trochę pierniczków. Zabrałam się więc za upieczenie biszkoptu, i zrobienie pysznego kremu maślano- budyniowego. Ciasto wyszło pyszne i jakoś tak zapachniało Świętami... Biszkopt: 5 jajek, 150g cukru, 90g mąki pszennej, 90g mąki ziemniaczanej, czubata łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stale ubijając, stopniowo dosypywać cukier. Następnie dodawać na przemian żółtka oraz mąkę(...)blat ciasta posmarować grubą warstwą powideł śliwkowych, następnie ułożyć ciasno pierniczki, jeden obok drugiego. Krem: 3/4 l mleka, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki cukru waniliowego, 3 łyżki mąki krupczatki, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 300g masła lub margaryny. W 1/2 szklanki mleka rozrobić obydwie mąki. Resztę mleka zagotować wraz z cukrami. Na gotujące się mleko wlać rozrobione
Z miłości do słodkościherbatnikami a całość kończy śmietanka i starta czekolada. I tak jak przypuszczałam, nim się obejrzałam pół blaszki ciasta zniknęło:) Ciasto: 3 jajka, 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej, łyżka mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru, 125g masła lub margaryny. Mąkę tortową przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać 3 żółtka(...)30minut do lodówki. Następnie rozwałkować i wyłożyć na dno blaszki o wym. 25x36cm. Nakłuć widelcem. Piec około 15minut w temp. 180st. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać. Pianę wyłożyć na podpieczony spód. Piec kolejne 15minut w temp. 180st. Ostudzić. Mus malinowy: 1 kg malin, galaretka malinowa, 2 łyżeczki żelatyny
Z miłości do słodkościuroczystościach rodzinnych:) Na pierwszy rzut oka wydaje się, że ciasto jest dość pracochłonne, jednak w rzeczywistości idzie naprawdę sprawnie;)) Biszkopt: 7 jajek, 5 łyżek cukru, 5 łyżek mąki pszennej, 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżka octu, łyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubić z cukrem na sztywno, następnie dodawać po 1 żółtku. Dodać(...)przesiane obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ocet. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę o wymiarach 27x35cm. Piec ok. 35 min w temp. 170-180 st. Ostudzić i przekroić na 2 jednakowe blaty. Dodatkowo: 3/4 l mleka, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 żółtka, 3 łyżki cukru waniliowego
Z miłości do słodkościpojawiły się "dziury" jak trzeba i chlebek pięknie popękał. Bardzo smaczny, aczkolwiek mnie o wiele wiele bardziej smakował opieczony na grillu:) Zaczyn: 2 łyżki zakwasu pszennego, szklanka mąki pszennej, 2/3 szklanki letniej wody. Zakwas wymieszać z przesianą mąką oraz letnią wodą. Przykryć ściereczką i odstawić na 8-12 godzin. Pieczone ziemniaki: 500g ziemniaków, łyżka oliwy(...)solą, rozmarynem, skropić oliwą. Przełożyć na blaszkę i piec 20 minut w temp. 200st, następnie ziemniaki przemieszać i piec kolejne 20 minut w temp. 200st. Przestudzić. Ciasto właściwe: 600g mąki chlebowej, wyrośnięty zaczyn, 1 i 1/4 szklanki letniej wody, łyżka soli morskiej ziołowej (użyłam Kamis), upieczone ziemniaki. Do miski wlać wodę, dodać zaczyn, przesianą mąkę. Zmieszać
Z miłości do słodkościbraku:)) Tort był wystarczająco słodki, odpowiednio wilgotny, wszystkim bardzo smakował. Oczywiście polecam go na wiele różnych okazji... Biszkopt: 6 jajek, szklanka cukru, 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej, 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, czubata łyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia(...)białek dodawać na przemian po jednym żółtku i po trosze mąki. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 27cm. Piec ok. 35min w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na 3 równe części. Poncz: 1/2 szklanki słodkiej herbaty, 2 łyżki soku z limonki. Herbatę zmieszać z sokiem. Krem: 200g masła, 100g margaryny
Z miłości do słodkościtortownicy i ładnie udekorowany, może śmiało posłużyć jako tort na specjalną okazję. Przepis jest na tortownicę o średnicy 18cm. Torcik makowy Składniki: biszkopt 4 jajka 60g cukru pudru 100g mąki pszennej 40g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody 3 łyżki suchego maku masa budyniowa 500ml mleka kilka kropel aromatu migdałowego opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżki cukru(...)łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 200g masła 50g wiórków kokosowych 50g migdałów całych lub płatków kilka łyżek wody kilka kropel aromatu migdałowego Wykonanie: BISZKOPT - spód tortownicy posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, jeżeli piekarnik potrzebuje czasu do nagrzania się, włączyć go ustawiając temperaturę około 175 stopni (biszkopt od razu po przygotowaniu musimy wstawić do piekarnika
Smakołyki Berenikiróg i w ten sposób będziemy wyciskać naszą masę. Tyle teorii, a teraz pora na przepis :) Rolada cappuccino Składniki: masa dekoracyjna 1 białko 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki mąki pszennej 20g miękkiego masła biszkopt 3 jajka 60g cukru 65g mąki pszennej 2 łyżeczki kakao szczypta soli tłuszcz do wysmarowania blachy masa cappuccino 300ml mleka 2-3 łyżki cukru(...)łyżeczek cappuccino w proszku o smaku waniliowym lub śmietankowym 1,5 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 120g masła cukier puder do podsypania Wykonanie: MASA DEKORACYJNA - składniki na masę dekoracyjną przełożyć do miski, wymieszać łyżką do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji - blachę, na której będziemy piec roladę, wysmarować tłuszczem, wyłożyć na nią papier do pieczenia (moja blacha
Smakołyki Berenikipodsumowałam powyżej, dziś zapraszam na... MINI-PTYSIE Z KREMEM AJERKONIAKOWYM. / ptysie tradycyjne, źródło: Moje Wypieki , krem autorsk i ;/ ciasto: 1 szklanka wody 125 g masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka W rondelku zagotowałam wodę z masłem. Na gotującą się wodę wsypałam mąkę, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Kiedy ciasto ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek(...)garnka, jest już gotowe. Pozostawić do ostygnięcia. Zimne ciasto zmiksowałam z jajkami w temp. pokojowej, do gładkości. Masę przełożyłam do rękawa cukierniczego. Na blasze posypanej mąką wyciskałam porcje ciasta, w sporych odstępach - mocno rośnie. Piekę 20-30 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu zostawiam do wystudzenia. Przekrawam na pół, wypełniam przyrządzonym kremem. krem ajerkoniakowy: 200 ml ajerkoniaku kostka masła
W kuchni Karmel-itkiWystarczy tylko chcieć. I włożyć w to serce. Bułki te są zupełnym przypadkiem. Początkowo planowałam chleb, taki jak TEN . Jednak plany się zmieniły, gdy dojrzałam na półce w markecie mąkę orkiszową. Do tego znalazłam w szafce płatki owsiane. Pomyślałam i... Zaczęłam eksperymentować, totalnie bez żadnego oparcia. Wrzucałam, wyrabiałam, modląc się, by wyszło coś dobrego. Udało się. BUŁKI ORKISZOWE Z PŁATKÓW(...)OWSIANYCH. /eksperymentalny, całkowicie autorski;/ na średnich 10 bułek 300 g mąki orkiszowej 400g płatków owsianych szklanka mleka szklanka wody 3/4 paczki drożdży sól 1/2 szklanki oleju (np. rzepakowego) Mleko zagotowuję wraz z połową szklanki wody. Mąkę mieszam z solą, płatkami owsianymi. Dolewam gorące mleko, mieszam dokładnie i zostawiam do lekkiego wystudzenia. Chodzi tu o zaparzenie mąki. Resztę wody
W kuchni Karmel-itkiCIASTO MIODOWE: 30 dag mąki pszennej 15 dag cukru 15 dag margaryny 1 jajko 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki miodu Margarynę, cukier i miód roztopić w rondelku. Jak masa ostygnie dodać do mąki, sody i jajka. Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i upiec dwa placki w dużej blaszce. Ciasto rozgniatamy palcami w blaszce, bardzo źle się wałkuje. Piec(...)minut (max 30 min) w temperaturze ok.180 stopni. BISZKOPT Z 4 JAJEK: 4 jaja szczypta soli 1/2 łyżeczki octu 1/2 szklanki i łyżeczka cukru 4/5 szklanki mąki pszennej (w tej ilości ma być 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i 1/2 łyżeczki octu. Białka ubić na sztywno. Wsypać
Blondynka Gotujeposmak słodkości :) Keksówka wymiary : 24 x 12 cm Blaszka wymiary : 24 x 28 cm Czas pieczenia : 30 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: Biszkopt biały : 3 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Biszkopt ciemny: 3 jajka 3 łyżki mąki 1 łyżka kakao 4 łyżki cukru szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia Masa budyniowa: 1/2 l mleka 3 kopiaste łyżki mąki pszennej 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru cukier wanilinowy kostka masła Dodatkowo: dowolna galaretka posypka kolorowa Jak to zrobić? Biszkopt biały : białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy po jednym żółtku , następnie dodajemy cukier. Delikatnie wsypujemy mąkę pomieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy
Słodkości i nie tylkobardzo polecam je wypróbować . Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Czas pieczenia : ok. 25 minut Temp. pieczenia 180 C źródło : " Ciasta" Składniki: Biszkopt: 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej 6 jajek 4 płaskie łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto bakaliowe: 200 g fig 200 g rodzynków 100 g zmielonych orzechów włoskich 100 g pokrojonych orzechów włoskich(...)białek 6 łyżek cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 2 szkl. mleka 3/4 szkl. cukru 200 g masła 6 żółtek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej Sposób przyrządzania: Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy po 1 żółtku i po troszku cukru. Stopniowo wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao
Słodkości i nie tylkoprawdziwe, rosyjskie bliny ochotę miałam od dawna. Problematyczna okazała się dostępność mąki gryczanej, bo na sklepowych półkach w miejscach na mojej standardowej trasie praca-dom bardzo trudno było ją zlokalizować. Wreszcie udało się! Mąka zakupiona, bliny usmażone. Zapraszam:) Składniki: Składniki, około 25 sztuk: • 25 g świeżych drożdży • 1 łyżeczka cukru • 2 szklanki ciepłego mleka • 100 g mąki pszennej(...)mąki gryczanej • 1 żółtko • 50 ml roztopionego masła • 1 łyżeczka soli • olej roślinny do smażenia Dodatki: • gęsta śmietana 18%, cienko pokrojony wędzony łosoś, kawior czerwony/czarny, kawałki cytryny, koperek bądź natka pietruszki, świeżo zmielony czarny pieprz; Przygotowanie: Wymieszać drożdże z cukrem, 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz 2 łyżkami mąki pszennej, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. W większej
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałataką prostą wersję snikersa. Ciasto nie zawiera słodkiego karmelu ale w zamian jest krem budyniowy i oczywiście orzeszki. składniki: ciemny biszkopt 8 jajek 3/4 szklanki cukru 250 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia placek z orzechami 5 białek 250 g orzechów ziemnych 3/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka(...)mąki ziemniaczanej 1 łyżka miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem 2,5 szklanki mleka 5 żółtek 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 200 g margaryny lub masła Przygotować ciemny biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijać i dodawać po jednym żółtku a następnie porcjami
Monia miesza i gotujefrancuskim wiejskim chlebem na zakwasie. Przepis wybrała dla nas jak zwykle Małgosia , a pochodził on z bloga Bea w kuchni . W oryginalnym przepisie była mąka pszenna i żytnia; żytnią zastąpiłam mąką orkiszową 2000. Chleb mimo, że długo się ociągał z prawidłowym wyrośnięciem udał się doskonale. Jest bardzo smaczny(...)chrupiąca skórka ! Wiejski chleb francuski na zakwasie Składniki na duży bochenek: Na zaczyn 30 g aktywnego zakwasu (u mnie żytni) 140 g maki pszennej chlebowej 10 g mąki orkiszowej 2000 90 g wody Na ciasto chlebowe: 800 g mąki pszennej chlebowej 50 g mąki orkiszowej 2000 450 g wody 1 łyżka soli zaczyn j. w. Wykonanie: W przeddzień
Kulinarne przygody Gatity