mąka - 10440 przepisów (strona:23/696)

Pierogi ruskie z pesto rosso 165

cebulka -sol -pieprz oraz - pesto rosso     Z podanych skladnikow "wyrabiamy" farsz, przykrywamy sciereczka, wkladamy do lodowki Nastepnie bedziemy robic ciasto na pierogi - u mnie bedzie tak -maka tortowa ( badz maka typu 00 ) - maka z pszenicy durum - 1 jajko -wrzatek -olej badz oliwa z oliwek-sol Obydwie maki oraz olej i jajko mieszamy drewnianymi lyzkami w duzej misie(...)Dolewamy wrzatek i robimy "ciepla kluche " :-) Nastepnie dosypujemy maki "na oko" i ciagle mieszamy lyzka badz obydwoma lyzkami. Kiedy ciasto bedzie juz scalone wykaldamy na stolnice i wyrabiamy rekoma gladka i lsniaca kule. Dzielimy ciasto na porcje , odkrawamy tyle ile nam jest potrzebne a reszte ciasta przykrywamy sciereczka aby nie wyschlo . Wykrawamy kolka (podsypujemy stolnice maka by nam sie kolka

Z Kuchni Do Kuchni
Królewiec- smaczny przekładaniec 206

soba nawet zabrać. Jest zwarte a całośc obłędnie smakuje. Nie ma opcji, aby nie wyszło ! Idealne na ciasto imieninowe i ciasto świąteczne. Wykonanie i składniki Ciasto miodowe: 300 g mąki 1 żółtko 150 g margaryny 1 łyżeczka sody 50 g cukru 2 łyżki miodu 1 łyżka wody Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki wody(...)Masa: 100 g cukru 1/2 l mleka 1 kopiasta łyżka mąki pszennej 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 2 cukry waniliowe (lub jeden duży) 250 g masła Dodatkowo: Powidła śliwkowe Stovit- u mnie Polewa: 1/3 kostki margaryny 1 łyżka wody 1 kopiasta łyżka kakao 4 łyżki cukru Dodatkowo -wiórka kokosowe od Skworcu do posypania całości Najpierw zajmujemy się miodowymi blatami . Uruchomiłam

Z Kuchni Do Kuchni
Placek ze śliwkami i polewą cynamonową 298

szarlotki , gdyż jest ono lekkie i kruche, idealne do placków z owocami. Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 24x24cm. Placek ze śliwkami i polewą cynamonową Składniki: ciasto kruche 130g mąki pszennej 65g masła 40g cukru pudru 1 żółtko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej do oprószenia ciasta 250g śliwek polewa cynamonowa 125ml śmietanki 12% (w kartoniku(...)jajko 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka mąki pszennej Wykonanie: - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać zimne masło i żółtko, składniki posiekać razem, zagnieść gładkie ciasto - ciasto schłodzić w lodówce przez 30 minut - śliwki umyć, osuszyć, pozbawić pestek, podzielić na połówki - formę wyłożyć papierem do pieczenia

Smakołyki Bereniki
Zakwas żytni 168

przygotowć drugi a tu jednak ten stary się nadawał i chlebek piękny wyrósł. Do przygotowania zakwasu nie potrzebujemy wiele składników, potrzebujemy tylko sporo czasu - pięć dni. składniki: 500 g mąki razowej żytniej typ 2000 ok 600 ml letniej wody oraz 1 litrowy słoik drewniana łyżka ściereczka Słoik dokładnie umyć i osuszyć. Pierwszego dnia do słoika wlać ok 120 ml letniej(...)wody i dodać 100 g mąki. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Konsystencja mam być gęsta ale masa powinna spływać z łyżki. Wszystko zależy od mąki, najlepsza jest tak z widocznymi otrębami. Słoik przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny. Drugiego dnia ponownie dodać 120 ml letniej wody i 100 g mąki. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić

Monia miesza i gotuje
Pizza pszenno-żytnia ze szpinakiem i mozzarellą 189

Dziś na blogu pizza w nieco innej odsłonie, czyli ciasto będzie zrobione z dodatkiem mąki żytniej. Nie mieszałam nigdy mąki pszennej z inną mąką przy pieczeniu pizzy. Zajrzałam do szafki, a tam duży zapas mąki żytniej 720... Czas ją jakoś wykorzystać :-). Natomiast na wierzch postanowiłam wykorzystać szpinak, który jakoś nie znalazł innego zastosowania. Efekt(...)przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Pizza pszenno-żytnia ze szpinakiem i mozzarellą Składniki na  3 placki: 300 g mąki pszennej chlebowej 300 mąki żytniej 720 2 łyżeczki soli 320 ml ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 6 łyżek oliwy z oliwek EV Na farsz: 2 kulki mozzarelli 3 garści świeżego szpinaku

Kulinarne przygody Gatity
Kilimandżaro - ciasto z jabłkami 16550

smaku. Puszysty biszkopt, masa jabłkowa i delikatny krem świetnie ze sobą współgrają. Na pewno jeszcze nie raz je upiekę! Biszkopt: 6 jajek,  szklanka cukru,  3 łyżki mąki ziemniaczanej,  3 łyżki mąki pszennej,  2 łyżeczki proszku do pieczenia,  2 łyżki kakao,  2 łyżki oleju rzepakowego,  łyżka wody.  Białka ubić z cukrem, dodawać kolejno(...)żółtka. Miksując na najniższych obrotach dodać olej i wodę. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać do ciasta, wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem, formy o wym. 25x36cm. Piec około 30-35 min w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek,  2 jasne galaretki (u mnie pomarańczowe

Z miłości do słodkości
Z chrzanem to nie ma nic wspólnego czyli słów kilka o tym jak zgłębiam tajniki japońskiej sztuki kulinarnej 144

łosoś z datą do wczoraj.  Tak zrobiłam swoje pierwsze sushi. Wyszło dobre. Stwórca pochwalił. Montezuma za łososia się nie mścił. Potem był malutki epizod i kuszenie wege makami. Ale gdyby się tak dobrze zagłębić w fachową literaturę, to można by je podciągnąć pod hosomaki. Aż do soboty. Kiedy to zrobiłam swoje pierwsze poważne maki- zushi.  Jego jedzenie(...)znalazłam kilka ciekawych, niemalże sztandarowych reguł, związanych z tą jakże zacną sztuką kulinarną. Po pierwsze i pokrótce.  Nazewnictwo. To co wsuwaliśmy kiedy Nasi łoili tyłki Szwabom to maki, czyli mniej lub bardziej koślawe ruloniki uformowane z ryżu zwiniętego wraz z różnorodnymi składnikami w płatkach glonów nori. Idąc dalej. Nasze maki w głównej mierze stanowiły futomaki, gdyż były to grube

bastalena
Ciasto Gateau St.Honore' - z moją przeróbką 233

Smakowitych Wypiekach -nr. 1 Poddałam go pewnym modyfikacjom, ale ogólnie pomysł pochodzi z tego czasopisma. Trzeba upiec dwa rodzaje ciast: kruche i ptysiowe. Składniki na ciasto KRUCHE 30 dag mąki 15 dag masła 12 i 1/2 dag cukru kryształu 3 żółtka  1 łyżeczka proszku do pieczenia amoniak - na czubek łyżeczki 2- 3 łyżki  kwaśnej śmietany Wykonanie : Na stolnicę(...)wysypać mąkę. Zmieszać z proszkiem i amoniakiem Dodać masło i posiekać jak najszybciej nożem Cukier utrzeć z żółtakami (w misce) i dodać do mąki - połączyć rękoma Dodać do tego śmietanę i mokrymi rękoma zarobić lekko ciasto Ciasto rozwałkować według okrągłej formy i przełożyć do pieczenia Piec w temp. 200 - 220 stopni C przez  około 20 min Moje kruche piekłam

Proste Potrawy
Domowe " Ptysie" 146

Pyszne ptysie z ciasta parzonego. Raczej znane.Cieszą się niesłabnącym powodzeniem, dlatego myślę, że warto przypomnieć przepis. Ciasto: 1/2 kostki margaryny 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek Wodę zagotować z margaryną, wsypać mąkę i energicznie mieszać rozbijając grudki mąki. Przestudzić, dodać po jednym jajku, ciągle mieszając tak, aby ciasto było jednolite.Na końcu dodać(...)duże kule ciasta. Piec 25 - 30 minut w bardzo gorącym piekarniku, do zrumienienia. W czasie pieczenia nie otwierać piekarnika.  Krem: 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 kostka masła Odlać ok. 2/3 szklanki mleka i rozprowadzić w nim mąkę pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem. do gotującego wlać mleko

Praktyczna pl
Pizza orkiszowa z serem kozim, figami i rukolą 296

słodkawym twarogiem z mleka krowiego albo z serem kozim. Tym razem wymarzyłam sobie pizzę z kozim serem, figami i moją pikantną ogródkową rukolą. Do tego cienki spód z orkiszowej mąki. Nie myliłam się – to połączenie okazało się wyśmienite. SKŁADNIKI Ciasto: (na 1 cienki placek) 170 gram mąki orkiszowej 85 gram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej(...)całości i na koniec wyjmuje) 1/2 łyżeczki suszonego oregano sól pieprz Dodatki: ser kozi 2-3 figi garść rukoli oliwa z oliwek do podania WYKONANIE Do miski przesiewamy mąkę. W innym naczyniu, w ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże ze szczyptą soli i cukru. Do miski z mąką dodajemy sól i oliwę oraz wodę z drożdżami. Ugniatamy aż ciasto stanie się jednolite

OstryKęs
Tort Myszka Mickey 152

postać. Najwięcej czasu zajmuje dekorowanie, bo jest to dość żmudna praca, ale efekt końcowy wynagradza wszystko... Inspiracja Biszkopt: 7 jajek, 1 i 1/3 szklanki cukru, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Do białek dodawać(...)przemian po jednym żółtku i po trosze mąki. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o śr. 24cm oraz do dwóch małych foremek na tarteletki o śr. 10cm. Piec ok. 35-40 min w temp. 175st. Ostudzić. Wszystkie krążki ciasta przeciąć na trzy części. Małe biszkopty dodatkowo przeciąć na pół, tworząc dwa półkola. Krem: 1,5 litra mleka, 350g masła, 300g

Z miłości do słodkości
Ciasto drożdżowe z cynamonem 255

Ciasto drożdżowe z cynamonem to klasyczna drożdżówka urozmaicona o aromatyczny cynamon. Przyprawę łączymy z mąką w trakcie przygotowania ciasta, dzięki temu zyskuje ono delikatny cynamonowy kolor. Całość zwieńcza duża ilość maślanej kruszonki. Z podanego przepisu można przygotować ciasto w formie o wymiarach 24x24cm, lub nieco większej, gdyż ciasto sporo wyrasta i jest wysokie. Ciasto drożdżowe z cynamonem Składniki: ciasto(...)mąki pszennej 60g masła 35g drożdży 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% 150ml mleka 3/4 łyżki cynamonu 2 żółtka szczypta soli 100g cukru kruszonka 90g mąki pszennej 50g masła 50g cukru pudru opcjonalnie 1 jajko do posmarowania ciasta Wykonanie: - składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową - drożdże rozkruszyć, zalać połową letniego mleka, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, wymieszać i pozostawić

Smakołyki Bereniki
Jak zrobić przepyszne knedle? 199

Składniki: 500 g ziemniaków  500 g śliwek węgierek, małych  1 1/2 szklanki mąki pszennej, dodatkowo mąka do posypania blatu  3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko  3 łyżki masła mielony cynamon drobny cukier biały  Przygotowanie:  Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie umyte i osuszone śliwki delikatnie nożem przekrawamy(...)końca, tak, aby usunąć pestkę. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, do dużej miski, dodajemy jajko, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, wyrabiamy ciasto na jednolitą masę i przekładamy na stolnicę posypaną wcześniej mąką pszenną. Z kuli ciasta formujemy wałek i kroimy, tak jak kopytka. Z każdego formujemy placek, na którym układamy śliwkę, całość sklejamy i formujemy kulkę. Gotowe knedle układamy na desce posypanej

Moja smaczna kuchnia
Chlebki pita - historia i przepis 232

przygotowywanym przez człowieka rodzajem chleba , nie wymagającym specjalnych narzędzi czy pieców. Z łatwością mogły je przygotowywać pierwotne ludy koczownicze, np. Beduini, którzy podobno wytwarzali je jako pierwsi  - mieszali mąkę z wodą i formowali okrągłe placki, które piekli nad ogniem. Słowo pita pochodzi z języka greckiego  (πίτα) i oznacza płaski placek, zaś prawdopodobnie wywodzi się od starogreckiego słowa pektos(...)wschodnio-śródziemnomorskiego (np. Grecja, Cypr, Turcja, Egipt) i Afryki północnej.  Chlebki pita przygotowuje się ze zwykłego ciasta drożdżowego, takiego jak na chleb czy focaccię. Ciasto składa się z mąki pszennej, wody, soli, cukru i drożdży. Różnica tkwi w ostatniej fazie, czyli pieczeniu. Zazwyczaj placki piecze się na rozgrzanej blasze w bardzo wysokiej temperaturze - 230 stopniach , w której ciasto rośnie

Chilli Czosnek i Oliwa
Bułeczki ze szpinakiem i fetą - poğaça 181

się z ciasta z proszkiem do pieczenia, jednak zrobienie dobrych bułeczek na drożdżach jest o wiele prostsze i ja również postawiłam na ciasto drożdżowe . Możecie do niego wykorzystać zwykłą mąkę lub mieszankę różnych mąk, np. dodatek mąki pełnoziarnistej, żytniej czy jęczmiennej. Bułeczki możecie przygotować z dowolnym nadzieniem , w sumie potrzebujecie go ok. 200 g. W Turcji spotyka się poğaça(...)jogurtu naturalnego 125 g masła, roztopionego i przestudzonego 125 ml oliwy 1 białko jaja (żółtka nie wyrzucać, wykorzystamy do smarowania bułeczek) 1/2 łyżeczka soli 500-600 g mąki (zależy od wilgotności), u mnie 400 g białej chlebowej i 100 g pełnoziarnistej na nadzienie (mniej więcej): 80 g sera feta, pokruszonego 60 g szpinaku baby, drobno pokrojonego 30 g natki pietruszki

Chilli Czosnek i Oliwa