mąka - 10440 przepisów (strona:35/696)

Ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami 433

szkło i muszę i jestem z niej bardzo zadowolona. Najbardziej z tego,że forma nie zmienia kształtu tak jak to robi się w formach silikonowych. Składniki: 1,5 szkl mąki pszennej 150 g masła 0,5 szkl cukru 4 jajka 7 łyżek mleka 1 łyżeczka esencji waniliowej 5 łyżek kokosu 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki pszennej(...)łyżka kakao 2-3 łodygi rabarbaru truskawki Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem i esencją waniliową na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Mąkę i proszek przesiać dodać kokos i wymieszać. Dodawać stopniowo do masy wymieszać do połączenia się składników. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać łyżkę mąki a do drugiej łyżkę kakao, wymieszać. Formę wysmarować

Ala piecze i gotuje
Cupcakes al tiramisu 195

podanie tego tiramisu jak i przepis na krem znalazłam  tutaj , a na babeczki tutaj .   Bardzo polecam. Cupcakes al tiramisu Składniki na 13 cupcakes: 150 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej- jeśli nie lubisz piaskowego to użyj samą mąkę pszenną 200 g 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3  jajka (żółtka i białka osobno(...)mascarpone 250 ml śmietany 36% 2-3 ły ż ki cukru pudru Amaretto do smaku, ja nie miałam, dodałam likier śliwkowy Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st.C. Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać. żółtka, ½ cukru, olej, wanilię ubić mikserem, aż masa będzie puszysta. Dodać połowę mleka, połowę mąki (ciągle ubijając) i znowu resztę mleka i mąki. Z białek

Mia Cucina Sofieta
Biszkopt marchewkowy – na zdrowie 173

tego pysznego ciasta. Jest ono nie tylko dietetyczne( bez grama truszczu), ale za sprawą dodanej marchwi, migdałów i cytryny bardzo zdrowe. Idealne przy nietolerancji laktozy. Jeśli makę pszenną zastąpimy mąką ryżową lub inną mąką bezglutenową otrzymamy pyszne ciasto dla osób z nietolerancją glutenu.   Beta karoten(odporny na wysoką temperaturć) zawarty w marchewce ma dobroczynne działanie na nasz organizm: chroni(...)jajek (białka i zółtka oddzielnie) 225 g cukru 250 g startej na małych oczkach marchewki 100 g mączki migdałowej( u mnie migdały przeciśnięte przez maszynkę do mięsa) 100 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cytryna bio wanilina lub prawdziwa wanilia cukier puder Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jeśli marchewka

Mia Cucina Sofieta
49. Wiosennie i pulchnie: czyli drożdżowe buchty cynamonowe z jabłkami i szafranem! 342

ulubionych konfitur jako nadzienie! Wszystko zależy od Was, jest to jedynie nasza wersja, ZAPRASZAMY! (; Składniki (na 8 bułeczek) : 25g świeżych drożdży lub 7g (opakowanie) drożdży suszonych typu instant 500g mąki pszennej, tortowej + 2/3 łyżki do rozczynu 3/4szkl. ciepłego mleka + 0,5 szkl. do rozczynu  60g cukru + 2 łyżeczki do rozczynu   ziarenka wydrążone z 1 średniej(...)łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią odrobina soli do rozczynu pół obranego, dużego jabłka odmiany dość kwaśnej  25g rozpuszczonego, ostudzonego masła   1 łyżka zimnego masła + odrobina mąki do posmarowania i oprószenia formy pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki kardamonu, pół łyżeczki roztartych nitek szafranu, szczypta kurkumy cynamon do obtoczenia  kilka gałązek świeżego tymianku (opcjonalnie)  cukier puder

Symfonia Smaków
67.Lekko, pożywnie & chrupiąco: czyli krem z kalafiora w towarzystwie groszku ptysiowego! 220

sól i pieprz szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej oraz  kurkumy natka pietruszki do ozdoby zupy ciasto parzone na groszek ptysiowy : 120ml wody 50g masła pół łyżeczki soli 100g mąki 1 jajo  1 żółtko mąka do podsypywania stolnicy lub maty silikonowej Przygotowanie: Kalafior dokładnie myjemy i oczyszczamy, finalnie osuszamy papierowym ręcznikiem lub odkładamy na durszlak do odcieknięcia. Odcinamy twardy(...)której to dodajemy masło oraz sól. Wodę podgrzewamy aż do całkowitego rozpuszczenia masła i soli cały czas mieszając. Wodę z tłuszczem zestawiamy z ognia. Na wrzącą wodę wysypujemy przesianą mąkę pszenną i całość ubijamy trzepaczką tak by rozbić wszystkie grudki mąki. Garnek stawiamy na palnik kuchenki, ogień zmniejszamy do minimum i dalej ubijamy ciasto tak aby było gładkie i lśniące

Symfonia Smaków
Seromak na kruchym cieście 424

jest typowym kruchym ciastem, lecz kruszonką. Kolejne warstwy to masa makowa oraz masa serowa pokryta resztą kruszonki. Ni to sernik ni makowiec, takie dwa w jednym:)  Ciasto: 500g mąki pszennej,  200g masła,  200g cukru,  jajko,  łyżeczka proszku do pieczenia. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jajko oraz posiekane masło. Całość posiekać nożem(...)Masa makowa: 500g zmielonego maku (użyłam BackMit),  3 szklanki mleka,  200g cukru,  2 jajka,  skórka z cytryny,  50g orzechów włoskich (użyłam Kresto),  70g mąki ziemniaczanej,  60g masła,  łyżka cynamonu.  Zmielony mak zagotować z 2 szklankami mleka, cukrem i skórka z cytryny. Dusić na małym ogniu przez 10minut. Dodać surowe żółtka, pozostałą

Z miłości do słodkości
Szybkie kremówki na biszkopcie 403

przygotowaniu i bardzo smaczne;) Jednak już niebawem zdradzę Wam przepis na zupełnie inną wersję tych pysznych ciastek... Biszkopt: 4 jajka,  budyń śmietankowy (40g),  3 czubate łyżki mąki pszennej,  łyżka mąki ziemniaczanej,  4 łyżki cukru,  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.   Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier. Dodawać kolejno żółtka. Mąki przesiać wraz(...)temp. 180st. Przestudzić i przekroić na dwie równe części. Krem:  1 litr mleka 3,2%,  200g masła,  3/4 szklanki cukru, 2 żółtka,  5 czubatych łyżek mąki pszennej,  5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej,  budyń śmietankowy,  kilka kropel aromatu śmietankowego, sok z cytryny. 3/4 litra mleka zagotować wraz z cukrem. W reszcie mleka rozrobić mąki

Z miłości do słodkości
Ciasto cappuccino z kokosową wkładką wg Siostry Anastazji 745

ciasto:) Zrobiłam więc czekoladowy biszkopt oraz krem maślany o smaku kawowym, przełożone warstwą kokosową. Całość wieńczy odrobina śmietanki i startej czekolady.  Inspiracja Biszkopt: 6 jajek,  120g mąki pszennej,  180g cukru, czubata łyżka kakao,  łyżeczka proszku do pieczenia.  Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypując cukier puder. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Stale ubijając, dodawać(...)białek na przemian mąkę i żółtka. Na koniec dodać kakao, krótko zmiksować. Masę przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm. Piec około 30-35 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na pół. Placek kokosowy: 200g wiórków kokosowych,  5 białek,  200g cukru,  płaska łyżeczka proszku do pieczenia.  Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Dodać wiórki

Z miłości do słodkości
Letnia tarta z owocami i bezą 169

przypominają agrest , a  w smaku dość kwaśną i cierpką czarną porzeczkę. Ta cierpkość właśnie świetnie się komponuje ze słodką delikatną bezą i kruchym ciastem. Składniki : Ciasto : 2 szklanki mąki pszennej 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka ok 1 łyżki śmietany ( dodać w przypadku ,gdy ciasto nie będzie chciało sie skleić ) Warstwa owocowa(...)pół kg owoców ( równie dobrze sprawdzi się tutaj agrest jak i porzeczki ) 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Beza : 3 białka 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej kilka kropel soku z cytryny Mąkę posiekać z zimnym masłem , dodać pozostałe składniki i znów przesiekać nożem , Szybko zlepić w kulę i schłodzić ok godziny w lodówce. Po tym czasie

Malinowa Kawiarenka
Pierogi z kaszą gryczaną, serem, cebulą i tymiankiem 156

dobre. A , że zostało mi trochę kaszy od wczorajszego obiadu i ser był w lodówce to raz-raz i mam pierożki. Czas : 30 minut Składniki : Na ciasto: 1 szklanka mąki + mąka do posypania 3/4 szklanki wrzącej wody szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów ( 1 płaska łyżeczka) 1 łyżka oleju Na farsz: 3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej(...)majeranku pieprz mielony do smaku Do odsmażania: 2 łyżki masła 2 łyżki oleju Nastawić w garnku osoloną wodę z łyżką oleju na gazie by się zagotowała . Zrobić ciasto. Wsypać mąkę do miski , osolić, dodać olej i wlać wrzątek . Wymieszać początkowo łyżką a gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ciasto powinno   być sprężyste .Zawinąć w folię

Buniabaje w kuchni
Karpatka 640

zawiera takich elementów, a efekt finalny jest pyszny i warto poświęcić czas na przygotowanie tego ciasta od podstaw. Karpatka Składniki: ciasto 1 szklanka wody 125g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek krem 2 szklanki mleka 200g masła 2 łyżki mąki pszennej 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru pół opakowania cukru wanilinowego Wykonanie: - wodę zagotować z margaryną(...)będzie wrząca, wsypać mąkę i dobrze wymieszać, by ciasto było jednolite, schłodzić - do schłodzonej masy dodać jajka i zmiksować - piekarnik rozgrzać do 220 stopni, ciasto podzielić na dwie części i rozsmarować na papierze do pieczenia cienką warstwą; aby ułatwić sobie to zadanie, polecam posmarować formę przed położeniem papieru tłuszczem, dzięki temu będzie on bardziej przylegał do blachy - piec około

Smakołyki Bereniki
Korzenne ciasteczka owsiane 401

Ciasteczka owsiane z korzennym aromatem to kolejny przepis z płatkami owsianymi, niewielką ilością mąki, a także dodatkami - tym razem z myślą o nadchodzących świętach (i nie tylko, bo przecież jemy takie ciasteczka cały rok) wyruszyłam w kulinarną przygodę z przyprawami korzennymi. Kojarzą się nam one głównie z piernikiem lub pierniczkami świątecznymi, jednak dodatek tych aromatycznych przypraw można śmiało wykorzystać(...)wcześniej, a oprócz tego kuszą nas swoim cynamonowo-korzennym aromatem już podczas pieczenia. Korzenne ciasteczka owsiane Składniki: 100g (9-10 łyżek) płatków owsianych 4 łyżki cukru 5 łyżek (50g) mąki pszennej 0,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 8 dag margaryny 1 jajko 1 łyżka mąki do podsypania Wykonanie: - do miski

Smakołyki Bereniki
Kruche babeczki z nadzieniem bananowym 238

korzennych do ciasta kruchego. Z niego w formie na muffiny utworzyłam babeczki, a w nich pyszne bananowo - biszkoptowe nadzienie. Kruche babeczki z nadzieniem bananowym Składniki: ciasto 100g masła 200g mąki tortowej 50g cukru pudru 10g cukru wanilinowego 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika 4 łyżeczki gęstej śmietany 18% nadzienie banan 4 łyżeczki cukru 4 łyżki mascarpone 6 okrągłych biszkoptów (opcjonalnie(...)jajko) mąka ziemniaczana do podsypania odrobina soku z cytryny Wykonanie: - z masła, mąki, przyprawy do piernika, cukrów i śmietany zagnieść elastyczne gładkie ciasto, schłodzić je 30-60 minut w lodówce - w tym czasie kawałki banana (zostawić 6 plasterków i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały) rozdrobnić blenderem, do powstałej masy dodać mascarpone, cukier i pokruszone biszkopty, wszystko jeszcze

Smakołyki Bereniki
Babka z majonezem 403

wykorzystać, lecz raczej pomysł na to, co zrobić z resztką majonezu, która często po przygotowywaniu jakiejś sałatki czy innej potrawy, zalega w naszej lodówce. Babka z majonezem Składniki: 60g mąki pszennej 60g mąki ziemniaczanej 2 jajka 100g cukru 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżki majonezu Wykonanie: - białka oddzielić od żółtek i ubić, dodając(...)koniec ubijania cukry - do ubitej piany dodać stopniowo żółtka, dalej ubijając - mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do jajek - mąkę ziemniaczaną dodać również przesianą, całość zmiksować - na koniec dodać majonez i ucierać do uzyskania jednolitej masy - ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, wypełniając połowę wysokości - piec w temperaturze 175 stopni przez 45-55 minut

Smakołyki Bereniki
Pączki 392

końcu - na napuszenie się uformowanych pączków. Nagrodą za cierpliwość jest lekkie, dobrze wyrośnięte ciasto, które sprawia, że nasze pączki mają piękną jasną obwódkę. Pączki składniki (na 10sztuk): 400g mąki pszennej 30g drożdży świeżych 200ml mleka 3 łyżki cukru 4 żółtka 50g masła 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy 1 łyżka spirytusu mąka do podsypania 1-1,5l oleju rzepakowego(...)marmolada lub konfitura różana do nadziewania cukier puder do posypania pączków Wykonanie: - składniki na ciasto wyjąć z lodówki na 2-3 godziny przed przygotowaniem - drożdże rozkruszyć, dodać 1 łyżeczkę mąki, 1 łyżeczkę cukru i ciepłe mleko, składniki wymieszać i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia - masło rozpuścić i ostudzić - żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę - mąkę przesiać, dodać

Smakołyki Bereniki