tego przepisu w domu, szczególnie jeżeli nie lubicie suchych piaskowych ciast i bab - ravani pokochacie :) Co to jest ravani? Ravani to tradycyjne greckie ciasto przygotowywane na bazie mieszaniny mąki i semoliny lub kaszki manny. Ciasto jest bardzo słodkie i wilgotne, gdyż po upieczeniu nasącza się je syropem cukrowym. Podobno ravani było kiedyś przygotowywane na uroczyste okazje i święta. Pochodzenie(...)popularne. Jak je przygotować? Ravani przypomina mi nasze proste ciasta ucierane czy też piaskowe. Jego podstawowym składnikiem jest semolina, zastępowana czasem kaszką manną (farina). Semolinę miesza się z mąką, cukrem, jajkami i masłem lub oliwą z oliwek. Niektóre przepisy uwzględniają również wykorzystanie jogurtu naturalnego czy mąki migdałowej. Następnie ciasto wylewane jest do formy i pieczone. I dopiero tu zaczyna się
Chilli Czosnek i Oliwaludu prowadzącego wędrowny tryb życia. Sztućce i talerze stanowiłyby dla nich zbędny ciężar. Każdy region Maroka i każda rodzina posiada własny przepis na khobz . Chlebki różnią się mieszanką mąk, wielkością i dodatkiem przeróżnych ziaren. Przedstawiona poniżej wersja, z ziarnami sezamu i kopru włoskiego , podobno wyjątkowo dobrze komponuje się z tażin. Ma twardą skórkę i miękki środek . Moja Siostra(...)culinaryanthropologist na 2 duże płaskie chlebki (starczy dla 4-6 osób) czas przygotowania: 3 godz. (z czego w sumie ponad 2 godz. na wyrastanie ciasta) Składniki: 250 g mąki chlebowej 125 g mąki pełnoziarnistej 125 g mąki jęczmiennej, kukurydzianej lub polenty (ja użyłam kaszkę mannę) 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 7 g suszonych drożdży 325 ml ciepłej wody
Chilli Czosnek i OliwaProsty przepis na dobrą domową pizzę. Dodatki według uznania. Składniki : 0,5 kg mąki 8 g drożdży instant łyżeczka cukru łyżeczka soli 2 łyżki oleju lub oliwy kubek ciepłej wody ok.300 ml sos pomidorowy, cebula, żółty ser itp. przyprawy do pizzy Pizza jest ciastem drożdżowym więc robimy zaczyn z drożdży. Do miski wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy całe opakowanie(...)suszonych drożdży, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Dokładnie mieszamy, zakrywamy ściereczką i zostawiamy na kwadrans w ciepłym miejscu. Kiedy drożdże podrosną dolewamy oliwę i dosypujemy mąkę i sól. Wyrabiamy ciasto dość długo aż uzyskamy kulę. Ciasto nie powinno lepić się do rąk ale też nie może się rozpadać. W razie potrzeby dodajemy trochę mąki lub oliwy. Dzielimy kulę
prawdziwe jedzenieczym marzysz?" Mam tyle snów, tak pięknych i realnie nierealnych, aż brak słów. PLACEK DROŻDŻOWY Z MALINAMI. /od Babci;/ na małą blaszkę (21x23cm) 1/2 kg mąki pszennej 2 jajka 1/3 szklanki mleka 200g masła 1/2 płaskiej łyżeczki soli 4 łyżki cukru + 1 łyżka do drożdży 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 7g (torebka) suszonych drożdży lub 40g świeżych(...)świeżych malin kruszonka: 1/2 kostki masła 1,5 - 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru Mleko nieco podgrzewam, dodaję 2 łyżki cukru i gdy jest letnie, dodaję suche drożdże i mieszam (świeże trzeba najpierw rozetrzeć z cukrem, a później zalać letnim mlekiem, zostawiam, aż podwoją swoją objętość). Masło rozpuszczam i studzę. Mąkę mieszam z drożdżami i mlekiem, jajkami, resztą cukru
W kuchni Karmel-itkinawet temu chlebkowi przestygnąć, od razu zabiera się za jego krojenie. My generalnie lubimy domowe pieczywo, czy to chleby, bułki, bagietki. U nas w domu zawsze jest spory zapas mąki i suszonych drożdżowy, więc niestraszna nam perspektywa braku chleba. Polecam również przepis na rustykalne bagietki, które są szybkie i łatwe w wykonaniu. Piekłam chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni) , ale przepisów(...)najprostszy chleb na świecie, łatwiejszego chyba nie ma, musi mieć jedynie czas na wyrośnięcie. Ja wszystko przygotowuję wieczorem, przez noc ciasto sobie rośnie. Następnego dnia robię resztę. 3 szklanki mąki ( u mnie pszenna tortowa typ 450) + do podsypania 1 i 1/2 szklanki wody 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 7 g suszonych drożdży 2 łyżeczki przyprawy do chleba włoskiego olej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmiękkiego masła (niesolonego) - 75 g miałkiego cukru do wypieków - 75 g ciemnego cukru trzcinowego - 2 łyżki mleka - 1 łyżka pasty waniliowej (lub ekstraktu waniliowego) - 150 g mąki - szczypta soli - 50 g czekoladowej posypki Za pomocą miksera na średnich obrotach, mieszamy masło z cukrami do powstania puszystej masy. Następnie dodajemy mleko oraz wanilię. Mieszamy do momentu w którym masa stanie(...)gładka. Stopniowo, cały czas miksując dodajemy mąkę, a na końcu sól. Jako ostatnią dodajemy czekoladową posypkę. Krótko miksujemy. Z powstałej masy formujemy wałek, który dzielimy na mniejsze części. Powstałym kawałkom nadajemy kształt małych piłeczek (2-3cm średnicy), układamy na plastikowej tacce i wkładamy na cała noc do zamrażarki. Krok 2. Przygotowujemy masę na cupcakes. Potrzebujemy (na 12 babeczek
W mojej holenderskiej kuchnipodczas pieczenia nie wyrasta zbyt mocno, dzięki czemu nadzienie borówkowe "nie ucieka" ze środka. Z poniższego przepisu można przygotować 6 bułek. Bułeczki drożdżowe z borówkami Składniki: ciasto 250g mąki pszennej 15g drożdży świeżych 125ml mleka 1 żółtko 2,5 łyżki cukru 30g masła szczypta soli nadzienie 180g borówek 4 łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 jajko(...)łyżka mleka do posmarowania bułeczek Wykonanie: - składniki powinny mieć temperaturę pokojową - połowę mleka podgrzać tak, by było letnie, rozpuścić w nim drożdże, dodać 1 łyżeczkę mąki pszennej i pół łyżki cukru, odstawić do wyrośnięcia rozczynu - masło rozpuścić, pozostawić do ostygnięcia - mąkę przesiać, dodać sól, cukier, żółtko, wyrośnięty rozczyn, resztę mleka, składniki wymieszać i zacząć wyrabiać ciasto - w trakcie wyrabiania dodawać
Smakołyki BerenikiLxWxH) - ale następnym razem użyję trochę mniejszej, żeby ciasto było wyższe i szersze: 250 g miękkiego masła - wyjąć wcześniej z lodówki 150 g cukru 3 jajka - duże 300 g mąki pszennej - u mnie tortowa 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta i sok z jednej cytryny garść suszonego cytryńca schisandra (30g) (dostępne w sklepie SKWORCU ) 2 łyżki miodu masło(...)cytryny i suszony cytryniec podgrzać w garnuszku na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia i zostawić do wystudzenia. Suszony cytryniec musi spęcznieć i zmięknąć. Do oddzielnego naczynia przesiać przez sitko mąkę . Przesiewanie jest nie tylko po to, by usunąć z mąki ewentualne zanieczyszczenia, ale przede wszystkim, aby ją napuszyć i wtłoczyć w nią więcej powietrza. Ciasto będzie wtedy lżejsze, a przy
Grunt to przepis!ciasto nazwano Pani Walewska, aby uwieść J Cesarza sama słodycz nie wystarczy trzeba odrobinę niepowtarzalnego charakteru J który kryje się pod pięknymi strojami. Składniki (forma35x20 cm) Ciasto 15 łyżek mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki śmietany 18% 3 żółtka 2 łyżeczki proszku dopieczenia Słoik dżemu z czarnej porzeczki Beza 5 białek (3 z ciasta + 2 z kremu(...)szklanka cukru pudru łyżeczka mąki ziemniaczanej 15 g płatków migdałowych Krem 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 2- 3 łyżki cukru cukier waniliowy lub inny ulubiony aromat 250 g masła PRZYGOTOWANIE Ciasto Wszystkie składniki ciasta zagnieść, rozwałkować i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posmarować dżemem porzeczkowym . Beza Z białek ubić
RAROSSAjest chrupiąca skórka. P.S. Nie zdziwcie się, gdy po ukrojeniu kromki zobaczycie, że dodane przez Was ziarna słonecznika zrobiły się ZIELONE - to za sprawą sody ;-) Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej łyżeczka soli 2 łyżeczki sody oczyszczonej duży kubek maślanki naturalnej (400 ml) 3 łyżki ziaren słonecznika 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki sezamu(...)łyżki ziaren do posypania bochenka Przygotowanie: 1. Obydwa rodzaje mąki i sodę przesiałam do miski, wymieszałam z solą i ziarnami. 2. Wlałam maślankę i szybko wymieszałam - do uzyskania spójnej i gładkiej konsystencji. 3. Przełożyłam ciasto na obsypany mąką blat i chwilę zagniatałam, po czym uformowałam okrągły bochenek, który umieściłam na blasze obsypanej mąką. 4. Chleb nacięłam na krzyż do połowy
Kulinarny Pamiętnikprzygotowanie go zajęło mi sporo czasu, ale naprawdę było warto. Polecam :-) Składniki: * na ciasto: 350 g masła 200 g cukru 3 łyżeczki cukru waniliowego 6 jajek 300 g mąki 120 g mąki ziemniaczanej 6 łyżeczek proszku do pieczenia 6 łyżeczek mleka dodatkowo: barwniki spożywcze (fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony; ja używam barwników w proszku) * na krem: litr mleka(...)łyżek mąki 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 duże żółtka 4 łyżki cukru waniliowego 400 miękkiego masła * plastyczna masa cukrowa: 750 g cukru pudru (+ kilka łyżek do podsypywania) 100 g glukozy w proszku 4 łyżki żelatyny 70 ml wody kilka kropel aromatu migdałowego dodatkowo: różowy barwnik spożywczy Przygotowanie: Zaczęłam od przygotowania ciasta: masło utarłam z cukrem i cukrem waniliowym i ciągle
Kulinarny PamiętnikDrożdżowe bagietki z białej mąki. Bardzo delikatne dzięki dodatkowi mleka i masła. Składniki na 3 sztuki: 3,5 szklanki mąki pszennej 25 g drożdży świeżych łyżka soli morskiej łyżeczka cukru łyżeczka masła 3/4 szklanki wody 3/4 szklanki mleka W małej misce wymieszać drożdże z wodą, cukrem i łyżką mąki. Odstawić na około 10 minut. Mąkę przesiać, dodać sól i rozczyn(...)drożdży, a na końcu mleko i masło. Wymieszać całość i wyrabiać kilka minut, aż powstanie gładkie ciasto. Jeżeli będzie kleiło się do rąk, dodać odrobinę mąki. Uformować w kulę, wstawić do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około półtorej godziny. Po tym czasie wyjąć ciasto z miski i ponownie krótko wyrobić. Podzielić
wyzwania kuchenneciekawa jak wygląda to ciasto u innych osób, które zdecydowały się wziąć udział we wspólnym pieczeniu.. Biszkopt: - 5 jajek - 1 szkl. cukru - 0,5 szkl. mąki tortowej - 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem na sztywno, następnie dodawać stopniowo żółtka i wymieszać. Mąkę wymieszać(...)jabłka, wszystko wymieszać. Gdy zacznie gęstnieć wylać na upieczony ostudzony biszkopt. Krem: - 0,5 litra mleka - 0,5 szkl. cukru - 1 cukier wanilinowy - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżka mąki pszennej - 1 kostka masła Z 0,5 l mleka odlać niewielką ilość do szklanki. Resztę wstawić na gaz i zagotować z 0,5 szkl
Moje domowe kucharzenieDziś będzie swojsko... przepis na zielone kopytka ;) Podstawa to oczywiście ziemniaki i mąka. Jeśli chodzi o ilości to nie mam zielonego pojęcia, ja robiłam na oko i wyszło. Składniki: ok. 5 średnich ugotowanych i przestudzonych ziemniaków (mogą być nawet wczorajsze) mąka pszenna w ilości nie do określenia i ok. 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/2 paczki(...)tarce (lub rozdrobnić w jakikolwiek inny sposób). Do garnka (lub na stolnicy) z ziemniakami dodać jajko, szpinak (świeży trzeba wcześniej podsmażyć na oleju, wystudzić), starty czosnek, sól oraz obie mąki. Ugnieść jednolite ciasto. Powinno ono odchodzić od ręki, nie kleić się. Jeśli chodzi o mąkę pszenną to dodajemy ją z umiarem, jeśli przesadzimy z ilością kopytka wyjdą twarde. Następnie ciasto
bastalenamaślankę trzeba było wymieszać z rozczynem..a u mnie [ jak widać na zdjęciu ]dodane jest razem ze wszystkimi składnikami..ja zrobiłam więcej mniejszych bułeczek niż podał p.Adam. 490 g mąki pszennej typ 500 10 g mąki żytniej typ 720 7 g świeżych drożdży lub 3 g drożdży instatnt 15 g masła 15 g miodu z polskiej(...)pasieki 100 g maślanki 200 g wody 1 faza : rozczyn 200 g wody o temp 24oC 3 g drożdży instant 200 g mąki pszennej typ 500 Dokładnie rozprowadzić drożdże w wodzie , dodać mąkę .Wymieszać i włożyć do lodówki na 6-8 godzin.Po tym czasie a przed przejściem do 2 fazy wyjąć rozczyn z lodówki i pozostawić do "ocieplenia
Moje domowe kucharzenie