pączki to zdecydowanie strzał w dziesiątkę. Ich przygotowanie nie jest może zbyt szybkie, ale naprawdę warto poświęcić trochę czasu. Zależało mi na tym żeby uniknąć dodawania mąki pszennej więc ciasto potrzebowało więcej czasu żeby wyrosnąć. Po upieczeniu pączki są za to dość lekkie i delikatne, ale najlepiej smakują pierwszego dnia więc warto część zamrozić na zapas tuż po ostudzeniu. Składniki(...)duże blachy pączków : 1,5 szklanki jasnej mąki orkiszowej 3,5 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej 2 saszetki drożdży instant 2 szklanki letniego mleka 125 g ksylitolu lub cukru 80 g masła 2 jajka 1,5-2 puszki kajmaku do nadziewania cukier puder do oprószenia (u mnie Kupiec) Przygotowanie: Mąkę wsypać do wysokiego naczynia. Mleko lekko podgrzać, wsypać drożdże i wymieszać
Ze smakiem i z pasjąprzede wszystkim pieczywo z dużą ilością ziaren. Wychodzi z niego 6 bułeczek, dlatego proponuję zrobić z podwójnej porcji bo bardzo szybko znikają!:) Przepis znalazłam tutaj . Składniki: -1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej -1 szklanka mąki żytniej chlebowej -3/4 szklanki wody -10g świeżych drożdży (lub łyżeczka suszonych) -1 łyżeczka soli -2 łyżki oliwy -3-6 łyżek słonecznika (ja dodałam jeszcze(...)siemię lniane) Mąkę wymieszać z solą. Drożdże rozkruszyć do miseczki, wlać do nich troszkę wody i łyżkę mąki (bez soli). Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać do mąki z solą, oliwą, wodą i zagnieść ciasto. Dodać 2 łyżki słonecznika i wgnieść w ciasto. Przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, delikatnie posmarować wierzch oliwą i zostawić na 30-40 minut
Smaczne Zdrowesmak. No i ta skórka , która nigdy nie mięknie... Cudo! Na bazie tego przepisu upiekłam rewelacyjne ciabatty. Co prawda miały być pszenne tak jak oryginalne ale niestety z braku mąki pszennej ( miałam tylko 400g) powstały pszenno-orkiszowe. I nie wiem tak naprawdę czy sprawiła to mąka orkiszowa czy taki urok tego ciasta ale były super wilgotne wewnątrz nawet(...)dzień. No i ta skóreczka...Mmmm... Polecam! Idealne np. z masełkiem czosnkowym . :-) Składniki na 2 ciabatty: - 400g mąki pszennej - 200g mąki orkiszowej (u mnie typ 750) - 30g drożdży - 450ml chłodnej wody - 1,5 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej (10g) Drożdże rozpuścić w chłodnej wodzie i wlać do miski z pozostałymi składnikami. Wymieszać wszystko razem (drewnianą łyżką), tylko do połączenia
Smaczne Zdrowewykorzystywać w kuchni, w tym przepisie doskonale zastępuje masło, nie wpływając negatywnie na smak ciasta. Polecam Ciasto z truskawkami i bezą na oleju rzepakowym. Składniki: na ciasto: 1 szklanka* mąki tortowej 1/3 szklanki* mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/3 szklanki* cukru pudru 4 łyżki oleju 1/3 łyżeczki sody * szklanka ma pojemność 250 ml nadzienie: 250 g truskawek 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)beza: 3 białka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Przygotowanie: Ciasto przygotowuję mechanicznie. Suche składniki mieszamy hakiem robota, dodajemy jajko i olej. Wyrabiamy ciasto mechanicznie, można też ręcznie, ale ja lubię ułatwiać sobie kuchenne prace. Ciasto można schłodzić w lodówce, ale ja pomijam ten etap. Wyklejamy ciastem formę do tarty. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięhleb z przepisu zamieszczonego w książce Nigelli Lawson "Jak być domową boginią". Sama autorka namawia do wypróbowania różnych mąk i ziaren. Zachęcona tymi słowami, postanowiłam wykorzystać swoją ulubioną mąkę orkiszową. Poniżej efekt tego eksperymentu. :) Mimo, że chleb był smaczny to jednak nie pobił on na głowę mojego, póki co, faworyta ... Norweski chleb górski PRZEPIS (źródło: Nigella Lawson "Jak być(...)piekarnika: początkowo 110 o C , później 180 o C Całkowity czas pieczenia : 1 h 45 min Składniki na 1 bochenek 250 ml mleka 2% 250 ml wody 350 g mąki orkiszowej, typ 1850 (w oryginale: razowa mąka chlebowa) 50 g mąki pszennej, typ 550 (w oryginale: mąka żytnia) 15 g świeżych drożdży 50 g płatków owsianych 25 g rozgniecionych
coolinarnastrefa.blogspot.comsłodkich bułeczek, i do wytrawnych pasztecików. Nadzienie makowca to gotowa masa makowa udoskonalona przeze mnie bakaliami, sokiem z cytryny i odrobiną powideł śliwkowych. Składniki: 500 g mąki pszennej tortowej 50 g świeżych drożdży 3 średniej wielkości jajka (M) 100 g masła 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanka cukru 400 g gotowej masy makowej (u mnie Bakalland) 2 łyżki kandyzowanej(...)migdałowego 1 łyżeczka powideł śliwkowych sok z cytryny Dodatkowo: jajko do posmarowania ciasta Przygotowanie: Drożdże rozrobić w połowie szklanki ciepłego mleka z dodatkiem łyżeczki cukru i 1 łyżki mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut aż zwiększy swoją objętość i się spieni. W rondelku podgrzać pozostałe mleko z masłem i cukrem - masło powinno się roztopić. Do miski wsypać
Kulinarne Inspiracjeupiec na zbliżające się Święta lub inne uroczystości? To ciasto będzie strzałem w dziesiątkę. Słodycz kajmaku, którą przełamuje kwaskowość dżemu porzeczkowego. Pychotka Składniki: Biszkopt kakaowy: 4 jajka ok. ⅓ szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać ½ szklanki) ½ szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 4 żółtka(...)szklanki cukru 2 szklanki mleka 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej 250g masła Poncz: 1- 1 ½ szklanka kawy posłodzonej według uznania (dałam 1 łyżeczkę) Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego ok. 350- 400g dżemu z czarnych porzeczek ok. 280g herbatników 100g nutelli (lub innego kremu orzechowo- czekoladowego) kakao Sposób przygotowania: Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego
Cukiernia Pychotkiskładniki: 350 g mąki orkiszowej lub pszennej 35 g maku 30 g migdałów 120 g cukru pudru 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka 50 ml kefiru lub jogurtu naturalnego 40 g masła 1 laska wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli dodatkowo: 1 białko do smarowania cukier puder do oprószenia rozpuszczona biała czekolada do dekoracji opcjonalnie: parę kropli(...)olejku migdałowego wykonanie: Migdały bardzo drobno siekamy. Suchy mak mielimy. Mąkę przesiewamy do dużej miski, ubieramy 2 łyżki i odstawiamy (będzie nam potrzebna do podsypywania ciasta). Do mąki przesiewamy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cukier puder. Dodajemy sól, posiekane migdały, zmielony mak i mieszamy. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i przy pomocy tępej strony noża wyciągamy nasionka, które
Domowy Smak Jedzeniaciasto: 4 jajka 0,5 kostki masła 1 tabliczka gorzkiej czekolady 0,5 kubka miodu 1 op przyprawy do piernika 1 kubek mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 kubka cukru trzcinowego 1 laska wanilii 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki powideł śliwkowych 1/2 łyżeczki sody, przesianej Polewa: 1 tabliczka mlecznej czekolady 3 łyżki śmietanki(...)łyżka miękkiego masła Dekoracja z masy dragant 1 płaska łyżeczka żelatyny (rozpuszczona w 40 ml wody) 0,5 kubka cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie: Piekarnik ustawiamy na termoobieg temperaturę na 160"C Masło, czekoladę i miód przekładamy do rondelka. Podgrzewany co jakiś czas mieszając, dodajemy przyprawę do piernika. Kiedy masa będzie jednolitą odstawiamy
Luźna Kuchniapowinny stwardnieć. Z podanego przepisu można przygotować 120-150 sztuk (w zależności od ich wielkości i tego, czy będą nadziewane, czy nie). Pierniczki staropolskie z ciasta dojrzewającego Składniki: 1kg mąki pszennej 500g miodu naturalnego 330g cukru 250g masła 3 jajka 125ml mleka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 50g domowej przyprawy do piernika lub 2-3 opakowania gotowej(...)pierniczków Wykonanie: - do rondla przełożyć miód, cukier i masło, podgrzewać, aż cukier się rozpuści i składniki się połączą, zdjąć z palnika, ostudzić - do letniej mieszanki dodawać stopniowo przesianą mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, sól oraz przyprawę do piernika - wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką lub mikserem, gdyż ciasto jest dość luźne i klejące i trudno je zagnieść dłonią
Smakołyki BerenikiTaki jest super, mimo że byłam po obiedzie zjadłam dwa kawałki i kromeczkę. Taki ciepły z masełkiem to rozkosz. Thermomix – do naczynia miksującego dodać mąkę pszenną i razową, sól, cukier, drożdże, płatki owsiane, ciepłą wodę, naczynie zamknięte, interwał, 2,5 minuty – dodać mieszankę ziaren, naczynie zamknięte, interwał, 30 sekund -zostawić ciasto do wyrośnięcia Wyrabianie ręczne – na stolnicę(...)wysypać mąki, zrobić dołek. Dodać sól, cukier, ziarna, płatki owsiane, suszone drożdże. Wlać trochę ciepłej wody i wyrabiać ciasto. Dolewać wodę podczas ugniatania, aż wszystko się połączy i powstanie sprężyste ciasto. Ugniatać około 10 minut. Ciasto włożyć do miski lekko wysmarowanej olejem. Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Jak już ciasto podwoi swoją objętość wyjąć
Kuchnia Pokoleńpudru, smakowało wyśmienicie. To co? Częstujcie się, proszę. Najlepiej smakuje z powitalną kawą. Składniki: • 120 g masła • pół szklanki drobnego cukru • 3 duże jajka • 1 szklanka i 3 łyżki mąki pszennej • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii • 700 - 800 g truskawek Kruszonka: • 180 g mąki pszennej • 100 g cukru • 16 g cukru(...)prawdziwą wanilią • 120 g roztopionego masła Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto przygotować wcześniej, aby były w temperaturze pokojowej. 2. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiać i odłożyć. 3. Masło i cukier zmiksować do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. 4. Do misy miksera dodawać pojedynczo jajka, ucierając po każdym dodaniu. 5. Wlać ekstrakt z wanilii, zmiksować
W mojej kuchninajbardziej lubię... Przepis pochodzi z broszury "Domowy wyrób chleba" Inspiracja pochodzi z broszury "Domowy wyrób chleba" - See more at: http://www.bistromama.pl/2013/01/chleb-pszenno-zytni-ze-sonecznikiem.html#sthash.qVkWRruH.dpuf Składniki: na ok.12 sztuk 450 g g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 20 g drożdży 260 ml wody oraz: 2 łyżeczki cukru 1 żółtko 1 łyżka mleka do posypania: sezam, mak, czarnuszka Przygotowanie: Przygotowujemy(...)rozczyn: drożdże rozdrabniamy w miseczce, dodajemy ciepłą wodę, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Całość mieszamy i odstawiamy na 15minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól i robimy wgłębienie, do którego przekładamy rozczyn. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Formujemy z niego kulę, przekładamy do oprószonej mąką miski i odstawiamy w ciepłe miejsce (przykryte ręczniczkiem kuchennym
bistro mamaPorcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Indigo . Składniki: Biszkopt: 6 dużych jajek – osobno żółtka i białka 1 szklanka cukru 1 szklanka maku 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego Krem: 650ml mleka 6-7 łyżek cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki(...)mąki ziemniaczanej 4 żółtka 150g zmielonych orzechów włoskich 300g masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo: 1 puszka moreli w syropie mak do posypania sok z pół cytryny Wierzch: 600-650g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 2-3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1 fix do śmietany Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg
Mała Cukierenkaprzyjęcie. Kakaowiec ma okrągły przekrój, ale tradycyjnie kroi się go na ukos i kromeczki wychodzą wówczas owalne. Składniki na 2 niewielkie kakaowce długości około 30 cm: 500 g mąki pszennej (np. luksusowej) + do podsypania 50 g drożdży (pół małej kostki) 200 ml mleka 4 żółtka ½ szklanki cukru 100 g masła olejek rumowy duża szczypta soli Masa kakaowa: 6 łyżek kakao(...)lekko roztrzepane białka Mleko lekko podgrzać. W głębokiej misce rozetrzeć drożdże z łyżką cukru (ubraną z połowy szklanki) aż zmienią konsystencję w płynną. Dodać mleko, a z przesianej mąki wziąć 6 łyżek i wymieszać z drożdżowym zaczynem. Przykryte ściereczką odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście minut. W tym czasie rozpuścić masło, a żółtka utrzeć z resztą cukru i kilkoma kroplami
Trzeci talerz