też eksperymenty, szukam więc nowych, ciekawych pomysłów.W książeczce Ciasta domowe, wydanie specjalne nr 5/2008 znalazłam przepis na pączki parzone, który mnie zaintrygował. Przeszukałam internet - okazuje się, że parzenie mąki, czyli zalewanie jej wrzącą wodą lub mlekiem ma na celu wspomaganie drożdży - takie ciasto powinno lepiej rosnąć, a także wydłuża świeżość wypieku. Hmm... Nie wiem, czy to działa. Ciasto owszem(...)lekko waniliowe za sprawą ziarenek, których dodałam, i jeśli jeszcze nie wiecie, co usmażyć w Tłusty Czwartek, polecam właśnie te pączusie.Waniliowe pączki parzoneSkładniki:(na 20 sztuk)500 g mąki pszennej100 g cukru100 g masła6 żółtek250 ml letniego mleka30 g świeżych drożdżyziarenka z 1 laski waniliinadzienie:100 g powideł śliwkowych z czekoladądodatkowo:3 łyżki cukru pudru2 kg smalcuPołowę mleka zagotować
Pożeraczka, czyli raz adobrzewszystko napiszę Wam tutaj moi mili :).tutaj podaje Wam link, gdzie możecie zakupić ten produkt, http://lukspomada.pl/index.php?m=m&id=123. Pizza z ostrym zielonym pomidorem Ciasto na 2 pizze;500g Mąki Tortowej typ 4501/5 łyżeczki soli2 łyżeczka oliwy ( gdy nie macie użyjcie oleju)40g drożdży świeżychKasza manna do podsypania lub po prostu mąka pszenna1 łyżeczka cukru brązowego ( może być zwykły(...)sera mozzarella 100g oliwki czarne10 plastrów szynkicebulapół pomidoraprzyprawa do pizzy kamis lub oregano z bazylią1. Ciepła wodą zalewamy drożdże aby sie rozpuściły mieszamy i dodajemy łyżkę mąki i cukru2. przesiewamy mąkę i dodajemy oliwy,3. łączymy wszystkie składniki, zostawiając trochę w szklance, dodajemy soli i mieszamy.4. Zagniatamy wszystko dodając resztki ze szklanki.5. Odstawiamy na 2h ciasto, oblewając troszeczkę
pichcisztoLubię piec ciasta, a jeszcze bardziej lubię je jeść Ciasto ucierane z jabłkami SKŁADNIKI: jajka -3 szt masło -10 dag mąka pszenna 1 szkl mąka ziemniaczana -3/4 szkl proszek do pieczenia -1 łyżeczka cukier -1 szkl cukier puder do posypania jabłka -50 dag PRZYGOTOWANIE: Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką pszenną. Masło przełożyć do miski, dodać jajka dobrze utrzeć(...)gładką masę,dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia,wymieszać. Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem,wylać ciasto. Jabłka obrać,pokroić na cząstki. Jabłka obsypać mąką i na wierzchu ciasta ułożyć owoce. Piec ciasto ok.35 minut w 180 stop. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem
Kuchnia Danusiwcale to nie jest takie trudne jak nam się wydaje. Owszem, jest trochę pracy w przygotowaniu i pokrojeniu wszystkiego, ale samo zwijanie sushi jest bardzo proste :). My będziemy robić maki-zushi, futomaki, uramaki i nigiri-zushi. Poszczególne nazwy i rodzaje sushi zależą od składników, jakie dodamy do środka :). Na początku zrobię Wam małe wprowadzenie przed tym, co będziemy robić: Maki(...)przygotowujemy zawijając ryż w arkusze glonów "nori", wraz z różnorodnymi składnikami w środku. Zwijamy wszystko na bambusowej macie i kroimy na porcje. Pamiętajmy o tym, że wielkość każdego maka powinna być taka, abyśmy mogli zjeść wszystko jednym kęsem. Składniki które stanowią wypełnienie maki-zushi nazywamy "gu". Od ich rodzaju i ilości zależy jakie maki otrzymamy. Futomaki- są to grube rolki
Zainspiruj się kuchniąpewno lepsze i zdrowsze. My z rodziną bardzo takie bułeczki lubimy po prostu z masełkiem lub z szynką jako szybki lunch do szkoły lub pracy. Ciasto z mąki pełnoziarnistej zazwyczaj jest trochę bardziej zbite niż z pszennej, ale te bułeczki udały się nawet bardzo pulchne. Czemu na prawdę się zdziwiłem! Nie ma już chyba więcej czego pisać(...)jest zrozumiale, że bułeczki są przepyszne! Składniki: 500 g mąki pełnoziarnistej 250 g mąki pszennej 400-500 ml ciepłej wody 150 g masła 7 g drożdży instant 2 łyżki cukru łyżka soli Przygotowanie: Do wody dodajemy drożdże, cukier i 3 łyżki mąki pszennej dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min (od razu daję 400 g wody
Kuchnia Łukaszakiedyś dawno temu piekłam ..i była porażka..tym razem udało się...Nie zdążyłam zrobić zdjęcia po ukrojeniu.. Ciasto parzone: 1 szklanka wody 150g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek szczypta soli szczypta proszku do pieczenia (tak na koniec noża) Masa: 3 szklanki mleka 300g masła (Ilość masła możecie zmniejszyć, jeśli nie lubicie(...)bardzo maślanej masy) ¾ szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 kopiate łyżki mąki pszennej (80g) 4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej (80g) 2 żółtka Przygotować ciasto. Wodę zagotować z margaryną. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać mąkę. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając
Moje domowe kucharzeniewłaśnie oleju kokosowego. Żeby ciasto było jeszcze bardziej kokosowe, na czekoladowym spodzie ułożyłam kokosowe kopczyki. Całość pokrywa delikatny maślany krem... Ciasto czekoladowe: 3 jajka, szklanka cukru, szklanka mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 2 łyżki cukru waniliowego, 6 łyżek wody, 200ml oleju kokosowego. Olej kokosowy stopić wraz z wodą(...)kakao i cukrem. Przestudzić. Do zimnej masy dodać żółtka jaj, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do reszty. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Kokosowe kulki: 2 białka, 150g cukru, 200g wiórków kokosowych. Białka ubić na sztywno, pod koniec
Z miłości do słodkościMetrowiec - niegdyś bardzo popularne ciasto, dzisiaj chyba trochę zapomniane. Ciasto jasne: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka cukru wanilonowego 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Jajka z cukrem ubić na puch. Pod koniec ubijania dodać olej. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto upiec w keksówce. Ciasto ciemne: Wykonać podobnie jak ciasto jasne(...)Zmniejszyć ilość mąki o 1 dużą łyżkę, a następnie dosypać łyżkę kakao. Reszta bez zmian. Upieczone ciasta wystudzić. Krem: 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2/3 kostki masła Odlać około 2/3 szklanki mleka, wymieszać z mąką. Resztę mleka zagotować z cukrem, ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć. Dodawać wystudzony budyń, ucierać na jednolity
Praktyczna plkażdy wychodzi inaczej, bo można coś dodać, można ująć, można poeksperymentować. Chleb powszedni jak najbardziej wskazany. Bez chleba...jak bez ręki, żyć trudno. Poszperałam sobie po szafkach i znalazłam mąkę z pełnego przemiału, mąkę tortową 450 i mąkę 650. I postanowiłam upiec chleb wg.takiego schematu 1 kg mąki- wymieszałam wszystkie trzy rodzaje, tak by waga wskazała dokladnie 1 kg mieszanki(...)ciasta, miesza, kroi, przekłada, tańczy, wyrabia,unosi, napowietrza....wyrabia idelanie. Wykonanie Najpierw podgrzej wodę do 37 stopni C i rozrób drożdże z wodą. Do misy z zaprawą drożdżową dodaj mąkę, sól, cukier, miekkie masło , no i te białka. Ja o nich, jak pisałam, zapomniałam ! I wyrabiaj ciasto. Jeśli masz CCMajor-a to ustaw na pozycje mieszania I i czas
Z Kuchni Do Kuchnijest zbyt słodka, lecz dość intensywna w smaku, a jeden kawałek tarty jest mocno sycący. Przepis można wykorzystać w formie o średnicy 28cm. Tarta kawowa Składniki: ciasto kruche 200g mąki pszennej 100g masła 50g cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej do posypania ciasta masa kawowa 250g serka mascarpone 100g jogurtu greckiego(...)cukru 2 jajka 20g mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 2 łyżki gorącej przegotowanej wody wiórki czekoladowe 40g czekolady mlecznej 40g czekolady deserowej Wykonanie: CIASTO KRUCHE - kawę rozpuszczalną, jeśli jest w granulkach, rozdrobnić na piasek - mąkę, kakao, cukier puder przesiać, dodać kawę, zimne masło oraz żółtko, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić w lodówce przez
Smakołyki BerenikiProsty i szybki chleb na drożdżach bez konieczności zagniatania. Przepis został wymyślony w 1940 roku przez Brytyjkę Doris Grant. Dzięki mące razowej bochenek jest bardzo sycący i długo utrzymuje świeżość. Składniki: 225 g mąki pszennej chlebowej 225 g mąki razowej 1 łyżeczka soli 7 g drożdży suszonych 300 ml ciepłej wody olej roślinny 2-3 łyżki mleka do posmarowania(...)bochenka Blachę oprószyć mąką. Do dużej miski przesiać obie mąki oraz sól. Odłożyć łyżkę otrąb, które zostały na sicie po przesianiu mąki razowej. Dodać do miski drożdże, wymieszać. Zrobić na środku dołek, do którego wlać wodę oraz miód. Dobrze wymieszać drewnianą łyżką lub ręcznie do uzyskania gładkiego ciasta. Uformować niewielki bochenek i umieścić go na blaszce. Folię do żywności
wyzwania kuchennewpis dodaje również do Czekoladowego Tygodnia u Bei . Drożdżowy chleb na poolish z czekoladą i rodzynkami Składniki: Poolish 2 g świeżych drożdży 125 g mąki pszennej chlebowej 125 ml ciepłej wody Ciasto właściwe 300 g mąki pszennej chlebowej 5 g soli 2 g świeżych drożdży 220-240 ml ciepłej wody 200 g rodzynek(...)gorzkiego kakao Wykonanie: Wieczorem w przeddzień pieczenia przygotowujemy zaczyn poolish. W misce dokładnie mieszamy jego składniki, przykrywamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej. Następnego dnia w misce mieszamy mąkę, sól, kakao i rodzynki, drożdże rozpuszczamy w wodzie. Rozpuszczone drożdże mieszamy z poolish, a następnie dodajemy suche składniki, dobrze mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie wyrabiamy ciasto mikserem, najpierw
Kulinarne przygody Gatitydomu przygotuje. Jest świeży, pachnący i niesamowicie chrupiący. Składniki: 50 g świeżych drożdży, 1 płaska łyżka soli, 250 ml letniej wody, ½ łyżeczki cukru, 250 g mąki pszennej, 150 g mąki pełnoziarnistej, 5 łyżek ziaren słonecznika, 1 łyżeczka suszonego lubczyku, 1 łyżka kminku całego, 4 łyżki płatków owsianych górskich. Przygotowanie: Do dużego głębokiego naczynia (najlepsza miska) wsypujemy(...)pokruszone drożdże, sól, cukier, 3 łyżki mąki i zalewamy wodą. Wszystkie składniki mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min do wyrośnięcia drożdży. Następnie dodajemy kminek, płatki owsiane, słonecznik, lubczyk i pozostałą część mąki. Wyrabiamy ciasto na chleb tak długo, aż będzie sprężyste, gładkie, ale delikatnie będzie nam się przyklejać do dłoni. W zależności od potrzeby
Moniki SmakołykiSkładniki na ciasto : mąka pszenna 5 czubatych łyżek 7 jaj cukier 1 szklanka kakao 3 łyżki proszek do pieczenia 1 łyżeczka składniki na krem : PALMA- bo z takim tłuszczem najlepiej się udaje mąka ziemniaczana 1 łyżka mleko 1 i 1/2 szklanki 1 łyżka mąki pszennej rodzynki 20 dag dżem z czarnej porzeczki słoiczek 4 00g, koniecznie własnego(...)wyrobu lub dobra konfitura 1/2 tabliczki czekolady 3 żółtka Przygotowanie ciasta: Białka ubić na pianę, dodać stopniowo cukier i po 1 żółtku Dodać kakao, mąkę i proszek -wymieszać ostrożnie Upiec ciasto w temp.180-190 stopni C przez około 35-40 min. Przygotowanie kremu: W połowie mleka rozmieszać żółtka, mąki , cukier Resztę mleka zagotować i wlać na wrzątek
Proste Potrawysił. Piekłam przecież już chleby, co prawda najczęściej na drożdżach, ale i na zakwasie tez już jakiś popełniłam :) Przepis pochodzi stąd. Na zaczyn : 55 g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej 200 g mąki orkiszowej białej typ 630 lub 720 200 g wody 1 starte jabłko Wszystkie składniki mieszamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na minimum 12 godz. Ciasto właściwe(...)cały zaczyn tj. około 500 g 400 g zmiksowanych pomidorów bez skórki z puszki 350 g mąki orkiszowej białej typ 630 lub 720 ( u mnie 720) 300 g mąki chlebowej typ 750 15 g soli ( u mnie kamienna, mogłam dodać jeszcze z pół łyżeczki ) sezam czarny według uznania ( u mnie łyżka sezamu białego ) 1 łyżka miodu Tak wyglądało ciasto podczas
Proste Potrawy