników. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać łyżkę mąki a do drugiej łyżkę kakao, wymieszać. Formę wysmarować
Ala piecze i gotujepodanie tego tiramisu jak i przepis na krem znalazłam tutaj , a na babeczki tutaj . Bardzo polecam. Cupcakes al tiramisu Składniki na 13 cupcakes: 150 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej- jeśli nie lubisz piaskowego to użyj samą mąkę pszenną 200 g 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3 jajka (żółtka i białka osobno(...)mascarpone 250 ml śmietany 36% 2-3 ły ż ki cukru pudru Amaretto do smaku, ja nie miałam, dodałam likier śliwkowy Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st.C. Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać. żółtka, ½ cukru, olej, wanilię ubić mikserem, aż masa będzie puszysta. Dodać połowę mleka, połowę mąki (ciągle ubijając) i znowu resztę mleka i mąki. Z białek
Mia Cucina Sofietatego pysznego ciasta. Jest ono nie tylko dietetyczne( bez grama truszczu), ale za sprawą dodanej marchwi, migdałów i cytryny bardzo zdrowe. Idealne przy nietolerancji laktozy. Jeśli makę pszenną zastąpimy mąką ryżową lub inną mąką bezglutenową otrzymamy pyszne ciasto dla osób z nietolerancją glutenu. Beta karoten(odporny na wysoką temperaturć) zawarty w marchewce ma dobroczynne działanie na nasz organizm: chroni(...)jajek (białka i zółtka oddzielnie) 225 g cukru 250 g startej na małych oczkach marchewki 100 g mączki migdałowej( u mnie migdały przeciśnięte przez maszynkę do mięsa) 100 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cytryna bio wanilina lub prawdziwa wanilia cukier puder Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jeśli marchewka
Mia Cucina Sofietaulubionych konfitur jako nadzienie! Wszystko zależy od Was, jest to jedynie nasza wersja, ZAPRASZAMY! (; Składniki (na 8 bułeczek) : 25g świeżych drożdży lub 7g (opakowanie) drożdży suszonych typu instant 500g mąki pszennej, tortowej + 2/3 łyżki do rozczynu 3/4szkl. ciepłego mleka + 0,5 szkl. do rozczynu 60g cukru + 2 łyżeczki do rozczynu ziarenka wydrążone z 1 średniej(...)łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią odrobina soli do rozczynu pół obranego, dużego jabłka odmiany dość kwaśnej 25g rozpuszczonego, ostudzonego masła 1 łyżka zimnego masła + odrobina mąki do posmarowania i oprószenia formy pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki kardamonu, pół łyżeczki roztartych nitek szafranu, szczypta kurkumy cynamon do obtoczenia kilka gałązek świeżego tymianku (opcjonalnie) cukier puder
Symfonia Smakówsól i pieprz szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej oraz kurkumy natka pietruszki do ozdoby zupy ciasto parzone na groszek ptysiowy : 120ml wody 50g masła pół łyżeczki soli 100g mąki 1 jajo 1 żółtko mąka do podsypywania stolnicy lub maty silikonowej Przygotowanie: Kalafior dokładnie myjemy i oczyszczamy, finalnie osuszamy papierowym ręcznikiem lub odkładamy na durszlak do odcieknięcia. Odcinamy twardy(...)której to dodajemy masło oraz sól. Wodę podgrzewamy aż do całkowitego rozpuszczenia masła i soli cały czas mieszając. Wodę z tłuszczem zestawiamy z ognia. Na wrzącą wodę wysypujemy przesianą mąkę pszenną i całość ubijamy trzepaczką tak by rozbić wszystkie grudki mąki. Garnek stawiamy na palnik kuchenki, ogień zmniejszamy do minimum i dalej ubijamy ciasto tak aby było gładkie i lśniące
Symfonia Smakówjest typowym kruchym ciastem, lecz kruszonką. Kolejne warstwy to masa makowa oraz masa serowa pokryta resztą kruszonki. Ni to sernik ni makowiec, takie dwa w jednym:) Ciasto: 500g mąki pszennej, 200g masła, 200g cukru, jajko, łyżeczka proszku do pieczenia. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jajko oraz posiekane masło. Całość posiekać nożem(...)Masa makowa: 500g zmielonego maku (użyłam BackMit), 3 szklanki mleka, 200g cukru, 2 jajka, skórka z cytryny, 50g orzechów włoskich (użyłam Kresto), 70g mąki ziemniaczanej, 60g masła, łyżka cynamonu. Zmielony mak zagotować z 2 szklankami mleka, cukrem i skórka z cytryny. Dusić na małym ogniu przez 10minut. Dodać surowe żółtka, pozostałą
Z miłości do słodkościprzygotowaniu i bardzo smaczne;) Jednak już niebawem zdradzę Wam przepis na zupełnie inną wersję tych pysznych ciastek... Biszkopt: 4 jajka, budyń śmietankowy (40g), 3 czubate łyżki mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, 4 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier. Dodawać kolejno żółtka. Mąki przesiać wraz(...)temp. 180st. Przestudzić i przekroić na dwie równe części. Krem: 1 litr mleka 3,2%, 200g masła, 3/4 szklanki cukru, 2 żółtka, 5 czubatych łyżek mąki pszennej, 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej, budyń śmietankowy, kilka kropel aromatu śmietankowego, sok z cytryny. 3/4 litra mleka zagotować wraz z cukrem. W reszcie mleka rozrobić mąki
Z miłości do słodkościciasto:) Zrobiłam więc czekoladowy biszkopt oraz krem maślany o smaku kawowym, przełożone warstwą kokosową. Całość wieńczy odrobina śmietanki i startej czekolady. Inspiracja Biszkopt: 6 jajek, 120g mąki pszennej, 180g cukru, czubata łyżka kakao, łyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypując cukier puder. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Stale ubijając, dodawać(...)białek na przemian mąkę i żółtka. Na koniec dodać kakao, krótko zmiksować. Masę przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm. Piec około 30-35 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na pół. Placek kokosowy: 200g wiórków kokosowych, 5 białek, 200g cukru, płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Dodać wiórki
Z miłości do słodkościprzypominają agrest , a w smaku dość kwaśną i cierpką czarną porzeczkę. Ta cierpkość właśnie świetnie się komponuje ze słodką delikatną bezą i kruchym ciastem. Składniki : Ciasto : 2 szklanki mąki pszennej 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka ok 1 łyżki śmietany ( dodać w przypadku ,gdy ciasto nie będzie chciało sie skleić ) Warstwa owocowa(...)pół kg owoców ( równie dobrze sprawdzi się tutaj agrest jak i porzeczki ) 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Beza : 3 białka 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej kilka kropel soku z cytryny Mąkę posiekać z zimnym masłem , dodać pozostałe składniki i znów przesiekać nożem , Szybko zlepić w kulę i schłodzić ok godziny w lodówce. Po tym czasie
Malinowa Kawiarenkadobre. A , że zostało mi trochę kaszy od wczorajszego obiadu i ser był w lodówce to raz-raz i mam pierożki. Czas : 30 minut Składniki : Na ciasto: 1 szklanka mąki + mąka do posypania 3/4 szklanki wrzącej wody szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów ( 1 płaska łyżeczka) 1 łyżka oleju Na farsz: 3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej(...)majeranku pieprz mielony do smaku Do odsmażania: 2 łyżki masła 2 łyżki oleju Nastawić w garnku osoloną wodę z łyżką oleju na gazie by się zagotowała . Zrobić ciasto. Wsypać mąkę do miski , osolić, dodać olej i wlać wrzątek . Wymieszać początkowo łyżką a gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ciasto powinno być sprężyste .Zawinąć w folię
Buniabaje w kuchnizawiera takich elementów, a efekt finalny jest pyszny i warto poświęcić czas na przygotowanie tego ciasta od podstaw. Karpatka Składniki: ciasto 1 szklanka wody 125g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek krem 2 szklanki mleka 200g masła 2 łyżki mąki pszennej 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru pół opakowania cukru wanilinowego Wykonanie: - wodę zagotować z margaryną(...)będzie wrząca, wsypać mąkę i dobrze wymieszać, by ciasto było jednolite, schłodzić - do schłodzonej masy dodać jajka i zmiksować - piekarnik rozgrzać do 220 stopni, ciasto podzielić na dwie części i rozsmarować na papierze do pieczenia cienką warstwą; aby ułatwić sobie to zadanie, polecam posmarować formę przed położeniem papieru tłuszczem, dzięki temu będzie on bardziej przylegał do blachy - piec około
Smakołyki BerenikiCiasteczka owsiane z korzennym aromatem to kolejny przepis z płatkami owsianymi, niewielką ilością mąki, a także dodatkami - tym razem z myślą o nadchodzących świętach (i nie tylko, bo przecież jemy takie ciasteczka cały rok) wyruszyłam w kulinarną przygodę z przyprawami korzennymi. Kojarzą się nam one głównie z piernikiem lub pierniczkami świątecznymi, jednak dodatek tych aromatycznych przypraw można śmiało wykorzystać(...)wcześniej, a oprócz tego kuszą nas swoim cynamonowo-korzennym aromatem już podczas pieczenia. Korzenne ciasteczka owsiane Składniki: 100g (9-10 łyżek) płatków owsianych 4 łyżki cukru 5 łyżek (50g) mąki pszennej 0,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 8 dag margaryny 1 jajko 1 łyżka mąki do podsypania Wykonanie: - do miski
Smakołyki Bereniki